Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


BILA “BELODOK” JADI “BELUKANG DARAT”…BEGITULAH HAKIKATNYA!!

Amin Sapiro (cukup mengutuk karenah jerung)

KADANGKALA kita cukup-cukup hairan bila tengok karenah pemimpin UMNO ini. Seolah-olah mereka salah memilih priority dengan sengaja. Gambar punya pasalpun nak cari gadoh. Kenyataan akhbar Goh Chok Tong puji Melayu Singapore, dan menyinggung sikit orang Melayu di Malaysia; sudah nak hantar protokol bantahan. Sewel punya kerja..!!

Apa pasal sensitive sangat?

Dalam zaman bapak-bapak kami masih kanak-kanak dulu, memanglah perkara ‘pijak kertas’ yang diandaikan “bapak aku/bapak hang” boleh jadi bertumbuk pecah batang hidung. Tapi budak-budak sekarang kalau dibuat juga adu-domba cara itu; diorang kata, “Kenapa hang ni bangang sangat? Bapak aku ada kat ofis buat kerja.” katanya. Adu-domba cara itu tak boleh jadi gadoh lagi.

Tapi hari ini, yang “bangang-bangang” itu adalah orang yang berstatus pemimpin Negara. Mereka selalu sangat mencipta “musuh khayalan” secara keterlaluan untuk dijadikan landasan mereka terus berkuasa. Tetapi, musuh sebenar paling mencabar berada di celah-celah lipatan hati mereka. Si penciptanya adalah mereka sendiri.

Macam bayang-bayang yang mengekor dari belakang; ia berada di mana saja mereka tegak, duduk dan baring. Inilah yang menyebabkan orang sudah nampak bahawa segala apa yang mereka rancang dan lakukan, adalah “sandiwara” yang layak dipentaskan di panggung bangsawan saja.

Mahathir – Pengarah Bangsawan “Mandeliar”

Berahim Ali menggelarkan Mahathir sebagai “Wira Dunia Ke-3”. Kununnya “kutu” ini punya daya menjana kebangkitan kebebasan umat yang terhimpit. Tetapi, saban hari terlihat perangainya kalah budak-budak tadika. Terlalu “mengada-ada”..!!

Mahathir menyeranah majalah ASIAWEEK – semata-mata kerana gambar yang dipapar di muka depan majalah itu tidak seperti yang dimahukannya. Apakah beliau kelihatan handsome ala kesegakan bintang Bollywood ‘Dev Anan’ yang jadi pujaan? Kalau dah kerepot memakan usia, nak buat camana, hah?

Masakan Mahathir tidak sedar bahawa pokok nyior gading puncak mahligai yang tegak menjulang pun lama-lama sambang juga – tak berbuah! Daunnya tinggal tiga pelepah, condongnya bagai nak menyembah bumi; tak sempat nak menongkat langit – akan tumbang ditolak angin. Inikan pulak manusia.

Pakailah “susuk” satu badan – lama-lama tubuh sajalah yang dipenuhi dawai. Muka tetap kecut, sebab sel-sel manusia bukan lama sangat tahannya. Firaun yang mengaku dirinya Tuhan pun mampus – kering kontang menyeringai…??

Apa Cerita Sebenarnya Ni?

Kita hairan bila membaca Syed Hamid Albar berang-berang berkata:

[“….the pictures of Dr Mahathir in the article had a "certain slant'. It wanted to portray that the leadership of the country is weak. The article, entitled "Mahathir's Dilemma'', Dr Mahathir was slumped in his chair and appeared tired and worn down by the unprecedented criticism of his rule. As such, it is easy for them (the magazine) to influence the people to want a change in government. The foreign media had been interpreting actions by the country's leadership in a cynical manner to destabilise the country and scare away investors]].

Kita mau tanya Syed Hamid, “Siapa sebenarnya yang sewel nih? Mahathir kah atau pemimpin UMNO yang taksub lebih-lebih? Gambar punya pasal nak heboh satu dunia, apa haram-jadahnya? Ow…. Kalau Mahadey itu handsome lagi, muda macam “aminsapiro” (hehehe..), kau ingat negara ni boleh stabil ke?

Estrada pun handsome juga, lagi muda dari Mahathir – pun kena buang kerja oleh rakyat…!”. Apatahlagi Mahathir, memang sah tak handsome, berprangai dibencii rakyat; dah berjuta satu dunia melaungkan “Undor. Mahathir Undor”, pemimpin UMNO masih nak ‘retain’ dia pasal apa, hah?

Apakah UMNO sudah hilang keyakinan diri untuk mendapat seorang pengganti dari kelompok mereka? Atau pemimpin UMNO sendiri adalah “golongan orang lemah fikiran (GOLF)” kerana jantung-limpa mereka sudah bernajis kerana memakan hasil kotoran rasuah? Fikirlah sendiri!

Menteri UMNO Tak Pakai Logik?

Kalau soalan itu ditanya saya, jawapan saya, “Bukan saja tak logik, malah menggambarkan orang macam tu tak ada “isi rong” dalam tengkorak kepala hotak mereka. Dah botak macam lantai siramik , jambut sejemput yang terjueh di keliling cuping telinga itu pun tak menunjukkan kesuburan minda di dalam. Pemimpin kah ini macam?” Isk..isk..Hamid Albar! Kalau arwah bapak mu yang bergelar “Singa UMNO” itu masih hidup; akan disekelnya kepala botak mu bengkak-bengkil.

Cuba tengok betul-betul, kenapa tak cakap “Thank you, Mr.” kepada Editor majalah terbabit. Tak tengok ke latar belakang gambar Mahathir, di dindingnya terhias tulisan Arab. Tulisan Arab boleh jadi ayat Al-Quran, kan? Tentu implikasinya, orang Melayu akan kata, “Amboi…. Dr. Mahathir waraq macam ulamak PAS jugak. Depan-belakang ada tulisan Arab”.

Maknanya, Dr. Mahathir handal macam TG Nik Aziz, Haji Hadi Awang. Tak kan orang kata – Dr. Mahathir macam Samy Vellu atau Leong Sik. Tulisan Arab jauh beza dari tulisan Tamil atau tulisan Cina. Tak boleh nak “think positif” macam tu, kaaa? Bengap sangat kepala sejak menjadi pemimpin UMNO?

Cuma satu saja. kalau tulisan jawi yang jadi latar belakang gambar tu, janganlah dijadikan perhiasan cuma. Itu dah “sandiwara” lagi namanya. Lebih-lebih lagi, kalau ia ayat Al-Quran. Ia bukan diturun oleh Allah swt. untuk dijadikan hiasan dalaman. Ia untuk dibaca, ditafsir dan dihayati. Jangan kalian salah tanggap ikut cara Mahathir.

Kalau dah letaknya dibelakang, bila Mahathir kentut, amacam? Hehehe… kentutkan ayat Al-Quran – berdosa tauuuu….!! Bilek tu jadi sial, tak ditempuh dek “malaikat 44”. Jangan main-main. Malaikat pergi.. Jin Aprit pulak yang ganti youuuu! Berhantuuu…Woihh…grrrrrrrr…..!!

Sensitif Lidah Termakan Cili Api

Saya fikir, perkara yang sebenarnya pemimpin UMNO sengaja nak “diperlembu” oleh si Mahathir ini. “Si Gaek sewel” ini sengaja hendakkan orang “mua-muakan” dia. Macam budak-budak – nak ditimang-timang, kunun. Boleh jadi, esok-lusa Mahathir akan suruh Hamid Albar dukung dia keliling Putera Jaya. Kemudian ,‘dodoikan’ dia bila nak tidur di Mahligainya. Hamid masih nak juga ka?

Ramai rakyat, termasuk orang Melayu dan orang UMNO, sudah meluat habis-habisan tengok perangai pemimpin UMNO yang terlampau sangat ‘angkat-angkat’ Mahathir ini. Kalau Mahathir dah jadi macam raja Feudal, takkanlah kalian berotak “sempudal”. Nanti orang kata “hangpa bebal-madal”, kok marah. Tapi tu lah ‘pekagha sebenaqnya’.

Jadi, ramai yang buat kesimpulan: Puak UMNO ni tak yang sedar bahawa karenah Mahathir macam inilah yang menyebabkan UMNO sebagai sebuah parti politik seperti ‘orang hanyut’ selepas perang Vietnam. Rakyat sudah tempatkan mereka disebuah pulau terpencil ditengah lautan politik negara.

Sedarlah sikit, UMNO sedang mengalami “exodus” paling teruk. Bandingkan sewaktu Ku Li berpecah dan menubuhkan S46 dulu; 80% orang Melayu masih lagi menyebelahi UMNO. Tapi sekarang apa macam? UMNO semakin nampak “memaksa” (ulang: memaksa) rakyat menyokong parti itu. Ini cakap bukan main-main. Serius!

Pemimpin UMNO terkejut beruk bila ada orang komen pasal Malaysia. Kalau diperhatikan baik-baik, ia berpunca dari keadaan yang disebutkan itu menggambarkan keadaan sebenar. Jadi, macam orang berlidah sensitif – pemimpin UMNO terlalu cepat terasa pedas bila termakan Cili Api. Makin itu semakin orang tumbuk lumat-lumat dan tampalkan ke lubang kalian. Nah! Rasakanlah!!

Malaysia Dilanggar Todak

Berabad-abad dulu kita dengar seorang kanak-kanak bijak mempertahankan Singapura dari serangan Todak. Pemimpinnya mengarahkan rakyat berkubukan betis. Banyak yang binasa.

Kini Goh Chok Tong sudah pasang benteng di keliling pantai Singapura. Semuanya tanggung beres. Semua kaum tak perlu berkubu betis lagi, termasuk orang Melayu di sana.

Tapi orang Melayu di negara ini masih hidup dalam seksa. Bukan setakat berkubu betis saja, malah kaum sendiri diarah membelasah saudara sekaum dan seagama dengan mereka – berkubu tubuh badan.

Cuba tanya orang Melayu berpendapatan rendah di desa-desa yang menoreh getah. Kalau pokok sudah tua dan harus ditebang; adakah mereka diberi bantuan? Mana perginya “export cess” yang dikutip setiap kilogram yang dijual? Bayar gaji menteri sajakah? Atau, untuk bailout korporat suku-sakat dan kroni pemimpin yang beragenda itu saja?

Sebaliknya, tanya mereka: Adakah anak-anak mereka yang berpendapatan RM15/hari mendapat biasiswa? Jawapan mereka “Ada..!! Biasiswa Pinjaman dengan faedah 4%”. Bolehkah Mahathir menganggap mereka Kroninya? Mereka hidup senang-lenang – berjudi, minum arak, berjoli bermukah-mukah dengan jalang sundalan keliling alam; kalau korporat mereka muflis, rakyat mesti tanggung kah?

Itukah Dasar meningkatkan taraf orang Melayu yang dirangka UMNO sebagai parti siasah yang berjanji akan memerdekakan bangsa? Yang memerlukan bantuan kerana kepicikan hidup dinafi dan “dianak-tirikan”, yang salah urus korporat mega “dianak-susukan”. Itu Dasar apa?

Dasar “Ular Sawa” Yang Mengecewakan

Mengikut definasi “Kronisma” yang kita tau, ialah mereka yang dibailout dengan imbuhan wang puluhan billion adalah dari kocek rakyat. Kumpulan wang itu disebut ‘Danamodal’. Tetapi sumbernya dari mana? Kalau hutang, siapa yang bayar akhirnya? Siapa pula yang menikmati kemudahan itu? Yang pasti, segala-nya dari rakyat untuk kroni yang pilih-pilih dan terhormat.

Boleh siasat bagimana modes operandinya – akan berputarlah berlengkar-lengkar macam ular; akhirnya dana yang jadi hutang rakyat itu akan masuk kocek pemimpin berkenaan.

Itulah sebab-musabab mengapa Pembangkang mahu rakyat disedarkan. Gejala Korupsi, Penyelewengan dan Salahguna Kuasa ini sudah berlebih-lebihan. Rakyat sudah tidak boleh tahan.

Rakyat tidak mau lagi tengok pemimpin gunakan wang rakyat sebagai modal mereka berniaga untuk mengenyangkan tembolok mereka. Sementara rakyat melopong, mulut dimasuki langau hijau.

Pemimpin UMNO boleh letak gambar masing-masing cantik-cantik macam Elizabeth Taylor atau hero-hero “Bay Watch”. Tetapi kalau karenah kalian masih lagi macam ular sawa, rakyat tetap akan suruh kalian “Undor”!!

Jangan cuba lengah-lengah lagi; jika kesabaran rakyat sudah sampai hilang – tidak mustahil kalian akan “diSoeharto” atau “diEstrada”kan.

Berfikirlah kalian semua!! Ketika waktu dan kesempatan masih ada….

Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO berkerat Rotan)


        
Ke atas  Balik Menu Utama    Tarikh Artikal : 6 Februari 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com