Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


MUSUH MAHATHIR DALAM UMNO/BN SEMAKIN NEKAD..!!!

Amin Sapiro (Daim-Dollah: Tempayan pekasam Madey sudah pecah)

TIDAK ramai yang percaya, dalam UMNO/BN (parti Mahathir sendiri sebagai Presiden); musuh si MahaFIRAUN laknatullah ini lebih ramai dari yang jangkanya. Dalam keadaan yang serba terdesak hari ini, tidak ada satu strategi yang dianggap terbaik bagi beliau untuk mematahkan mereka. Puncanya, musuh politik Mahathir are almost left and right, back and front, top and bottom..!! Where would he go from here now? Mahathir is somewhat stuck likewise a piece of dead wood in a hardening cement.

Mahathir Merasuah “Beli” Taat setia

Keadaan itu sungguh-sungguh menakutkan Mahathir. Ketakutan Mahathir semakin ketara sejak Daim Zainuddin melucutkan diri sendiri dari semua jawatan. Memang itu suatu tindakan yang berani. Bukan saja kepada Mahathir kena sekel, malah lubang hidung besarnya kena tenyeh macam sambak lado..!!

Walaupun beliau diarah oleh Mahathir supaya meletakkan jawatan Bendahari UMNO saja, kononnya Mahathir mahu Mirzan boleh ganti, kata Mahathir; tetapi Daim sudah tahu Mahathir nak lantik anaknya sendiri jadi Timbalan Menteri Kewangan 2. Sementara itu, “big daddy” jadi Menteri Kewangan No.1. Maknanya, Perbendaharaan Malaysia “Mahathir & Sons” lah yang punya.

Mahathir rasa, dengan Abol Hassan jadi penasihat ekonomi, “tengku” Adnan jadi orang kuat politik, dengan dilapis oleh Zainuddin Maidin al-Malbari jaga pengaliran info kepada rakyat – maka satu “Geng Mamak” peringkat “tertinggi” akan tubuhkan.

“Melayu UMNO” yang bangang-bangang akan dilantik jadi Menteri. Mereka akan dirasuah pelbagai cara sebagai “membeli” taatsetia mereka. They are to be corrupted in order to buy their recognitions. Itu sebab Rais Yatim bukan main hebat tafsiran “undang-undang”nya. Dia sanggup kepingan kertas theses Ph.Dnya dalam jamban, kerana ganjaran yang dijanjikan Mahathir lumayan, sih!

It Takes A Thief To Catch A Thief

Walaupun Daim terkenal dengan “diam”, tetapi dia “licin macam belut” dan “pantas macam kilat”. Dia cekap bertindak cepat melaksanakan rancangan. Mungkin sudah siang-siang sudah ada “Plan A” dengan beberapa “backup plans” yang sudah lengkap. Nampak sekarang yang tersepit siapa? Tidakkah Mahathir..!! Penyamun sesama mereka memang begitu. Saling curiga mencuriga menjadi motto. Nampak tak?

Daim yang begitu lama simpan dendam terhadap “keterluan” Mahathir yang suka campurtangan dalam urusan beliau, akhirnya meletop juga. Kerana dia (Mahathir) tidak senang hati tengok Daim makin power dengan “billion dollars” – dia saja yang nak kayaraya sendirian; maka Mahathir pun sindir-sindir supaya Daim letak jawatan.

Daim katam “Itu sudah ‘lebe’ Det”. Daim naik fed-up seolah-olah Mahathir anggap dirinya sama seperti Musa Hitam, Ghaffar Baba, Ku Li dan siapa saja yang dianggap “self-life service”nya mudah diperkutakkatik dan ditamatkan, tindakan Daim bukan saja letak satu jawatan malah semua. Daim kata, “I’m not hard-up”.

Jika selama ini Mahathir kata “I don’t care, it’s my way”, Daim nampak seperti menempelak Mahathir, “You can go to hell, who cares”; lalu beliau meletakkan semua jawatan. Satu pun tak tinggal. Dengan konglomerat yang sudah dibailout dan sistem perbankan dalam tangannya (Daim); akhirnya Mahathir tak boleh buat apa-apa. Baru Mahathir tau, semua tindakannya sudah terlambat. Sekarang Mahathir terkucam-kucam macam cicak makan kapor – Terjilat-jilat!!

Pembangkang Kerja Ikut ‘Schedule’

Hari ini, Daim boleh cekik Mahathir dan sula jubor beliau bila-bila masa. Nak buat camana? Daim tak payah cerita kepada rakyat lagi, semua rahsia kebusukan Mahathir sudah dibongkar oleh Reformis dan Pembangkang. Hahahah…mudah sangat Daim jahanamkan Mahathir. Pembangkang pula kerja ikut aturan dan budibicara..!! Daim tak payah lagi bersusah-susah memburukkan imej Mahathir kepada orang ramai. Things drop in their own slots. Mahathir dah tertekan. Kan! Kan! Kan!

Yang mengkecutkan usus besar Mahathir hingga beliau terkincit-kicit sekarang ialah, jika beliau cuma membangkitkan isu “politik wang” yang kununnya merosakkan UMNO; dan dengan itu kredibiliti Daim akan punah di mata pemimpin UMNO – sebenarnya Mahathir sedang menggelongkan hujung tali melengkari leher sendiri. Daim boleh tolak kerusi Mahathir berdiri, terjerutlah leher.

Orang UMNO dan pemimpin mereka memang berbudaya “herds instinct”. Kalau ketua satu butir buah damna, semua tumbang. Sokonglah apa lagi. Taulah apa akan jadi.

Di tangan Daim tersimpan puluhan dokumen Kem Kewangan yang ditandatangani oleh Mahathir sendiri sewaktu beliau mengambilalih Perbendaharaan sebaik saja Anwar dilucutkan jawatan pada September 1998. Itu belum termasuk arahan kepada PERONAS dan beberapa eksekutif syarikat korporat yang lain. Jika Mahathir cuba dedahkan Daim, maka kedua-dua mereka akan karam dalam gelombang yang membadai.

Sementara itu, Pembangkang makin kerja kuat ikut ‘schedule’. Mahathir semakin nampak siol-biol. Selain Pembangkang, puak korporat yang pro-Daim makin merapatkan barisan memberi info terkini kepada “boss” mereka. Jumlah 30 orang pemimpin UMNO sudah bertambah berkali-kali lipat ganda. Bulan Jun 19 hb mengandungi makna besar. Sama-sama tengok.

Apa yang memeningkan Mahathir ialah, pemimpin UMNO/BN yang sekian lama di”roundup” oleh Daim sudah berdiri memperisaikan “boss” baru ini. Ini menyebabkan Mahathir terperangkap!! Dollah Bedawi ketawa saja. Dia sain ISA atas titah perintah Perdana Menteri.

Komuniti Korporat Tolak Mahathir

Daim memang sudah rancang lama sebagai persediaan sekiranya Mahathir ancam kedudukan beliau. Daim sudah lama menguatkan foundationnya sekira timbul hasrat Mahathir nak tumbangkan beliau. Jika Mahathir cuba tunjuk “power” terhadap beliau (Daim), dia (Daim) sudah cukup orang untuk jadi saksi dan buat aduan untuk polis heret Mahathir ke mahkamah.

Sementara itu, perwakilan UMNO sudah sekian lama diajak berfikir panjang, iaitu “mahu selamatkan UMNO atau setakat selamatkan Mahathir”. Yang menyebabkan Mahathir terkincit keluar taik hijau ialah Perwakilan UMNO lebih sayangkan UMNO dari Mahathir!!

Dollah Pandai “Berkuntau”

Dollah siang-siang kata, “Daim tak akan di ISAkan”. Daim sudah dapat jaminan. Kalau Daim kena ISA, itu bukan Dollah punya kerja. Semua telunjuk menuding kepada Mahathir. Sikap haribulan, ISA balik awah. Yang tukang sain akan disignkan pula. Parah jadinya…..

Maknanya, Dollah Bedawi dan Daim bersedia pecahkan tempayan pekasam Mahathir. Akan terburai isi. Kita tengok apa akan jadi selepas ini!!

Amin Sapiro
(Bekas Ahli UMNO Berkerat Rotan)


        
Ke atas    Balik Menu Utama    Tarikh artikal diterbitkan : 20 Jun 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranungkite.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com