Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite

SURUHANJAYA HAK ASASI MANUSIA MALAYSIA SETAKAT ‘MELAPAS BATUK DITANGGA’ !

SEBAGAI rakyat negara ini yang mempunyai hak yang dilindungi Perlembagaan dan undang-undang, kita berhak mengemukakan pertanyaan langsung dan berhak mendapat menjawapan secara langsung iaitu: apakah peranan Musa Hitam sebagai Pengerusi, Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia?

Setakat ini, lagak Musa tidak lebih dari ‘impact absorber’ yang memberi ‘alas punggung’ (butt cushioner) kepada ‘godfather’ yang melantik beliau ke kerusi itu.

Kita faham sangat, malah meragukan kewibawaan Musa yang secara peribadi mempunyai rekod hitam. Tangan Musa masih bergelimang darah dengan peristiwa Memali. Kita masih merasa betapa kecewanya rakyat mengingati nyawa berbelas orang Islam/orang Melayu yang sebangsa dengan beliau dan sebangsa dan seugama dengan 10 juta rakyat di negara ini jatuhkan hukum bunuh secara arbiterary – tanpa sebarang perbicaraan awal pada awal tahun 80-an dulu.

Selagi perbicaraan mengenai insiden itu tidak dihakimkan dimakmaha, Mahathir dan Musa masih bertanggujawab dunia dan nakhirat!! Tolak tepilah ‘hak asasi manusia’..!!

Jika diteliti, kita nampak bahawa Musa bukanlah seorang yang layak memegang ‘credential’ Pengerusi Suruhanjaya itu. Seperti orang akan memakai pakaian cantik, Musa masih belum ‘basuh taik’ di punggungnya. Masakan dia wajar memakai pakaian seindah itu. Kalau dipakai pun, pasti bau taik dipunggung menyenak ke hidung juga.

Hari ini kita nampak, Musa masih lagi ‘berbirokrasi’ dengan pelbagai alasan. Kalau alasan yang diucapkan sekadar "The group will look into allegations of cruelty on demonstrators under detention," (mengenai penderaan polis di lokap); apa makna dan gunanya “look..look” itu. Kalau dikiran yang dibelasah, bengkak dikepala sekarang sudah hilang benjolnya.

Kata Musa, "the commission only played an advisory role to the government. It could only make recommendations and is not empowered to take actions. We only advise and assist the government. We are not an enforcement agency,".

Dengan lain perkataan, kedudukan Musa sama seperti “anjing tambatan” yang diikat mulut dan leher dihanduk dengan pengekang berantai besi. Itulah dia ‘Pengerusi Surahanjaya’ harapan 20 juta rakyat Malaysia. Masih nak apa lagi? Anjing kurap sudah cakap terang-terang kurapnya sedang mengeloyak menjijikkan semua orang..!!

Kononnya, Suruhanjaya itu bertujuan menggalakkan, memberi nasihat dan membantu kerjaan dalam isu-isu berhubungkait dengan Hak Asasi Manusia di negara ini; tetapi ia bukan agensi penguatkuasa.

Dengan lain perkataan, tugas Musa dan fungsi agensi itu tidak lebih dari “Pusat” meletakkan harapan rakyat yang “PALSU” tak ada satu sen berguna.

Isu yang dibangkitkan ialah mengenai hak asasi rakyat yang dinafikan (mungkin ada yang didera) semasa dalam kawalan polis. Kedudukan ‘Polis Mahathir’ adalah unik. Jabatan itu adalah diawasi, dikawal dan tugas-tugas Jabatan itu diarah secara langsung oleh KDN yang duduk dibawah hidung ORANG yang terlibat secara langsung:

1) dengan memberi maklumat palsu dan berlagak ‘nujum sangkarmara’ dengan menuduh Perhimpunan BLACK14 itu bermaksud merusuh menggunakan senjata (walaupun tuduhan itu adalah terbukti bohong dan si nujum itu adalah seorang PENDUSTA Negara),

2) orang yang berlagak ‘nujum sangkamara’ itu juga adalah terlibat dengan segala “framing’ yang melindungi Ketua Polis Negara (yang terbokti melalui pengakuan sendiri) bahawa “bapak anjing” itu sendiri yang membelasah hingga separuh mati orang yang dilokap (boleh Musa mencegah sikap penyangak regu “Mahathir-Polis” seperti itu?),

3) apakah kewibawaan polis dan jabatan itu (yang makin tidak diyakini keluhuran fungsinya kerana sikap beberapa pegawai yang menjadi agen rasuah, kaki ugut rakyat, tukang belasah, tukang bunuh ‘trigger happy’) mampu dipulihkan? Apakah Suruhanjaya ‘tanpa kuasa’ itu mampu melakukan sesuatu yang konkrit dan realistik menyebelahi rakyat? (seolah-olah dirasakan meminta jasabaik kucing mengawasi ikan!!),

Hingga hari ini tidak seorang pun diantara 20 juta rakyat melihat sejauhmana kredibiliti Suruhanjaya itu berkemampuan membuat penilaian, memberi pertimbangan jika ada sekalipun ‘prima facie case’. Ini disebabkan “Musa is Musa” dan “Kerajaan Malaysia is Mahathir” – everything under the sun seemed to be within the control of this hypocrite!!

Apa yang pernah dilihat dalam tempoh dua tahun ini, Mahathir dan jongos-jongosnya adalah kelompok manusia yang 100% menggunakan “hukum belantara” dalam menangani semua hal yang akan mengheret mereka ke mahkamah.

Keputusan Hakim Ariffin Jaka yang “luar biasa” itu diketahui umum bahawa ia adalah satu keputusan atas kehendak Mahathir sendiri yang diselaraskan oleh Mokhtar Abdullah (dalam affidavit 14 muka) melalui siri perunding yang tidak putus-putus antara Mahathir, Peguam Negara dan Hakim terbabit!! Hasilnya, “Mahathir KEBAL”!!

Bermula dengan Mahathir, hingga kepada ‘cicak mengkarung’ dalam sebarang Jabatan yang menyalahgunakan kuasa; kesemua mereka akan terlepas tanpa sebarang tindakan. Puluhan kes jenayah berat rasuah dilakukan menteri-menteri UMNO/BN dan kakitangan awam berpangkat (atas asakan Mahathir dan jongos-jongosnya) hingga hari diselesaikan dengan sepatah dua kata saja!! Nak harap “hak asasi” apa?

Makin rakyat nampak, dalam ‘mental faculty’ Mahathir makin jelas bahawa “he just couldn’t give a damn on anything that obstructs whatever he does”. Fakulty minda Mahathir sudah sampai ketahap “PukiMak”. Mahathir bukan lagi seorang yang “waras melainkan sewel”, bukan lagi seorang yang “berotak melain shit-in-the head”!!

Masih lagi kita yakin dengan tugas Musa dan Suruhanjaya yang sempang perenang ‘melepaskan batuk ditangga’ itu?

Cakap tak serupa bikin. What a SHIT!! Real SHIT! Damn Bloody SHIT!!

Amin Sapiro
(Ahli UMNO atas Pagar Berduri)


        Ke atas

Diterbitkan oleh : Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com