Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


BILA ORANG MELAYU SUDAH RIMAS – BEGINILAH JADINYA..!!

Amin Sapiro (sudah panas miang…..)

RIMAS..! RIMAS..!! RIMAS…!!.. Orang Melayu – dimana-mana juga kita jumpa, pasti mereka akan bercakap mengenai politik. Macam-macam punya tajuk, macam-macam punya pasal, macam-macam cerita….!!

Tetapi yang menghairankan kita cuma satu: Orang Melayu terlampau modest..!! Kadangkala, kerana terlalu modest hingga orang lain mentafsirkan orang Melayu sebagai kaum yang timid..!!

Betulkah Orang Melayu Begitu?

Burukkah jika “berlembut” itu? Jika ditanya saya, jawabnya “Tak tau…!”. Jika ditanya Pak Iman, “Berlembut maknanya ‘bersabar’, alhamdulillah…!”, katanya. Jika ditanya kaki gadoh, jawabnya: “Apa pasal nak sabar, nak berlembut? Hentam dulu, kemudian baru negotiate..”.

Masing-masing dengan versi dan jawapan sendiri. Rasionalnya macam-macam juga. Logikkah? Hahah… itu satu persoalan besar…..

Semasa kempen BA di Lunas, saya ada disana untuk beberapa hari. Sebelum itu, saya berada di PWTC. Kita semua tahu, P/raya Kecil Lunas adalah penting kepada UMNO/BN. Strategiknya DUN Lunas disebabkan ia penentu maruah BN – sekaligus maruah seluruh pemimpin parti itu.

Apa tidaknya! Jika BN kalah, bererti majoriti 2/3 BN di Kedah ..HACORRRRRRRR…!! Selama ini, Mahathir lancang tangan, celupar mulut, boleh buat sesuka hatinya kerana memiliki majoriti 2/3 itulah.

Di Parlimen, kerana BN 2/3, Mahathir pakat-pakat sesama sendiri menyokong dan meluluskan semua akta dan cadangan parti itu. Walaupun tak berguna kepada rakyat, negara dan agama, dia apa pedulik? Dia mahu kuasa saja. Kuasa baginya adalah sumber jadi kayaraya!! Dengan kuasa di tangannya, dia boleh anggap orang Melayu macam sampah. Dia boleh ludah!!

Begitu jugalah jika 2/3 di Dewan Undangan Negeri. Jika ada sebarang bantahan dari Pembangkang, Speaker Dewan akan buat pengundian. Jika cadangan itu datangnya dari pihak kerajaan – samada logik atau tidak, manasabah atau merugikan – jawabnya: Wakil rakyat BN akan sokong 100%. Dewan akan penuh..!! Orang Melayu terus-menerus tanam jagung…!!

Lunas – Satu Pengajaran Kepada BN

Kegagalan Lunas BN dirampas BA adalah suatu kenyataan mengandungi 1000 makna kepada rakyat. Contoh di Lunas, jika diikuti betul-betul, akan menggegarkan negara. Bukan setakat BA menang satu kerusi sahaja, kemenangan BA di Lunas memberi pengajaran paling berkesan kepada seluruh pemimpin UMNO dan komponen BN.

Kita masih ingat bagaimana Samy Vellu bercakap di sana – sebijik macam pepatah Melayu yang biasa kita dengar, iaitu “Macam Keling karam..!!”.

Si Samy betul-betul kebebangan macam ayam betina lepas bertelor. Terkangkang-kangkang Samy, berbuih-buih mulutnya bercakap menabur janji. Pendek kata, kalau si Samy jenis paria makan sirih – rasanya muka Saifuddin dah “berlomoih” dilumuri ‘sepah sirih’.. Seluruh kawan P/raya Lunas bertaburan dengan ludah sirih Samy Vellu… Merah warna di Lunas. Hehehe…

Tetapi, nampaknya tidak jadi begitu. Yang kena ludah sirih Samy ialah gambar-gambar Mahathir yang bersidai-sidaian digantungkan oleh budak-budak BN yang dibayar upah se sen-dua. Kesian juga kita kepada mereka, sebenarnya mereka betul-betul toling Saifuddin “gantung” Mahathir atas pokok kayu ara..!!

Hari ini, kerana Lunas kalah dirampas BA oleh panglimanya bernama “Saifuddin”, perlambangan gambar Mahathir yang digantung itu, betul-betul telah menggantung Mahathir ‘in person’.

Baru Nampak Makna Perjuangan

Sekarang baharu kita nampak perbedaan kepada pengertian “modest” yang ditafsir sebagai “timid” itu!! Rupa-rupanya, tidak seburuk itu jika “berlembut”, tidak rugi “berlembut jika bermakna ‘bersabar’. Baru kita sedar tingginya keberkatan mengucapkan “alhamdulillah…”, kan?

Tetapi jika salah tafsir, begini jadinya:

Putera Jaya mengkayarayakan Mahathir anak-beranak dan Kroni mereka. Padahal Putera Jaya adalah hak milik orang Melayu zaman berzaman. Hari ini, Mahathir sendiri melantik beberapa orang suku sakat dari puak “Malbari” dan “Paria” menerajui UMNO dan Kabinetnya. Mereka berkhatan menandakan Islam, kunun. Tapi isi perut mengalahkan Yahudi laknatullah..!!

Kalau orang Melayu tak sedar juga lagi: Mahathir sudah menjadi “Raja Mandeliar” memerentah Putera Jaya dan semua Wilayah Persekutuan. Si Kitulnya bergelar “tengku” Adnan Mansur – baka “malbari” juga.

Sekarang, orang Melayu jadi apa? Hahaha… jadi “jongos-jongos”… Kalau dapatpun setakat “remah-remah” yang tumpah ke lantai dari tepi pinggan. Lebih layak jadi makan ayam. Hahaha.. padan muko!! Sokong lagi UMNO!!

Pemimpin UMNO berbaka Melayu sudah tidak dikenang budi lagi oleh Mahathir. Orang Melayu sudah terbuang hanyut di negara sendiri. Mereka seperti “pendatang haram”; hidup menumpang , mengaharap kasihan belas orang di negara sendiri!! MAMPOS lah menadah tempurung mengaharap kesihan belas Mahathir!!

Haiiiihhhh… apa sudah jadi nihhhh…????? Itukah yang dikatakan berlembut? Itukah dia yang dikatakan toleransi? Jika toleransi bermaksud membiarkan hak sendiri dirampas orang, siapa yang bersalah? Eloklah pemimpin UMNO dan bakal penyokong parti “potong Lancau” lagi sekali!! Bagi hujung sial tu makanan babi!!

Itukah jasa orang Melayu yang memangkah calun UMNO/BN selama ini? Jika orang Melayu sudah tahu apa padahnya, untuk tahun 2004 – berfikir kalian mulai hari ini!!

Pengundi Lunas Menebus Maruah

Kemenangan BA di Lunas bukan mudah. Mereka berhadapan dengan kaki gadoh. Puak UMNO ramai juak-juak yang diupah untuk bergaduh. Kita dengar ada yang kata, “Apa pasal nak sabar, nak berlembut? Hentam dulu, kemudian baru negotiate..”. Hihihih… samseng betul…!!

Namun kita semua tengok, penyokong BA betul-betul berdisiplin. Mereka mantap mengatur strategi. Masing-masing melaksanakan kerja mengikut fungsi. Mereka mengikut peraturan yang ditetapkan. Setiap liku-liku yang memungkinkan musuh boleh menyusup masuk ke dalam barisan, semuanya ditutup rapat. Bahagian benteng yang lemah, diperkuatkan.

Mereka berkerja mengikut caranya. Tidak nampak karenah yang menunjukkan mereka gelabah. Pemimpin dengan fungsi dan tugasnya, dan anak-anak buah bertindak mengikut arahan. Antara pemimpin dan anak-buah yang dipimpin terjalin satu ikatan berasaskan “kemesraan, kasih sayang dan saling menghormati”.

Mereka berjuang dalam satu kesatuan. Pemimpin BA sentiasa membina satu kelangsungan yang lengkap berasaskan objektif yang satu, iaitu “berjuang dengan ikhlas demi keredhaan Allah swt.”. Maksudnya, mereka sedang melakukan Jihad.

Mereka mentafsirkan bahawa perjuangan mereka adalah demi membebaskan rakyat bagi “menegakkan Keadilan dan menumbangkan Kezaliman”. Dengan slogan terhebat itu, pejuang-pejuang BA tidak perlu kepada sebarang upah dan ganjaran.

Kita nampak penyokong datang beramai-ramai menghadiri ceramah pemimpin BA. Mereka berpayung dalam hujan, berlindung dibalik pohon rendang dari panas matahari, mereka mengeruk kocek menderma secara ikhlas…..

Itulah senario perjuangan mereka. Mereka insaf bahawa perjuangan mereka adalah untuk diri sendiri dan zuriat yang akan datang. Pengorbanan mereka adalah perjuangan “kelembutan hati yang sudah keras’..!! Itulah makna Jihad.

Jika inilah bentuk, cara dan matalamat perjuangan yang bakal dikekalkan dalam tahun 2004, insyaAllah rakyat negara ini akan mampu membentuk sebuah Kerajaan yang pernah diaspirasikan oleh nenek-moyang kita sejak 450 tahun dahulu.

Apa gunanya UMNO/BN lagi. Pemimpin mereka yang selama ini berfalsafah “penjajahan bentuk baru” cuma berkira-kira mengenyangkan tembolok saja.

Berkata Editor Laman WebAtu:

[[…Rombakkan kabinet menampilkan tiga ekor baru(A) yang akan berperanan memusnahkan tiga nilai masyarakat: melayu, ugama, dan wanita. Semuanya akan dirosakkan demi seorang raja dari Kerala”]]

Jika anda ingin baca sepenuhnya, dilampirkan dibawah ini:

[[Keadaan ekonomi Malaysia selama ini lebih bersifat persepsi (artificial economy) sahaja. Kawalan modal menjadi pagar untuk melindungi kroni. Dana-dana awam dipaksa untuk menongkat penyangak gergasi Umno yang masih degil bermain walaupun telah jatuh banyak kali.

Lihatlah BBMB yang koma dan tertelan akibat permainan mereka, sehingga perlu disuntik oleh Petronas beberapa kali. Harga petrol tempatan dinaikkan dan bon berfaedah terlalu tinggi terpaksa ditawarkan adalah kayu pengukur nilai sebenar ekonomi kita. Jika Petronas tidak ada, dan harga minyak petrol dunia tidak naik, sudah lama Malaysia tenggelam. Malangnya Mahathir menganggap dialah hero sedangkan itu semua bayangan tuhan masih ingin memberi peluang kepada rakyat negara ini untuk melakukan sesuatu.

Mahathir suka mengambil pendekatan yang ganjil dan akan melanggar apa saja tatacara budaya sopan melayu dan batasan ugama untuk mencapainya. Dia kerap meminjam kekuatan lawan bila tersepit tetapi bila dia buncit, dia akan memancung mereka tanpa sebarang peri kemanusiaan. Itulah yang berlaku kepada semua timbalannya, dan kini dia mengorak langkah untuk memusnahkan bangsa dan ugama. Rombakkan kabinet menampilkan tiga ekor baru(a) yang akan berperanan memusnahkan tiga nilai masyarakat: melayu, ugama, dan wanita. Semuanya akan dirosakkan demi seorang raja dari Kerala. – Editor laman WebAntu]]

Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO berkerat Rotan)


        
Ke atas  Balik Menu Utama    Tarikh Artikal : 23 Januari 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com