Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


BBM - PELURU HABIS PALEMBANG TAK ALAH

Amin Sapiro (tembak tepat ke arah sasaran)

ORANG Melayu memang kaya dengan peribahasa. Macam-macam. Ada yang disebut perumpamaan, pepatah, petitih-perbilangan, sindiran….. entah apa lagi. Kalau tanya pakar budaya cendekiawan Melayu macam Prof. Awang Had, anda akan taulah. Dengan itu, jika ditanya apa maksud “Peluru habis Palembang tak alah”, pasti beliau akan bercakap berjam-jam.

Saya memang menyanjungi cendekiawan seperti Prof. Awang Had. Begitu juga Tan Sri Ghazali. Mereka adalah orang lama yang telah meniti pelbagai zaman.

Prof. Awang Had seorang cendekiwan contoh yang memulakan zaman persekolahan di sekolah Melayu, menapak ke Maktab Perguruan terbaik di Tg. Malim. Tetapi beliau jenis orang Melayu yang kaya dengan semangat juang dan degil hati. Akhirnya beliau berjaya menjalani pengajian di IPT tempat dan luar negara hingga memperolehi kejayaan akademik Kedoktoran (Ph.D). Khidmat beliau begitu cemerlang hingga beliau dianugerahkan gelaran Profesor Emeritus. Bukan mudah nak berjaya semacam itu.

Tan Sri Ghazali juga seorang cendekiawan, seorang pentadbir disamping kemampuan beliau sebagai seorang ahli politik yang tak payah diperkenalkan lagi. Ramai antara kita yang muda-muda ini hampir-hampir tidak berapa mengetahui siapa beliau. Tetapi, sekiranya ada yang mahu bertanya apa dia “Peristiwa 13 Mei”, Tan Sri adalah “the walking encyclopedia”.

Pantun Nostalgia Penuh Makna

Saya masih ingat dalam ucapan sulung beliau di Parlimen pada awal tahun 70-an sempena bermulanya sesi pertama setelah sekian lama negara di perentah dibawah MAGERAN. Beliau menyelitkan sebuah pantun yang sangat istimewa (bagi saya), walaupun biasa didengar. Pantun itu berbunyi:

Buai laju-laju
Sampai balik sana
Apa dalam baju
Sekuntum bunga Cina.

Bermula dengan pantun itu, Tan Sri telah memulakan satu kejutan kesedaran kebangsaan yang sewajarnya orang Melayu berfikir panjang siapa dia bangsa Melayu, negara ini, tanggungjawab kita kepada diri sendiri, masyarakat, kaum dan agama.

Paling menarik (pada tafsiran saya), Tan Sri mengingtkan semua kaum supaya mengamalkan sikap toleransi dan berbaik-baik sangka. Keharmonian kaum adalah kunci kecemerlangan dan kemajuan negara.

Orang Melayu tidak boleh bersikap pasif – sebaliknya mesti pro-aktif. Dasar Kerajaan yang bakal digubal harus menimbangkan keperluan rakyat banyak dan tidak menjurus kepada kepentingan sesuatu puak.

Tasiran “Kepimpinan”

Kita dapat tafsirkan beliau semacam menyarankan supaya pemimpin wajib bertanggungjawap, menunjukkan teladan yang baik dan tidak mementingkan tembolok sendiri. Mereka wajib sensitif dengan kritikan rakyat, tau bila masa terbaik “meletakkan beban digalas” dan tidak menunggu malikalmaut memanggil baru berkesah nak cari kafan..!

Kerana seseorang pemimpin adalah fokus rakyat, maka kerja baik mereka bukan bergantung kepada lama-singkat ia dalam jawatan. Tugas manusia adalah saling berkesinambungan, dan jangan fikir mau menongkat dunia dengan berfikir kununnya, “Akulah manusia terhebat”. Walhal, mungkin berlaksa manusia menyuruh anda UNDUR, kerana tempoh anda sudah tamat..!! heheh..!

Dari itu, seseorang pemimpin yang mahu bergelar “statesmen” wajib telus dan terhidar dari gejala yang tidak diingini yang boleh menimbulkan bencana kepada orang lain, bangsa, negara dan agama – seperti yang berlaku dalam insiden berdarah itu.

“Tidak Akan Hilang Melayu Di dunia”

Hari ini, 4 Februari 2001, orang Melayu dihebohkan dengan laungan slogan “Tidak Akan Hilang Melayu Di dunia” di auditrium di PWTC. Khabarnya, Badan Bertindak Melayu selaku pihak penganjur telah menderetkan beberapa orang penceramah.

Kabarnya, yang datang cuma Mak Cik–Mak Cik yang sudah “putus haid” dan beberapa anak-anak sekolah yang baru “tanggal pusat”. Itu pun, Dewan Merdeka PWTC yang muat dua ribu hadirin cuma dapat menampung satu sudut cuma. Tidakkah itu memalukan penceramah jempolan seperti Tan Sri Prof. Emiritus Awang Had?

Pun, nasib baik politikus Melayu seperti Tun Ghafar, Tan Sri Ghazali, Tan Seri Musa Hitam, Datuk Harun Idris, dan veteren UMNO sezaman yang terkenal dengan “fists of fury” bila sudah di depan corong mikrofon, tidak menerima jemputan berucap. Melihat keadaan seperti kambing-kambing liar dikandangkan itu, pasti mereka angkat kaki “Blaaaaahhh..” sebelum giliran mereka diimbau si ‘MC’. Hhihihih…!!

Ramai diantara kita tidak dapat menerima butir-butir maklumat terperinci hasil Perhimpunan (?) itu kerana tidak menghadiri sesi itu. Pertamanya, kerana kita tidak tau apa sebenarnya maksud perhimpunan itu diadakan.

Menilai dari gambar “keris telanjang berlatar belakang warna merah darah”, saya fikir majoriti orang Melayu pasti merasa ngeri melihatnya. Tambahan pula, berita yang paparkan di media massa terasa “lain macam” saja bunyinya.

Penganjur kena faham bahawa orang Melayu adalah kaum yang aman. Mereka lebih suka hidup penuh dengan silaturrahim dan berbaik-baik sangka.

Orang Melayu tidak mahu berbantah-bantah; dan kesabaran adalah nadi budaya yang terjana dari agama Islam yang telah mendarah-daging dalam peradaban orang Melayu.

Kerana itu, keseluruhan perhimpunan itu dirasakan seperti “kurang tepat” – tidak kena pada masa dan ketikanya.

Beberapa Pertanyaan Yang Tidak Berjawab

Melihat si pengendalinya orang-orang seperti Ibrahim Ali, ramai orang sudah nampak bahawa Perhimpunan itu akan jadi tempat “jilat-menjilat”. Kalau yang dijilat itu “air sarbat” tak apa juga; tetapi kalau sama “bahan” yang lazim dijilat si Berahim tu…hehehe.. “KACAU” juga!! Jijik yang lebih.. hihihi..!! Si Berahim ini ada “hobby tersendiri”, kan? Faham-fahamlah siapa beliau!

Mungkin ramai yang bertanya satu soalan yang serius: “Apakah wajarnya Perhimpunan semacam itu diadakan? Tidakkah ada pilihan lain untuk mengekalkan orang Melayu supaya “tidak hilang di dunia?”.

Hematnya, pertanya itu harus di jawab terlebih dulu oleh penganjur Perhimpunan. Lebih-lebih lagi, dalam dunia madani yang serba canggih, minda rakyat sudah terdidik dan perkiraan mereka sudah jauh lebih maju jika dibandingkan 100 tahun dulu.

Penganjur perlu peka bahawa penerangan meluas harus menyusul sebelum bertindak. Soal membangkit emosi untuk sesuatu tujuan tersembunyi tidak lagi semudah itu digerakkan. Lebih-lebih lagi dalam masyarakat terpelajar dan berpendidikan seperti sekarang; mereka lebih rasional dan berminda terbuka.

Orang tidak mahu buang masa jika mereka mempertimbangkan ketidakwujudan “equilibrium” antara “kos” dan “benefit”. Mereka tidak semudah itu terpukau dengan ledakan emosi mendadak tanpa sebab-musabab yang konkrit.

Andainya Perhimpunan itu memberi satu anjakan paradigma sosio-politik, manafaat sosio-ekonomi dan perundangan yang ketara; pasti ramai yang berfikir dua kali. Jika faedahnya cuma ditakuk lama saja, orang tak akan peduli. Kalau tak percaya, tengoklah apa jadi pada hari ini..!!

Apa Sudah Jadi?

Dari bacaan media internet, ramai orang membuat rumusan rambang. Memang Ibrahim Ali – seorang jaguh yang lazim “berkokok” walau beliau berdiri di atas tunggul reput pun. Semua orang tau, si Berahim ini suka membebel macam “murai cabut ekor” – tak tau apa hujung pangkal yang dicakapkannya..!! Maklumlah, orang tidak ada pegangan politik (jauh dari berprinsip) – memang begitulah..!

Kita membaca laporan sengkat di MsiaKini, kununnya si Berahim ini menyalahkan semua orang termasuk Dr. Mahathir, Datuk Fadhil Nor dan Datin Seri Wan Azizah mengenai keadaan tidak menentu yang sedang berlaku keatas orang Melayu hari ini.

Mungkin inilah pelajaran paling bermanfaat yang diperolehi Berahim dari sikap lazim Dr. Mahathir sejak beliau bertugas “menjilat rempah-ratus ingredient utama” setelah rujuk “Cina buta” kepada janda UMNO semula. Kan cakap-cakap macam itu tak ubah seperti orang “sembang-sembang” sambil berdiri melegakan “the call of nature” di bilik kecil PWTC saja, ya tak? Hehehe…..!!

Tentu ramai yang geleng kepala hairan sangat. Tentu ramai yang bertanya, “Mengapa si Berahim ni sepantas kilat lupa bahawa satu masa dulu, tidakkah beliaulah yang menganugerahkan gelaran “Wira Dunia ke-3” kepada Dr. Mahathir?

Fikir sikit Berahim: Tidakkah dulu anda yang bersumpah akan menjilat bontot Dr. Mahathir jika beliau kembali semula ke pangkuan UMNO?”. Hari ini mengapa anda putar kemudi pusing belakang 180 darjah? Memang itukah dasar “hero” berkaki tempang!! You malang Berahim… memang malang!

Hahahaha.. orang sudah nampak kemudiannya. Selama lebih dua tahun, memang sah lah konfirmlah si Berahim jadi “raja katak”, merangkap “tukang jlat bontot” Dr. Mahathir rupa-rupanya. Kerana beliau sudah diberi jawatan “penjilat bontot” paling mahal bayaran di JPM, pasti pandangan Dr. Mahathir kepada beliau cukup rendah; sanggup jual maruah menghina diri. Mahathir tak pandang sebelah mata lagi kepada beliau.

Sepatutnya, Berahim kena pro-aktif sikit; jangan siang-siang kuburkan S46. Sekarang, dah terantuk baru tengadah – apa nak kesal lagi. Kepala mu dah kena cukur licin.. BOTAK!!

Beliau “penjilat” bertaraf menteri sebelum Rais Yatim menyambung jawatan “berkelas tinggi” itu. Sekarang nak bersandiwara pulak ke? Isk..isk..isk.. poly“tikus” murahan lah si Berahim ini..!! Rais pun sama pelahapnya dengan Berahim.. hihihih..!! Orang macam ini nak perjuangkan nasib orang Melayu supaya “tak hilang di dunia”, kah? Badan sendiri tak dihumbankan Dr. Mahathir ke Sg. Buloh pun syukur alhamdulillah..! hehehe….!!

Pemburu Menembak Meraba

Ramai orang Melayu yang tak mahu memeningkan kepala memikirkan perhimpunan anjuran BBM itu. Sebenarnya tak ada isu apa-apa pun. Mungkin UMNO memikirkan – kerana orang Melayu sudah berhijrah menyokong BA, maka orang Melayu sudah hilang di dunia. Hihihih… itu nak bikin orang ketawa lah!

Macam kanak-kanak tadika main “sorok-sorok”, orang Melayu akan menyahut… “Woikkkk.. kami ada disini”. Bila pandang ke arah suara, tentu Berahim terduduk lumpuh tak bermaya – rupa-rupanya orang Melayu sedang bersimpuh di padang Markaz PAS Taman Melewar. Mereka sedang mendengar ceramah BA. Sambil itu mereka minum teh tarik dan makan sup ekor di “Melewar Corner”.. hahaha..!!

Bagi saya dan teman-teman lain, keseluruhan Perhimpunan itu dapat dianalogikan umpama “Dua orang pemburu” sedang meredah hutan perca.

Kita nampak Berahim Ali berlagak sombong. Bukan main lagi..!! Sikapnya saling tak tumpah bagi pemburu menembak meraba. Tembak sana, tembak sini.. lama-lama tertembak kaki sendiri. Tak payahlah kita ulas apa-apa segala butir ucapan beliau; memadailah dengan menyimpulkanan bahawa “Berahim ini sudah terpadam karier politiknya sampai kiamat. He is “Mr. Nuts”!! Berahim tendang bola ke gol sendiri!!

Mazlan pula macam tak tau kepada siapa yang nak dihalakan senapangnya. Pada mulanya kita berharap Mazlan tau apa yang nak ditembak; tetapi kemudian kita nampak senapang Mazalan berjenama “Senapang Buluh”. Walaupun peluru ditembakkan meletop, malangnya penabur dalamnya tak ada – peluru kapor!!

Perhimpunan “Berkelah Di Hutan Perca”

Kita kecewa kerana platform mereka yang berhimpun itu macam orang berkelah di hutan perca yang tak ada haiwan buruan. Hematnya, segala apa yang dibicarakan mereka saling tak tumpah dengan “Perjuangan BA”. Tak ada apa yang baru dan istimewa. Orang Melayu sudah tau semua ceritanya.

Kiranya, kalau setakat begitu sajalah agenda dan isu-isu yang mereka ketengah dan perjuangkan – kita siang-siang nasihatkan mereka: “Jangan buang masa, jom berhimpun di Tmn Melewar dan minta izin penganjur ceramah BA supaya mereka mencelah minta menambah korum BA..!”

Orang Melayu tak mau buang masa lagi. Lebih-lebih mereka tak mau “Peluru habis, Palembang tak alah”. Itu kerja bangang nombor wahid..!! Tahun 2004 dah semakin hampir. Orang yang berkelah di hutan perca sudah pulang ke rumah. Hehehe…!!

Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO berkerat Rotan)


        
Ke atas  Balik Menu Utama    Tarikh Artikal : 5 Februari 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com