Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


MAHATHIR TERCUNGAP-CUNGAP SAMBIL CUBA BERENANG KE TEPIAN!!

Amin Sapiro (nak terajang dia biar tenggelam)

MARAH betul Dr. Mahathir kepada PAS. Hhihihih… tergelak besar saya bila terbaca, katanya, “Sebenarnya Pas yang tidak menyediakan suasana kondusif untuk kedua-dua parti membincangkan perpaduan Melayu dengan terus mengadakan ceramah dan kempen”. Lalu Mahathir mengangkat beberapa keping keset, dengan muka marah dan menambah, “Ini sebahagian kaset ceramah Pas yang menunjukkan bagaimana mereka begitu aktif sekali berkempen, sementara kita kurangkan sedikit kempen untuk mewujudkan satu suasana yang lebih kondusif,'' tambahnya.

Khabarnya, ada beberapa orang anggota Majlis Tertinggi (MT) UMNO yang di mesyuarat itu tekup mulut ketawa sengeh tanpa menampakkan herot bibir dan nampak gigi. Hihihihih….!! Mereka dah dengar kadungan ceramah yang menciterakan kebenaran itu.

PAS Sudah Cukup Matang

PAS bukan tidak menghargai cadangan Mahathir. Itu sebab pemimpin PAS menerima ‘ajak-ajak ayam’ Mahathir. PAS memang serius. Hinggakan YB Datuk Fadhil Nor terpaksa memberi penerangan kepada peyokong parti supaya bertenang dan memikirkan isu cadangan Mahathir-UMNO itu sedalam-dalamnya.

KeADILan siang-siang tidak menerima ajak ayam Mahathir. YB Mahfoz juga berpendapat demikian. Mereka tahu Mahathir main sandiwara. Tetapi demi perpaduan parti, pemimpin BA terpaksa berfikir dan menunjukkan kepaduan parti. Mereka cuba mengatasi agenda Mahathir sebenar cara lain.

Sebenarnya, cadangan Mahathir mengusulkan “Perpaduan Melayu” memang tidak kena pada tempatnya. Pertama, Mahathir ditakrif oleh orang Melayu masih berdarah “mamak-malbari”. Beliau jadi ahli UMNO secara ‘accidental’ saja. Hari ini pun sudah nampak terang-terang, sekeliling Mahathir di himpunkan barua-barua mamak-malbari yang dilantik untuk menjaga kepentingan beliau.

Tengok sekarang apa kesannya. Zainuddin Maidin tak putus-putus merancang pelbagai agenda memfitnah PAS. Dia tahu, penyokong PAS sekarang adalah terdiri dari 80% orang Melayu. Sebahagiannya adalah bekas penyokong UMNO.

Nah! Apa sebab Mahathir bersusah payah melantik Zainuddin Maidin hingga tertolak semua pemimpin UMNO berketurunan Melayu yang telahpun dikhatamkan rakyat sebagai wakil mereka?

Apa jadahnya si mamak anak Maidin “nasi kandar” itu dilantik sebagai Senator pula? Pandai sangatkah dia? Hebat sangatkah UMNO dalam dadanya? Bila dia memperjuangkan UMNO? Apa sumbangan budak surat khabar Utusan Meloya yang tak laku itu kepada orang Melayu sehingga Mahathir boleh yakin si barua pilihan beliau itu mampu megangkat darjat orang Melayu?

Tidakah itu menunjukkan bahawa Mahathir ANTI MELAYU? Hahah…. jawab Mahathir..JAWAB kalu lu betul-betul pro-Melayu!! Pirahhhhh…..!!

Ramai Lagi Mamak-mamak Tongkang

Orang Melayu tahu. Mahathir sudah hilang kepercayaan kepada pemimpin UMNO berdarah Melayu. Mahathir hanya melantik mereka yang cuma “loyal” kepada suruhan dia saja. Ramai yang melutut seperti hamba sahaya. Bila Mahathir terbersin kuat sikit, ada yang terpancut kencing basah suspender.

Kalau tak percaya tanya Hamid Albar. Kepala saja yang botak berkilat, tapi otak sikit pun tak ada. BERKARAT! Percayakah kita kalau budak Hamid anak “singa” itu boleh kata, “Permohonan Anwar mendapat rawatan ke luar negara bergantung kepada keputusan Kabinet”..? Kan itu sewel punya cakap.

Dah tu terdengar Hamid cakap di Pulau Pinang, katanya: “Majallah asing sengaja memaparkan gambar Mahathir seperti orang sewel dengan tujuan untuk menumbangkan Kerajaan pimpin beliau”. Haiiiii… punya bangang si Hamid ini. Ini macam ke menteri UMNO. Kira-kira Pandithan lagi cerdik dari Hamid – sampai terperangkap Sami Vellu dikerjakannya.

Shahrizat Mem”bollywood”kan Wanita Melayu

Kita belum mahu cerita panjang karenah Shahrizat. Tapi orang KL khabarnya semakin resah sekarang sebab isteri-isteri mereka kena dera supaya pakai tudung fesyen “bollywood” – mesti nampak terjueh sikit macam fesyen Siput Serawak dalam filem Racun Dunia..!! hahaha…

Itu pun belum kita nak cerita pasal sesi “Mandi Bueh” di Bangsar (kawasan Parlimen “bollywood beauty” itu). Sejak dilantik jadi menteri, Shahrizat dah tambah “Bank Tanah”nya untuk dibangunkan Taman Perumahan. Dia bikin duit, pakat dengan Rashid Hussein pinjam ‘bridging loan’ dari RHB.

Yang membeli rumah-rumah itu adalah orang Melayu. Harga pulak tak padan dengan bendanya. Dindingnya cuma dibuat dari ‘cement blocks’. Kiri-kanan dinding berkongsi dengan jiran sebelah. Jiran paku dinding, tembus ke sebelah rumah kita. Silap ketuk, runtuh dinding se birai. Bila mengadukan kepada developer, jawabnya “sorry, dah lebih dari tempoh garenti..!!”.

Itulah karekter menteri UMNO keturunan mamak-malbari. Nawaitu tak ada yang bersih. Kaki kapor semua. Kita sudah dengar banyak cerita pasal “tengku” Adnan. Pun satu lagi “malbari keparat”. Orang UMNO pasti ramai yang tak pernah dengar siapa dia, kan? Tiba-tiba saja dia dilantik Mahathir jadi orang kuat dalam pentadbiran UMNO di pejabat Setiausaha Agung UMNO di PWTC.

Kalau dikajiselidik sejarahnya, si keparat inilah yang berkongsi saham dalam merancang, mecetak dan mengedar kitab fatwa Mahathir berjudul “50 Dalil”. Kepala bapak dia punya kerja. Sebab Fatwa Mahathir itulah Anwar dipenjarakan.

Mengaibkan orang memang nampak dah jadi budaya mamak-mamak malbari yang sekongkol dalam UMNO sekarang. Baka Mamak tongkang tak sedar diuntung.

Betul-betul yang bengong-tongong hanya pemimpin Melayu UMNO yang makan gaji minta faedah dari pemimpin keturunan malbari ini. Si “tengku” Adnan itu sekarang jadi Menteri tanpa jadi wakil rakyat. Padan muka pemimpin Melayu dalam UMNO. Mana pi “benda” you all yang dalam seluar tu? Dah digigit malbari ke?

Orang Melayu Dah Muak

Penghijrahan orang Melayu dari UMNO kepada PAS dan KeADILan bukan diumpan dengan “koyok” Mahathir atau dengan 10 ringgit, T-Shirt gambar Mahathir atau nasi bungkus lauk ikan temenung pun.

Datuk Fadhil Nor, TG Nik Aziz dan TG Hadi Awang atau Mat Sabu, Ezam dan Saifuddin Nasution beri ceramah kepada rakyat tak payah palu Gong – sampai tunggang laggang macam Mahathir pun.

Mereka mulakan cermah dengan salam dan selawat atas Nabi. Lepas itu, mereka berdoa serba sedikit – terus berceramah. Puji-pujian cuma kepada Allah swt.

Berbanding dengan UMNO, tak sah sebarang ceramah kalau tidak memuji Mahathir setinggi langit. Mahathir pula, setelah melihat suasana yang sebegitu KONDSIF, ia akan mula mengutuk semua orang, melainkan dirinya. Cuba semak pita “amanat Mahathir” selaku Presiden di Perhimpunan Agung UMNO.

Kalau itu yang Mahathir mahu PAS/BA buat, minta maaf banyak-banyak, “Orang Melayu dah muak”..!!Selagi Presiden UMNO seorang MAMAK, orang Melayu tak akan pecaya lagi “Lidah bercabang” puak ini.

Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO berkerat Rotan)


        
Ke atas  Balik Menu Utama    Tarikh artikal diterbitkan : 3 April 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.bizaddress.net/ dan Email : dppkd@hotmail.com