Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


INILAH KESAN-AKIBAH MENYOKONG PEMIMPIN GILA KUASA..!!

Amin Sapiro (suka gurau sinis)

BILA dua orang pemimpin negara bercakap bercanggah, implikasinya rakyat akan kata pemimpin macam itu dah jatuh sasau (gila). Atau, rakyat sendiri akan tenggelam punca – nak ikut yang mana!! Apatahlagi yang seorang itu ego-angkuh, yang seorang lagi “pak turut kaki angguk”. Lama-lama rakyat juga yang mabok. Ada Dua Perkara Yang Jadi “Perut Naik Semak”

Pertama: Dulu Mahathir kata nak impot pekerja Nepal dan Myanmar. Presiden MTUC, Senator Zainal Rampak, sebelum ini mempersoalkan kenapa kerajaan bersetuju membenarkan pengambilan pekerja dari Myanmar dan Nepal sedangkan negara dibanjiri pendatang asing.

Soalan Zainal memang ada statistik yang dia rujuk. Kalau tak selengkap data Kementerian pun, kita tak boleh pertikan apa yang Zainal cakap. Sebab beliau setiap hari bergelimang dengan masalah pekerja di negara ini.

Ahli politik macam Mahathir dan Dolah apa tau? Diorang sebok nak rancang macamana nak gasak duit rakyat, nak bailout, nak bincang perpaduan Melayu, macam-macam. Jadi cakap Zainal kita boleh pegang.

Abdullah Ahmad Badawi jawab, “Kerajaan tidak sewenang-wenangnya mengambil pekerja asing, sebaliknya ia dibuat berdasarkan keperluan semasa dalam sektor tertentu, seperti peladangan, pembinaan dan pekilangan”. Itu Dollah yang cakap. Tapi Mahathir cakap lain. Ceritanya pun lain. Mungkin sebabnya pun lain jugak.

Begitu begini, yang bermasalah adalah rakyat. Soalan kita kita, mengapa Mahathir ni nak memandai-mandai sangat? Dia fikir dia tu PM, dia sangka dia “hero” sangat ke? Dia rasa negeri ini “kepala bapaknya” punya ke? Rakyat negeri ini ukit kelentongnya saja ke?

Yang Ke-2:

Pada June 25, di Puau Pinang, Dolah Bedawi kata “Rakyat Malaysia mesti buang buruk sangka untuk kesinambungan kerukunan antara kaum”.

Cakap Dollah begitu memang sedap didengar. Tetapi, kita masih ingat lagi – dah lupakah Dolah, beberapa bulan dulu Mahathir kata kaum Cina adalah ektrimis dan kominis? Lepas tu, bising bukan main. Media UMNO buat rencana macam nak merusuh!

Tak cukup dengan itu, budak UMNO yang gila-gila buat demo, panjat pagar Dewan perhimpunan Cina dan bakar kasi hangus..!! MB baru “tanggal pusat” taukeh pungut sampah pulak “nak mandi darah” … Wuuuuhhhh ..alahai..!! GAMAT! GAMAT GAMAt..!!

Bila dah tenat, Mahathir mintak maaf kepada orang Cina di parlimen. Kan itu kerja BANGANG, kan? PM ‘apa ke benda’ Mahathir Kutty nih? Kan boleh kita cop dia PM macam “Nero”, ya tak? Lama-lama bila rakyat bercekik merih, Mahathir nanti ambik seruling bambu tiup lagu macam Keling jual ubat main ular, atas Mahligai Putera Jaya pulak. Kan itu kerja zalim…. kan, kan?

Yang pelik betul ialah: UMNO masih simpan Mahathir jadi Presiden!! Lantik lagi jadi PM…!! Beghapa punya NGOK, yek?

Masalah Kerajaan Pimpinan Mahathir Sebenar

Rakyat dah cakap dalam ceramah BA trang-terang. Malagnya Mahathir marah kaau orang sampaikan mesej kepadanya.

Pertama: Mahathir masih tipu pemimpi UMNO yang buta jantung hati, limpa dan kepala hotak mereka, iaitu Slogan “Kepimpinan Melalui Teladan” dan “Bersih, Cekap dan Amanah” itu adalah ‘truism’ saja.

Maknanya, sampai kucing bertanduk sekalipun, selagi UMNO/BN dan kepimpinan yang ada msih memerentah negara – jangan harap nak jumpa lah!!

Teladan yang ditunjukkan oleh Mahathir setakat, satu dunia orang naik bosan. Kes Anwar pun belum habis lagi orang bincang.

Dah tu pulak, Mahathir nak bicang pula isu “Perpaduan Melayu”. Tidakkah itu perbincangan berbau “perkauman”?

Jadi, Dolah cakap pasal “Perpaduan Kaum”, tetapi Mahathir cerita pasal “Perpaduan Melayu”. Mana satu yang betul?

Pelik..Pelik.. Apa Nak Jadi Nih?

Yang pelik lagi, itu semua masalah UMNO saja. Mengapa Pembangkang Melayu nak diheret sama? Kalau selama ini Mahathir yang berusaha keras nak pecahkan Melayu, kenapa hari ini bila orang Melayu berpecah sokong Pembangkang, kenapa Mahathir takut pulak?

Woooiiiiiissssyyyy… Mahathir Oiiii… Kalau takut, BALIK KRALA lah!! Sana hang boleh taja Parti “uMMno”..!! Bukan “UMNO”. Paham tak? “uMMno” ertinya “United MAMAK-MALBARI Nesynal Oragnization”.

Itu baru padan dengan taraf hang. Hang boleh jadi PM India. India lagi negara besaq…SUB-CONTINENT youuuu…!! Lagipun hidung hang besaq..!! Memang Padan ..!! Banding dengan “average Malaysian”, hang punya temberang tak padan dengan badan. Jepun tengok hang macam “kucing kurap” aja, tapi hang dok terhegeh-hegeh kunun nak tunjuk pandai. Hang belum kena pedang Samurai.. Nanti peghut panjang hang terburai… Hhihihi…

Banding dengan Malaysia – macam “kentut semut” aja. Rakyat Malaysia cuma 20 juta, rakyat India 1000 juta! Hang boleh eksyen lagik…kunun Nabi cuma memerentah Kabilah saja; tapi hang dok perentah 1000 juta umat. Di Yaumilmahsyar hang boleh jawab di hadapan Tuhan. Kan hang lagi top, kan? kan? Bertaraf MahaFIRAUN, kan?…HAHAHAHA…!!

Mahathir & UMNO Nak “Putaq Alam” Lagi Kaaa?

Ok lah Madey..!! Kita settles ikut cara “consensus”. Kalau hang nak terus “putaq alam”; hang pilih antara dua – Sungai Buluh atau Tanjung Rambutan..!! Tapi, mula-mula sekali hang kena UNDOQ… Letak jawatan!!

Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO berkerat Rotan)


        
Ke atas  Balik Menu Utama    Tarikh Artikal : 27 Januari 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com