Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


BILA KEPALA HOTAK MENTERI BERKUALITI “OTAK BERUK”

Amin Sapiro (Menteri UMNO patut jadi penghuni Zoo Negara)

KALAU nak dikatakan Zainal Abidin Zin itu bangang tak berotak, dia menjawat Timbalan Menteri Dalam Negeri. Tapi kalau diamat-amati skrip jawapan yang dibacanya di Dewan Rakyat sewaktu menjawap soalan Mahfuz Omar, bukan saja Mahfuz patut menepuk meja, malah muka Zainal Abidin Zin patut sangat dibaling dengan kasut busuk!! Menteri UMNO Bercakap Kalah Dari “Mencarut”

Zainal Abidin Zin boleh kata tangkapan ISA ditafsirkan sebagai “kerajaan sayangkan rakyat, dan bertujuan untuk membetulkan kesilapan mereka yang ditahan”. Rasa tak percaya sebangang itu sangat kepala ‘barua’ Mahadey yang sekor nih! Kalau gitu, rasanya yang paling wajar diISAkan ialah semua menteri-menteri UMNO/BN yang dilantik oleh bapak penyangak bernama Mahathir “anak mamak”. Sebab masing-masing ada yang jadi perompak, kaki pukul, kaki rogol, kaki siman anak dara sunti, kaki hentam adik ipar, kaki jual negeri… Macam-macam!! Sampai tak tau nak kata!!

Sah sekarang, kepala hotak menteri-menteri UMNO/BN di Dewan Rakyat semua sudah masuk kategori sewel. Padan jugalah, dua puloh juta rakyat Malaysia dan tiga suku umat dunia sudah menduga bahawa yang sewel itu bukan setakat Mahathir Kutty sorang saja; malah kini, sudah merebak wabak sewel itu ke kepala hotak menteri-menteri UMNO. Mungkin jangkitan tularan wabak ini lebih bahaya dari “kusta”. Nak kata apa lagi?

Apa yang Zainal Abidin Zin cakap itu lebih kotor dari orang mencarut memuki-muki di khalayak umum. Jawapan begitu tak guna satu sen pun. Mahu kita tanya sikit: Inikah kualiti jawapan seorang yang dilantik oleh rakyat untuk mewakili mereka. MasyaAllah……. berapa punya BANGANG si Zainal Abidin Zin ini rupanya..!!

arkah “ZERO”

Sekali pandang, performance Zainal Abidin Zin sebagai Timbalan Menteri setaraf kualiti “nangka busok” – nampaknya badan saja yang besar, tapi isi kepala hotak penuh berulat. Kalau beliau murid darjah satu, Zainal Abidin Zin tidak layak di bangku tahun satu. Mesti mula dari Tadika..!!

Kita tak sangka kepala hotak Zainal Abidin Zin begitu punya “bungkor”. Kalau beginilah keadaan jawapan menteri-menteri UMNO, apa 20 juta rakyat Malaysia nak harap sangat? Garenti Malaysia akan hancur lebur. Pasti punya!

Padan jugalah UMNO terlongkop jatuh tersungkur. Ini macam punya menteri yang direcruit dek Mahathir dan rakyat bayar gaji berpuloh ribu sebulan; nak bagi jawapan yang ‘sensible’ dan boleh diterima akal pun tak mampu? Macam budak dadah hisap candu!!

MALU..! MALU..!! Malu sungguh. Sah sekarang menteri UMNO/BN otak mereka macam “otak semut”..!! Tak salah Mahfuz berang sampai menumbok meja. Kalau di India, Kerajaan BN dah tentu kena “undi tak percaya”..!! Malangnya, ini Malaysia – cuma Perdana Menterinya saja berasal dari Krala..!! Keturunan Raja Mandeliar……!!

Terperanjat “Beruk”

Memang kita tak harap sangat menteri-menteri Kerajaan Mahathir berkualiti ‘First Class”. Tetapi kita terperanjat besar kalau jawapan Zainal Abidin Zin itu mewakili seluruh kerajaan Barisan Nasional. Kita tahu yang menyediakan jawapan di Parlimen ialah kakitangan awam di Kementerian terbabit. Selalunya, Ketua Setia Usha (KSU) yang meneliti draf nya. Bermakna sekarang, kakitangan awam di Kementerian sudah ‘cincai’ saja mencari alasan.

Mengapa jadi begitu? Pada firasat mereka yang berpengalaman menyediakan jawapan soalan Parlimen, mereka sengaja nak bagi malu besar Kerajaan yang memerentah. Itu satu hal.

Kedua, mereka sengaja nak mempersenda menteri berkenaan. Jadi, menteri yang berotak dungu pakai main “sumbat” saja bila menjawab. Bermakna, menteri-menteri tak lebih dari “kucing kurap” yang cuma makan dari tong sampah saja..!! Yueeekkkkk..!!

Kerajaan BN Hilang Akal

Anggota Pembangkang generasi terkini adalah mereka yang sudah “masak di tampuk”. Kalau 20 tahun dulu, wakil PAS cuma Hadi Awang saja. Tapi sekarang, senarai Pembangkang sudah begitu panjang. Kualiti soalan dan ulasan Ketua Pembangkang serta kertas pembentangan memang terpesona kita membacanya.

Dulu Mat Sabu macam main-main saja diperlakukan oleh Speaker Dewan. Tapi orang tua yang semakin nyanyok itu seperti “direbus” oleh Pembangkang. Terdengar khabar, entah berapa kali beliau nak letak jawatan Speaker. Tapi Mahathir “menyembah” minta tolong sambung lagi.

Terdengar khabar, arahan Mahathir kepada semua menteri yang menjawap soalan di Parlimen supaya jangan jawab betul-betul kalau dah “tersepit”. Itu sebab jawapan Zainal Abidin Zin kualitinya macam “kepala taik”.

Mahathir sendiri, khabarnya, selalu bagi alasan “senak perut” – tak dapat datang ke Parlimen. Kalau diibaratkan budak sekolah, entah berapa kali Mahathir “tuang”. Menilai jumlah kedatangan Mahathir ke Parlimen, patut sangat Mahathir dibuang sebagai Wakil Parlimen. Memang Kerajaan pimpinan Mahathir – parlimentary performance: ZERO!!

Regim Mahathir Menjatuhkan Martabat Parlimen

Tak ada satu kerajaan negara dunia yang tidak menghormati Parlimen mereka. Malangnya, Malaysia saja negara yang anggota Kerajaannya menganggap Parlimen tempat “minum kopi” di kantin. Anggota Pembangkang menghadiri sesi Parlimen penuh bersedia dan dedikasi. Mereka sedar tanggungjawab mereka.

Tapi kalau begitu jawapan Zainal Abidin Zin, bolehkah kita kata anggota parlimen pihak Kerajaan berwibawa? Siapa sebenarnya mereka ini? Perompakkah? Kaki pembohongkah? Atau “Big Foot” dari hutan Amazon?

Rakyat sudah nampak sekarang, kalau dibiarkan juga regim Mahathir memerentah sepenggal lagi, sia-sia saja kita membina parlimen dengan kos ratusan juta. Tak berbaloi YD Pertuan Agung membuka setaip sesi. Kesian juga mendegar suara orang tua itu terketar-ketar suara membaca skrip. Bagi Mahathir baca, kan OK? Apatahlagi, Mahathir kan Diktator?

Cadangan Untuk Pertimbangan Wakil UMNO/BN

Kalau itu dicadangkan, wakil rakyat UMNO/BN tentu sokong kalau Mahathir naik ke platfom dan duduk di kerusi YD Pertuan Agung. Sebelahnya, dudukkan pulak Siti Hasmah - boleh tayang rambut cemara menutup kepala “dogoi” nya? Hahahah….!! Baru “standard”….!!

Amin Sapiro
(Bekas Ahli UMNO Berkerat Rotan)


        
Ke atas    Balik Menu Utama    Tarikh artikal diterbitkan : 21 Julai 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://clik.to/tranung dan Email : tranung2000@yahoo.com