Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


NORIAN MAI Al-Haj TIDAK SEHARUSNYA IKUT BEBAL JUGA..!!

Amin Sapiro (pun geleng kepala lagi..!)

KITA mengharapkan, seseorang berpengalaman, terlatih dan diberi kesempatan menuntut ilmu, akan bersifat bijaksana, profesional; dan tidak akan semudah itu menjadi gelabah dan bebal. Lazimnya, ilmu di dada adalah senjata ampuh untuk menapis mana yang salah dan mana yang benar. Allah swt. memberi fitrah kepada manusia untuk meneliti fakta sebelum melakukan sesuatu.

Nampaknya di zaman IT ini, sikap begitu hanya termampu diamal dan dilakukan oleh seseorang manusia selagi ringgit dan sen tidak mempengaruhi minda mereka. Tidak kira siapa dia – samada ulamak berserban besar atau pemimpin ‘talibarut’, atau ketua penjaga keselamatan rakyat; masing-masing mudah sangat masuk perangkap. Duit… duit….duitlah jadi puaka merajai segala maksiat..!!

Ilmu Untuk Kepentingan Diri

Kita terimbau minat meneliti karenah Mahathir kali ini. Hari ini, Mahathir menampilkan dirinya umpama semacam ikan cencaru panggang yang tersepit diganggang di atas bara api. Kini Mahathir terkial-kial cuba melepaskan diri; lalu dia mengelinjang bagai kumbang putus tali. Namun api itu membakar dibawah dan semakin marak menyala saban hari.

Masalah politik yang dihadapi Mahathir memang banyak – tak terkira dengan jari. Semua itu timbul kerana nawaitu beliau sebagai pemimpin sudah menyimpang jauh dari amanah parti. Penyokong UMNO dah hampir keseluruhannya meninggal parti – menarik diri. Yang tinggal sekarang cuma seorang berdua – termasuk Abdullah Ahmad Bedawi.

Dulu, Dollah disuruh oleh Mahathir “jaga Babi”. Dah tercemarlah kaliber ayah beliau sebagai ulamak yang terkini. Kata Datuk Fahil Nor, baduwi di negeri Arab, Baduwi jaga unta. Tapi baduwi di Malaysia, kerana sayangkan jawatan Timbalan PM, “kebedawian” Dollah tercemar kerana sanggup disuruh oleh anak paria gampang itu jadi tukang ‘jaga babi’. Sungguhpun itu lawak bodoh, tapi ketawa sakan juga kita bila mendegar logiknya. Hhihihih…….!!

Kali ini, Dollah diarah pula oleh Mahathir supaya buat SANDIWARA “gila babi”. Mahathri suruh tangkap Ezam dan kawan-kawannya – masuk ISA. Berpakatlah Dollah dengan Norian Mai supaya mereka dituduh nak tumbangkan Kerajaan berjenama “Regim Mahathir”. Saling tak tumpah macam pementasan sebuah sandiwara “babi gila”, makin nampak alasan dan tuduhan kepada Ezam sengaja dibesar-besarkan tanpa rasionalnya.

Hehehe…Kalau betul tak apalah. Tapi mana ada orang boleh percaya kalau Norian katakan, “Ezam nak gunakan ‘rocket launchers and grenades’. Kan itu macam suruh orang kampung makan ayam tak sembelih. Jijikkkkkk…!! Tak logik!

Memang Tak Masuk Akal

Fikir ini barang seketika – Fitrah manusia dilahirkan bersekali dengan akal sebagai senjata untuk hidup di dunia fana. Nampaknya cara Mahathir menarik sokongan rakyat saling tak tumpah macam dirinya orang tua nyanyok. Jika tuduhan itu ada asasnya, para penyokong reformasi BA pun akan sokong Mahathir. Tapi kalau cerita yang dipapar lebih tidak manasabah berbanding cerita Pak Pandir, mana orang boleh terima!

Setakat ini, belum ada saksi dan bukti yang dipamerkan untuk rakyat menyaksikan kebenaran tuduhan-tuduhan itu. Tidakkah nampak sangat tuduhan yang sengaja diada-adakan itu cuma untuk menakut-nakutkan rakyat jelata saja? Kan itu kerja sewel namanya!

Isk…isk…isk…!! Memang bangang punya kerja. Malangnya nasib Norian Mai yang jadi pegawai terkanan dalam Jabatan Polis. Hairan sungguh bila dia sanggup merendahkan martabat kemanusiaannya hingga jadi “budak suruhan” Mahathir.

Nampaknya, kalau Mahathir suruh dia makan taik pun dia sanggup pastinya. Kalau beginilah sikap dan tahap keprofesionalan Norian, malu sangat kita kepada polis negeri lain, termasuk Bangladesh yang kurang disiplin. Norian buat kerja hentam kromo saja – memalukan kontingen departmen polis seluruh negara.

Kita sangka dulu kok Rahim Nor saja yang mengaku diri jadi “bapak anjing” peliharaan Mahathir. Tapi Norian seolah-olah minta rakyat anugerahkan dia gelaran sebagai “bapak kaldai” pula. Dan yang mengejutkan kita, Dollah Bedawi dah tambah kerja lagi satu – ie. dari “jaga babi” ditambah dengan “gembala kaldai”. Mana maruah UMNO nak letakkan?

Kesian Melayu UMNO

Penyokong UMNO yang tinggal tak berapa kerat, sekarang malu-malu nak mengaku diri sebagai ahli. Dah cukuplah orang Melayu dimalukan oleh parti bersebab dari perangai ‘jembalang tak bertuan’ anak Keling Krala yang sekor itu. Sekarang dah buat taik lagi kepada orang Melayu.

Inikah imeg anak paria Krala yang cuba nak berbincang pasal Perpaduan Melayu? Yang orang Melayu nampak, anak “Iskandeer Ghulam Mohamad” ini tak putus-putus memecah-belahkan orang Melayu – tak kan PAS mahu bincang lagi..!! Untuk apa?

Ketahuilah bahawa Perpaduan Melayu diasaskan kepada budaya Timur Nusantara dan agama Islam. Tetapi Mahathir makin menampakkan amalan budaya Yahudi dan amalan Nasrani. Kerana sikap dan karenah Mahathir itu: masakan orang Melayu akan memberi penghormatan kepada Majlis yang dirancang UMNO. Tambahan pula, orang Melayu lebih akur dengan Keadilan dan Kebenaran bagi menumbangkan Kezaliman – bukan adu-domba dan temberang paria untuk kegunaan agenda Mahathir..!! Habis – apa gunanya nak bicang-bincang pening kepala? Tak ke buang masa saja?

Melayu Terpinggir Dalam UMNO

Inilah yang kita kesian kepada Melayu UMNO. Bukan pula kita suka menyebut perkataan “Melayu UMNO” itu. Kerana, bagi kita, orang Melayu semuanya satu bangsa. Malangnya, dalam UMNO ada sejenis Melayu yang sama warna dan berlainan saiz hidungnya. Mana ada hidung Melayu Nusantara sama dengan kepala penumbuk Mahathir, kan? Tak percaya suruh Zunar lukis, maka nampaklah perbezaan!

Jadi, Melayu UMNO itu adalah gelaran terkini yang terkhusus diberi kepada puak-puak sama nawaitu dengan Zainuddin anak lelaki Maidin, Sharizat “bollywood” dan “tengku” Adnan Mansor!! Induk-angkangnya ialah Mahadey Kutty!

Nah! Jangan anda tak tau pulak. Melayu UMNO jenis itu sedang menguasai politik UMNO sebenar. Negara sedang ditadbir mencontohi apa yang berlaku di negeri asal mereka datang – Krala India.

Semak sejarah mereka sikit – Sejak Mahathir yang sama satu tongkang dengan mereka itu tiba diperairan Selat Melaka, nawaitu mereka sama seperti amalan Raja Madeliar dan si Kitul. Di negeri asal mereka, sudah tidak ada lagi sistem Raja Berlembagaan. Itu sebab, kedaulatan dan kuasa Raja-raja Melayu dan YD Pertuan Agung dimusnahkan sebaik saja Mahathir jadi Presiden UMNO dan Perdana Menteri.

Anti Melayu Semakin Menghebat

Jadi, nampaklah sekarang kepada kita apa sebab Mahathir semakin hebat anti-Melayu, anti Raja-raja dan anti Nabi Muhammad dan ulamak Islam. Sebabnya, Mahathir cukup benci dengan orang Melayu Nusantara. Mereka memang berasal dari zuriat-zuriat yang mengerti nilai budaya, agama dan semangat Kemerdekaan tanahair. Mahathir cuma menumpang tenggek umpama bangau di belkang kerbau.

Orang Melayu lebih cenderung bermuzakarah dalam menyelesaikan sebarang masalah. Akan dikaji halus, digiling lumat-lumat – baru diadun jadi penganan. Itulah dia keputusan. Bukan macam Mahathir yang merestui amalam iblis dan syaitan. Langsung tak ada sifat berperikemanusiaan..!!

Hasil dari adunan karekter orang Melayu itulah, maka Anti Malayan Union menjadi kenyataan. Hingga, 13 Mei pun orang Melayu jelas ketara tak berpecah-belah. Bila baka Krala ini memerentah, apa sudah jadi? PAS dibelasah dalam Perhimpunan, Melayu dipecahbelahkan, Raja-raja Melayu diturunkan kuasa Perlembagaannya. Mahathir pulak dah jadi “presiden” Malaysia. Punah-ranah Perlembagaan UMNO dan PerlembagaanNegara.

Jangan tanya wang rakyat dan tanahair kita. Sekarang, Puterajaya siapa punya? Tidakkah dah jadi milik Mahathir dan Kroninya. Meloponglah orang Melayu Selangor sekarang. Kalau masih nak undi UMNO/BN – sampai kiamat kepunanlah anak-anak Selangor nak ambil semula!

Orang Melayu Bukan Agenda Mahathir

Kita – orang-orang Melayu, tidak termasuk dalam agenda Mahathir untuk menaikkan taraf kehidupan mereka. Dalam Dasar Perancangan Mahathir, orang Melayu tidak ada tempat dan peruntukan. Orang Melayu harus merasa kecewa hati mengingatkan sejarah bangsa. Hampir 450 tahun dijajah; kini orang Melayu masih ditinggalkan jauh ke belakang.

Adakah Mahathir berniat nak tolong orang Melayu? Yang nampak dia bantu suku-sakat dan anak-anak sekaum dengan dia saja!! Melopong orang Melayu lagi! Kroni Mahathir sajalah yang kayaraya. Orang Melayu jadi hamba..!!

Dulu Melaka terjajah kerana ilmuan Melayu seperti Bendahara Seri Maharaja terbunuh. Siapa punya angkara kalau tidak Raja Mandeliar dan Si Kitul. Sekarang, tak sangka masih ada orang Melayu yang buta sejarah bangsa. Pemimpin Melayu dalam UMNO sanggup tukar identiti masuk sekongkol jadi “Melayu UMNO” kendalian “Mandeliar-Kitul” pulak. Tidakkah itu sama macam jual kepala sendiri?

Dasar Mahathir makin jelas, ie. nak tengok orang Melayu bercekik merih sesama Melayu. Tidakkah yang membelantan-belasah Reformis Melayu ialah polis-polis Melayu? Mahathir cuma tengok dari jauh sambil gelak sesama “geng mamak-malbari”nya! Mahathir kata dari jauh, “Memang orang Melayu bodoh – sejak zaman Raja Mandeliar dan si Kitul sampai sekarang tak ada ubah kebangangan mereka,” katanya!!

Bila Orang Melayu Nak Sedar?

Masih orang Melayu tak sedar diri lagi. Inilah jadinya ……. Ezam dituduh kununnya nak serang regim Mahathir dengan “rocket launcher dan grenade”. Tuduhan itu sama macam Mandeliar dan Si Kitul kata – “Bendahara Seri Maharaja hendak menderhaka kepada Sultan Mahmud – Raja Melaka..”!! Nampak sangat sekarang, selagi orang Melayu berketuakan seorang berperibadi Mandeliar dan Kitul – jangan harap orang Melayu rasa selamat!

Haiiiiiiihhhh…..!! Bila lagi Norian Mai yang jadi Temenggung “Khoja Hassan” nak sedar diri!! Banyak sangatkah rasuah yang Mahathir @ Mandeliar dah bagi? Kita maklumkan saja kepada Norian…”Jawablah dengan Allah swt. di akhirat nanti..!!”. Bolehkah duit rasuah dari Mahathir itu membeli keselesaan di alam Barzah?

Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO berkerat Rotan)


        
Ke atas    Balik Menu Utama    Tarikh artikal diterbitkan : 15 April 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com