Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite


KUBURKAN SAJA KARIER POLITIK MAHATHIR INI – MENYUSAHKAN..!! (Bah 3)

(Khusus sebagai taklimat untuk para perwakilan ke Perhimpunan UMNO Mei 2000)

KONSEP “MELAYU BARU” – ELOK MAHATHIR SETAKAT TERAPKAN DALAM KELUARGANYA SAHAJA!!

Dalam Migguan Malaysia (Kumpulan Utusan Meloya?) 30 April 2000, Mahathir Mohammad, Presiden UMNO menang tanpa bertanding cuba berlagak umpama seorang Padri “Budaya Kuning” (Yellow-culture priest) memberi khutbah di mimbar sebuah ‘Biayara’ mazhabnya mengenai ciri-ciri yang harus diterap untuk membentuk budaya “Melayu Baru”.

Katanya. ''Melayu baru bukan kaki minum, tahi judi, kaki perempuan, menolak agama Islam dan adat resam Melayu seperti yang cuba digambarkan oleh mereka yang ingin orang Melayu terus kolot dan tidak mampu menangani cabaran zaman moden”. Melayu baru yang dimaksudkan beliau (ulas si pemberita) ialah golongan terpelajar, bersemangat, berani menghadapi cabaran dan pegangan kepada Islam tidak terhad kepada rupa bentuk tetapi nilai Islam seperti amanah, tidak mungkir janji, ikhlas, berfikiran waras, bertolak ansur dan tidak mudah menuduh orang Islam lain sebagai tidak Islam.

“Raja Mandeliar” Hidup Semula?

Membaca takrif “Melayu Baru” Mahathir itu, terus kita berkata, “Kalau begitu, Mahathir Mohammad bukanlah orang Melayu, bukan berugama Islam, tidak layak jadi pemimpin UMNO, tidak wajar jadi PM, apahalagi nak bercakap menunjuk-tonjol diri menjadi penentu “Melayu Baru” pula. Pelik sangat. Hairan sangat! Ketam yang seekor ini mengajar anak berjalan lurus!!

Kalau diseligi sedikit-sebanyak, makin nampak bahawa Mahathir paling cocok, amat sesuai disamakan seorang lagi “Raja Mandeliar” – keturunan India terulung yang “mengkhianat” bangsa Melayu hingga meruntuhkan sebuah kerajaan Melayu. “Raja Mendeliar” yang kemudiannya disula dari dubur hingga ke kerongkong itu adalah sama satu negara dan sekteturunan dengan nenek-moyang Mahathir Mohammad.

Mengapa begitu berat hukuman dijatuhkan oleh orang Melayu Melaka? Tun Seri Lanang mengimbaskan bahawa zuriat dari benua Keling ini cuba menerapkan satu budaya “baru” kedalam insititiusi dan struktur sosial orang Melayu pada zaman itu. Akibahnya, sebuah Kerajaan Melayu porak-peranda, menjadi lemah dan kucar-kacir. Pembesar Melayu terkanan (Bendahara Seri Maharaja – Allah cucuri rakmat keatas rohnya) telah terbunuh sebelum sempat bersolat Maghrib walaupun setelah berwudhuk.

Akhirnya, Istana dan kerajaan Melayu menjadi lemah. Dengan bantuan puak sekongkol Mandeliar ini juga, kerajaan Melayu Melaka hancur-lebur tidak mampu menahan serangan “agen-agen asing”. Atas hasutan dan fitnah si Mandeliar bedebah itu baharulah orang Melayu sedar bahawa zuriat Mandeliar wajar dibuang sajan ke laut. Mandeliar adalah pengkianat negara (national traitor). Hukum sula dan penggal kepada memang wajar baginya.

Gambaran sejarah silam itu membangkitkan emosi orang Melayu alaf 21 hari ini. Ia kembali menerpa minda kita. Mahathir Mohammad adalah replika saling tak tumpah dengan “Raja Mandeliar” – si pengkhianat bangsa, tanahair dan ugama.

Melihat perkembangan yang mengaibkan yang sedang diterapkan oleh regim Mahathir keatas kehidupan, kesejahteraan, hak dan ketuanan, ugama, kewibawaan dan kedaulatan orang Melayu dan Raja-raja; memang wajar “Mahathir Mohammad” dianggap ‘reincarnation’ “Raja Mandeliar”. Seolah-olah si jembalang pengkhianat negara abad ke-15 itu hidup semula!! Mungkin Mahathir wajar menerima hukuman yang sama?

Mahatahir – Melukut Tepi Gantang Cuma!!

Apakah layak replika “Raja Mandeliar” yang sedang bermaharajalela ditengah-tengah hidup orang Melayu dan rakyat berbilang kaum itu bercakap membentuk ciri yang harus diterap oleh orang Melayu? Padahal diri Mahathir sendiri “bukan 100%” orang Melayu!! Lebih-lebih lagi si laknatullah ini telah terang-terang TIDAK LANGSUNG menampakkan amalan, perbuatan, nawaitu, sikap dan peribadi seorang dari kelompok orang Melayu yang berbudaya Melayu.

Mahathir manusia yang tidak bersoapan. Itu semua orang – tak kira bangsa dan ugama akan setuju!! Jauh sekali dari bermaruah – pun yang mengaku! Mungkin Mahathir menganggap dengan bernikah dengan seorang ‘perempuan’ Melayu, bercakap dalam bahasa Melayu, pakai baju cekak musang dan bersongkok bertanjak; maka dengan itu menganggap dirinya orang Melayu dan berhak menetukan ciri-ciri Melayu “Baru”? Heheh…mengigau keturunan si Mamak Tongkang ini ka?!!

Harus Mahathir memandang ke dalam dirinya bahawasanya dia bukan seorang cendekiawan budaya yang berpendidikan ilmiah untuk melayakkan diri menentukan apa ciri-ciri Melayu Baru yang patut orang Melayu terapkan. Mahathir adalah setaraf dengan ‘pendatang haram Bangla’ yang berkawin dengan wanita tempatan, tetapi cuba meMelayukan orang Melayu!! Samalah seperti “ibu ayam beranak itik, cuba mengajar itik berenang..!!” Akhirnya, ayam tenggelam – itik berenang ke tepian!!

Jika Mahathir menganggap kerana dirinya Perdana Menteri, maka dengan itu mewajarkan beliau memebentuk orang Melayu menjadi “Melayu Baru”, barang di jauhkan Allah swt – Mahathir bukanlah sebaik contoh manusia!!

Berharap sangat orang Melayu, sedar diri mu wahai Mahathir, bahawa jawatan Perdana Menteri itu bukan satu ‘keupayaan’ untuk melayakkan dirinya menetukan ciri-ciri Melayu Baru yang harus diterapkan oleh Melayu. Apa yang akan Mahathir dengar dari mulut orang Melayu ialah, “Hei..Dei..!! Porrraaahhh laa lu. Pundek nakawalu’…!!”

Bagi orang Melayu, Mahathir kena baca ‘alif be te” budaya Melayu. Pertama, eloklah tukar dulu bentuk hidungnya yang “kembang” seperti pemumbuk ‘Mike Tyson’. Kedua, eloklah tukar dulu sikap yang diwarisinya – “kalau dia di atas, mengaggap orang lain dibawah tapak kakinya; jika dibawah, dia sanggup melutut, dilanyak, menyembah-nyembah macam kakak tua”. Ketiga, kikis habis-habisan sifat berkhianat, berdendam, menganiaya dan “auta syuruk” cakap berbelit-belit macam kepada taiknya!!

Orang Melayu sudah 500 tahun bercampur gaul dengan zuriat pendatang haram sebangsa dan sekuturunan dengan Mahathir Mohammad. Tak payahlah Mahathir nak bersendiwara!! Lu punya ‘auta’, orang Melayu “don’t buy anymore..!! You might as well “fuck-off”, no body needs you here in our soctiety, no more”!!

Mahathir Mohammad – ‘an outcast humanoid’

‘An outcast humanoid’? Bermaksud manusia sekerat binatang/haiwan dan sekerat manusia!! Malang sungguh orang UMNO berPresidenkan manusia ‘jembalang’ seperti itu.

Orang Melayu ada ciri-ciri budaya pusaka nenek moyang mereka sendiri. Apa yang dilihat sekarang, Mahathir Mohammad adalah seorang penjenayah, penghasut, pemfitnah, kaki betina, perasuah terulung negara, kaki ugut, kaki gertak, perosak ugama Islam dengan fatwa sekular mengikut hukum akalnya.

Jika Mahathir berkata kununya “Melayu baru bukan kaki minum, tahi judi, kaki perempuan, menolak agama Islam dan adat resam Melayu’; elok sangat Mahathir tukang ‘auta syuruk’ ini baca semua LamanWeb Reformasi supaya tahu apa jenis manusia dirinya si Mahathir ‘PukiMak’ ini. Janagan lupa, tiap-tiap Menteri dan pemimpin UMNO sudah dianalisis hingga terburai sampai ke cawat mereka.

Paling kurang saya cadangkan elok Mahathir baca saja siapa dirinya mengikut takrif dalam rencana ‘Amin Sapiro’ (ahli UMNO atas Pagar Berduri) yang ini. Tak cukup, bacalah koleksi saya dan MarhainTua. Tak cukup selongkarlah LamanWeb Reformasi, termasuk pandangan pemimpin negara asing yang jijik bersalaman dan duduk se meja dengan beliau!!

Mahathir, dalam perkembangan perwatakannya TERKINI, adalah seorang “Pengkhianat” yang merosakkan seluruh keperibadian orang Melayu yang santun dan sopan, hingga menyebabkan pemimpin UMNO dan yang sekongkol dengan mereka menjadi ‘elit’ bertukar jadi “kaki minum, tahi judi, kaki perempuan, menolak agama Islam dan adat resam Melayu”.

Jika Mahathir mahu menukar “tauliah” mereka, jalan terbaik hanyalah dengan meninggalkan UMNO dan kembalikan kepangkuan majoriti orang Melayu dipehak Pembangkang yang berwadah mulia.

Mahathir sendiri adalah seorang pemimpin UMNO “Baru” nya yang menggubal dasar-dasar yang menyebabkan orang Melayu (puak UMNO Barunya) bertukar sikap menjadi “golongan terpelajar tetapi tidak berpendidikan”, “bersemangat tetapi ditekan”, “berani tetapi diugut-momokkan”, “sanggup menghadapi cabaran tetapi dipenjara”, “kuat pegangan kepada Islam tetapi di sekularkan”, “menerap nilai Islam tetapi TIDAK amanah.

Orang Melayu yang terbentuk oleh budaya ragam karenah UMNO sekarang adalah manusia yang sentiasa mungkir janji, tidak ikhlas, berfikiran sewel, bertolak ansur untuk ‘dikemilikan’, “bersemangat tetapi disuntik dengan budaya/sindrom ‘takut’ dengan ugutan..!

Atas segala-galanya, Mahathir adalah seorang pencacai yang menuduh orang Islam lain sebagai tidak Islam. Hingga, masjid dan surau sudah diletakkan didalam genggaman UMNO. Ulamak UMNO bertukar amalan hingga menjadikan mimbar dan khutbah penyebar ideologi UMNO. Seolah-olah Islam selain dari UMNO bukan Islam?

(Bersambung)

Amin Sapiro
(Ahli UMNO atas Pagar Berduri)


        Ke atas

Diterbitkan oleh : Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com