Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


UMNO TERUK KENA DIABETES – CINCANG HABIS KASI LUMAT..!!

Amin Sapiro (suka tumbuk ubi rebus makan kelapa kukur)

PAGI tadi kami terbaca tajuk akhbar utusan meloya di warong. Tajuknya kepalang sedap, “TOLAK PEMIMPIN RASUAH -- PM: AHLI PARTI JANGAN KECEWAKAN KEPERCAYAAN ORANG MELAYU TERHADAP UMNO”.

Kami Ketawa Ramai-ramai

Siapa yang tak ketawa bila Dr. Mahathir kata, dia mahu ahli-ahli UMNO menolak pemimpin parti yang mengamalkan rasuah supaya tidak mengecewakan kepercayaan orang Melayu terhadap kewibawaan UMNO dalam menjamin masa depan mereka.

Boleh jadi Dr. Mahathir sedang mengigau. Katanya lagi, “Langkah itu perlu kerana orang Melayu termasuk yang tidak terbabit dalam politik melihat UMNO sebagai tempat untuk menyelamatkan kedudukan mereka.Sebaliknya, jika mereka yang percaya kepada semangat kemelayuan UMNO mendapati parti itu dianggotai pemimpin yang tamak, berebut jawatan dan rosak akhlak, maka sokongan kepada UMNO akan terhapus”.

Mahathir “Paria Pundek”

Si Mamat yang meneguk kopi tersedak, “Aku nak tanya: Melayu sangat ke Mahathir tu?”. Kami ketawa terbahak-bahak.

“Paria pundek..” menyahut seorang dibangku panjang.

Bila Dr. Mahathir kata, “UMNO perlu lebih serius dan tidak lagi boleh memandang ringan terhadap ahli-ahli parti yang mengamalkan rasuah kerana perbuatan itu akan mengakibatkan bangsa Melayu tergadai satu hari nanti.”, Ludin yang sedang mengunnyah goreng pisang bangun membentak, “PUKI MAKnya Mahathir babi nih, dialah bapak segala rasuah. Celaka bastard! Dia punya pasal orang Melayu semua susah!! Sekarang dia pulak nak cakap kalau kali ini kita tak serius, maka orang tak lagi percaya kepada UMNO… Sekang ni orang Melayu percaya sangat kah kepada UMNO? Pi mampos lah UMNO..!! Siapa pedulik?” katanya.

Mahathir Muka Macam “Babi”

Menyahut Leman Sumbing, “Babi Mahathir, cakap pandai, otak tak dak!! Kata nak hapuskan rasuah dan politik wang, kununnya dengan itu UMNO dah lantik pihak yang bertanggungjawab tentang perkara ini (Lembaga Disiplin). Kata pulak, pendapat diorang mesti kita timbang secara serius, kununnya dia nampak ahli UMNO menyokong tindakan itu… Alah sudah lah.. toksah nak boraklah!! Bapak bangsat segala bangsat yang rasuah itu ialah Mahathir Mohamad. Anak malbari gambang!! Lembaga disipline tu kalau setakat Rithauddin dan Nakhaie, BELACAN panggang laaaa…. Semua bangsat tak leh nak pakailaaaa..” Ludin terbit api!!

Bila Dr. Mahathir kata, “Parti mungkin susah nak hapuskan rasuah jika ahlinya mempertahankan mereka yang mengamalkan gejala itu”, sekaligus orang bersorak, “Oiii…Mahadey, pi mampos lah kau!! Yang tak mau nak hapuskan rasuah tu bukan ahlinya, tapi keparat yang jadi pemimpin UMNO macam kaulah, Daim, Rafidah, Md Taib… semua..semua muka-muka babi-babi yang jadi menteri bedebah tu mentekedarah rasuah. Aku jamin potong telinga laaa….”. Makin hingar bingar di warong itu.

“Tu sebab kita ramai-ramai keluar UMNO, kan?” mencelah seorang budak muda dari tepi tiang!!

Mahathir Gila Babi

Yang paling mengila-gila orang ketawa bila Mahathir kata, “Malah, saya sendiri rela disingkir daripada jawatan Perdana Menteri sekiranya didapati terlibat dalam rasuah….”.

Menjawab seorang, “Napa babi Mahathir nih tak nak letak jawatan bila Anwar cabar dia ke mahkamah? Bila reformasi demo 100 ribu, napa suruh FRU tangkap Ezam? Kalau Mahathir anak jantan ada buah pelir, jom buat mahkamah kat Bkt. Jalil, bicarakan anak keling babi nih. Satu juta orang akan datang… Aku garenti..!!” dia melaung suara meninggi!!

Mahathir Doktor “Binatang”

Bila Ludin baca lagi “Hei… kau orang dengar ni..Nama saya Dr. Mahathir….” Belum sempat Ludin menghabiskan ayat Leman menjawab, “Oiii…Mahathri babi. Nama kau Mahathir aja. Doktor tu kepala bapak tak letak tu jadi nama kau. Peranngi macam kau, elok nama “Pym” Mahathir .. “PENYAMUN” Mahathir ajaaaa…”

“Doktor Binatang laaa…. Dia doktor, tapi BINATANG” sampok Seman tempang!! Kami ketawa…!!

Mahathir kata lagi, “Saya dilatih bila ada penyakit yang tidak boleh diubat, saya perlu bedah dan buang semua. Orang yang dapat diabetes, kalau waktu ini sayang nak buang tak mahu potong, ia akan melarat ke paha dan seluruh badan…Apakah kita nak potong sampai sekerat badan? Sebelum naik ke seluruh badan, kalau ada jari-jari halus (dijangkiti diabetes), potonglah!,'' katanya.

UMNO Dah Kena Cincang Lumat

Masa itu bertempik semua sekaligus, “Tak tau kah Mahathir, UMNO bukan kena potong jari lagi, dah kena cincang satu badan. Lumat!! Sekarang orang Melayu dan semua kaum nak tanamkan UMNO hidup-hidup… Macam MonaFendi cicang Datuk Mazlan…..HAHAHAHA Kita campak Mahathir ke Sg. Buloh. Giliran dia pulak kena ISA. ..” semua pakat ketawa.

Amin Sapiro
(Bekas Ahli UMNO berkerat Rotan)


        
Ke atas    Balik Menu Utama    Tarikh artikal diterbitkan : 12 Mei 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com