Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


KENAIKAN TARIF AIR SANDIWARA MAHATHIR TERKINI LAGI…!!

Amin Sapiro (Mahathir cuba main Yo-Yo..heheh)

SEJAK sebulan dulu saya sering menerima email dari teman-teman siber meminta saya memberi komentar mengenai ledakan INFLASI yang semakin menular di negara kita atas tidakan tidak berhemah regim Mahathir yang tidak peduli dengan keresahan dan keseksaan rakyat.

Saya jawab – tidak perlu kita bincangkan jika bertujuan menyedarkan rakyat. Kerana, rakyat akan sedar keperitan gigit inflasi yang mendesak. Saya kata, Ekonomi adalah semacam cuaca – ia akan dirasai oleh semua orang. Biarkan dulu, kelak akan saya komen mengikut perlu.

Saya kata juga, jika dibincang mengenai inflasi, masakan pemimpin UMNO akan faham. Sebab, majoriti mereka macam “ayam betina mengeram telor tembelang”. Maknanya, pemimpin UMNO terlampau bangang. Maklumlah 99% mereka tak cukup sekolah. Naik dalam parti sebab cekap dan sanggup “pijak kepala kawan”.

Tambahan pula, hampir semua mereka takut bila berbincang dengan Mahathir, apatahlagi menyanggah ketetapan mamak-paria tu. Maklumlah, masing-masing ada “kutu atas kepala”. Sekali dilanyak Mahathir tanggal kulit kepala. Macam Khir Toyol…Rambut semua gugur dahhh..!!

Jadi, cerita banyak-banyak pun tak guna. Kita dalam BA bukan penggubal Dasar. Apa kita susah? Jika inflasi memuncak yang akan kena “tarok habis-habisan” dipelengkung kepala oleh rakyat ialah UMNO/BN yang berketuakan seorang PROMPAK @ PENYANGAK!! Kita ceramah, bogelkan UMNO dan kebangangan pemimpin mereka..!

Lagipun, jika inflasi memuncak-mendadak, pun ada hikmahnya. Pertama: Rakyat akan terus resah. Kesannya, rakyat akan faham bahawa regim Mahathir akan dicop tak cekap menangani isu-isu ekonomi dan kesejahteraan rakyat. Dengan itu rakyat akan membuat kesimpulan bahawa regim Mahathir TAK layak dan tak MAMPU mentadbir negara dan rakyat lagi.

Apa jadi? Ya! Ya! Tahun 2004, rakyat akan berbondong-bondong memangkah BA. Johor, Melaka dan N9 pun akan lingkop. Sokongan 100% kepada BA. Masa itu kita akan dapat merancang dan menggubal dasar demi kepentingan rakyat menghadapi melinium ke-21 ini, insyaAllah!

Pengundi Johor (sepanjang pemantauan turun padang peringkat akar-umbi) sudah membuat keputusan akan “membenamkan” Mahathir dan UMNO/BN di Laut China Selatan. Bagi jerung makan dan berpesta. Ramai bangkai pemimpin UMNO/BN…..woooiiiii…..!

Beberapa pihak dalam UMNO sendiri sudah memulakan kempen “Nyah Mahathir” sama ligat dengan reformis BA. (tentu sdr. tahu siapa mereka, kan?). Mereka niat memang nak sokong BA. Kalau menang 50-50 nanti, they’ll cross-over…!! Best juga yek? Tak payah BA keluar belanja. Alasan mereka: DEMI KEPENTINGAN NEGARA!!

Antara isu-isu yang dibangkitkan ialah INFLASI air yang berpunca dari perbuatan rasuah Mahathir dan “geng perompak” dalam UMNO yang semakin tidak pedulikan kepentingan rakyat. Mahathirlah “bedebah sial” yang menetapkan harga air paling murah dijual ke Republik “seberang tambak sebelah sana”. Mahathir-Daim memfaraitkan rasuah “air” imbuhan harga – masuk poket mereka. Beratus juta disimpan di Bank Israel disana.

Tetapi, “barua-barua” yang berdua itu bijak menipu rakyat. Maka diacah-acahlah kununnya mereka bertelagah berkelahi dengan Goh Chok Tong. Itu pun SANDIWARA juga. Dollah “main golf” dengan Chok Tong. Ketawaaaaaa… hehehe.. taktik murahan puak UMNO nak alih tumpuan rakyat dari berbincang masalah dan kekejaman + Kezaliman Matahir + UMNO. Itulah “sifir 2x5”nya..!!

Ewahhhhhh… diingatnya orang Johor bodoh semua ke? Kita pun ada kawan sepermainan di “seberang tambak sebelah sana”. Dah melampuh bocor RAHSIA Mahadir – perompak nomor WAHID negara. Cerita ini dah tersebar dengan dokumen lengkap disertakan sekali. Orang Johor dah mula tak percaya kpd “uMMno”..!!

OK! Bacalah paparan yang dikutip dari Utusan Meloya ini. Bukan nak rujuk cerita penyangak media massa Mahathir Kutty ni.. Tapi kita nampak sekarang: paparan media itu adalah sebagian dari SANDIWARA Mahathir-“uMMno”..!!

Sebenarnya, isu kenaikan tarif air di Selangor itu adalah SANDIWARA terkini Mahathir dan UMNOnya. Jangan anda tak tahu… kenaikan tarif air di Selangor akan diarahkan oleh Mahathir supaya diturunkan semula kepada tarif asal. Jadi, nampaklah kununnya regim Mahathir memahami rungutan rakyat KONON!! Hahahah…. Pandai kan? Taktik lama daaaaaaa……!! Tapi tak jalan..Tunggu dan lihat!!

Regim Mahathir dah tak ada modal nak pujuk rakyat. Mungkin tarif letrik akan naik juga. Bila rakyat bising… haha.. turun semula. Macam itulah cara MENIPU rakyat, kan?kan?kan?

Jaga..jaga… dalam semak ada ranjau. Mahathir “kepala penyangak”. Sandiwara Mahathir GAGAL lagi..!! Jangan orang Melayu terkena pisang berbuah dua kali. Orang Melayu janganlah tertipu murahan lagi.OK?

Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO berkerat Rotan)

`````````````````````````````````````````````````````````````````````
HARGA BARANG DIJANGKA NAIK -- TIDAK DAPAT DIELAK KESAN DARIPADA KENAIKAN TARIF AIR DI SELANGOR

KUALA LUMPUR 22 Feb. - Sektor industri meramalkan hampir semua barangan pengguna yang dibuat di Lembah Klang dijangka naik harga ekoran peningkatan tarif air sehingga 60 peratus.

Antara barangan yang dijangka naik harga ialah barang makanan, minuman, barangan plastik, kosmetik dan ubat-ubatan.

Dua persatuan industri ketika ditanya mengenai kesan kenaikan tarif air terhadap perindustrian negara memberitahu, kenaikan harga barang-barang itu tidak dapat dielakkan kerana ia berkaitan dengan kos pengeluaran.

Setiausaha Agung Persatuan Pengilang-Pengilang Bumiputera Malaysia (PPBM), Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin memberitahu, dalam industri makanan dan minuman, air merupakan elemen penting dan air terpaksa digunakan dengan banyak untuk menghasilkan produk-produk tersebut.

Menurut beliau, industri pemprosesan bahan kimia di dalam industri kosmetik dan ubat-ubatan juga amat memerlukan air yang banyak.

``Bayangkanlah setiap meter padu air akan mengalami pertambahan sehingga 72 sen atau 60 peratus berbanding harga sekarang. Setiap hari mereka terpaksa menggunakan beratus-ratus meter padu air untuk kegunaan industri mereka.

``Saya tidak menolak kemungkinan para pengusaha terpaksa menaikkan harga produk masing-masing untuk menampung kenaikan kos operasi,'' katanya kepada Utusan di sini hari ini.

Semalam, Menteri Besar Selangor, Datuk Dr. Mohamad Khir Toyo, mengumumkan kadar tarif air di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya akan dinaikkan antara 20 hingga 75 peratus membabitkan lapan sektor penting, berkuat kuasa dua minggu lagi.

Bagi sektor industri dan komersial, kenaikan tarif air adalah 50 peratus iaitu dari RM1.20 kepada RM1.80 bagi kadar 35 meter padu ke bawah, manakala, bagi penggunaan yang lebih dari 35 meter padu menyaksikan peningkatan kadar tarif sebanyak 60 peratus iaitu meningkat dari RM1.20 ke RM1.92 semeter padu.

Dalam pada itu Raja Nong Chik mengakui kerajaan mempunyai hak untuk menaikkan tarif air tetapi kenaikan itu perlulah munasabah.

``Saya kira kenaikan antara 10 hingga 20 peratus adalah kadar yang munasabah,'' katanya lagi. Turut sependapat dengan PPBM ialah Presiden Persatuan Industri Kecil dan Sederhana (IKS), Looi Teong Chye, yang menganggap kenaikan tarif baru air sehingga 60 peratus boleh membebankan para pengusaha industri kecil dan sederhana (IKS).

Bahkan, katanya, kenaikan harga hasil produk-produk IKS tidak dapat dielakkan sekiranya tarif baru itu terus dilaksanakan terutama bagi industri makanan dan minuman.

``Saya tahu peningkatan harga akan membebankan pengguna tetapi dalam masa yang sama para pengusaha terpaksa juga memikirkan kos yang kian bertambah akibat kenaikan harga air ini.

``Dan apa yang kami rasa tertekan ialah kenaikan kali ini benar-benar tinggi dan tidak munasabah. Kalau naik maksimum 20 peratus mungkin bebanan itu kurang dirasai,'' katanya lagi.

Kata beliau, kerajaan sepatutnya menumpukan usaha untuk menyelesaikan masalah paip-paip yang usang yang telah menyebabkan pembaziran air kira-kira 40 peratus.

``Dari sini sahaja kerajaan dapat menjimatkan beratus ribu ringgit,'' ujarnya.

Sementara itu, Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) menyifatkan kenaikan tarif air itu sebagai membebankan golongan pengguna berpendapatan rendah.

Presidennya, Prof. Dr. Hamdan Adnan berkata, golongan berpendapatan rendah terpaksa berbelanja lebih daripada sepatutnya sehingga berkali ganda semata-mata untuk menggunakan air dan barangan keperluan lain yang naik harga ekoran kenaikan tarif itu.

Menurut beliau, keadaan ini tidak sepatutnya berlaku kerana air adalah barangan perlu yang tidak boleh ditukar ganti.

Beliau menegaskan, Jabatan Bekalan Air Selangor (JBAS) sepatutnya mencari jalan terbaik untuk mengatasi masalah tunggakan bil air sebanyak RM208.1 juta dan bukannya menjadikan alasan kenapa kadar tarif air perlu dinaikkan.

``Kenaikan ini akan lebih menyulitkan lagi pengguna untuk sama-sama membantu JBAS dalam mengatasi masalah bil air tertunggak dan ia bakal menyumbang kepada tunggakan yang lebih tinggi,'' katanya ketika dihubungi.

Setiausaha Agung Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Abd. Rahman Manan pula menggesa kerajaan negeri menimbang semula kenaikan kadar tarif air bagi kepentingan golongan berpendapatan rendah dan sederhana.

Menurut beliau, kadar kenaikan itu akan memberi kesan negatif kepada golongan tersebut untuk menggunakan air kerana bimbang untuk membayar dengan harga yang lebih tinggi daripada biasa.

Oleh: SAIFULIZAM MOHAMAD dan ROSNIZA MOHAMAD


        
Ke atas  Balik Menu Utama    Tarikh Artikal : 22 Februari 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com