Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


PEMIMPIN UMNO DAN MEDIANYA MASIH TERUS BERBOHONG JIJIK

Amin Sapiro (tergamam dengan keterampilan reforis)

TERDENGAR kuncu-kuncu UMNO mentafsirkan kununnya perhimpunan pejuang reformasi semalam aman tanpa rusuhan kerana tidak diketuai oleh pemimpin Pembangkang. Dr. Mahathir sendiri menyembunyikan ketakutan beliau dengan berkata kununnya:

[[‘…..kegagalan parti pembangkang menarik sokongan rakyat menyertai perhimpunan mereka hari ini adalah kerana mereka sudah tidak mempunyai pemimpin yang menghasut…”]]

Pembohongan Mahathir Terbongkar

Dengar sini…

Analisis Mahathir seperti itu saling tak tumpah seperti seorang tua rabun senja yang kehilangan tongkat. Cakap Mahathir itu disedari rakyat sekadar mahu membohongi dan mengelirukan dirinnya sendiri cuma. Ia adalah satu agenda Mahathir/UMNO menyembunyikan ketakutannya mereka sendiri. Ia pastinya datang dari mulut seorang pemimpin sudah jatuh sewel, bodoh, bebal dan berotak kurang cerdik. Usia nyanyok sudah menjangkau mindanya.

Kesewelan begitu memang akan wujud dalam kepala hotak yang sudah berkarat dengan najis-najis iblis yang semakin menebal. Jika cakap Mahathir itu benar, mengapa beliau mengerah 1000 anggota polis lengkap bersenjata seperti mau berperang? Memang bodoh seorang PM jika masih bercakap tanpa fakta benar!

Fahamilah bahawa ia ditulis oleh orang media Umno yang kurang kepakaran menilai ledakan rakyat yang 100% benci kepada mereka (UMNO/BN)!! Begitulah kelaziman berita Media UMNO yang bikin rakyat loya tekak membacanya. Selagi rakyat tidak kacaubilau, kerja mereka tidak dapat menghasilkan upah lumayan!! Mereka adalah “ular sawa berlidah biawak liar”.

Dolah Bedawi Ikut Bebal

Dollah meledak marah dengan berkata kununnya beliau kesal kerana rakyat memperkecilkan wartawan. Rakyat hairan beliau “kesal” begitu.

Selama ini pun kementerian beliaulah yang menyebabkan permit DETIK dan EKSKLUSIF dibatalkan dan akhbar-akbar Pembangkang dikekang. Masih beliau mau berdalih seperti menafikan “tidak tau” Ezam dan 6 lagi teman-teman beliau di ISAkan?

Mungkin Dollah tidak tahu bahawa dia sudah jadi Pengerusi Babi Kebangsaan, dan sekarang ditambah tugas-tugas khas menjadi “Gembala Kaldai” Bkt. Aman pula..!! Malanglah seorang anak ulamak main “tembak-tembak peluru biji kenidai”. Letupannya ada, tapi yang gatal tangan cuma penembak itu saja.

Demo Aman Wadah Perjhuangan Anwar

Kita semua lihat puluhan ganbar di Internet. Demo kemaren itu memang aman. Ribuan manusia hadir tanpa diimbau dengan upah dan ganjaran. Puncanya: Kerana budaya Reformis memang menghormati pemimpin mereka. Rakyat kagum melihatnya.

Berbanding UMNO haprak: Puak UMNO cuma berani bercakap, tetapi takut berhadapan dengan kebenaran. Mahathir tidak nampak batang hidung disana. Dia takut. Buah pelirnya macam belon kempis!! Malangnya masih mau komen layak beliau seperti orang buta!!

Pucuk pimpinan parti UMNO yang itu berlagak seperti diktator dan drakula. Beliau sanggup membunuh, menyiksa dan menghisap darah rakyat. Penyokong Umno yg segelintir akan kecut pelir bila kena ugut! Inilah senjata ampuh Mahathir dan sekongkolnya. TETAPI, Reformis tidakkkk…!!

Sebetulnya: Budaya Reformis dan penyokong Pembangkang menghormati ‘line of command’ pemimpin parti yang jujur dan ikhlas. Mereka menghormati dan menghayati objektif dan maksud sebarang perhimpunan. Perhimpunan sejumlah 3,000 begitu cukup dijadikan sebagai “petanda” – bukan bilangan menjadi persoalan.

Kalaulah dibenarkan tanpa gangguan dan ugutan, pasti bilangannya mencakup setengah juta. Mungkin stadium Bkt. Jalil tidak cukup menampungnya. Itu satu cabaran untuk Mahathir jika mau bukti nyata!! Padan muka…!!

Sebaliknya, UMNO cuma menggula-gula hadirin dengan wang 10 ringgit, kemeja-T dan sebungkus nasi puteh. Mereka akan dipaksan bersorak – tapi hasilnya “habok pun tarrraaakkk”..!! Yang datang hadir cuma anak-anak sekolah yang paksa dengan upah. Bermarwahkah pemimpin begitu?

UMNO Hormat Pemimpin Kerana Rakus “Fulus”

Puak UMNO cuma hormat secara pura-pura kepada ketua yang beragenda mengugut akan membaling mereka kedalam penjara jika menentang. Itu bukan cakap main-main.

Buktinya ada. Dr. Mahathir sendiri melakukan ugutan secara terbuka. Pembohongan beliau kepada rakyat sudah sampai ke tahap “kemuncak”. Jadi, pelbagai dalih dan alasan terpaksa diwarwarkan untuk memperbodohkan rakyat. Nasib baik rakyat sudah semakin cerdik. Mahathir kempunan sokongan.

Itu sebab pemimpin UMNO bawahan semua dipaksa jadi “kaki angguk macam belatok”. Mereka hidup dalam ketakutan. Minda mereka dikecut macam budaya kanibalisme primitif yang mengupas kulit kepala mangsa dan mengeringkannya..!! Begitulah analoginya..!!

Ada pemimpin UMNO yang saban hari angguk-anggup, tercatuk-catuk dan merayap macam “belodok goblok brengset keparat bangsat”. Mereka sanggup makan najis-kotoran dalam dua dunia. Kita akan nampak tingkah laku dan peradaban mereka dalam Perhimpunan di PWTC nanti.

Anda akan lihat: Ramai pemimpin UMNO berjenama “belodok dan belatok” yang hadir; semata-mata berminat melahap makanan enak yang disediakan disetiap Perhimpunan. Mereka hadir ke perhimpunan semata-mata mau makan free!! Balik kampung nanti, mereka masuk ke dalam kepompong lama semula! Dasar belodok hidup dalam dua dunia!

Tanya mereka: Apa sumbangan mereka di Perhimpunan? Yang kita tengok di TV, mereka semata-mata diarah berfungsi untuk merafa’kan sembah “ulang tahun” kepada Mamak-Malbari “Mandeliar” yang jadi Presiden dan maharaja mereka!! Mereka menjerit bagai terkena histeria. Lepas itu, mereka lelah terkapai-kapai!

Akur Ketua Kerana Budaya Takut

Puak Umno cuma akur kepada ketua dan menyokong mereka kerana elemen “fulus” ada disebaliknya. Kerana itu jugalah, mereka adalah penjarah yg sanggup jual tanahair, bangsa dan mengkhianati agama. Bagi satu contoh siapa diantara pemimpin UMNO yang tidak rasuah? Kita sudah tahu nama-nama mereka yang pernah terlibat dengan kes rogol dara sunti, rampas bini orang dan lari dengan wang rakyat!!

Kita nampak, semua mereka sanggup makan wang rakyat – hingga sanggup tukar ratusan juta dengan jenama “Wang Ehsan”, kunun!! Sekarang mereka mahu rakyat memaafkan perbuatan tidak amanah mereka?

Itulah satu dari 1001 bukti “kebelodokan” mereka. Mereka sanggup makan bangkai rakyat miskin – satu bangsa dan seagama dengan mereka…! Itu sebab mereka cukup marah jika dikatakan wang ihsan itu haram. Mereka cuba berdalih menghalalkan yang haram – haram dari persepektif undang-undang dan Perlembagaan negara!

Nawaitu Pentadbiran Mahathir-UMNO Busuk

Memang nawaitu dan budaya demo Reformis aman; walaupun tanpa dikendalikan oleh pemimpin mereka. Mereka dipenjara oleh pemimpin brengsek UMNO/BN. Tetapi karisma mereka cukup hebat. Diluar, 4 parti Pembangkang sudah satu kata, seiya sekata. UMNO semakin parah ketandusan sokongan ahli sendiri.

Yang tidak aman sekarang hanya pemuda Umno dan kepimpinan mereka; hingga sanggup ugut mahu membakar bangunan Perhimpunan Cina. Itu jauh berbeda dengan perhimpunan reformis yg terbukti semalan (14 April 01).

Mungkin hari ini Mahathir, Dollah Bedawi, Norian Mai akan berbincang sesama mereka. Semakin nampak mereka sedang membilang hari dan menduga bila lagi mereka akan dihumbankan rakyat yang semakin meyokong Pembangkang.

Ledakan perhimpunan kemaren sungguh-sungguh memalukan mereka. Rakyat semakin yakin sekarang mereka (pemimpin UMNO dan BN) adalah pembohong besar!! Itu Mahathir kena belajar “alif-be-te” untuk mendapat sokongan orang Melayu!! Jaga sikit – orang Melayu beragama Islam. Mereka benci dan mengutuk PEMBOHONGAN!!

Yang jelasdan dan nyata – semakin nampak rakyat bertambah yakin kepada Pembangkang!! Amin Sapiro bersyukur kepada Allah swt. kerana tidak pernah menjadi pemimpin UMNO. Sebab itu ‘conscience’nya tidak terjejas membenci Ketidakadilan dan Kezaliman!

Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO berkerat Rotan)


        
Ke atas    Balik Menu Utama    Tarikh artikal diterbitkan : 14 April 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com