Laman Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000

NURUL IZZAH vs MUSA HITAM – SIAPA LEBIH BERWIBAWA ?

Beberapa hari dulu kita terbaca satu berita yang menggembirakan, berbunyi:

“…..The Foreign Ministry (malaysia) announced that the former deputy prime minister Musa Hitam was appointed to head the newly established Malaysian Human Rights Commission. Musa had served a stint as chairperson of UN Human Rights Commission in Geneva….”. (source: MalaysiaKini).

Saya senyum sendirian dalam bilik tumpangan. Saya yakin tentu ramai antara kita yang kenal sangat sejarah Musa bila dikaitkan dengan Memali dan Ibrahim Libya. Kita terhenti sejenak dan bertanya: Apa sudah jadi kepada Musa sekarang? Dan pakai ‘jaket’ lain pulak ke? Dulu belang-belang, sekarang warna apa? Putih! Hitam! Apa?

Kita hairan, Hak Asasi Manusia memang sekian lama tercabar di negara ini. Bermula dengan kes Pembunuhan beramai keatas Ustaz Ibrahim Libya yang terkorban dihujung senapang pihak Kerajaan hinggalah kepada pembelasahan DS Anwar dalam lokap Bkt Aman dengan mata terikat dan tangan digari. Musa buat apa?

Kemudian Dr. Mahathir cuba memperguraukan penganiayaan itu keliling dunia. Kononnya Anwar mendera diri sendiri. Rais Yatim ‘jaguh’ undang-undang mengampu tak habis-habis kata (rujuk slot RTM1), “Semasa beliau jadi Timbalan Menteri KDN ada banduan yang dera diri sendiri”. Maksud beliau, tak hairan Anwar akan buat macam itu juga?

Pemimpin Bangang ?

Hai, kepalanglah bangangnya dua orang pemimpin UMNO ini. Sampai masa, si Rahim Nor (Ketua Polis Negara merangkap “bapak anjing” yang bertugas sebagai juru-belasahan upahan Mahathir, Perdana Menteri Malaysia), terang-terang tonjol lubang hidung Mahathir. Pengakuan beliau, “Saya pukul Anwar” sekaligus menunjal kepad Mahathir bahawa beliau ada “Tuan Bapak Anjing” itu.

Alanglah malunya seorang PM yang mengupah seorang bertaraf KPN untuk mendera bekas Timbalan Perdana Menteri (yang dipaksa lucut jawatan tanpa mengikut lunas-lunas Perlembagaan Negara). Pemimpin UMNO lah tu namanya. Presiden UMNO yang menng tanpa bertanding, konon. Punyalah hina wataknya!!

Kemudian, diarahlah jongos-jongos si “PukiMak” yang menjadi juara “Negara Membangun” itu supaya “anak-anak babi” (SBs) belaannya melenyapkan segala bokti. Mereka diugut supaya berhempas pulas mencari aspek undang-undang yang memberi ruang yang membolehkan mereka merancang bagaimana melindungi si “bapak anjing” tadi supaya tidak diseksa. Di mahkamah, seboleh-bolehnya dielakkan supaya perbicaraan diheret berjela-jela dengan ‘barrage’ soalan para peguamcara. Ada pihak yang diugut terang-terang supaya hukuman keatas ‘bapak anjing’ itu dijatuhkan kadar minima saja. Sekadar yang boleh melepas tanya saja.

Proses membayar ‘budi’ pun bermulalah. Ia terjelma dalam pelbagai bentuk. Selain dari wang berjuta (sebagai ganjaran ‘tutup mulut’) hinggalah kepada rancangan yang rekacipta khas untuk memberi perlindungan kepada ‘algojo’ upahan itu. Media massa tidak dibenarkan cerita itu tersebar keliling dunia.

Itulah tahap penghormatan kerajaan Mahathir terhadap ‘human rights’ di Malaysia. Walaupun berpuloh negara dunia dan pemimpin mereka menyumpah-nyumpah berbuih mulut; Mahathir dengan “muka anjing buruk kepala” terhegeh-hegeh membela diri diluar mahkamah. Bila disapina oleh mahkamah, maka dihantarnya utusan supaya soalan dihantar kepadanya terlebih dahulu. Itu pengadilan cara Regim Diktator ini. Kununnya supaya dia boleh sediakan jawapan. Kali terakhir, dipesannya 14 muka surat affidavit menolak arahan mahkamah supaya dirinya dinafikan kesaksiannya. Mana punya undang yang digunapakai oleh mahkamah “Rimba” ini?

Ini macamkah sikap seorang pemimpin yang dikatakan berwibawa tatakala berhadapan dengan kenyataan? Dimanakah ‘kejantanan’ yang menjadi identiti Mahathir – wira dunia ketiga itu? Adakah dia kebal dari “the law of the land?”. Bahagian mana Perlembagaan yang menyebutkan beliau kebal?

Lazimnya, seekor anjing gila yang menggigit orang akan dihukum “musnah”, ditembak di kepala. Kemudian dicampakkan dalam incinerator supaya terbakar jadi abu. Tetapi, bagaimana pula dengan seorang Perdana Menteri “gila”? Macamlah Malaysia ini tak bertamaddun langsung!! Masih lagi kerajaan Barisan Nasional. Malaysia ‘got the cheek’ melantik seorang pengerusi suruhanjaya hak asasi manusia di Forum Antarabangsa?

Dalam sesi ke 56th United Nations Human Rights Commission di Geneva, antara beberapa wakil yang tampil adalah orang wakil yang paling hampir kepada isu ini. Dewan perhimpunan bersesak padat bila Nurul Izzah Anwar membentang kertasnya mengenai “penyalahgunaan Hak Asasi Manusia” di Malaysia.

Kita boleh baca kertas ucapan beliau. Kalau kita beremosi setakat membaca, bagaimana dengan mereka yang mendengar di Dewan perhimpunan di Geneva? Nak salahkan Nurul kerana memecah ‘tembelang busuk’ Regim Mahathir, tentu kita akan berfikir dua kali – masakan Nurul akan berbohong mengatakan “Malaysia dan Regim Mahathir adalah paling anggun lagi unggul dalam isu Hak Asasi Manusia”. Fikirlah – ayah kandungnya sendiri sekarang sedang seksa, didera dan merengkok dalam penjara oleh regim keparat ini!! Adik dan ibunya sekarang menanggung seksa dimalu dan dihina tanpa sebarang bokti ayahnya apa-apa!!

Nampaknya dunia menyaksikan drama “Nurul Izzah vs Musa Hitam”. Kenalah buku dengan ruas!! Musa pasti dalam keadaan serba salah. Mana muka Musa mau tarok? Kalau Musa seorang bermaruah, beliau wajar menolak perlantian beliau sebagai Pengerusi Suruhanja Hak Asasi Manusia itu. Kalaulah Malaysia tak mau main sandiwara di pentas antarabangsa, tariklah balik pencalunan Musa. Taraf Musa hampir sama dengan Rahim Nor – 2x5 “bapak anjing gila” juga.

Tapi nak kata apa, “maruah” adalah berharga bagi orang yang berprinsip dan berwibawa. Musa adalah sebahagian Regim yang sudah jatuh dibanting tiang tangga – antara rakyat Malaysia yang paling hina!!

Amin Sapiro
(ahli UMNO atas Pagar Berduri)Diterbitkan oleh : Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com

Balik Semula Laman Tranung Kite