Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


Isu 'Perpaduan Melayu' - Umno Bagai Tikus membaiki Labu (1)

Amin Sapiro (cuma tengok Luncai terjun dgn Labu-labu saja)

Bahagian: 1

HAHAHAHA?.. kepalang ramai netters di FGR yang berbincang sakan topik 'perpaduan Melayu' tu; sampai nak jadi polimik, laks..!! Ada yang mencelah dengan slogan aja. Ada yang tulis artikel sederhana. Ada yang pro ada juga yang kontra. Camacam cerita. Semua ada. Budak ZZigen tu wakil UMNOlah, kan?

Cerita Sikit Pasal UMNO..!

Maklumlah, kalau dah ramai begitulah keadaannya. Itulah yang dikatakan: Demokrasi ada dalam BA. Tak macam UMNO/BN. Mahadey ada spy tukang pantau. Sesiapa yang 'geseng' 'panglima berantai' yang seekor bergelar Datuk Seri Presiden tu - KENAlah dia!!

Kabarnya Nuar Musa sampai naik umrah, nak bernaung 'Di Bawah Lindungan Ka'bah'. Memohon perlindungan Allah. Itu sebab percaya dengan si mamak tu. Kununnya nak berterus terang. Tak sedar, tengkuk nak kena cincang. Hail?! That is Democracy in UMNO/BN..!!

Nasib Shahril dan Adam Hamid belum tau lagi. Yang nampak Shahril dah undor kebelakang sikit. Mungkin 'buah sentulnya' dah mula kena sepit. Again?Hail?!!!! That is Democracy in UMNO/BN..!!

Mat Tyson dah mula tunjuk diri macam 'jin aprit'. Rais Yatim, Ku Li, Rafidah Aziz kira sama macam 'kera' sumbang Lotong Kesarong. Maklumlah, Mahathir dah kata 'This time around, the Cabinet reshuffle wil be major..!'. Maka ramai yang nampak urut dada dan berdoa. Pasalnya: nak jadi menterilah dia orang 'menyebok' masuk UMNO. Sokong bagai nak gila. Hail?!! That is meritocracy in UMNO!!

Ku Li kunun kata: cukuplah dia jadi 'Gurkha' saja. Sebenarnya dia ada hajat mega nak gantikan Mahathir. Kesian dia, Mahathir lagi cekap sepak-terajangnya. Tersandar Ku Li jadi 'anak raja bangang sokmo'. Sekarang terpaksa jadi tukang jilat b*nt*t saja. Nak salahkan siapa? Paling kurang Rais dah bina jembatan barunya. Nampaknya, Ku Li gali kubur S46, tapi dia sendiri yang terjun suruh Mahathir kambuskan?? Hahaha?! Hail? That is stupidity in UMNO!!

Itulah cara Mahathir nak tunjuk terer. Like Firaun, he can give life to those who are choked with immense debts. Kabarnya, Mid Man, hutang semua dah beres. As of now, he is trying to settle down and take a long deep breath and rest. Leave it to others - apatahlagi masalah UMNO sampai kiamat pun tak akan tamat. Mid Man tau, dasar UMNO memang keparat, kot?

Hehehe? ini macam punya cara, semakin nampak anak muda kita secara 'am penyokong BA dah mencapai darjah kematangan yang boleh kita banggakan. Berbanding Pemuda UMNO'. Hhihih? semakin PONDAN! Ada-ada saja sebab yang jadi alasan yang bukan-bukan. Antara Hisham Aw-Aw dengan Timbalannya dan semakin tak 'ngam'. Itu cara Mahathir 'implement' dasar 'break and rule' - memecahkan perpaduan Melayu!! Sesama UMNO pun tak bersetuju!

Tinggallah Dolah Bedawi jadi 'ayam tongong'. Mahathir suruh dia setakat berkok terlolong-lolong. Yang sauk untung orang lain. Rakyat dah singkap habis Dollah punya kain. Itu macam punya hebat dia 'kena main'..!

Gitu jugaklah Pemuda UMNO. Apa salahnya Pemuda UMNO cakap terang-terang saja - 'Sorry.. we all tak boleh tahan. We all have to lay down our weapons' Serik sangat hidup dalam UMNO/BN?. Lebih baik, kan? BA boleh terima jadi penyokong. Lagi cepat Mahathir undor - Negara boleh aman!!

Mak Cik Wanita UMNO dah serba salah. Puteri UMNO dibawah Azalina asyik nak berTekwando saja bila siang. Malam berDisko pulak dah!

Shahrizat dah istihar 'red light zone' di Bangsar. Ada tempat spesel bagi sesiapa yang nak 'Mandi Buih'. Sekarang tak payah pakai sabun. Masuk pntu, bayar ufti ' nah 'you nak bergajah pun boleh..!!?. Hahaha? punya canggih!!

Nah, itulah dia 'Melayu Baru' yang diwadahkan oleh Mahathir Mohamad kununya; terbalik kot dari versi yang diceritakan dek Dusuki Ahmad dulu. Macamana kita nak percaya? Masing-masing cakap tak serupa bikin sokmo!!

Habis?? Macamana BA tak nak buat demo? Sebab, apa yang UMNO/BN dan Mahathir Mohamad buat serba tak kena. Orang Melayu adalah kaum yang berbudaya santun dan beragama damai. Chettiar yang duduk bersila terkangkang tu pun tau!! Sepatutnya 'janji buat mesti kapor taruk', katanya. 'Bunga tarak bayar kalu, tanah suma habis court punya dalam tarik'. Tapi Mahathir tukar hak milik Putera Jaya cuma dengan gertak Md. Khir Toyo saja. Sultan pun terpaksalah ?. !!

Sekarang Mahathir dah bodek 'Raja Muda Kedah' pulak. Kununnya Kedah akan Mahathir jadikan negeri termaju pulak. Sebenarnya, sasaran utama Mahathir ialah Langkawi. Sebelum dia mati, Mahathir nak tengok Langkawi akan difaraitkan sesama Kroni. Saifuddin kenan kerja keras bagi maklumat dan penerangan sebanyak-banyaknya.

Pun lawatannya dengan Siti Hasmah ke Johor, nama saja pasal nak berhari raya - sebenarnya, pasal tanah bersebelahan 'Linka Dua' itulah! That is a major exercise. Maklumlah - RENONG ada kepentingan dengan hutang puluhan billion dalam projek mega di sana!! BA Johor kena jaga-jaga. Kelak akan wujud 'Singapore Ke-2' di atas tanah pesaka kita!! Mana 'muko mau tarok'? Pastinya, Goh Chok Tong jadikan orang Melayu Johor dibikin pekasam, dan zuriat orang Melayu juga yang kena jeruk!!

Sultan Pahang dah dah lebih satu dekad terjerut lehernya. Khabarnya, Khalil Yakob akan diarah jadi MB semula. 'tengku' Adnan Mansor akan jadi menteri W/Persekutuan. Jadi 'ngam' lah semua kerja Madey!! Itu sebab Mahathir gian sangat supaya Melayu jangan 'berpecahbelah'. Nanti senang dia nak tolak orang Melayu kedalam lurah yang berbencah.

Nahh?!! Anggaplah itu semua satu dari latihan akademik dalam proses pembelajaran bagi mengenal dan mengahayati apa itu politik jenama 'UMNO/BN'. Dari sinilah bermulanya pengamatan politik secara praktikal. Memang generasi yang inilah diharapkan akan merobah dan mencorak politik rakyat masa depan. Hargailah pengalaman tuan-tuan.

Kita akan seligi lagi dalam Bahagian Ke-2.

Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO berkerat Rotan)


        
Ke atas  Balik Menu Utama    Tarikh Artikal : 17 Januari 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com