Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


MAHATHIR DAN UMNO/BN SUDAH “KEMPUNAN SOKONGAN” RAKYAT

Amin Sapiro (kenal sangat agenda surat “kabar lame UMNO")

SAYA menerima banyak e-mail dari pembaca yang ingin menyampaikan salam dan ucapan terima kasih kepada rakan siber saya: Sdr. Marhain Tua yang dikenali dengan kependekan initialnya: MT saja. Harap beliau ada membaca salam mereka yang disampaikan melalui saya. Terjemahkanlah mana yang patut. Orang kampung tak faham bahasa lain selain dari bahasa ibunda mereka. Khidmat sdr. MT dialu-alukan!! LamanWeb Reformasi Semakin “Panas”

Dalam perjumpaan berkonvoi kami ke beberapa pelusuk negeri, saya nampak beberapa rencana di Lamanweb Reformasi disalin dan dijadikan bacaan oleh ahli-ahli UMNO yang akan bermesyuarat di peringkat Cawangan dan Bahagian tak lama lagi.

Saya pernah mendengar dari mulut-mulut pemimpin UMNO yang bakal berdebat dan berkempen merebut jawatan tertentu bahawa adalah lebih bermanfaat membaca rencana dan pandangan penulis siber LamanWeb Reformasi dari mempercayai rencana yang dipaparkan oleh penulis upahan di media UMNO arus perdana (termasuk TV mereka).

Kata mereka, akhbar UMNO cuma memutarbelitkan berita. Banyak berita yang dipaparkan bertaraf “hentam kromo”.

Saya tafsirkan, maksud mereka – media akhbar arus perdana milik UMNO menulis tanpa menunjukkan etika jurnalisme yang bertanggungjawab. Padangan itu adalah satu “set-back” yang bukan saja sangat memalukan malah menyebabkan UMNO tidak berpengaruh lagi. Satu strategi yang salah rancang!

Di mana Silap Media Pro-UMNO?

Kita tidak dapat menyalahkan masyarakat pembaca kerana menolak media UMNO terbabit. Kerana, rakyat sekarang sudah matang dan lebih berotak. Dibandingkan dengan pemimpin UMNO berjawatan menteri atau MB UMNO dinegeri-negeri, mereka sudah terikat dengan pelbagai ‘turningover’ terencana hingga sejumlah besar mereka sudah “terencat akal” sindrom “mongoloid”.

Rakyat sekarang dahagakan maklumat benar yang bertanggungjawab; bukan sekadar mempercayai cerita bohong yang menyumbatkan temberang putar alam Mahathir dan kuncu-kuncu mereka yang desperado dan tersepit.

Kemelut politik UMNO/BN dalam mengahadapi keadaan politik semasa memang semakin parah. Malangnya, akhbar media yang dikuasai UMNO/BN tak kunjung henti-henti menulis memburukkan imej pihak Pembangkang hingga sampai ketahap “tidak boleh dipercayai” – jauh sekali dari diyakini.

Rakyat wajar menolak tanpa alasan panjang-panjang kerana mereka terasa kebijaksanaan (intelligence) mereka diperhina sehodoh itu.

Beberapa Contoh Yang Ditolak Rakyat

Sekadar menyebut beberapa contoh dari ribuan berita palsu di media pro-UMNO, berikut adalah perkara yang tidak dinilai sebagai berita benar oleh rakyat yang terbaca dalam media pro-UMNO terbabit, antaranya:

1) Layanan terbaik kepada Anwar di penjara – kununnya beliau menerima layanan istimewa dan cukup selesa. Tetapi dari berita yang diterima dari lamanweb reformasi, keadaan kesihatan Anwar sebenar adalah sebaliknya. Anwar semakin parah.

Beberapa persoalan masih banyak yang belum dijawap oleh pemimpin UMNO – iaitu mengapa Dr. Mahathir tidak membenarkan pemimpin berkarisma itu dirawat diluar negara?

Rakyat sudah mentafsirkan bahawa Mahathir dan UMNO sudah hilang sifat kemanusiaan. Mereka mempolitikkan kesihatan seorang manusia – spertimana sikap peneraju negara dibawah regim Kominis dan Apatheid.

Nelson Mandela pernah menerima rawatan terbaik dari regim apatheid Botha. Tetapi Mahathir dan pemimpin regimnya telah menjadikan kes rawatan Anwar sebagai satu cara “membunuh” Anwar setelah gagal meracun, membelasah dan menyiksa beliau dalam penjara.

Rakyat percaya, Mahathir dan pemimpin UMNO telah siap dengan sebuah agenda mahu Anwar lumpuh selama-lamanya. Dengan itu mereka akan kekal berkuasa, kunun.

Alasan Mahathir menyebut Anwar tidak mahu kembali ke tanahair ditafsir rakyat sebagai palsu. Anwar bukan seorang pengecut seperti Mahathir yang bersembunyi dibalik undang-undang yang diperlekeh beliau. Mahathir sudah dikenali orang Melayu UMNO sendiri sebagai “malbari berpelir kerdil”.

Rakyat percaya, Anwar bukan seorang pejuangan rakyat yang akan meninggalkan perjuangan beliau yang sekarang sedang dihayati rakyat dan hampir berjaya mencapai matlamatnya. Mahathir sendiri dalam ketakutan kerana jenayah yang dilakukannya sudah melebehi besar Bukit “Kaf”…!!

Pemimpin wajar ambil ingatan, kesihatan Anwar berkait rapat dengan kesihatan UMNO! Pendekkata, jika Mahathir mati bergalang tanah sekalipun, tak ada orang Melayu yang menangisinya. Ramai yang akan berpesta merayakan – selain dari berkenduri besar bersyukur kepada Allah swt. Tetapi, jika Anwar semakin parah – rakyat akan bertekad akan menumbangkan Mahathir dan regim Yahudi tidak berikemanusiaan ciptaan beliau! Fikir baik-baik!

2) Pembohongan mengenai kehadiran bekas duta Amerika John Mallot di majlis taklimat YB DS Wan Azizah oleh Utusan Malaysia berakhir dengan terbongkarnya satu kesah pembohongan bontang akbar tersebut.

Jika bekas duta itu tidak membantah dan menuntut akhbar itu meminta maaf, PASTI perkara itu berlalu begitu saja.

Sekarang diketahui dengan jelas bahawa akhbar media perdana sudah hilang etika semata-mata kerana berita yang dipaparkan adalah atas arahan ‘pihak atasan’, bukan beradasarkan fakta dan kebenaran.

Bermakna, berita yang dimuatkan di dalamnya adalah bertaraf “sampah buangan” – lebih bernajis dari tisu tandas yang sudah dipakai untuk menggilap “lubang keramat” Mahathir!!

Jelas sekarang bahawa agenda Mahathir melantik suku-sakat malbari nasi kandar bekas budak surat khabar Utusan Meloya bernama Zainuddin anak lelaki Maidin Kutty sebagai S/u Parlimen Kem. Penerangan; adalah bertujuan untuk me”molest” kepala hotak orang Melayu dan rakyat jelata.

Kita hairan mengapa pemimpin UMNO masih lagi berdiam diri dan membiarkan Mahathir memamak-malbarikan UMNO hingga hilang identiti UMNO yang asal.

Apakah orang Melayu akan bersetuju Mahathir mengembalikan kebesaran kerajaan Maharaja Keling purba kurun ke lapan masehi yang bakal menukar budaya dan agama orang Melayu? Jika benar, biarkanlah suku-sakat Madeliar dan si Kitul mengagendakan kemusnahan negara ini seperti yang dialami Melaka Tua..!!

3) Terbaca di Utusan Pembohong ini, kununnya Mahathir berkata:

[[“…..Barisan Nasional (BN) akan menumpukan lebih perhatian ke atas golongan miskin di bandar dan luar bandar melalui hubungan lebih erat antara wakil-wakil rakyat BN dan masyarakat…”]. Itu Mahathir Mohamad yang kata. Percayakah anda?

Mahathir putar alam menyambung lagi, katanya:

[[“….Kita perlu turun ke padang iaitu kita perlu tengok sendiri. Walaupun kita dengar berkenaan setinggan, kita tahu masalah setinggan tetapi kadang-kadang kita tak turun pergi tengok. Bila kita turun pergi tengok baru kita lebih tahu (masalah yang rakyat hadapi),'']]

Sah sekarang, Mahathir betul-betul bercakap macam orang sewel-biol betul – saling tak tumpah sudah terkena “sawan babi gila”.

Kesewelan Mahathir itu sudah menjangkit kepada pemimpin UMNO pula. Mengikut yang dilaporkan bersumberkan pejabat MB Selangor; Mohd Khir Toyo yang berkata:

[[…..Kira-kira 38,000 keluarga setinggan yang berkelayakan di seluruh negeri Selangor berpeluang memiliki rumah kos rendah berharga RM35,000 dengan hanya membayar wang pendahuluan serendah RM1. Ia merupakan bayaran permulaan bagi pemohon rumah dari kalangan keluarga setinggan berdasarkan skim yang ditawarkan oleh Arab Malaysian Bank melalui perjanjian persefahaman yang dimeterai dengan kerajaan negeri sebelum ini….]]

Rakyat semua kaum di sana tidak mudah terpukau. Yang pasti inilah satu lagi cerita “takhyul” anak Wak Toyo yang baru saja selesai menjual Puterajaya kepada Mahathir dan Kroninya. Kata mereka, deposit RM1 itu hanya untuk pendaftaran nama. Mana logiknya ia dianggap deposit. Langsung tak rialistik.

Tengok! Utusan Meloya sepantas kilat mengupah juak-juaknya menulis panjang-panjang guna menyakinkan orang ramai betapa prihatinnya kerajaan UMNO/BN. Orang tahu, kenyataan “turun padang” Mahathir dan “deposit RM1” itu adalah gimik politik bagi memancing undi.

Rakyat sekitar Kg. Medan tahu ke mana mereka akan dibuang daerah. Mereka tahu apa akan jadi dengan tanah tapak rumah setinggan mereka. Sudah ada rancangan UMNO akan menghalau mereka keluar dari sana. Mereka akan diberi bangsal satu bilik untuk disewa sebagai tempat sementara kununnya. Tetapi disitulah mereka akan kekal selamanya. Sampai mati!

Tanah tapak sekarang yang diklasifikasi sebagai “prime land” akan dibangunkan untuk membina rumah mewah berharga setengah juta. Akhirnya, mereka terpaksa mengeluarkan perbelanjaan yang banyak bagi menampung keperluan hidup, perjalanan ke tempat kerja, perjalanan sekolah anak-anak, dll.

Bermakna, berita arus perdana UMNO hanya seperti “tong-tong cat digunakan bagi menyapu-catikkan bangunan usang yang berkulat binaan Mahathir dan UMNO/BN saja”. Yang pasti – ia cuma berguna bagi menyediakan minda rakyat bagi menghadapi pilihanraya 2004. Lain tidak ada!!

LamanWeb Reformasi vs Media UMNO

Pembantu Webmaster LamanWeb Reformasi dan para penulis siber semakin nampak bekerja keras melawan arus pembohong media UMNO. Mereka mengupas dan mendedahkan setiap langkah dan agenda tersembunyi regim Mahathir.

Ribuan fakta-faktar benar dipaparkan dan hujah penulis siber semakin mantap dan diyakini rakyat. Inilah yang menyebabkan regim Mahathir pening kapala. Setiap hari mereka mengeluarkan kenyataan bercanggah dengan apa yang mereka bikin.

Itu belum lagi ceramah-ceramah dan taklimat pemimpin BA yang disajikan untuk rakyat di Laman-laman tersebut melalui “Web TV”. Serangan seperti inilah yang mendedahkan betapa karut-marutnya kenyataan pemimpin UMNO/BN, betapa sulitnya mereka berbohong sekarang!!

Mereka sedang berdepan dengan sebuah masyarakat pintar. Rakyat sudah tangkas berfikir menilai antara hitam dan putih, mencerakinkan masalah sebenar, membuat keputusan tepat dan melemparkan pembohongan dan momokan murahan pemimpin UMNO/BN yang semakin tersepit.

Teruskanlah budaya membaca anda!! Sambil itu berfikirlah dan tanya diri anda – apakah bentuk kerajaan yang kita mahu sewaktu memangkah kertas undi sebelum memasukkannya ke dalam Peti!! Jangan tersilap lagi – ikut seperti iltizam rakyat Kelantan dan Terengganu.

Masakan kita akan terus-menerus diperaya dan terpedaya oleh kenyataan dan momokan, gula-gula dan pujuk rayu pemimpin UMNO/BN yang semakin “kepunan sokongan”. Ingat itu!!

Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO berkerat Rotan)


        
Ke atas  Balik Menu Utama    Tarikh artikal diterbitkan : 5 April 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com