Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


BILA ORANG UMNO SANGGUP JUAL KEPALA KERANA MAHATHIR – INI PADAHNYA..!!

Amin Sapiro (minum air kelapa muda cuma)

KERANA kita terlanjak sangat bercakap mengenai politik, acapkali kita lupa isu-isu “Economy and Trade”. Sekali pandang, macamlah orang Melayu hidup mati dengan politik. Hingga, perut kerocong pun asik nak memekik …POLITIK..! POLITIK..! POLITIK.. saja. Orang akan berkontroversi bila diingat begitu. Tetapi bila difikirkan dalam-dalam – is it not the dollars and cents that make the race in any nation as the controlling power to be?

Politik Dan Ekonomik – “Abang-beradik”

Analogi “abang-adik” cuma bayangan untuk mempermudahkan fahaman kita mengenai konsep sains sosial yang kompleks ini. Kalau nak diceritakan dengan kupasan mendalam, majoriti saudara-mara Amin Sapiro di desa dan dipinggir laut pasti akan ternganga terlopong mulut. Padahal, setakat ini, merekalah yang paling seksa dan sengsara kerana keadaan politik dan ekonomi sedang mencekik merih mereka. Rasa berdosa sangat Wak Amin kalau nak tayang artikel yang mereka tak faham nak baca.

Jadi, elok dimulakan dengan mendefinasikan apa “menatang”nya yang disebut POLITIK itu. Mudah kata: Ia adalah perkara yang melibatkan sesiapa yang mentadbir kita dan siapa yang kita bagi undi waktu pilihanraya. Sejak lebih 40 tahun, yang orang Melayu tahu setkat UMNO saja. Sebut PAS, orang Melayu disuruh jangan undi..!!

Zaman Tunku jadi PM kita, UMNO bergabung dengan MCA dan MIC – disebut Perikatan. Lambangnya “Kapal Layar” terapung dalam lautan. Warna pulak…heheh…”Blue diamond”.

PAS Vs UMNO

Sesudah Peristiwa 13 Mei kacau-bilau, maka parti PAS dijemput oleh Tun Razak masuk Kerajaan. Parti gabungan BN sampai 14 – termasuk parti-parti nyamok yang ramai tak dengar cerita hidup-matinya.

Dengan kemasukan PAS, maka orang Melayu dapatlah disatupadukan. Kecamokan politik sedikit reda. Rakyat dan negara menjurus kepada perlaksanaan agenda dan isu-isu pembangunan dan kesejateraan rakyat.

Malangnya, keadaan itu bertahan sepenggal cuma. Bila Hussein Onn menjadi Presiden UMNO, dia melantik seorang yang pernah mengkhianat Tunku beberapa tahun sebelumnya. Maka bermulalah satu ‘era kelamkabut’ yang sukar dirungkai puncanya. Mahathir Mohammad – “Ultra UMNO” mula berpranan.

Hussein Onn memang lemah dalam membuat “check and balance” siapa kawan dan siapa lawan. Baginya, kalau orang itu pandai temberang, maka dia pun kata OK. Padahal Tunku dah kata, “Jaga-jaga Hussein, anak keling paria tu macam-macam kerjanya diluar negara. Nanti tergadai UMNO, orang Melayu hilang kuasa..!!”.

Betul juga! Mahathirlah pemimpin UMNO yang cukup-cukup benci-meluat kepada PAS. Setiap tahun, ada saja agendanya untuk melemahkan parti itu. Dia tahu, kelompangan Islam akibah BN memaksa PAS meninggalkannya; tidak mampu diisi dengan cara UMNO mengIslamkan parti. Mujur Datuk Seri Anwar Ibrahim ada, kalau tidak – nak harap Mahathir, isyyyyyy… dah lama orang Melayu jadi Yahudi..!!

Mahathir Vs Orang Melayu

Tak siapa boleh sangkal, Mahathir berketurunan Mamak-malbari. Tengok hidung besar penumbuk, siapa kata “caphalic index” nya berasal polinesian. Dia sendiri mengaku, darahnya cuma sesudu saja asal Melayu. Tapi kalau ditengok cara dia berfikir, kepala hotaknya seolah-olah menggambarkan “Malaysia ini bukan negerinya, dan orang Melayu bukan bangsa yang dia akan pertahankan dengan semangat patriotik”.

Di Gua Musang Dr. Mahathir berkata kununnya dia menentang keras terhadap Pas berpunca daripada usaha pemimpin parti itu yang mahu menggagalkan kemajuan umat Islam negara ini melalui tindakan yang bertentangan dengan ajaran agama.

Itu Mahathir betul-betul kata. Memang menghasut habis! Tapi orang Kelantan dah lebih 10 tahun nampak, sejak PAS memerentah Kelantan rakyat makin terasa nikmat berkerajaan sendiri. Merdeka dua kali. Sekarang Terengganu pula nak mengikut. Tak lama lagi, Kedah dan Perlis pula. Lama-lama UMNO/BN disapu bawah tikar mengkuang anyaman Kelantan.

Kalau ditanya apa sebab nak tolak UMNO/BN? Mereka jawab, UMNO itu parti siapa? Tidakkah UMNO dah jadi parti Mamak-malbari? Ketuanya lidah bercabang macam ular sawa. Orang Kelantan menanggung hutang UMNO tak kurang dari Rm600 juta. Sawah ladang jadi hutan belukar. Hutan simpan punah ditarah licin-takar. Yang kaya, puak-puak pemimpin UMNO. Tak cukup itu suruh rakyat tanggung hutang deme..!

Tanya orang Terengganu, lagi “teghok” ceghitanya… weiiihhh…!! Masa zaman Wan Mokhtar, pemimpin UMNO “jolly katak” macam gajak turun minyak nak mengawan. Duit simpanan rakyat licin sampai botak. Royalti Minyak – Rm7.0 billion digasaknya, sampai sekarang hasilnya tak ada apa. Sebaliknya, bila UMNO/BN kalah P/raya – semua fail-fail hutang menunjukkan Kerajaan Terangganu meninggal hutang Rm700 laksa.

Kalau gitu, PAS punya kerja ke? Sejak 25 tahun dulu, tidakkah UMNO yang mentadbir rakyat jelata? Tidakkah rakyat Kelantan dan Terengganu negeri Melayu termiskin dalam carta Kemiskinan Rakyat. Dua negeri itu – kumpulkan jumlah orang Melayu yang beragama Islam tak kurang dari 2 juta lebih. Tidakkah Dr. Mahathir sebenarnya ANTI Melayu dan ANTI Islam?

Mahathir Menipu Dalam Gelap

Memang senang menipu kalau orang menjual kerbau malam. Sebab luka-lukanya tak nampak, tiba-tiba esok pagi kerbau yang terbeli mati dalam kandang. Itulah ibaratnya bila mendengar Mahathir dan pemimpin UMNO bila jual temberang. Banyak perkara yang disembunyikannya – tiba-tiba saja, rakyat dipaksa menanggung hutang berjuta. Kemudian Mahathir salahkan orang lain.

Sebagai contohnya, Dr. Mahathir kata, “Ketidakcekapan pemimpin PAS terbukti apabila mereka menentang langkah kerajaan tidak mendapatkan bantuan Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) dalam memulihkan ekonomi negara”.

Katanya lagi, “Malaysia sebenarnya telah memilih langkah yang betul kerana tidak meminjam dengan IMF sebagaimana negara jiran seperti Indonesia”.

Cuba kita tanya Mahathir – betulkah ekonomi negara dah pulih. Siapa yang tidak cekap mengendalikan ekonomi negara kalau selama ini yang mentadbir ekonomi Malaysia ialah Mahathir dan UMNO/BNnya. Jangankan nak pulih, tambah merudum – habis licin KWSP, dan Tabung Haji, PETRONAS dan lain-lain sumber lagi.

Kalau ditanya, beratus billion lesap untuk membailout kororat anak-anak dan kroninya – itu anak Fadhir Nor ke? Cucu Nik Aziz ke? Tentu Mahathir kata, “I don’t care. That is My Way..!!”. Ini macamkah identiti dan karekter PM Malaysia yang “terakhir” ini? (hahaha… insyaAllah).

Orang Melayu Diperbodohkan

Tanya 11 juta orang Melayu, anak-anak mereka dapat biasiswa kah? Tidakkah kalau pinjaman untuk menuntut di IPT tak bayar, surat saman datang nak tarik mereka ke mahkamah?

Tapi, sebaliknya, Mahathir berpakat dengan Daim Zainuddin gasak berpuluh-puloh billion sampai habis KWSP tinggal tak sebuit – dah bayar balik kah? Bila MTUC nak piket kerana membantah – apa Mahathir politikkan isu itu? Dia fikir rakyat sokong dia kah? Tidakkah ahli MTUC adalah rakyat jelata yang selama ini diperbodohkannya?

Isk…isk…isk.. Betullah kata Tunku, “Kalau biarkan anak Keling yang sekor ni dibagi muka, otomatik dia akan jadi ular – habis orang Melayu dibelitnya”.

Kita akan tengok apa spesis manusia bernama Mahathir ini. Bila dia tengok orang Melayu kuat dalam berpolitik dan lemah dalam ekonomi, apa agendanya lagi. Baca dalam bahagian Ke-2. InsyaAllah – mudah-mudahan dipanjangkan umor kita jumpa lagi. Sebelum itu, fahamkan betul-betul kalau politik Melayu masih lagi ditangan Mahathir, UMNO/BN dan sekongkolnya.

Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO berkerat Rotan)


        
Ke atas    Balik Menu Utama    Tarikh artikal diterbitkan : 14 April 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com