Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


MAHATHIR & REGIMNYA DALAM KETAKUTAN HILANG KUASA

Amin Sapiro (terus memantau turun padang)

MAKIN hari semakin ketara bahawa regim Mahathir yang didukung oleh Barisan Nasional telah “reput sokongan” rakyat banyak. Situasi begitu sangat mencemaskan pihak perancang dan pengendali strategi parti, khususnya dalam meraih sokongan pengundi baru – terutama sekali golongan muda yang rasional, berpendidikan dan berfikiran maju dan terbuka.

Rakyat Melakukan Anjakan Paradigma

Anjakan paradigma sokongan rakyat terhadap Pembangkang semakin ketara. Keadaan ini makin melemaskan Mahathir, UMNO dan komponen BN. Mereka sudah cuba sedaya upaya mempertikaikan keterampilan BA dan komponen Brisan itu. Malangnya, strategi pemimpin UMNO semakin ‘balik-awah’. Sebaliknya, penyokong UMNO dan BN sendiri sudah hilang arah. 70% dari mereka sudah berpaling tadah!!

Inilah yang menyebabkan Mahathir menggelabah dan terluka parah. Rata-rata pemimpin UMNO/BN sudah tak tentu arah. Diarahlah Polis menambah kelengkapan senjata untuk membelasah rakyat. Sebaliknya, rakyat semakin bersedia dengan pertahanan mereka.

Mahathir lupa bahawa dalam peperangan menentang ledakan rakyat, tidak ada satupun regim DIKTATOR yang selamat. Nicolae Caucescue sendiri tersadai ditepi longkang, bergelimpangan menjadi mayat. Mobuku Sese Seko bagaimana? Shah Iran cabut lari ke mana? Hitler – walaupun bersembunyi dalam terowong bunker, kesudahannya bagaimana? Mungkinkah terowong Putrajaya akan menjadi “kubu” atau “Kubur” Mahathir anak-beranak dan Kroni politik pula?

“Going out of hand”

Mahathir..!! Baca ini baik-baik……!!

Berita ‘senyap-senyap’ menyebut bahawa Dr. Mahathir dan kuncu-kuncu “think tank” parti di PWTC dan Puterajaya semakin lemas dan hilang akal. Ledakan ketandusan sokongan rakyat semua kaum menunjukkan bahawa Barisan Nasional sudah dijangkiti virus “UMNO”. Virus ini semakin menular dan sedang merosakkan fabrik hubungan sesama komponen BN pula.

Yang paling menyulitkan keadaan ialah: UMNO yang selama ini dikenali sebagai sebuah parti Melayu telah gagal menunjukkan keterampilan yang berwibawa terhadap penyelesaian isu-isu berkaitan dengan orang Melayu. Karenah dan keceluapran, tindakan mengkesampingan “kenegaraan” (statesmanship) Dr. Mahathir sendiri adalah punca yang merosakkan perpaduan kaum.

Dengan itu, komponen BN semakin sulit menyakinkan pengundi bahawa BN masih boleh diyakini. Pelbagai kekecundangan UMNO sudah nampak semakin tertonjol. Bukan saja oleh Pembangkang Melayu malah oleh beberapa pihak dalam UMNO sendiri.

UMNO Salah Tafsir Pengaruh Mahathir

Pada mulanya regim Mahathir menganggap bahawa Dr. Mahathir punya kekuatan dan pengaruh yang sukar digugat. Malangnya itu dulu.

Selama ini pemimpin UMNO semacam terpukau dengan ucapan dan tindakan beliau mempengaruhi orang Melayu. Malangnya itu semua adalah agenda-agenda pembohongan beliau untuk menipu orang Melayu. Walaupun ramai pemimpin UMNO berjawatan merasa lega dengan ledakan berita fitnah yang disebarkan melalui media massa, tetapi kini mereka telah diinsafkan oleh para pemmim Pembangkang yang berani berkata benar.

Pelbagai percubaan pemimpin elit UMNO telah dijadualkan. Mereka menggunakan jasabaik penulis-penulis upahan seperti Chamil Wariya, Zainuddin a/l Maidin dan Kadir Jasin. Masing-masing melupuskan etika kewartawanan sejagat – berubah sikap menjadi “tawanan” buta mata hati, dangkal minda dan rosak kepala hotak..!! Hematnya mereka menjadi “wartawan penyangak” perosak minda rakyat dengan sikap “tukang jilat” taik kering yang melekat di punggung Mahathir Mohamad..!!

Beberapa ‘profesor’ Cangkong seperti Ramlah Adam, Nordin Kardi dan rakan-rakan yang sewaktu dan sama berconggok di”jamban” yang sama dengannya, dijanji ganjaran upah lumayan asalkan menulis panjang-panjang di media UMNO.

Mereka bersedia menjual maruah diri di kaca TV. Mereka taksub dan akur dengan arahan supaya melemparkan kewarasan minda doktor falsafah (Ph.D) mereka semasa mereka ‘berhadas di tandas’ tanpa “flush”. .

Mereka sanggup menggantikan ijazah dan maruah diri dengan keluaran univertsitu UMNO baru(A) yang kurniakan khas oleh Mahathir (“Vice” Chancellornya) dan UMNO yang mengiktiraf “PHD” itu pula.

“PHD” yang itu membawa takrif “Penyebar Hasad Dengki” pula. Bagi rakyat yang berminda terbuka – sekaligus mereka dicop tidak layak bergelar mahaguru..! Sebaliknya rakyat tahu bahawa berfungsi pemegang PHD itu adalah “agen-agen” adu-domba perosak minda rakyat!!

Membazir saja ringgit dan sen rakyat menanggong perbelanjaan menyekolahkan mereka ke negara luar. Bila dapat ijazah, mereka takut kepada “mamak-malbari” yang satu ini..!! Tidakkah ini jenis orang Melayu yang harus diberi kesempatan mengajar zuriat rakyat marhain?

Badan Bertindak Melayu (BBM) bagaimana?

Badan Bertindak Melayu (BBM) yang pada mulanya cuma acah-acah bagai anak-anak “main pondok”; kini telah mulai menampak trend yang “kurang sihat” untuk menegakkan kepentingan UMNO dan BN (pada tanggapan Mahathir & Co.).

Diketahui bahawa mereka sudah merancang untuk mengeluarkan akhbar berkala. Strategi mereka tidak disedari oleh beberapa pihak – rupa-rupanya mereka sedang memberi penerangan kepada penyokong UMNO akar umbi. Modes operandi mereka hampir sama maksud dengan reformis yang dijana oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim juga. Cuma strategi mereka sedikit berbeda..!!

Yeaaaahhhhh… Mahathir, Dollah Bedawi dan beberapa puak dalam “think tank” UMNO semakin terkapai-kapai dibenamkan oleh rakyat banyak. Inilah yang menyebabkan Mahathir semacam hilang akal dan ikhtiar untuk mengatasi masalah yang merundung meraka.

Tenat..! UMNO/BN Semakin Tenat.!!

Pemantauan rambang menunjukkan bahawa UMNO/BN memang tenat sekarang..!! Semakin ketara sekarang, asakan bukan saja dari luar UMNO malah sudah meledak dari dalam parti itu sendiri.

Isu “Perpaduan Melayu” yang pada mulanya dirancang oleh “Mak Lendir” itu akhirnya tidak mendapat sebarang manfaat kepada parti. Mahathir sendiri yang bersikap celupar hingga Pembangkang Melayu dan BA amnya telah berjaya membuktikan kepada rakyat (termasuk penyokong UMNO) bahawa Mahathir adalah tidak ikhlas – jauh sekali dari jujur.

Pentadbiran Yahudi-Israel

Tujuan Mahathir bukan untuk memperpadukan orang Melayu. Sebaliknya beliau mahu orang Melayu menyokong beliau seorang sahaja. Dengan itu orang Melayu akan terus-menerus “diperkuda” seperti keadaan orang Melayu dibawah pemerantahan penjajahan.

Mahathir sedang menggunakan taktik Yahudi-Israel untuk melumpuhkan kaum Palestin. Contohnya:

1) Di Kubang Pasu, rata-rata mereka adalah orang desa yang berjiwa aman. Mereka tidak menyangka bagaimana “kurang ajar dan biadapnya” regim Mahathir mengganasi mereka. Baru sekarang mereka sedar dan nampak dengan bersaksikan mata kepala mengapa warga kota di Kuala Lumpor tidak putus-putus berdemo menuntut supaya “MAHATHIR UNDOR”.

2) Di Kulim pula, orang kampung berduyun-duyun hadir ke pekarangan mahkamah memberi sokongan kepada rakan-rakan yang berjaya mematahkan pakatan konspirasi “Regim Mahathir-SPR”. Mereka itulah yang berencana memusnahkan proses Demokrasi Pilihanraya.

Rakyat bertepuk tangan bila sepandok bertulis terang warna warni berukuran 5 kaki tinggi melalakkan frasa “MAHATHIR IS THE ENEMY OF THE STATE”..!! Tulisan ini sudah tersebar di seluruh negara dan dunia. Tentu PW laman Reformasi ada menyimpan slogan keramat itu. Saksikanlah..!!

Proses Regim Komunis Dalam Bikinan

Beberapa gambar membuktikan bahawa regim Mahathir sudah mencapai tahap perilaku regim komunis Cina di Tienanmen Square. Gambar-gambar itu juga memperlihat dengan terang lagi bersuluh bagaimana Mahathir dan Dollah Bedawi semakin mengganas dengan bantuan “anjing-anjing bertubuh manusia ” peliharaan regim puaka penzalim rakyat jelata.

“Anjing-anjing” itu diberi imbuhan gaji bulanan dari kocek rakyat. Mereka diperlengkapkan dengan peralatan membelasah rakyat yang menegakkan Keadilan dan menumbangkan Kezaliman. Inikah sebuah kerajaan yang mahu rakyat hidup dalam aman?

KEKERASAN..! KEGANASAN..! KEZALIAMN…!! Silih bergantilah dirancang oleh Mahathir dan kuncu-kuncu dalam UMNO/BN. Ia semakin meluas dirakam dan diabadikan oleh rakyat dalam minda mereka. Sekarang mereka sudah cukup bokti untuk menolak regim ala Yahudi-Israel berhaluan seperti Komunis yang menafikan hak asasi rakyat dan agama (Islam).

Kezaliman, pembohongan dan “mungkir janji” adalah antara ‘traits’ regim ini. Inilah yang akhirnya menyebabkan rakyat membuat kesimpulan bahawa ‘Regim Mahathir wajar di tumbang dan dihapuskan dari muka bumi Allah ini’..!

Kesimpulan UMNO

(Perhatikan baik-baik)

Terdengar khabar diperingkat pemimpin pertengahan yang dianggotai oleh para penyokong dan pemimpin UMNO. Mereka disebut sebagai keputusan bahawa: Mahathir sebagai presiden parti tidak harus dibiarkan lagi berenak-enak melakukan kezaliman kepada rakyat mengikut sekehendak hatinya.

Kata mereka: Jika UMNO hendak diselamatkan, pilih satu antara dua – samada Mahthir UNDOR segera pada bila-bila masa sebelum tahun 2004, dan “heret” Mahathir dan kuncu-kuncu yang melakukan rasuah ke mahkamah.

Atau, Mahathir MESTI disiasat oleh satu Suruhanya Di Raja, diadili dengan saksama oleh sebuah mahkamah bebas berjuri. Jika didapati bersalah, mereka yang terlibat hendaklah dihukum selari dengan Perlembagaan dan undang-undang yang dikanunkan.

Khabarnya para pemimpin UMNO sedang merancang dan akan melaksanakan siri tekanan begitu. Tekanan itu sudah semakin kuat dan hebat. Mereka sudah nampak karenah Mahathir sudah melampaui batas.

Khabarnya, Mahathir pun sudah dimaklumkan. Bagi mereka parti lebih afdhal dan melepasi seorang ketua yang tidak beretika dan sering melakukan kerosakan kepada negara dan rakyat. Parti tidak wajar ‘condon’ karenah biadap Marcos dan Soeharto di Malaysia. Jika itulah cara pendbiran yang diikuti Mahathir, beliau adalah orang ketiga selepas mereka berdua!!

Mahathir Lebih Percayakan “Mamak-Malbari”

Pemimpin UMNO sudah tahu taktik Mahathir. Mereka sudah nampak bahawa Mahathir juga tahu bahawa orang Melayu sudah berpadu sebagai satu kaum. Sekarang Mahathir sedar bahawa puak pewaris “mamak-malbari” sajalah tempat beliau menyandar untung nasibnya.

Maka, dirasuahlah suku-sakat sama keturunan dengan beliau – diberi pangkat dan peluang buat $$$$$$$$$$$$…. dengan melantik mereka ke taraf menteri dan S/Usana Parlimen. Perbuatan Mahathir ini semakin menjana penentangan dari dalam UMNO sendiri. Walaupun penentang itu ‘senyap-senyap’, tetapi dalam hati penuh dendam kesumat!! Mereka menanti ketika dan masa yang tepat untuk bertindak.

Kesimpulan Rakyat

Rakyat yang berpendidikan menyimpulkan bahawa regim Mahathir sudah terang-terang GAGAL membawa negara menjawab cabaran melinium ke-21.

Sebagai permulaan strategi, jumlah mereka yang terhimpun sebagai pengundi baru pada 2004 ditaksir 1.6 juta. Sejumlah besar dari mereka adalah anak-anak muda dan belia yang sering terdedah dengan gejolak Reformasi dan ledakan Demo. Mereka berada dimerata pelusuk negara. Strategi mereka sukar diatasi SPR, Polis dan “undang-undang belantara” Mahathir Mohamad.

Mereka menyedari kekuatan dan peranan mereka. Mereka bijak dan cekap mengatur tindakan dengan penuh waspada lagi cermat. Buktinya, 20 bus pelancung penuh berisi “pengundi hantu” tajaan Mahathir dan UMNO/BN terperangkap di Lunas.

Mereka berkesanggupan berhadapan dengan sebarang hukuman “mahkamah cacamarba” yang diupah Mahathir menurut keputusan beliau. Tetapi, kerana bagi mereka yang menentang kezaliman itu menganggap ia satu “Jihad”, mereka lebih sanggup ke penjara dari membayar denda.

Kesimpulan Pembangkang

Mereka bergelar Pembangkang (hari ini) kelihatan semakin merapatkan barisan. Mereka mendedahkan kepada semua kaum bahawa UMNO, BN dan Dr. Mahathir tidak wajar lagi diberi peluang menerajui pentadbiran negara selanjutnya.

Barisan Alternatif (BA) sudah terang-terang berkeupayaan menegakkan sebuah kerajaan pilihan rakyat. BA sudah menampakkan kecemerlangan di Kelantan dan Terengganu. Kedah sedang dalam perancangan untuk diambilalih. Begitu juga Pahang, Selangor dan Perak.

Pembangkang BA sudah tidak peduli lagi apa Mahathir dan regimnya mahu buat. Kebusukan rasuah dan penyelewengan, ‘bailot’ dan rompakan terhadap hak dan harta rakyat sedang disebarkan. Rakyat harus diberi maklumat melalui pelbagai sumber.

Rakyat tidak peduli samada ceramah rakyat diberi permit atau tidak. Bagi mereka hak mereka mengetahui yang benar adalah wajar dari segi undang-undang. Musa Hitam dan SUHAKAM yang “bungkam” boleh cakap macam-macam. Polis boleh bawa belantan atau air kimia kuning untuk disemburkan.

InsyaAllah…. Rakyat sudah mengambil keputusan. Kerajaan BA yang dikehendaki 22 juta rakyat Malaysia akan diberi mandat. Semakin nampak bahawa BA telah jelas berupaya untuk mengambilalih pentadbiran negara selepas 2004…!!

Kemana Mahathir, dan pemimpin UMNO dan BN yang kecundang dan rasuah hendak lari? Tidak ada tempat yang selamat melainkan mereka akan disemadikan di Sg Buloh sebagai perkampungan “SELAMAT”…!! Perjuangan rakyat massa hampir mencapai matlamat…!

Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO berkerat Rotan)


        
Ke atas  Balik Menu Utama    Tarikh Artikal : 22 Februari 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com