Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


CISSSS…..!! PENYANGAK LAGI RUPANYA….!!

Amin Sapiro (Minum Teh Tarik & makan Roti Canai bikinan sendiri)

SEJAK mula Mahathir bikin bising mempromosikan berita rombakan Kabinetnya seminggu lalu, mungkin saya adalah salah seorang diantara berjuta yang langsung tidak acuh dan ambil pusing mengenainya. Kalau ditanya: mengapa? Jawapan saya mudah saja. Macam lain orang juga. “Pirahhhhhh… mustahak sangat kah?”

Belakang Darat Besi Berikarat

Bagi ramai orang, Mahathir adalah manusia pembohong besar. Tidak ada gunanya diperkira-fikirkan sangat sebarang kenyataannya. Kununnya rombakan Kabinet kali ini adalah besar-besaran. Kununnya juga, beliau amat pentingkan khidmat mereka bagi menjana segala. Ia adalah perkara besar yang harus difikirkan masak-masak. Macam-macam lagi.

Waktu itu saya dan teman-teman ketawa bagai nak rak satu alam ini. Terbersin saya hingga hingus meleleh sampai ke tumit.

Saya tanya seorang teman, apa Mahathir ingat kita semua? Dia mau bikin suspense, atau dia fikir kita minat sangat dengan susunan Kabinet barunya kah?

Teman itu menjawab, “Alaaaa… You bukan tak tau, Wak. Si Pipit macam Mahathir tu masih sangka dirinya seperti Enggang lagi. Dia memang tidak sadar diri. Bukan setakat Pembangkang dan rakyat saja yang tidak hiraukan dia, malah UMNO sendiri sudah banyak yang berdoa supaya dia mampos cepat..!!”

Tersentak saya menjawap, “Eh..! Jangan doa begitu. Mahathir masih banyak gunanya. Kalau Mahathir undor hari ini, Pembangkang kurang satu isu untuk menghadapi tahun 2004. Mahathir ini modal besar, youuuuuu….!!”. pintas saya.

Kami ketawa terbahak-bahak. Kemudian ami bertenang semula. Walaupun media perdana UMNO bukan main bising mewarwarkan rencana dan agenda yang diduga dalam kepala hotak Mahathir mengenai bakal susunan Kabinetnya, diwarung kopi – satu orang pun tak ambil kesah. Tak pedulik saja.

Sudah Lama Terbaca Mindanya

Dari mata mereka saya dapat baca. Siapa juga dilantik ke Kabinet Mahathir, samalah mereka itu umpama kerbau jalang yang jadi korban. Bukan kita yang korbankan mereka, tapi Mahathir.

Pertama: Mereka tidak ada reputasi bersih diri dan peribadi. Mereka terima jawatan menteri Kabinet Mahathir – secara otomatis mereka umpama biawak yang dinaikkan taraf jadi buaya tembaga. Takrif buaya tembaga ialah “not yet a full-blown crocodile”. Sisik ekor belum berkulat, dan mulut masih belum tumbuh gigi lagi. Masih tak mampu menggigit.

Jika mereka betul-betul sudah jadi “a full-blown buaya” semacam “bujang senang”, jika Mahathir bercakap salah atau bikin dasar yang menafikan kepentingan rakyat – mereka akan bangkit dan bersuara membantah.

Kalau degil juga, mereka akan “Ngap!”. Gigit habis ‘pelir’ Mahathir…hehehe..!! Heret Mahathir ketengah sungai dan purukkan dia hingga sekujur daging membalut tulangnya akan dirobek dan diperkecai. Tapi kini jadi apa? Alahaiiiii….. jauh panggang dari api!!

Kedua: Tengok latarbelakang dan latar peribadi mereka. Mereka yang dilantik adalah mereka yang korup, taukeh judi, penganjur segala maksiat, ‘pak sanggup’ tukang alih kiblat (“k” huruf kecil). Samada mereka korup wang mau pun korup “lidah”. Hamid Zainalabidin dan Zainuddin a/l Maidin punya reputasi sebijik kaki “ampu bodek”.

Yang dimaksudkan “bodek” itu bila “buah sentul” Mahathir dimasuki angin jadi sebebsar dan seberat buah kelapa mud; kerana terlampau berat dibawa melangkah, kuli yang berdua inilah yang akan pikul Mahathir bergilir-gilir diatas pundak mereka.

Peristiwa Bersejarah Di Masjid Negara

Kita masih ingat kesah di masjid negara, lebih setahun dulu. Si Hamid Zainalabidin itulah yang jadi penyebab 5, 000 orang yang berjamaah solat Jumaat bangkit dan memBooooo… beliau. Sebab, ulamak UMNO inilah yang memutar-mutar Khutbah hingga “bodek” Mahathir dilambung-lambung dalam khubahnya!! Hahah…

Ketiga: Belum nampak lagi para menteri Kabinet Mahathir “menegakkan Keadilan dan menumbangkan Kezaliman”. Bukan kerana regim Mahathir ddil atau tidak zalim; tetapi lidah masing-masing sudah (samada) dikerat atau sudah keras mengejang!!

Ramai yang yakin, lidah mereka sudah keras bagi batu granite. Sebabnya, saban hari Mahathir bikin satu jadual bertugas yang mempastikan giliran siapa akan jilat BONTOTnya. Lama-lama jadi keras disalut oleh najis mughallazah yang terpancar dari lubang keramatnya..!!

Bermakna Mahathir sudah lengkap jawatan Kabinet yang diperlukannya – ada tukang ampu “bodeknya” mau tukang jilat “bontot”nya.

Habis Mahathir Mau Apa Lagi?

Mahathir amat kuat espiri de corp nya. Dia tidak percaya lagi kepada wakil rakyat berjenama “orang Melayu”. Dia lebih yakin kepada zuriat dan suku-sakat warisan dari Krala. Dan dilantiklah muka-muka baru(A) seperti “tengku” Adnan Mansur dan “tanggaci” Shahrizat pula. Hahaha… padan muka-muka Melayu UMNO yang original.

Nampaknya, Melayu UMNO yang beratus melata di bumi negara sendiri sudah bukan wajar bergelar “UMNOputera”. Sekarang Mahathir sudah ada “union” baru bergelar “MAMAKputera” pula…!! Memang kaum Mahathir sudak “berUnion”.

Sebagai contoh dan kelaziman kaum kerabat beliau; jika satu orang akan bergelar Perdana Menteri. Kalau dua orang mereka berkawan rapat. Kalau tiga atau lebih…They will form a UNION of tejir decendants..! Sikit hari lagi (kabarnya), bila Mirzan sudah matang – akan jadi kepala Union jugalah. Masa itu, akan wujudlah Kabinet Mafia pula..!!

Nah! Bodek lagi….! Ampu lagi…! Jilat lagi…!! Kalian sudah jadi Melayu UMNO Klas DUA!! Membazir saja nenek moyang mu menitiskan airmata dan bermandi darah merah bagi biji saga.

Mereka berjuang membebaskan negara ini sejak 450 dulu. Siapa sekarang yang meletakkan kalian dikungkungan sebuah Kerajaan yang pendukungnya adalah zuriat-zuriat IMPOT? Tidakkah kalian betul-betul BANGANG?

Berfikirlah sebelum zuriat kalian akan datang mengutuk kalian habis-habisan..!!

Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO berkerat Rotan)


        
Ke atas  Balik Menu Utama    Tarikh Artikal : 18 Januari 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com