Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


YANG DATANG DAN YANG PERGI – ALLAH SWT. JUA YANG KEKAL

Amin Sapiro (Alfatihah)

Inna lillahi wa inna ilaihi raji’uun.

SUBUH-SUBUH tadi saya terbaca berita kepulangan bonda Datuk Seri Anwar Ibrahim ke rahmat Allah swt. Walaupun berita itu amat mengejutkan, tetapi dengan penuh sabar kita menerimanya. Semoga Allah swt akan mencucuri roh Allahyarhamah dengan rahmat akhirat dan mengurniakan makam terpilih dan terpuji jua kepadanya – sebagai seorang bonda yang melahirkan seorang PERWIRA rakyat. Amin Ya Rab….

Terimbau diruang mata kita, kepedihan yang ditimpakan oleh sekelompok manusia zalim yang masih sanggup berkarenah dalam waktu sedih begini. Sudah jelas kepada kita betapa terhakisnya sifat kemanusiaan mereka ke atas dua insan yang sengaja diseksa.

Demi kerakusan kuasa dan daki dunia, mereka memisahkan seorang ibu dengan anaknya dalam suasana paling tidak berbudaya.

Sebagai makluk Allah swt bergelar manusia, mereka ini sudah betul-betul kehilangan sifat yang terpuji. Sebagai insan yang kununnya mengaku beragama suci Allah, mereka semakin jelas memperdagangkan agama Allah dengan menggadaikan dan menukargantinya dengan 1001 kezaliman, ketidakadilan dan keaiban.

Sebagai kelompok yang menggelarkan diri sebagai pemimpin, mereka lebih hina dari seorang hamba sahaya yang kehilangan maruah dan harga diri. Dalam benak kepala dan jantung-limpa mereka, nampak seketul daging dari api neraka sedang membakar jiwa dan roh mereka. Mereka manusia pendendam dan berkesumat.

Sebagai kelompok manusia yang memerhatikan episod sedih ini, kita wajib membebaskan seorang insan untuk bersama-sama dengan bonda kesayangan yang akan berpisah untuk selama-lamanya. Sebagai seorang insan beragama, tidak ada undang-undang dan peraturan yang menyekat seorang anak supaya diberi pilihan sedemikian, seperti yang ditentukan oleh pihak berkuasa negara.

Apakah negara ini sudah betul-betul ditadbir oleh sekelompok manusia berhati iblis yang amat pendendam dan penyiksa?

Sesungguhnya – Keadilan dan Kebebasan yang hak bagi kita sebagai manusia itu berada di tangan kita. Sebagai rakyat yang merdeka, hak itu seharusnya tidak wajar diganggu-gugat oleh sesiapa. Jika hak itu dirampas sedemikian rupa, sesungguhnya: Adalah tanggungjawap kita mengembalikannya kepada kita walau dengan apa cara jua sekalipun.

Peristiwa pemisahan dua insan ini harus dijadikan daya untuk membebaskan negara dan rakyat dari puak pemusnah nilai-nilai kemanusiaan itu.

Semoga Allah swt akan mencucuri roh seorang bonda yang telah pergi itu dengan rahmat akhirat dan mengurniakan makam terpilih dan terpuji kepadanya.

Dan, kepada Perwira yang ditinggal Allahyarhamah, kita akan terus berjuang bersama-sama beliau bagi menegakkan Kebenaran dan Keadilan yang dilaungkannya. Demi hak dan kemerdekaan kita sebagai rakyat yang bernegara, berbangsa dan beragama; semoga Allah swt akan memperkenankan kemenangan untuk kita semua. Amin Ya Rab…. Allahu akbar.

Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO berkerat Rotan)


        
Ke atas  Balik Menu Utama    Tarikh artikal diterbitkan : 5 April 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com