Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


KEISTIMEWAAN ORANG MELAYU: Dr. MAHATHIR BERCADANG MENGHAPUSKAN DI BIDANG PENDIDIKAN/PELAJARAN PULA

Amin Sapiro (siol-biol terjengah muka babi di TV)

SAYA sudah jelaskan dalam rencana yang tersiar di lamanweb Fitnah-e-UMNO, Forum Keadilan (FMK2), Tranung Kite dan Forum Gerak Reformasi (FGR) bahawa memang sah Dr. Mahathir Mohamad adalah seorang pemimpin UMNO yang tidak tau berterima kasih kepada seluruh orang Melayu.

Kebelakangan ini makin nampak bahawa beliau betul-betul memandang orang Melayu di negara ini dengan penuh rasa cemburu dan sakit hati. Puncanya, orang Melayu tidak semudah itu ditipu dan diperbangangkan lagi!!

Mahathir Memper”pundek”kan Orang Melayu

Semua orang Melayu pasti sudah nampak sekarang, sejak beliau diberi peluang menyandang jawatan Presiden UMNO dan Perdana Menteri, Dr. Mahathir ini adalah seorang pemimpin (Melayu?) yang berusaha (seboleh-bolehnya) tidak memberi kesempatan orang Melayu menerajui parti dan pentadbiran negara mengikut acuan orang Melayu.

Bagi Mahathir, orang Melayu tidak layak mentadbir negara ini. Mahathir jangan “main ular” cuba menafikan, what you have done is evident!! Segala-galanya mesti mengikut telunjuk beliau – samada dalam parti (UMNO/BN), kepimpinan Kerajaan peringkat penggubalan dasar, perbankan, pentadbiran dan ekonomi, perniagaan, pelajaran, bantuan kepada rakyat, biasiswa, dll. Sebut apa saja, segala-galanya menjurus kepada penghakisan kepentingan orang Melayu..!! Itu disebut Dasar “Mahathirisme”..!

Terang-terang, Mahathir adalah seorang pengkhianat – mengkhianat orang Melayu, negara dan agama! Bedebah ini berusaha untuk mengikis hak dan keistimewaan orang Melayu yang diperakukan seperti termaktub di dalam Perlembagaan.

Bagi si malbari bangsat ini, kedaulatan orang Melayu sengaja dipolitikkannya. Tetapi bila msuk ke bab “demi perut anak-anak, suku-sakat dan kroni beliau, Mahathir akan menggunakan “Dasar” bercorak “keistimewaan orang Melayu”. Seolah-olah anak-anak keturunannya adalah Melayu kelas satu, sementara orang Melayu menumpang di negara sendiri. Itulah tafsiran si bangsat “Puki Mak” ini!! Malangnya, pemimpin UMNO TETAP ngguk saja.

Pemimpin UMNO “Jual Diri”

Pemimpin UMNO yang sekongkol tidak akan mengakui pandangan dan rungutan majoriti orang Melayu. Mereka sanggup pula berbantah-bantah dan menegakkan benang basah (demi tembolok mereka). Mereka saling tak tumpah seperti pondan simpanan Mahathir untuk dilacur secara murahan.

Hingga, kaum bukan Melayu sendiri nampak bahawa Dr. Mahathir terlalu acapkali menggunakan isu hak orang Melayu sebagai “cagaran” politik peribadi beliau untuk terus berkuasa dan memerentah. Mereka diadu-domba dan diletakkan dalam serba-salah. Kaum bukan Melayu ikut bosan, meluat dan menyampah!

Tidak perlu kita bercakap panjang mengenai sikap busuk hati Mahathir berpolitik. Buktinya cukup banyak.

Tetapi yang nyata dan amat ketara, sesungguhnya kejatuhan dan kemunduran orang Melayu dalam pelbagai bidang hari ini (setelah lebih 43 tahun merdeka) adalah bersebab dari karenah beliau (Mahathir) yang bersifat “pawning the Malays for his personal political advantages”. Ia sewenang-wenangnya dilakukan dengan mengambil kesempatan membolot kemudahan yang tercetus darinya. Itu bukan “bijak”, tetapi “pancilok” (perkataan Minang bermaksud Perompak – betulkan saya kalau silap).

Mahathir “Bapak Pancilok”

Orang Melayu kena sedar, kejayaan politik Mahathir adalah berpijak di atas “kemunduran dan keterbelakangan” orang Melayu. Beliau mahu orang Melayu sebagai kaum yang meminta-minta sampai bila-bila.

Beliau akan bermegah dan berbangga, kerana dengan itu dirinya akan dapat dijadikan sebagai pemimpin tempat orang bergantung harapan dan mengadu kepada beliau untuk menagih sesuatu, kunun. Padahal, orang Melayu mampu tegak sama tinggi dan duduk sama rendah jika peluang diberi dengan saksama. Tetapi sekatan itu disengajakan melalui proses implementasi, walau dasarnya sudah ada.

Isu Kuota Universiti

Antara puluhan perkara yang menjadi isu dan sengaja dibangkitkan Mahathir bagi alatcara beliau mengangkat diri sendiri ialah isu Kuota orang Melayu di IPT. Kita hairan mengapa perkara ini tiba-tiba berbangkit dan mungkin akan menghangat.

Berfikir dalam-dalam, seseorang yang prihatin akan nampak dengan jelas bahawa isu ini adalah sebuah lagi “SANDIWARA” bikinan Dr. Mahathir Mohamad untuk mendapat sokongan kaum bukan Melayu di negara ini. Tetapi, sekiranya orang Melayu masih tidak bertindak membuang Mahathir; maka orang Melayu sendiri akan jadi Pak Kaduk – menang sorak kampung tergadai.

Bagaimana Cerita Bermula?

Perhatikan ini: Isu itu bermula dengan Plot “Satu” iaitu, beberapa penuntut bukan Melayu yang mendapat “straight As” dinafikan kemasukan ke IPT. Ini bukan salah siapa melainkan pihak IPT atau UPU yang mengendalikan pemilihan.

Kita pasti itu bukan dasar. Pegawai pemilih di jabatan terbabit bukan bodoh atau zalim. Tetapi mereka terpaksa melakukan sesuatu yang luarbiasa dan bodoh-biol kalau diarahkan menjadi “tukang tarik tirai” dalam sebuah drama “Cerita Orang Gilo”..!!

Ini pernah berlaku dalam kes Anwar. Agustine Paul jadi hakim paling hina dalam dunia perundangan kerana melakukan perbicaraan paling tidak beretika dalam sejarah manusia. Tetapi kerana Mahathir mengarahkan begitu dengan 1001 ugutan, maka berlakulah Kezaliman.Itu mungkin undang-undang “paria” zaman hindu tua feudal purba yang dilakukannya!! Entahlah.

Rahim Nor belasah Anwar kerana diarahkan oleh Mahathir berbuat begitu. Demi wang berjuta yang dicarum dan jaminan terlepas dari penjara, maka Rahim rela melakukan terkutuk itu.

Bermakna, isu itu samasekali tidak ada hubungkait dengan Kuota orang Melayu. Apatahlagi, bukan Melayu yang berjaya mendapat “straight As” bukan 10 ribu orang hingga memerlukan pertambahan Kuota!! Kemungkinan besar ialah “agenda dalam sebuah episod” yang disengajakan. Mahathir sengaja hendak melaknat dan mengkhianati orang Melayu.

Pelik lagi bila akhbar NST semacam diarah melapurkan. Kalau tidak mana akhbar tau? Itu rahsia jabatan kerajaan, bukan? Seolah-olah seperti satu skrip rengkas sedia digubah!! Kena ikut. Kerana Malaysia B;eh, Mahathir Boleh. Yang tak boleh ialah orang Melayu!!

Adnan Yaakob “Terbersin Mencarut”

Kemudian kita nampak MB Pahang yang tak pernah peduli apa akan jadi kepada orang Melayu itu (kepakarannya hanyalah melucah dan mencarut menggunakan simbol tangan saja); tiba-tiba buat komen paling sensitif. Katanya jika kekosongan kuota adalah kerana orang Melayu tidak mengisinya hendaklah diberikan kepada bukan bumiputera. Wah!! Wah!! Denan cuba nak jadi pembela konon!!

Kita mahu tanya sekarang (Mahathir dan Denan) apa sebab orang Melayu tidak mengisi kuota itu (kalau benar)? Adakah kementerian Pendidikan telah melakukan penyelidikan? Apa punca dan apa rumusan? Apa pula tindakan memperbetulkan kedudukan yang negatif itu (jika benar)?

Yang kita tahu setakat ini, lebih 100 ribu anak-anak Melayu tidak diterima masuk ke IPT, walau kelulusan SPM mereka ditahap baik dan memuaskan. Itu apa halnya? Tidakkah bermakna Kuota orang Melayu di IPT tidak cukup?

Senario Sebenar

Selama ini rungutan yang dilemparkan oleh orang Melayu ialah:

1) Puluhan ribu anak-anak mereka tidak diterima masuk melanjutkan pelajaran ke IPT seperti UiTM, dll. alasan yang kita tau kerana dua sebab, iaitu:

a) kerana tak cukup tempat dan kekurangan pensyarah/tenaga pengajar;

b) Kerana tidak diberi kemudahan biasiswa. (Nota: Perkataan biasiswa itu salahguna – sebenarnya “pinjaman” (mesti bayar balik dengan 4% bunga macam chettiar).

Kajiselidik menunjukkan di UiTM saja, tidak kurang dari 39 tenaga pengajar sudah lari meletak jawatan; atas pelbagai sebab. Ini memaksa Institiusi itu terpaksa menolak pelajar Melayu. Itu kesalahan regim Mahathir yang tidak peka dengan perkembangan pendidikan orang Melayu. Salah orang Melayu? Atau salah UMNO kerana dungu dan bisu?

2) Bayaran pembiayaan untuk IPT(A) IPTS(S) lebih tinggi dari langit (luar kemampuan setenggan dan orang miskin yang lebih berotak dari Mokhzaini atau Mirzan). Ini menyebabkan ibu bapa kepada anak-anak Melayu yang serba miskin terpaksa melupakan hasrat meneruskan pelajaran.

Regim Mahathir Tidak Bertanggungjawab

Bermakna, regim Mahathir yang disokong UMNO (parti yang berpura-pura berhaluan pro Melayu dibawah Mahathir, padahal TIDAK!) TELAH menafikan tanggungjawabnya seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Negara. Itu sahih..!! Jangan PukiMak Mahathir nak berdalih…!!

1001 bukti mempamerkan bahawa UMNO lebih menyokong pembaziran ratusan billion wang negara (mengikut nafsu Mahathir) digunakan untuk membina projek-perojek MEMBAZIR (re: Bakun, KLCC, dll) Dengan itu mereka mendapat habuan ratusan juta (jika tidak billion) hasil dalal dari projek-projek terbabit (Mahathir jangan nak borak berkata tidak!).

Ini memang Dasar regim Mahathir yang disokong UMNO. Mereka sanggup jadi Pengkhianat, Penyangak, Perompak hak rakyat asalkan mereka kaya raya.

Atas segala-galanya, Mahathir menggunakan sejumlah ratusan billion untuk BAILOUT korporat seorang berdua suku-sakat, anak-anak dan kroninya; “in the expense of” ratusan ribu anak-anak Melayu miskin yang melepek tidak termampu membiayai diri ke IPT.

Nasib Anak-anak Melayu Miskin

Tanya orang Melayu sekarang: Adakah anak-anak Melayu yang berayahkan setinggan peneroka bandar, penanam kelapa sawit, nelayan, penoreh getah, pesawah padi, pencari rotan dan manau di hutan, dan 1001 pekerja buruh bergaji “cukup makan”; apakah regim Mahathir yang didukung UMNO selama ini sudah berjaya meningkatkan taraf hidup mereka; akan termampu menyara-biayai 3 orang anak di IPT/IPTS dengan bayaran RM8,000 setahun (paling kurang)?

Walhal, mereka itu (Melayu miskin) tidak pernah melakukan RASUAH ratusan juta, menyeleweng dasar negara atau merompak wang rakyat dan hasil negara; mana mereka nak korek wang itu? Malahan untuk membeli ubi kayu sarapan pagi pun ramai yang tak mampu.

Mahathir cuma berbangga dengan konsep nyanyok Per Capita Income. Itu tak releven (kalau Mahathir pernah belajar Economics, National Income & Accounting). Mahathir adalah contoh seorang Perdana Menteri yang berhati busuk, mengkhianati insipirasi orang Melayu, pintar bercakap bohong “main wayang” – bermuka selamba macam “Muka BABI”..!!

Akui Majoriti Orang Masih Miskin

Kebanyakan yang bermecedez mata belalang (jika orang Melayu) adalah “PEROMPAK” yang satu jenama dan sama kaliber dengan Mahathir Mohamad, Daim Zainuddin, Rafidah Aziz, Mohd. Taib, Rahim Thamby Chk, MB-MB, pemimpin UMNO bertaraf menteri (dan yang sewaktu dengannya). Itu tanggapan orang ramai. Kerana mereka, pandangan itu sukar diubah. Mereka sudah dikenalpasti oleh orang Melayu dan rakyat semua kaum sebagai penjenayah!! Ada “track record” di BPR.

Dan yang mengaibkan lagi ialah, orang Melayu ditipu bontang oleh pemimpin UMNO. Mereka dibeli seringgit dua supaya menyokong Mahathir Mohamad – seorang pelindung Rasuah paling ternama di seluruh dunia!! Kununnya, dialah pemimpin terunggul dan teragung!! Wowwwww… Mahathir makan nasi, orang Melayu makan jagung kering, begitu kah?

Kemiskinan Melayu Salah Siapa?

Nah! Itu salah siapa? Salah orang Melayu atau salah UMNO yang menyimpan “ular sawa” sebagai Presiden ber“Kuli batak” pemimpin mereka, atau apa? Boleh jawab? Mahathir boleh jawab? Adnan Yakob boleh jawab?

Please… you all are not that smart, neither orang Melayu are that stupid too!! Reformis dan BA sudah bincang dalam ceramah. Bukti memang ada….banyak!! Tetapi tak guna sebut sebab “undang-undang dan polis: Mahathir punya..!!

Sebuah Permainan Politik

Jadi, jika berlaku kekosongan Kuota orang Melayu di IPT dan timbul isu tidak diisi, itu adalah “permainan politik” peneraju regim Mahathir. Tujuan menimbulkannya SEMATA untuk membeli Undi Ballot-Box kaum Cina yang sudah bosan dan meluat kepada UMNO dan BN.

Kes ini sama seperti: Mengapa Kg. Medan masih wujud setelah Malasia merdeka 43 tahun. Semuanya adalah perancangan halus untuk tujuan politik UMNO/BN. Mahathir yang rancang.

Bukan susah sangat nak faham!! Agenda dan Sandiwara Mahathir semua orang tahu dengan senang!! Semudah itik berenang!!

Mahathir Berpura-pura Bermuka BABI

Mahathir jangan cuba politikkan Kuota orang Melayu di IPT atau di mana-mana. Dan jangan pula nak bercakap seperti orang jujur kunun:

[[The Government is prepared to abolish the quota for admission of Bumiputera and non-Bumiputera students to local universities if the people want it……

He said he would leave it to the discretion of the people to decide on whether there should be a quota on the intake of students into the universities.

The Government, he said, was prepared to consider their wish, provided that it is in their interest. Dr Mahathir said that the Government was always doing its utmost to serve the people…]]

We can just tell him to Fuck-off!! Untuk maklumat Mahathir dan barua-barua UMNOnya, “Mahathir is talking SHIT!! He is the real culprit…!!” Isn’t Mahathir a Bastard?

Cakap-cakap “Puki Mak”

Mahathir dan pemimpin UMNO yang masih bebal “makan taik” masih tidak sedar bahawa orang Melayu sudah bosan dan jijik dengan cakap-cakap “Puki Mak” Mahathir macam diatas (re: laporan akhbar berkelat).

Panas hati orang Melayu dan semua kaum sudah memuncak. Apa juga statergi Mahathir/UMNO untuk menarik orang Melayu menyokong mereka is just a “wishful thinking’. Don’t expect anything..!!

Jika Mahathir sudah ketandusan strategi dan kekeringan ide untuk meraih sokongan orang bukan Melayu, eloklah letak jawatan. You are damn!! Consider you all as condemned politicians awaiting hell!! Only time can tell.

Kemerdekaan Orang Melayu “Hangus”

Kalau kau orang mahu tahu: Orang Melayu menuntut Kemerdekaan kerana mahu maju. Bukan jadi lembu macam pertunjukan pemimpin UMNO Baru(A). Orang Melayu mahu membangunkan diri mengikut acuan mereka sendiri, bukan ikut cara “sial anak malbari Kutty”.

Mahathir sudah nekad. Dia mahu melihat negara ini hancur sebelum dia terkubur. Dia mahu keistimewaan orang Melayu musnah sebelum dia mampos. Apakah orang Melayu akan akur? Sewajarnya, heret Mahathir dan humban ke Sg. Buloh.

Apa kuasanya hingga dia mencabar orang Melayu yang menghalau penjajah? Bodoh sangatkah orang Melayu. Lemah sangatkah? Dayus? Selagi Mahathir ditampuk kuasa, orang Melayu akan terus dijadikan hambanya!!

Begitu juga kaum-kaum lain di negara ini. Orang Melayu dan bukan Melayu sudah nampak bahawa UMNO dan BN, Mahathir dan peneraju regim ini sudah TIDAK CEKAP memerentah! Malah, makin jauh panggang dari api jika hendak ditakrif BERSIH dan AMANAH!! Tia-tiap sen dari poket dari kocek rakyat habis punah dimuntahkedarah oleh pemimpin UMNO/BN!!

Iniah antara penyebab mengapa ledakan REFORMASI berkepanjangan walau penjananya (Datuk Seri Anwar Ibahim) sengaja di KONSPIRASI, diaib, dibelasah, dan di ISAkan oleh Mahathir Mohamad.

Giliran Mahathir juga semakin hampir!! Itu muktamad/

(NB. Di TV tadi, orang tengok muka Mahathir macam BABI!!)

Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO berkerat Rotan)

``````````````````````````````````````````````````````````

Government will scrap varsity quota if people want it: Dr M If Bumiputeras don't want opportunities, it would be given to others
by Patrick Sennyah
patrick@nstp.com.my

The Government is prepared to abolish the quota for admission of Bumiputera and non-Bumiputera students to local universities if the people want it, Prime Minister Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad said today.

He said he would leave it to the discretion of the people to decide on whether there should be a quota on the intake of students into the universities.

The Government, he said, was prepared to consider their wish, provided that it is in their interest. Dr Mahathir said that the Government was always doing its utmost to serve the people.

"If they feel that the quota is not good and do not want it anymore, then the Government can abolish it," he said after opening the dinosaurs alive exhibition at the Summit USJ.

He was commenting on a statement by Pahang Mentri Besar Datuk Seri Adnan Yaakob yesterday that unfilled university seats reserved for Bumiputeras should be given to non-Bumiputera students who scored 10As, 9As or 8As in their Sijil Pelajaran Malaysia.

Adnan had said that while there were 7,168 unfilled seats under the Bumiputera quota, there were about 500 non-Bumiputera students who scored top marks, but could not get a plac


        
Ke atas    Balik Menu Utama    Tarikh artikal diterbitkan : 9 Mei 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com