Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


“REFORMASI UMNO” – SATU GURAUAN PALING LUCU MILLENIUM INI !

Amin Sapiro (Maaf..! Kami Blah dulu….!!)

Bah 1

SAYA menerima e-mail dari seorang teman PW LamanWeb Reformasi memaklumkan kewujudan satu LamanWeb UMNO yang beragenda lain – kununnya bertujuan untuk “reformasi”kan UMNO. Perkara pertama yang datang ke kepala saya ialah, “UMNO sudah ketinggalan keretapi”. Daripada membazir dan mensia-siakan masa dan tenaga mereformasikan UMNO, lebih baik saya ke dusun durian pesaka dan mengutip telur ayam dari reban sebelum jadi tembelang, bersembang di warong Pak Mat dengan teman-teman yang sehaluan. Itu lebih banyak memberi manfaat kepada semua pihak.

Perbadingan dalam kepala saya: Janganlah saya cuba nak jadi jaguh berhajat setinggi langit kununnya nak meratakan bukit Kaff dengan cangkul sebilah. Silap cara, diri sendiri akan terhempap kepala oleh batu yang luruh sebesar piramid dari atas. Tak kan mampus sudahnya…!

Tak salah jika orang ketawakan kita dengan berkata, “Nah! Itu lah macamnya kerja orang bangang! Dah tau UMNO tu dah nazak ‘nyawa-nyawa ikan’, buat apa nak pasang tali-temali ‘life-saving equipments’ lagi. Cabutkan saja semua – kalau nak hidup - hiduplah, kalau nak mampos biarkan ia mengikut ‘natural proses’. Kalau hiduppun bukan mendatangkan faedah, buat apa..!!”.

Amin Sapiro – Berkerat Rotan

Saya tak sangka ada artikel saya di LamanWeb Reformasi dititip ke Laman UMNO itu. Saya rasa adalah lebih mudah puak yang nak mereformasikan UMNO itu melihat arkib di laman webaNtu, Feu dan Tranung Kite saja. Kalau nak respond pun elok sangat mereka bertandang ke pondok reformis di FGR. Kita boleh sembang- sembang ala “warong teh tarik” yang terhidang goreng pisang panas dan roti prata yang dicanai anak Melayu yang sekarang ketara serba berkebolehan

Jangan fikir Amin Sapiro seorang saja di sana. Ada banyak lagi mereka yang sehaluan dengan Wak Amin menunggu. Beliau ramai adik-adik, kakak, abang, pak cik-mak cik, datuk-nenek, sehabat handai sedang berkampung. Mereka adalah kelompok Melayu yang bernawaitu satu. Mereka berjuang demi “menegakkan Keadilan” yang terhakis dan “menumbang Kezaliman” yang semakin mendarah daging dalam UMNO/BN. Tidak ada agenda lain.

Jika dipantau apa nawaitu perjuangan penulis Reformis dan Islah, jawapan mereka: itulah dia. Jika kami disangka beragenda sendiri, tak salah penulis Reformis berkata, “Itu adalah pandangan orang celik mata tetapi buta hati..!!”.

Jika puak UMNO “meneliti satu persatu corak penulis reformasi bekas UMNO, kununnya ternampak seolah-olah ada suatu kemarahan yang memuncak pada diri mereka keatas UMNO; jawapannya adalah satu, iaitu: “Cuma orang buta mata hati dan beku perasaan kemanusiaan saja yang tak nampak dan tidak merasa apa yang akan terjadi jika dibiarkan budaya “tandil-tandil” Mandeliar menyusup menular budaya ketimuran orang Melayu”.

Jika dikatakan “kemarahan ini cuba di suntik oleh mereka kepada pendokong-pendokong reformasi BA agar semangat juang mereka senantiasa di bakar untuk membantu perjuangnya agar kejayaan menjadi satu kepastian baginya”; jawapannya “Itu adalah tanggungjawap kami penulis reformasi. Kami ikhlas memberi sumbangan sebagai menyokong wadah orang Melayu setelah memikirkan apa akan jadi nasib zuriat akan datang. Apatahlagi, hendak mengharap pemimpin UMNO sekarang memikirkan bangsa sendiri, mereka terlalu sibuk berkompromi “belot kepada orang Melayu” dengan agenda mengisi tembolok sendiri”.

Dalam politik, masing-masing parti ada strategi untuk mengaut sokongan rakyat. Tetapi, selagi BA berteraskan Keadilan dan mendaulatkan Agama (tanpa “cakap tak serupa bikin” macam pemimpin UMNO), rakyat akan semakin faham; dan sokongan semakin melimpahruah.

‘Melayu’ bukan ‘Mamak-Malbari’

Jika UMNO/BN ‘mahathirisme’ boleh tahan – tunggulah. Dongeng usang seperti “perpaduan Melayu” dan “Tak akan Melayu hilang di dunia” itu adalah slogan Feudal yang dangkal dan tidak releven. Orang celik nampak siapa bedebah yang “memecah perpaduan” Melayu dan siapa “penyangak hampeh” penyebab “Melayu hilang di dunia”.

Kebelakangan ini “UMNO” yang terbatal, sesudah UMNO baru ditubuhkan, makin nampak ia dibaru(A)kan pula. Paling mengaibkan orang Melayu lagi, UMNO Baru(A) itu pun sudah di”MAMAK-MALBARI”kan juga. Tidakkah itu bukti Melayu sudah hilang di dunia?

Sah sekarang, UMNO pimpinan Mahathir Mohamad “malbari” punya. UMNO hanya tinggal nama saja yang “Melayu”. Di belakang UMNO itu “mamak-malbari” yang jadi “taukeh”. Tengok muka, kulit, hidung, misai, percakapan, kebiadapan, perangai setan, nawaitu terhadap orang Melayu sudah sama macam sebuah parti politik sehaluan “Tamil Tiger”.

Tengok apa sudah jadi di Jln Kebun? Seorang ibu Melayu ditelanjang bogelkan dan dipaksa “tok ketampi”. Tanya Pak Din, matanya hampir buta siapa curahkan asid? Jika Polis melakukan, tanya Norian Mai: beliau dapat arahan dari siapa sembur orang Melayu dengan air kuning berkimia dengan water cannon?

Jawabnya.. MAHATHIR..!..DOLAH BERDAWI..!!.. MAHATHIR..!.. DOLAH BERDAWI..!!.. MAHATHIR..!.. DOLAH BERDAWI..!!..

Barua-barua inilah pembunuh segala sesuatu yang berbau “Melayu”. UMNO sudah jadi bangkai bernyawa. Jasadnya sudah diisi-ganti dengan “uMMno”. Di Pulau Pinang, hak orang Melayu sudah digadai-lelong kepada kaum lain oleh “uMMno”. Sebahagian Langkawi sudah difarait sesama “uMMno” dengan kroni bermata sepet pilihan Mahathir!! Kalau nak tau lagi, pergi ke pejabat tanah. Geran TSM orang Melayu sudah punah ranah.

Nostalgia Sia-sia

Saya tau, malah banyak kali menemui seorang berdua teman-teman UMNO lama yang pernah sama-sama seperahu mendayung UMNO ke seberang sana.

Tetapi apabila “Dacing” tidak meneraca imbangan yang setepatnya, dicuba juga memperbetulkan jarumnya “dari dalam”, namun ramai yang bertenggek di dulang sebelah kiri, maka dacing yang sepatutnya berimbangan sama semakin senget dan tidak boleh diimbangi lagi – waktu itu, elok dibiarkan saja.

Bukan saya seseorang saja yang pernah menyanyikan lagu bersatu teguh itu yang sudah “fed-up” kepada karenah pemimpin elit UMNO yang sudah mengikut jalan salah simpang; malah ramai yang “meronggeng dan mendondang-sayangkan” lagu itu pun sudah ‘Blahhhh..’ mengikut sempang lain.

Jika saya salah langkah, masakan mereka salah juga. Hari ini nampak bahawa UMNO memang sudah salah sempang. Lebih banyak jual temberang menunjukkan belang. Bermakna, usaha mereformasikan UMNO supaya kembali seperti piagam asal samalah seperti “menarik buloh songsang”. Faham, kan?

Mereformasi UMNO Cerita Purba

Proses mereformasikan UMNO sudah dilakukan lebih awal sebelum bekas YB UMNO seperti Tengku Mansor mewujudkan LamanWeb ‘reformasi UMNO dot com”. Anwar sendiri lebih awal mencanangkan supaya UMNO berfikiran terbuka membuat perubahan mereformasikan parti dari dalam.

Tahun 1996, Pemuda UMNO sendiri sangat kritikal supaya pemimpin elit UMNO jangan bersikap memaksa Pemuda mengadaptasi “sindrom bisu”. Selaku pemimpin pelapis, Pemuda UMNO berpendirian supaya harus dibebaskan melaksanakan fungsi “ombudsmen”.

Tetapi apa sudah jadi? Anwar sendiri adalah mangsa proses mereformasikan UMNO dari dalam. Seluruh UMNO ternyata tidak membantu beliau melaksanakan iltizam semurni itu. Sebaliknya, pemimpin sebesar Anwar itu dibiarkan “rotting away with nobody in UMNO itself seemed to be bothered to come to his side”. Ini nampak semasa Mahathir membuat keputusan membuang beliau di mesyuarat MKT (bulan September 98).

Inilah nostalgia yang menguatkan tekad 1.8 juta anak-anak muda terpelajar dan berminda terbuka untuk melupakan UMNO – untuk sekali dan selama-lamanya. Inilah yang menyebabkan penyokong berkerat rotan seperti Amin Sapiro berhijrah ikut simpang lain. Bukan sikit jumlah “aminsapiro” yang berhijrah itu. Tengok apa jadi di Terengganu dan Kelantan, Kedah dan Pahang!!

Nostalgia itu lebih bermanfaat dari mensia-siakan masa menostalgiakan UMNO yang dipimpin oleh Allahyarham pejuang “Anti Malayan Union” dulu. UMNO Asal itu sudah terkubur kerana UMNO merelakan Mahathir Mohamad baka paria Krala warisan Raja Mandeliar dan si Kitul) itu menjadi “Belanda dapat tanah” bila diagih peluang menerajui kepimpinan sebuah parti tunjang orang Melayu.

Mahathir Perosak Kontrak Sosial UMNO dengan Orang Melayu

Semakin nampak, Mahathir inilah “jelatang” paling busuk yang beragenda merosakkan fabrik UMNO yang “disosial-kontrakkan” oleh semua parti-parti nasionalis Melayu yang berbagai corak dan ragam yang bersetuju membentuk UMNO Asal supaya ditubuhkan.

Mahathir yang biadap ini semakin nampak tidak berterima kasih kepada orang Melayu. Si “munafiq tua” ini beragenda busuk terhadap orang Melayu. Mahathir ini jugalah yang telah menghasut dan merosakkan budaya kepemimpinan dalam UMNO Asal hingga kedaulatan Raja-raja Melayu dalam Perlembagaan beralih ke tangan beliau.

Mahathir betul-betul sudah menjadi seperti Raja Mandeliar. Pemimpin berkaliber Melayu sentiasa menghadapi proses pemusnahan sekiranya tidak sehaluan dengan agenda peribadi beliau. Tengok Musa Hitam apa sudah jadi?

Orang Melayu tidak kesal jika insan “camel” (bukan kamil) seperti Rahim Thamby Chik atau Ibrahim Ali dicampakkan dibaham jerung, tetapi kesal minda orang pemimpin Melayu dalam UMNO sudah kehilangan wadah dan nawaitu. Mereka sudah jadi pembelot bangsa dan agama.

Kedaulatan Raja-raja Melayu dengan peruntukan Perlembagaan yang menjadi pasak perlindungan orang Melayu dimusnahkan. Mahathir mau kuasa itu berpindah ke tangan beliau untuk dipergunakan bagi melaksanakan agenda keparat peribadinya.

Budaya UMNO sudah diubah kepada “gejala mengharapkan emas sebahara”. Hingga, pemimpin UMNO sanggup bersekutu dengan si Mandeliar ini memusnahkan sopan santun ketimuran orang Melayu, melingkopkan mendaulatan undang-undang, merobah cara mencari kekayaan, menghakiskan keunggulan agama Islam dan 1001 keaiban lagi. Kesimpulannya – UMNO sudah rosak kondem.

Pemimpin UMNO Terbeli Murahan

Mahathir inilah yang semakin menghebat merasa dirinya berkuasa mutlak boleh buat apa saja. Sebabnya, pemimpin UMNO (dan saki baki penyokong yang tinggal tak seberapa, yang boleh dibeli dengan ringgit dan sen) yang seharusnya tahu “people power” – sebaliknya berwenang-wenang tidak mempedulikan kuasa itu. Mereka mencari jalan mudah dengan menyerahkannya kepada “mamak tongkang” yang pelahap ini.

Pemimpin UMNO tidak peduli kepada rintihan rakyat marhain. Mereka ada pembelot besar kepada bangsanya. Kerana, mereka sibuk bersengkongkol mengisi tembolok sendiri, mereka sanggup jual maruah diri. Mereka leka mencari jalan mudah hingga sanggup menyerahkan ‘people power’ kepada kepada Mahathir, asalkan mereka terus dapat mengenyangkan tembolok masing-masing. Mahathir suka, orang Melayu yang menderita.

Siapa dalam kepimpinan UMNO yang berjawatan yang masih tinggal tidak melakukan rasuah? Orang berserban besar seperti Wan Mokhtar Ahmad “keparat” (sekadar contoh dari 1000) yang memerentah Terengganu lebih 20 tahun adalah “penyangak gampang” yang cuma mengkayarayakan diri dan kroni mengikut cara ini.

Tidakkah Terengganu antara negeri termiskin walaupun lebih RM7.0 billion Royalti minyak habis begitu saja. Sebaliknya PAS/BA mengambilalih Terengganu tersadai dengan hutang lapok Rm700 juta? Bersihkan ulamak politik dalam UMNO?

Mahathir dan pemimpin UMNO yang tersisa ini telah berdendam kesumat kepada rakyat yang insaf yang merobah Kerajaan Terengganu.

Dengan loceng kelentong “lembu paria” yang disangkutkan oleh si Mandeliar ini ke leher pemimpin yang tinggal di kandang UMNO, mereka sama-sama berhujjah umpama seorang buta huruf. Mereka memberi alasan bangang yang terkeluar dari undang-undang untuk memberi justifikasi perampasan hak 1 juta rakyat Terengganu yang masih hidup dalam kemiskinan.

Apa UMNO sudah buat dulu, dan apa agenda sekarang dan masa depan? UMNO Terengganu nak reformasikan UMNOnya? Piraaahhhhh…..!! Anda sakelian sudah jadi nyamok. Reformasi BA sudah pakai SHELTOK dan FUMAKILA sekarang!! Terbongkanglah kalian!!

Rasuah Dalam UMNO Sudah Jadi Madat

Sekarang pemimpin UMNO semacam orang ketagih madat. Mereka sanggup menjilat punggung Mahathir untuk mendapat reja-reja rempah yang meleleh keluar berjejeran dari dubur si Mandeliar ini. Inilah yang dijilat-nikmat oleh pemimpin UMNO sekarang. Dasar manusia brengsek, keparat bangsat!

Bermakna Mandeliar ini sudah merobah seluruh iltizam UMNO sejak 20 tahun beliau menerajui UMNO. Mandeliar ini sudah begitu yakin kepada dirinya. Dia boleh bunuh potensi politik siapa saja yang tidak menurut agendanya.

Bukan setakat Khir Toyo saja yang sudah dijadikan “Pateh Karma Wijaya (PKW)”, tetapi ramai lagi sudah jadi PKW dalam UMNO. Mereka sudah siap ditempatkan oleh si Mandeliar ini menerajui korporat-korporat, agensi-agensi dan Jabatan kerajaan yang berhubungkait dengan rakyat. Mereka inilah yang membuat keputusan dan melaksanakan agenda Mahathir.

Kerana mereka “mengharapkan sebahara emas”, ulamak UMNO sendiripun sudah menghumbankan intipati praktikal Al-Quran dan Hadis. Masing-masing sudah jadi ‘Kakak Tua’ yang sekali sekala mencok di jendela, semacam ayam jantan laga – cuma berkokok berderai-derai tetapi, bukan saja ekor sendiri bergelumang taik malah sudah makan tahi sendiri!!

Ulamak UMNO – mereka inilah “bikin karenah tak serupa buku cakap”. Mereka inilah paling kuat “Ngap” beratus juta secara rasuah dan penyelewengan.

Mereka sanggup jadi ‘jembalang’ menggadai Al-Quran dan Hadis, rela serban mereka dijadikan penyapu punggung Mandeliar ini selepas berhadas ditandas – asalkan mereka dapat fulus juta-juta dan karenah busuk mereka diberi perlindungan!

Kita bicara lagi di bahagian ke-2: Apa UMNOkah yang nak di reformasikan lagi? (Geleng kepala kita).

Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO berkerat Rotan)


        
Ke atas  Balik Menu Utama    Tarikh Artikal : 4 Februari 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com