Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


MUSA HITAM DAN SUHAKAM MENCARI JALAN SELAMAT?

Amin Sapiro (tangan siapa bergelumang darah rakyat?)

SEJAK dari mula, secara ‘innertly’, tidak ada siapa yang berkeyakinan untuk meletakkan kepercayaan kepada SUHAKAM.

Pertama, kerana penubuhannya direstui oleh regim Mahathir. Kedua, Badan itu diketuai oleh Musa Hitam. Kita masih ingat bahawa tangan beliau masih bergelumang dengan darah rakyat Memali.

Perkembangan terkni, kita boleh tengok dengan mata kepala sendiri bagaimana Musa tidak berupaya membuka mulut – jauh sekali dari bertindak selari dengan perjuangan menegakkan hak-hak asasi dan tuntutan kemanusiaan rakyat.

Ketahuilah bahawa ratusan rungutan rakyat yang diterima pihak SUHAKAM dan beliau; tetapi Musa adalah umpama “tikus jatuh ke beras saja”. Macam itukah orang yang bakal memperjuangkan keadilan dan hak rakyat?

Kita tahu Musa bukan 100% berhati jujor dan lurus dalam menangani masalah berthabit dengan hak-hak asasi manusia. Beliau telah siang-siang tidak punyai hargai diri yang mulia. Cakap boleh tahan tapi pelir beliau kecut macam bola lisut. Musa sudah lama dikenali rendah martabat diri serta maruah yang tidak setinggi mana. Kita tahu siapa Musa dalam kerajaan dulu. Beliau adalah manusia paling dungu penjilat dubur “mamak-malbari” yang itu. Tetapi bila kena pada diri sendiri, baru dia tau.Pun kita tahu apa yang beliau lakukan sebagai perwakilan di New York.

Harus dingat bahawa peranan SUHAKAM adalah atas restu Mahathir. Perjanjian Musa dengan Mahathir ialah SUHAKAN akan dijadikan semacam “impact absorber”. Maksudnya, Suruhanjaya itu akan berfungsi sebagai ‘pententeram suasana’ untuk mengelakkan tekanan rakyat ke atas regim Mahathir. Ia berfungsi untuk melapis penipuan dan pembohongan, kekerasan dan kezaliman regim Mahathir.

Jangan harap SUHAKAM dan Musa dan sekongkolnya akan bertindak tegas menyebelahi kebenaran rakyat. Walau macamana benar rakyat sekalipun, namun bagi mereka yang menerajui Suruhanjaya itu masih memikirkan “periok nasi” mereka juga. Tambahan pula, mereka adalah terdiri dari orang-orang yang sudah “patah kandar” – tetapi masih mengharapkan beberapa macam kepentingan lain.

Temuramah pemberita AFP dengan Musa Hitam mengenai insiden kekejaman Polis di merata tempat berthabit demo rakyat seolah-olah dianggap oleh Musa sebagai perkara remeh saja.

Beliau memberi jawapan “out of context”. Rakyat mahu satu ketentuan dari SUHAKAM selari dengan amalan demokrasi; tetapi Musa berdalih seolah-olah rakyat salah cara berdemo dan harus diperbetulkan. Mengapa Musa tidak menjawab samada halal polis membelasah dan mencederakan rakyat. Mengapa beliau tidak berterus terang? Takut? Pelir mu kecut?

Boleh dikatakan sekarang SUHAKAN adalah satu lagi NGO yang saling tak tumpah sehaluan dengan NGO “pro-Komunis”. Tidak boleh dinafikan bahawa Musa mendedahkan siapa beliau sebenar, apa nawaitunya terhadap hak dan kebebasan rakyat.

Jika inilah cara regim Mahathir dan SUHAKAM yang diterajui Musa Hitam merestuinya pula; rakyat yang berdemo tidak perlu memikirkan sebarang “guide-line” yang bakal ditentukan oleh puak-puak ini. Mereka semua sudah sehaluan dengan iblis dan syaitan yang belajar dari Yahudi yang menangani rakyat Palestin.

Jika Musa dan SUHAKAMnya menilai hak dan kepetingan rakyat sedemikian remeh, sahlah sekarang bahawa Musa terus-menerus sebagai “tukang jilat dubur” juga. Nak harap apa? Jangan pedulikan mereka. Rakyat mesti mengerti “people power”. Jangan harap di Malaysia ada satu Suruhanya yang menyebelahi rakyat. Semuanya dah kena “pukau”..!!

Jika hak rakyat semakin tidak diperakukan oleh “setan-setan” ini, tidak ada jalan lain lagi bagi kita sebagai rakyat melainkan “LAWAN TETAP LAWAN”. Jika itu ditafsirkan sebagai “jihad”, insyaAllah – kita tengok siapa menang!! Kita akan benam dan humbankan regim Mahathir dan SUHAKAN Musa Hitam..!!

Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO berkerat Rotan)


        
Ke atas  Balik Menu Utama    Tarikh Artikal : 20 Februari 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com