Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite


“BAYANG ANWAR” ADA DIMANA-MANA – MAHATHIR & SEKONGKOL MAKIN DIGUGAT OLEH UMNO “BARU(A)”nya..!!

PERHIMPUNAN UMNO Mei 2000 menitip sejarah yang memperlihatkan bagaimana satu-satunya sebuah parti politik yang dulu dikatakan “tunjang” kebanggaan orang Melayu, kini bertukar identiti dan rupa-sifat sebuah parti yang hilang daya, kemampuan, pegaruh dan kewibawaan dikalangan rakyat, orang Melayu dan dunia sejagat!!

Jangan Di Kesalkan

Memang tidak boleh dikesalkan kerana UMNO ‘Baru’ adalah bikinan Dr. Mahathir Muhammad Iskandar Kutty, seorang ahli UMNO asal yang terlibat secara langsung dalam proses menjurus kearah terbatalnya UMNO asal yang ditubuhkan pada 11 Mei, 1946.

Terbatalnya UMNO asal adalah kesan dari kerakusan Dr. Mahathir Muhammad Iskandar Kutty ‘yang itu’ lah; yang meletakkan dirinya “above the Law of the Land” dah tidak mau orang lain menandingi beliau sebagai Presiden parti itu.

UMNO “Baru” ditubuhkan dengan MENCIPLAK (mencetak rompak) kesingkatan U.M.N.O. asal yang terbatal dan dimansuhkan oleh mahkamah pada tahun 1987/88 itu. Maka dengan itu, “lulus jarum maka luluslah kelindan”. Segala-gala yang berlaku kemudiannya adalah “forsaken” dan “fait accomple”.

Peristiwa membawa kes UMNO ‘Asal’ ke mahkamah tidak boleh dipersalahkan kepada pencabar beliau Tengku Razaleigh Hamzah (Ku Li). Jika Ku Li berjaya merebut kerusi Presiden UMNO, Dr. Mahathir Muhammad Iskandar Kutty bersama S/usaha Agung UMNO (Sanusi Joned – seorang “samseng nasynal”) telah merancang akan melakukan perkara yang sama. Akhirnya UMNO asal akan terbatal juga.

Melalui pelbagai manipulasi (selaku PM berkuasa), Dr. Mahathir Muhammad Iskandar Kutty telah menubuhkan sebuah parti bernama UMNO “BARU” sementara Ku Li yang kemudiannya terbuang menubuhkan Parti Semangat 46. Dalam konteks ini, jelas mengapa dalam bagaimana UMNO “Baru” itu dalam sekejapan masa bertukar wajah dan hati-nurani – yang akhirnya mendorong UMNO “Baru” itu berubah menjadi UMNO “BARUA” – membayangkan identiti suatu kumpulan para “Barua” dan “Penjarah” politik yang tegak melaui amalan KONSPIRASI, FITNAH DAN RASUAH!!

Pergolakan ‘dalaman’ UMNO “BARUA” itu yang beransur-ansur memuncak dan menggelodak menampakkan kegelabahan dan rasa kecundang disetiap wajah-wajah rakus para pemimpinnya. Semua ini memboktikan bahawa parti itu tidak langsung mencerminkan semangat, objektif dan hala tuju tuntutan orang Melayu (sebelum dan selepas Merdeka). Sebaliknya ia cuma memenuhi kemahuan Presiden parti yang berkuasa mutlak yang tidak mau digugat; mahu dirinya ‘menang TANPA bertanding’ sebagai Presiden parti.

Tradisi baru yang janggal ini sedang diamalkan dan UMNO “BARUA”. Mahathir Muhammad Iskandar Kutty sebagai Presiden mahu pemimpin dalam parti menganggap doktrin baru itu sebagai “DEMOKRATIK” dan kerangka “DEMOKRASI” yang ampuh.

Mencemburui beliau akan tercabar lagi dalam Perhimpunan Mei 2000 ini, Mahathir Muhammad Iskandar Kutty telah menggunakan “politik wang” dan “ugutan” untuk memaksa bakal perwakilan dari segenap Bahagian seluruh negara supaya mengendorse beliau sebagai Presiden (bersama Timbalan beliau).

Kuala Lumpur – “The Forbidden City”

Paling kotor sekali, beliau dengan Setiausaha Agung UMNO “BARUA”nya telah membatalkan pencalunan Ku Li atas sebab teknikal yang direka-chipta. Ini menjadikan bandaraya Kuala Lumpur sebagai “The Forbidden City” dengan memerentahkan supaya pemimpin UMNO “BARUA” yang berkumpul ‘BERAMBUS’ balik kampung; dilarang berkumpul. Polis telah digunakan untuk menyelongkar segenap hotel disekitar KL. Terbayang bagaimana agen-agen perisik KGB, GESTAPO, SAVAK atau SECURITATE Regim Caucescue mencari penentang regim mereka – waima hingga ke lubang cacing!

Tidak pernah selama ini Kuala Lumpur menjadi “The Forbidden City”, atau Kelantan dan Terengganu sebagai negeri larangan mana-mana rakyat melawatinya. TETAPI dalam pemerentahan UMNO “BARUA” ia berlaku dan sah diperlakukan! Begitu sangatlah “demokratik”nya sebuah regim yang tersepit!!

Memang terlalu banyak implikasi kesan kewujudan sebuah Regim Diktator yang dikepalai oleh seorang yang tamak kuasa, secara rakus merogoh kebebasan rakyat, mengggunakan Parti politik tajaannya sebagai platform menghalalkan dirinya berkuasa mutlak. Yang paling ketara, si tuan Presiden sewenang-wenangnya telah memperPUNDEKkan undang-undang dan Perlembagaan Negara. Memang jelas, Diktator tua ini dan UMNO “BARUA”nya sedang bergerak kearah kehancuran yang makin nyata dalam tempoh yang terdekat.

Menunggu Hari Mati

Di Perhimpuan itu makin jelas nampak terang dan nyata bahawa punca segala permasalahan parti yang dulunya perkasa itu, kini makin rapuh. Ini semata-mata berpunca dari karenah dan tipu daya seorang Presiden party yang terlalu komited dengan nafsu-nafsi yang amat jelek dan menjijikkan. Sebagai ketua sebuah kesatuan politik, Presiden ini tidak punya maruah, harga diri; jauh sekali dari berhemah sebagai manusia yang menhayati sebarang agama dan peradaban manusia madani (civilized).

Segala-gala yang berlaku didalam parti dan regim pimpinannya nampak seolah-olah mesti diatur mengikut cita-rasa beliau. Dalam pada itu, barisan pemimpin yang terpilih pula WAJIB mengikut kriterier dan banci-atur beliau. Maka dengan itu, dalam UMNO “Baru” ini, timbullah pelbagai gejala yang bukan-bukan dan diluar dugaan. Parti ini makin membusuk rentung, huru-hara menggila-gila, tidak ada sebarang hala tuju yang mampu meladeni tuntutan rakyat dan masyarakat sebuah negara yang sewajarnya bersifat mulia dan berwibawa.

Ya! Ya! Jika RASUAH dan PENYELEWENGAN adalah suatu malapetaka besar, tetapi si tuan Presiden ua-sewel dan Timbalannya (yang dipilih mengikut Demokrasi “CACAMARBA’) telah sewenang-wenangnya mempraktik dan menlindunginya segala FITNAH dan ADU-DOMBA sesama sendiri. Padahal, adalah menjadi pantang-larang sebuah Parti mengasaskan pentadbiran dan amalan sebusuk itu. Gejala itu seringkali ‘membunuh’ hati-budi. Malangnya, itu sangatlah Dasar parti yang jadi amalam lazim puak yang sekongkol sesama mereka. Jika kepentingan TEMBOLOK sendiri dan usaha MENIPU dan memBOHONGIi Rakyat adalah sehabis-habis BUSUK karenah dan perangai; malangnya itu jugalah yang menjadi asas IMPIAN setiap mereka yang menganggotai Parti ini.

Akhirnya, jadilah UMNO “Baru” sebuah Parti “Tunggang-langgang”, dengan seluruh pemimpinya bertukar wajah menjadi “BARUA” hina, kehakisan kejujuran dan keikhlasan hati, lebih cenderung menikmati “najis-najis” daki dunia, melakukan KONSPIRASI ‘tumbang-menumbang”, “Zalim-menganiya”, “Ugut dan Paksa-memaksa” segala bagai.

Noktah terakhir, Parti itu sukar dibentuk semula untuk memupuk keperibadian yang unggul dan murni..!! Kanser sosial yang sudah hebat menular dan makin memburuk setiap rongga jantung-hati parti ini, tidak mampu lagi diberi sebarang ‘therapi’ dan suntikan ‘bius’ sebagai usaha mengobatinya. Ia sudah hilang daya-upaya. Hematnya, ia setakat menunggu HARI MATI cuma!!

Pesta PERAMPOKAN

Keseluruhan Perhimpunan Mei 2000 itu dilihat rakyat dan dunia sejagat umpama sekumpulan PEROMPAK yang sedang kenduri besar, sebok, kecoh, kacau-bilau membahagi-bahagikan hasil rompakan selama tempoh mereka merampok rakyat banyak.

Di Perhimpunan itu juga, carta-carta agenda dilukis dan dihafal oleh semua. Mereka gigih mencari siapa lagi puak dan pihak yang harus di rompak, dirogoh-perkosa dan hilang hak berpolitik. Hematnya, kantung masing-masing mesti diisi, nafsu wajar diladeni, dan tembolok rakus yang tak kenal harga diri wajib diberi prioriti!! Persetankan nilai-nilai budi.

Berpolitik dalam UMNO “Baru(a)” bermaksud mencari habuan dan menjaga kepentingan diri. Kuasa adalah WAJIB dijagai. Walaupun terpaksa berperang dengan rakyat dan menyamun hak mereka, demi kepentingan diri dan tembolok, ayuh…!! Teruskan..!! Teruskan!! Presiden UMNO “Baru(a)” sendiri adalah ‘orang perjuangan’..!!

Lihat sajalah: kalau tuan Presiden dan tuan Bedahari, anak-anak, suku-sakatnya dan para Kroni-peroksi sudah kepalang kayaraya dengan harta rampokan bernilai ratusan billion MR, masakan ‘sampah-sarap’ dan “Melukut” ditepi gantang disemua peringkat hingga ke Cawangan, sanggup setakat melata bagai ‘kelkatu Parti’. Mereka tentu tidak mahu setakat terbang tinggi menghurungi ‘api’, tetapi bila kepak tertanggal akirnya jatuh kebumi.

Tidakkah wajar mereka meraih sepuluh dua puluh juta sebelum bersara? BANGANG sangat diri jika menjadi pemimpin UMNO “Baru(a)” jika melepaskan kesempatan begitu!! Apa guna berparti kalau tidak boleh jadi kayaraya? Orang lain boleh, mengapa tidak kita? Berapa ramai ulamak UMNO seperti Wan Mokhtar, Yusof Nor, Dusuki Ahmad dan Mid Man (dll.) menghalalkan Rasuah dan Fitnah melalui penyesuaian ‘nas’?

Falsafah UMNO “Baru(a)” ialah “wang” adalah penetuan harga diri. Bagaimana mencari wang, tidak ada siapa yang kaji atau ambil peduli. Tengok saja Datuk Seri Presiden parti, andainya beliau mati 100 kali pun, harta rompakannya tak habis lagi. Tidakkah itu suatu contoh yang baik wajar diikuti?

MALU..!! Sungguh memalukan..!! Kini, majoriti orang Melayu tidak mau masuk campur dalam persekongkolan sebegini hodoh. Gelagat UMNO “Baru(a)” turut orang Melayu yang berhemah MALU BESAR..!! Yang paling bernajis sekali ialah mereka yang sanggup jadi ‘PENJILAT BONTOT’ Presiden party. Walaupun jelas beliau telah jatuh sewel kerana usia, namun nafsu beliau terhadap kuasa masih menggila-gila.

Kerana nafsu-nafsi masih menghantui diri (akibah menurut bisikan IBLIS), diputuskanlah supaya Mahathir wajib diletakkan sebagai Ketua. Ia adalah strategi ampuh yang membuktikan bahawa si Presiden SEWEL harus terus diberi kuasa mutlak. Hanya beliau saja yang berkebolehan memimpin dan mengheret anak-anak-buahnya ke lembah hina. Tetapi, kalau tidak berpresidenkan belaiu, segala rencana dan agenda busuk masing-masing mustahil ada orang lain mampu melindunginya.

Dengan itu, seluruh pemimpin yang terpilih adalah antara manusia yang paling HAPRAK, Rasuah, hina, tidak bermaruah, tidak amanah, perogol dan penjenayah, kaki putar-alam, penjarah, jaguh-jaguh FITNAH, perancang KONSPIRASI, pembunuh, tukang tohmah adu-domba, segala-galanya. Cuma, kalau dilihat muka hidung masing-masing memang macam orang. Tapi isi dalam hati dan perangai masing-masing lebih buruk dari haiwan dan binatang. Bandingan yang kerap didengar ialah ….”Mereka adalah JEMBALANG bangsat..!!”

Fungsi “datuk” Presiden UMNO “Baru(a)”

Itu adalah status dan fungsi si Presiden “Barua” itu. Ia cuma pengendali kelompok “haiwan dan jembalang bangat”. Sambil beliau mengaut keuntungan untuk diri dan anak-anaknya, si “kancil kerdil” 2500 jumlah di Dewan Perhimpunan itu, berhasrat ingin ‘berak gajah’ juga. Jadi, keputusan “tidak mengganti” Presiden “top prioriti”. Disepakatkanlah dimeterai ikrar: “Bahawasanya, ‘demi menjaga kestabilan organisasi PERAMPOKAN’ yang terancang kemas, KEKALkan saja Presiden yang lama!! Ikut saja ‘titah perentah’nya. Kenyang dia, kenyang pulalah kita!! Jangan buat susah”.

Lihat saja, ucapan ‘amanat’ tuan Presiden yang berapi-api mengutuk sesiapa jua – termasuk mengandaikan diri umpama “nabi besar” (huruf kecil), beliau seakan-akan memaksa orang memperakui bahawa UMNO “Baru(a)”nya adalah MAZHAB baru(a) yang terhasil dari pemikiran dan perancanaan berlandaskan hukum akalnya!! Ingat, kalian wajib berkiblat ke Putra Jaya. “Nabi” kalian sudah diubah. Muhammad rasulullah jangan diagung-agungkan lagi. Bukan Dia yang memberi rezki..!!

Dalam ucapan amanatnya, beliau menyatakan, “Kalau bukan Muhammad yang dipilih Tuhan, orang lain pun boleh juga”. Bukan Muhammad ‘yang itu’ penyebar rezki. Seolah-olah si Presiden yang jatuh gila itu bertempik megah: “Muhammad sudah mati 1400 tahun dulu. Tengok sini, Mahathir Muhammad Iskandar Kutty adalah pengganti, dan UMNO “Baru(a)” adalah ‘ugama’ resmi!! Syukuri siapa yang menghulurkan jutaan ringgit ke kepuk akaun kalian di serata bank dalam dan diluar negeri. Cakap cepat-cepat, siapa sekarang jadi ‘nabi’..!!?”.

Aduhai….!! Maka berikrarlah 2500 padri-padri kerdil itu mengangkat sumpah menyatakan persetujuan kesepakatan mereka!! “Yaaaaaa… tuan Presiden. Demi kepentinagan perut dan tembolok kami, kami lafazkan sumpah taat setia”. Maka, ugama dan aqidah mereka sekaligus BEROBAH! Hari mati sudah lupa. Balasan Akhirat mungkin tidak ada bagi mereka. Kan Presiden itu sudah cakap, “Jika hidup di dunia merempat, bagaimana mahu beribadat? Kedudukan hidup di akhirat bergantung kepada bagaimana seseorang itu menjalani hidup di dunia. Jangan peduli kata ulamak kununnya kaya dunia – muflis di akhirat akan mendatangkan musibah. Orang sudah mati, bermakna sudah tamat riwayat. Habis cerita!!

Ada yang cuba menentang dan menggugat kuasa MUTLAK tuan Presiden itu. Tetapi masing-masing hadirin di Dewan teringat bahawa mereka sudah lebih dua (2) tahun menyaksikan apa yang dialami oleh seorang pemimpin parti yang berkarisma, bersih dan amanah. Kerana prinsip beliau itulah, akhirnya beliau terseksa. Semata-mata kerana beliau cuba menentang kebusukan dan karenah tuan Presiden yang beragenda itu. Beliau sanggup meletakkan harapan rakyat mengatasi kepentingan peribadinya. Akhirnya dimana beliau sekarang? Apa jadinya? Tanya diri sendiri – kalian mau itu pulakah? Nah! Ramai yang menggeletar dagu.

Bayangan Anwar Ada Di Mana-mana

Nah! Terbayang diwajah 2500 “perompak-perompak cilik” yang berhimpun di Dewan itu, betapa ngeri dan menakutkan jika mereka pula yang dihumbankan ke dalam penjara. Tidak ada siapa antara mereka yang sanggup dihina secara FITNAH, DIBELASAH dan DIHUKUM oleh sebuah mahkamah yang diatur khusus oleh tuan Presiden untuk “pesalah-pesalah” seumpamanya..!!

Anwar memang tidak ada di Perhimpunan itu. Tetapi bayangannya ada dimana-mana – tersembunyi dilubuk hati majoriti mereka di Dewan itu. Walaupun laungan REFORMASI tidak didengar, tetapi semua orang tau, “semangat Anwar” makin kuat bernyala di dada mereka. UMNO perlukan Anwar. Tetapi Anwar tidak perlukan UMNO. Kerana itu, Pemimpin UMNO akan keluar parti untuk mengikut Anwar. Pergolakan sekarang makin jelas, Mahathir dan sekongkolnya akan ditinggalkan terbiar. Akan berakhir, Mahathir umpama seorang ‘general’ lumpuh yang kehilangan soldadu untuk berhadapan dengan serangan musuh dari luar dan dalam. Masakan UMNO “Baru(a)”nya akan mampu bertahan.

Proses penghirahan ahli UMNO tulin dengan semangat dan jiwa bangsa sudah ketara. Rancangan asal Mahathir untuk menggunakan Perhimpunan itu sebagai PLATFORM memfitnah dan melupuskan pengaruh Anwar BERTUKAR menjadi suasana ‘PEMBERONTAKAN’ mengila-gila terhadap esblishmen party. Suasana kecoh dan maki-hamun secara sindiran menggelegak. Mahathir terpaksa menukar agenda BURUK dan BUSUKnya kepada satu taktik lama, iaitu “Berlembut, Memujuk dan Merayu-rayu” melakukan drama kesedihan.

Tetapi semua orang mahir dengan gelagat “mamak tongkang” yang sorang ini. Sikap “PUKIMAK” dan “KEPALA TAIK” Mahathir begitu memang senjata bahaya jika masih tertipu. Keadaan sudah nyata sekarang bahawa UMNO “Baru(a)” ini tidak akan lama dapat bertahan. Rakyat diluar sana, para penyokong UMNO, orang Melayu dan kaum bukan Bumiputera sudah makin hilang keyakinan terhadap UMNO “Baru(a)” Mahathir. Mahathir sendiri tidak mampu lagi menghalang gejala ‘EXODUS’ yang bergolak secara besar-besaran.

Mahathir Berhelah Lagi

Dendang lama lagu “Pembangunan”, “Kemewahan” dan “Kebanggaan” yang selama ini menjadi alat menipu oleh Mahathir sudah terbongkar habis-habisan. Rakyat yang semakin celik dengan maklumat melalui komputer dan internet sentiasa memaklumkan berita benar dengan bukti nyata setiap agenda, perancangan, tindakan, dan konspirasi Mahathir dengan sekongkol, “inner circle”, Kroni dan agen-agen yang Yahudi yang dirangkum melakukan segala macam jenayah merompak harta rakyat.

Pembangunan bagi regim keparat ini adalah sumber mereka mencari keuntungan diri dan mengkayarayakan Mahathir dan anak-beranak, suku-sakat, sekongkol, “inner circel” dan Kroni-proksi. Sana sini, yang dibincangkan hanyalah “Komisyen” berasaskan konsep “Ten Percent”. Sekarang, “Komisyen” projek “Mewah-Mega(h)” telah ditingkat berkali-kali ganda. Contoh yang jelas dengan bukti yang nyata ialah, “Satu Kilometer” Lebuhraya, pada tahun 1986 cuma RM6.0 juta. Tetapi pada tahun 1996 (sepuluh tahun kemudian) meningkat kepada RM25.0 juta (anggaran lebih dari 4 jali ganda). Padahal, batu dan pasir, tanah dan bahan binaan masih ditakuk lama; tidak ada sebarang perubahan. Kedalam poket siapa wang rakyat sejumlah RM19.0 juta itu disumbatkan?

Begitu juga harga rumah kediaman rakyat. Tanah awam ditarah, dikkikis dan diratakan oleh Kroni ‘elit’ sekongkol Mahathir melalui “orang politik pilihan”. Sharizat (Timbalan Pengerusi WANITA UMNO “Baru(a)” yang baru saja ditabalkan) adalah jutawan segera yang mendapat kemewahan yang turun dari “syurga” atas restu Mahathir (kununnya pembawa rezki UMNO).

Sekarang Rafidah Aziz pula (diberitakan) bercadang untuk menurut jejak “usahawan” ala Sharizat sebelum bersara. Atas “khidmat” dan kesetiaannya, Rafidah direstui oleh Mahathir untuk dilantik sebagai Ketua WANITA merangkap sebuah Kementerian “baru” (khabarnya) sedang dirangka untuk mengendalikan pengawasan dan pengkordinasian kepentingan semua ‘elit’ dan Kroni disekeliling Mahathir.

Mereka sudah nampak bahawa pada tahun 2004, kemungkinan makin nyata negara ini akan bertukar pemerentahan kepada Pembangkang. Oleh itu, lebih baik ‘timba saja telaga yang masih berair ini hingga kering-kontang’ sebelum masing-masing dipurukkan oleh rakyat yang sudah bersedia menghumbankan mereka!!

Helah Mahathir, perancangan beliau dan segala “Bru-ha-ha” yang kununnya akan membawa negara dan rakyat keluar dari kemelut kemiskinan semata-mata satu siri PEMBOHONGAN dan “Gula-gula”. Dasar memang ada, tetapi diperingkat pelaksanaan – rakyat pasti merasa 1001 rintangan dan halangan burokrasi yang sengaja diada dan diwujudkan bagi menyekat rakyat menikmatinya.

Arahan terbaru, Nazri Aziz baru saja bagi amaran, “Tak Sokong UMNO, jangan harap nak dapat biasiswa”!! Amboi cantiknya muka ‘si gampang bedebah ini’. Dia ingat kepada bapak dia punya duit ke apa?

Mahathir Tidak Akan Bantu Orang Melayu

Adakah Mahathir akan tunaikan janji membantu orang Melayu? Jangan harap!! Semua itu HANYA penyedap cakap. Mahathir tidak harap orang Melayu lagi untuk menyokong UMNO “Baru(a)”nya.

Bagi melaksanakan agenda mega itu, Mahathir sedar bahawa sebuah masyarakat membangun, orang Melayu khusunya masih memerlukan segala macam bantuan. Nah! Mahathir nak gunakan itu sebagai umpan. Memang itulah hasrat pejuang kememerdekaan. Kek Negara wajib diagih dan disama-ratakan. Jangan dipertikaikan samada Negara ini sudah merdeka setengah abad atau satu mellinium. Jangan terima sebarang alasan yang tidak manasabah; kununnya Dasar Ekonomi Baru sudah cukup tempoh atau perlu dimansuhkan atau diganti-ubah.

Mahathir MESTI ingat. Jangan cuba merancang yang bukan-bukan. Orang Melayu menunutut hak mereka bukan atas dasar belas kasihan. Mereka bukan PENDATANG HARAM. Orang Melayu menunutut hak mereka atas landasan bahawa kekayaan negara bukan untuk digadai dan diperjudikan. Masakan Orang Melayu sanggup membiarkan “Keling Mamak” boleh jadi kayaraya ditanahair pusaka nenek-moyang orang Melayu – mamak mampu berulang-alik ke Madras saban tahun, hingga Mahathir sendiri jadi billionaire cara MEROMPAK, membina MAHLIGAI dengan keringat anak watan bangsa kita. Apakah orang Melayu sekadar melopong menadah tempurong sampai bila-bila?

Sudah sampai ketika dan masanya – “Persetankan apa jua rencana Mahathir yang makin durjana”. Negara ini bukan hak seorang “Mamak BAKA Tandil” yang cuba memandai-mandai mengatur struktur dan cara hidup orang Melayu. Zaman BARUA-BARUA baka “BABI, BINATANG” pengkianat negara seperti “Raja Mandeliar” dan “si Kitul” sudah dilupuskan. Orang Melayu kena ingat bahawa negara permai ini memang selamanya ‘dara pingitan’. Lebih-lebih lagi oleh zuriat “Raja Mandeliar” dan “si Kitul” masakini. Negara ini sentiasa diintai dengan tipu-daya. Mereka mengaku diri “Melayu” kununnya. Padahal mereka lebih “YAHUDI” dari Yahudi sebenar!!

Mahathir juga telah putus perkiraan. Sebagai agenda, kini dia bertukar haluan mengharapkan kaum Cina menyokong beliau dan UMNO “(barua)nya. Dalam pilihanraya umum ke-10, jika calun UMNO “Baru(a)” itu tidak disokong oleh kaum Cina, kemenangan puaknya tidak lebih dari 32 kerusi berbanding 72 yang ada.

Dengan ledakan undi belia bawah umur 30 tahun sejumlah 1.6 juta pada tahun 2004, pasti calun UMNO “Baru(a)” ini akan hilang dari bumi Malaysia. Ini akan mengalih tumpuan, fokus dan agenda Mahathir mengkecamokkan Pembangkang Melayu demi survival beliau. Ini amat menakutkan Mahathir.

Orang Melayu kena Ingat. Sejak 500 tahun kita terperangkap dibawah penjajahan. Masakan setelah Merdeka, masihkah lagi orang Melayu mahu diinjak dikepala, dan dicekik merih dan diperkutak-katik minda dan benak di kepala!?

Kerana sayangkan UMNO kunun, maka nostalgia itu menyebabkan orang Melayu terus-menerus mengekalkan sokongan. Tidakkah kalian tahu, Mahathir telah merancang supaya semangat UMNO “tahun 46” terang-terang telah dipadamkan dan diganti dengan UMNO ‘palsu’ yang diBARUAkan? Inilah salah satu sebab orang Melayu satu kaum yang mudah dijajah, ditipu, diugut dan diperbohongkan. Kerana kecenderungan kita meletakkan harapan di angan lain-lain kaum dan bangsa.

Inilah ‘manfaat’ yang kita terima!!

Mahathir tidak ada simpati kepada orang Melayu lagi. Jika benar beliau mahu menaikkan taraf orang Melayu, tanya Mahathir “Mana pelan bertindak untuk mengangkat EKONOMI, PENDIDIKAN, KEUSAHAWANAN, menambah Pegangan harta, rancangan merobah tahap pendapatan orang Melayu yang secara serius dilaksanakan. Tun Razak telah jalankan. Apa yang nampak sekarang cuma agenda “melepas batuk ditangga” semata-mata. Lima tahun sekali, baharulah regim Mahathir melafazkan “janji percuma’ untuk meraih sokongan. Rata-rata, majoriti orang Melayu masih tertinggal, dibiarkan merempat sebagai petani kuno, nelayan perahu injin sangkut, dan pencari rotan dibelantara.

Sementara itu, Mahathir berlegar keliling dunia, bercakap tentang Bursa Saham, pelbagai Projek Mega ratusan billion, dan Industri berat. Akhirnya semua ini tidak menjamin apa-apa. Sebaliknya, kerana struktur dan ‘foundation’ ekonomi negara makin rapuh, maka sekali ‘jentik’ oleh negara kaya akhirnya seluruh struktur ekonomi negara ini goncang bergegar bagai rumah usang ranap dilanda taufan.

Itulah yang berlaku waktu ‘krisis kewangan tahun 1987. Dengan itu, segala simpanan rakyat selama satu dekad (10 tahun) licin hangus, guna menebus beban hutang yang dibuat oleh Korporat Mega tajaan Mahathir disepanjang pentadbirannya. Sambil itu, pelbagai Rasuah dan Penyelewengan terus-menerus diamal dan dilakukankan.

Terbokti sekarang, kerana orang Melayu terlalu mudah percaya dengan kata-kata manis-merdu dan gula-gula Regim licik Mahathir Mohammad, akibahnya rakyat desa dan pinggir kota terjebak dengan hutang berpuluh billion. Cuba tengok hari ini, apa jadi kepada bangsa kita? Tidakkah pemimpin Melayu sendiri yang bertukar belang dijadikan “belukang darat” demi kepentingan orang-orang yang sentiasa mengintai untuk menipu mereka dan zuriat yang akan lahir?

Mahathir, sekongkolnya, Kroni dan proksinya telah mengahapuskan UMNO ‘Lama” dan menggantikan ia dengan satu ideoligi politik mengikut cita-rasanya. Kemudian setiap dua tahun sekali diperbaharui ikrar menobatkan beliau (Mahathir) sebagai “raja” setara dengan “maharaja”.

Si “BASTARD” anak haram jadah ini juga telah menobatkan dirinya hampir 20 tahun sebagai orang yang mengatasi undang-undang dan Perlembagan Negara. Hingga beliau dengan mudah mengugut dan menjual negara ini, memperlekeh bangsa kita dan “mengYAHUDIkan” ugama Islam yang syumul menjadi sekular!! Masih tak sedar diri lagi?

Tidak Ada Dasar Bantu Orang Melayu

Berkali-kali Mahathir dan Abdullah Bedawi melafazkan bahawa bantuan kepada orang Melayu telah dihapuskan. Itulah dia perkongsian dua regu ini untuk “membenamkan” orang Melayu sepanjang zaman. Tidak boleh nafikan bahawa Dasar “membantu” orang Melayu dalam perniagaan telah dihapuskan oleh Mahathir dengan restu pemimpin Melayu yang sekongkol dengan beliau. Konsep “kelonggaran syarat” yang kemas dan terselaras, yang seharusnya wajib diwujud dan diutamakan, telah diistiharkan “akan dimansuhkan”.

Kemudahan pinjaman Bank dengan faedah yang rendah sebagai strategi dan cara meningkatkan ‘roda-roda’ ekonomi keusahawanan orang Melayu telah dikhianati. Yang diutamakan sekarang hanya agenda menyelamatkan Korporat sekeling Mahathir-Daim. Jika pinjam beli kereta atau beli rumah dari pemaju perumahan kroni mereka akan dibenarkan; dengan syarat bayarlah “Bunga” belipat ganda dengan potong gaji setiap bulan. Bermakna, orang Melayu akan terus menerus jadi ‘hamba-sahaya’, diperhutangkan, sebagai pekerja yang cuma kais pagi makan pagi, dan kais petang makan petang!!

Lihat bukti ini: Sejumlah lebih dari RM850 juta digunakan untuk “bail-out” Indah Water Konsortium yang telah menanggung kerugian. Kerana korporat ini kena mengena dengan Kroni Mahathir, rakyat dan PETRONAS wajib didera dengan mengimbuh wang kontan. Apa kena mengena Korporat suku-sakat dan Kroni Mahathir dengan rakyat yang wajar diperhutangkan. Walau jatuh muflis kerana salah-urus, rakyat msikin tidak ada kena mengenai dijadi ‘ganti-galang’.

Padahal, jika Korporat-korporat itu untung besar, tidak ada orang Melayu yang akan diberi ganjaran dan habuan. Tetapi bila jatuh muflis, mengapa wang rakyat dikikis untuk membiayai mereka yang berhutang? Apa yang sebenarnya berlaku ialah, mereka sengaja mebankrupkan korporat itu. Segala wang yang mereka perolehi sudah bertan-tan diangkut keluar negari.

Tidak ada siapa yang tahu apakah bentuk perkhidmatan yang mereka lakukan untuk dimanfaati rakyat. Sebaliknya inilah satu-satunya Korporat yang menyebabkan Pengusahaan Kecil hilang mata pencarian. Semua ‘cess-pool’ dan longkang Majlis Perbandaran dan Taman Perumahan diambil-alih. Tapi, peruntukan habis licin, longkang makin tersumbat hingga katak dan tikus berkeliaran. Bau busuk dari takungan najis menyelinap hidung setiap rakyat berhampiran. Hingga timbul beberapa kes, sisa buangan nasjis Indah Water Konsortium diseumbatkan kedalam longkang berdekatan!

Itu baru satu contoh cuma. Apa yang nyata sekarang, para Korporat berunsur nepotisma dan kronisma makin diperhebat. Hingga, sekecil-kecil peluang niaga “membekal ubat-ubatan” ke hospital Kerajaan sudah habis diragut dengan rakus oleh anak Mahathir, si Mirzan, dengan “Medicare” yang 100% kepunyaan “Mahathir & Sons”. Ini termasuklah mencuci ‘kain lampin’, menggilap lantai dan mencuci jamban!! Masih adakah lagi peluang pengusaha IKS Melayu mendapat punca cari makan?

Pembangkang Mencabar Dasar Mahathir

Melalui ceramah Pembangkang, semua tipu-muslihat dan agenda dibongkar habis-habisan. Kesah pertarungan Pembangkang di Parlimen dan Dewan Negeri dimuntahkan. Pelbagai kesah betapa buruknya persekongkolan Menteri Besar Melayu dan para Menteri Mahathir yang terkinyam dengan habuan wang dan rasuah. Tanyalah, siapa diantara Menteri Besar (Melayu kesemuanya) dan para Menteri Mahathir (tak kira kaum) yang tidak kayaraya secara “haram”.

Tiga Naib Presiden UMNO “Baru(a)” yang baru ditabalkan, semua anggota MKT yang terpilih, termasuk Menteri Besar Melayu dan para Menteri yang ada dan telah bersara, wakil rakyat tempatan hingga Ketua dan J/Kuasa Bahagain; kesemua mereka menerima rasuah, mengendalikan rasuah, melakukan pelbagai macam penyelewengan – mengaut hak rakyat umpama pacat dan lintah darat!! Mahathir ada peruntukan undang-undang yang melindungi mereka; kecuali jika mereka cuba ‘lawan tuan’.

Dalam UMNO “Baru(a)” makin sulit mencari orang bersih dan amanah untuk diketengahkan. Maka terpilihlah oleh Perwakilan antara mereka berasaskan prinsip ‘tiada rotan akan berguna juga’; semata-mata kerana struktur UMNO “Baru(a)” perlu diisi dan kemaskan. Untuk mencari satu bijik mata yang benar-benar ‘bersih dan amanah’; andaikanlah anda umpama mencari sebutir intan yang terjatuh ditengah lautan. Hematnya, selagi UMNO “Baru(a)” ini mash dikekalkan menerajui pemerentahan, beginilah jugalah nasib orang Melayu hingga ke akhir zaman!!

Amin Sapiro
(Ahli UMNO atas Pagar Berduri)


        Ke atas

Diterbitkan oleh : Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com