Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


MAHATHIR NAK AJAR ITIK BERENANG PULAK KE..??

Amin Sapiro (Mahathir – bagai ayam beranak itik)

ADA beberapa peribahasa Melayu yang terlintas di kepala saya bila membaca berita mengenai sebuah buku Mahathir yang akan dilancarkannya sendir di Jepun. Kandungan buku itu seolah-olah menyelar dasar negeri matahari terbit itu yang semakin condong ke matahari mati. Saya tak sangka “mamat Krala” ini lebih cenderung menunjuk egonya kepada orang Jepun. Apa salahnya kalau beliau bersedekah jahariah membetulkan kampung asalnya: Krala. Di sana cukup ramai puak beliau yang kurus kering menampung nasi basuhan dari longkang restoran 5-Bintang. Kayu tak ada, sampai masak nasi guna “taik lembu” kering.

Fuhhh… dengan Jepun pulak Mahathir nak tunjuk cerdik? Betul-betul Mahathir ni tak sedar diri. Tak sedar diri berasal dari “Benua Keling”..!! Janganlah cepat sangat macam kacang lupakan kulit!!

Orang Melayu & Peribahasanya

Kita semakin yakin bahawa Mahathir ini tidak punya budaya diri yang menghayati peribahasa bagi membentuk maruah diri dan karekter beliau. Itu sebab, bila si “munafiq tua” ini bercakap, terbau sangat busuk mulutnya. Mahathir cuba berlagak pandai. Adakah cocok nak mengajar itik berenang?

Dilaporkan beliau menulis kununnya Jepun telah gagal dalam mentadbir ekonomi negara. Sekarang, buat kali pertama, Jepun membuang pekerja atas sebab keinginan menerimapakai amalan amalan perniagaan Barat (The Japanese are failing and retrenching workers for the first time. The reason is this desire to adopt Western business practices - AFP).

Jika beliau seorang yang berhemah, pasti beliau cermin-cermin mukanya lebih dulu. Lebih elok jika ia faham maksud peribahasa Melayu “Jangan jaga tepi kain orang, jika tepi kain sendiri pun koyak-rabak”.

Ekonomi Malaysia lebih dari teruk. Itu siapa punya kerja. Siapa yang punahkan duit PETRONAS? Siapa yang lanyak duit KWSP dan Tabung Haji yang akan difarait sesama Kroni?

Kabarnya Tan Sri Halim KSN akan dilantik menggantikan Salahuddin Mohamad menerajui KWSP. Satu lagi cerita per”Kroni”an akan diistiharkan tak lama lagi. Perhatikan saja.

Sah Mahathir Pemimpin Ditular “Sakit Jiwa”

Dunia masih ingat satu ketika dulu Mahathir bertelagah besar dengan kerajaan British. Lantas Mahathir dengan sepantas kilat merekacipta slogan “Buy British Last”.

Tetapi, para politiko-ekonomis yang masak dengan ‘psychological strategy’ seseorang yang baru naik pangkat, mereka tau bahawa sifat ugut-gertak adalah suatu strategi lazim yang jadi amalan biasa. Selalunya, ia adalah “gangguan jiwa” sementara saja. (akhirnya betul juga).

Mahathir telah menggunakan taktik yang sama. Mahathir cuba menggunakan slogan itu sebagai strategi politik beliau untuk menarik sokongan rakyat Malaysia terhadap dirinya.

Sebagai seorang yang baru dilantik menjawat jawatan Perdana Menteri, beliau ketandusan ruang dan modal politik untuk menempatkan diri dalam senario politik antarabangsa. Bagi beliau, tidak ada cara lain baginya menarik pandangan orang selain dari melakukan sesuatu yang “explosive”.

Walaupun berbaik sangka adalah sikap semulajadi manusia untuk mencari kawan, tetapi bagi Mahathir, mengambil pendekatan ganjil dengan mencipta musuh adalah suatu pilihan yang berguna untuk dirinya samata-mata. Beliau tidak peduli. Yang penting ialah dirinya saja.

Mahathir menyeranah Kumpulan Negara Comonwealth dengan bertindak liar tidak mau menghadiri Persidangan yang dijadualkan di Australia. Kununnya, pertubuhan itu tidak mencapai objektif sebenar.

Itu cara Mahathir. Walaupun beliau sedar perangainya ganjil dan kurang disenangi orang, tetapi sebagai seorang bersifat “ultra”, karenah begitu adalah satu kebiasaan. “That’s my way” katanya. Yang merana adalah rakyat dan yang jadi korban ialah maruah negara. Tapi dia tidak peduli. Dia ego!!

Apa Itu “Ultra”?

Bagi memudahkan pemahaman: Ia dapat ditafsirkan maksud “seseorang yang punya muka macam manusia tetapi hatinya tidak lebih dari seekor haiwan yang sentiasa mencari mangsa untuk hidup dan terus hidup; tanpa memikirkan nilai-nilai peribadi yang terpuji, atau memikirkan kesusahan orang lain”.

Orang jenis ini cuma pentingkan diri sendiri saja. Jika orang lain mahu selamat, purukkan dan kurung saja dlam penjara. Mask his face with an iron mask, and never let him the sun for the rest of his life!!

Hari ini, sejarah hidup politik Mahathir menjelaskan urutan perilaku beliau semacam “orang sakit jiwa”.

Allahyarham Tunku Abdul Rahman adalah mangsa beliau pertama, Tun Hussein Onn adalah mangsa kedua, Musa Hitam dan Ku Li adalah mangsa ke tiga dan empat sekaligus.

Kita juga tahu, Tun Ghafar Baba adalah manga beliau seterusnya. Beliau adalah seorang vetren UMNO yang berjuang dalam politik Melayu sewaktu Mahathir masih agam dengan egonya mengaku diri sebagai berbangsa “Indian” dan “son of” – bukan “bin”.

Tetapi setelah melihat opportuniti untuk menjadi seorang dari kaum punya hak istimewa di negara ini hanya ada pada orang Melayu, Mahathir menukar dirinya menjadi “Melayu celup”. Sekaligus beliau memohon menganggotai UMNO Lama; walaupu seharusnya beliau lebih layak menjadi anggota Malayan Indian Congress (MIC) seperti S.O.K. Ubaidullah. Tetapi, hidung besar penumbuk Mahathir nak humban kemana? Plastik surgery pun tak boleh ubah!!

Berkarenah Busuk – Amalan Biasa

Maka bermulalah karenah busuk beliau. Mahathir telah jadi duri dalam daging kepada sesiapa jua. Beliau tidak kira siapa yang bakal jadi musuhnya. Ini termasuklah semua Raja-raja Melayu dan kerabat mereka. Beliau semacam membenci sistem politik dan pentadbiran yang diaspirasikan oleh orang Melayu – lama sebelum UMNO ditubuhkan.

Mahathir memang tidak peduli apa dia “Bangsa Melayu”. Baginya, dia masih ada sesudu darah Krala yang pekat yang membanggakan dirinya.

Mahathir mungkin telah membaca kebijaksanaan Raja Mandeliar dan Si Kitul. Dari situ, Mahathir mengenali hati nurani pemimpin Melayu. Mereka mudah dibeli dengan se bahara emas saja. Mahathir tahu, pemimpin Melayu dalam UMNO sanggup mengorbankan diri, rakyat, Raja, kerajaan dan negara – asalkan mereka yang bergelar pemimpin kenyang tembolok!!

Hari ini Mahathir sudah lakukan itu semua. UMNO sebagai parti Melayu sudah bagi Mahathir apa yang beliau hendak. Pemimpin UMNO cuma dapat kerak-kerak.

Cuma satu saja nikmat yang Mahathir belum terima dari orang Melayu, iaitu “bambu runcing yang sama spesifikasi seperti yang pernah disulakan ke lubang dubur hingga ke tenggorok Raja Mandeliar dan Si Kitul. Kemudian bangkai si “munafiq tua” ini diarak pula berkeliling Putera Jaya hingga Ke PWTC. Sudah itu dihanyutkan bangkai yang membusuk rentung itu di Sungai Kelang hingga ke Selat Melaka. Itupun, kalau ada jerung yang nak makan!!”

Nampaknya Mahathir sedang menunggu hadiah terbesar itu. Jika benar, buatlah “pending besi waja” sebagai pelampin punggungnya, suku-sakat dan kroni beliau.

Rahsia Di Sebalik “Buy British Last” & “Pandang Ke Timor”

Selain dari startegi menonjol diri (secara negation), rakyat tahu Mahathir ada agenda yang tersembunyi melaksanakan Dasar itu.

Mahathir tahu orang Barat tidak semudah itu dijual mentah sedungu yang disangkanya. Mahathir sudah menilai sikap dan etika Kerajaan Barat yang tidak mahu menyertai sebarang persekongkolan melakukan rasuah seperti rancangan beliau.

“Dasar Pandang Ke Timur” diwujudkan bukan kerana orang Jepun berjaya bersebab dari prestasi budaya kerja mereka yang semudah difahami Mahathir. Orang Jepun sendiri ramai yang tidak faham mengapa Mahathir begitu beriya-iya mahu mencontohi mereka.

Terang-terang pengendali syarikat Sogoshosha Jepun berkata, “Mahathir is a dreamer. We have nothing to offer, except the 20% that he wants as personal kick-backs from all contracts awarded to Japanese companies. Nothing else”.

UMNO/BN Melindungi Budaya Rasuah Mahathir

Beberapa bulan dulu terbongkar kesah rasuah melibatkan kontrak Talikom Malaysia yang bernilai ratusan juta dengan sebuah syarikat Jepun.

Kes itu timbul hasil pembongkaran Kerajaan Jepun sendiri. Akhirnya ia ditutup oleh BPR Kerajaan Malaysia atas arahan Mahathir. Khabarnya – ada pihak yang harus dilindungi oleh Mahathir – terlibat.

Siapa PM Malaysia waktu rasuah itu berlaku? Bagimana sulitnya DS Anwar bertelagah besar dengan Mahathir kerana seorang perasuah dari kalangan “orang yang dilindungi” Mahathir? Siapa President UMNO sejak 20 tahun dulu? Berapa banyak kes-kes begini yang telah ditutup dan disapu ke bawah tikar? Jawapannya ada di dalam minda anda.

Kita akan perhatikan apa sebab Mahathir bersungguh sangat menghasut Jepun supaya jangan “Memandang ke Barat”? Apakah Mahathir merasa dirinya dihargai oleh Jepun?

Kita akan teliti di Bahagian ke-2.

Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO berkerat Rotan)


        
Ke atas  Balik Menu Utama    Tarikh Artikal : 20 Januari 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com