Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


KEPALA HOTAK ENGKAU TU SIHAT SANGAT KE?

Amin Sapiro (Budaya UMNO sama dengan Mandeliar)

KEBELAKANGAN ini, dah mula ramai pemimpin UMNO yang semacam terjaga dari tidur. Ada yang terbangun terus mengelupor. Ada yang terhuyung-hayang, cuba berjalan – akhirnya tersungkur. Yang mentertawakan kita, ramai yang main wayang sejak Daim meletakkan semua jawatan dalam Kerajaan dan UMNO. Terdengar ramai ahli Korporat Melayu dan Cina berkata, “To UMNO/BN, this is the end of their world….!!”

UMNO Memberi Pembangkang Laluan Mudah

Mahathir betul-betul semakin gelabah. Pandang ke kiri – musuh. Pandang ke kanan pun musuh!! Langit makin tinggi, tak ada lagi tempat berteduh. Bumi dipijak, bagaikan nak runtuh!! Ternganga luas pintu kubor!! Menunggu!

Ke sana ke mari, Mahathir asyik bercakap tuduh-menuduh saja. Tak ada satu orangpun yang diberinya tahniah melainkan dirinya sendiri saja yang benar dan bijak. Apakah bagi Mahathir dunia sudah tidak selamat lagi baginya? Kita pun tak arif sangat menduga. Tetapi nampak sangat Mahathir sekarang dalam kebingungan. Dah jatuh bangang sakan!

Dia cuba merayakan penuh resmi hari genap 20 tahun memerentah negara. Apa kata si PukiMak barua bangsat zuriat Krala ini, “Orang Melayu Pemalas”, katanya. Adakah itu cara dia menyukuri nikmat yang diberikan oleh orang Melayu kepadanya? Memang BABI punya bangsa puaka zuriat Krala petaka alam yang sekor ini!!

Mungkin itu sebab dia menaikkan semua kuncu-kuncu yang sebulu dan sekurutunan dengannya. Ada yang ikut jalan tingkap, masuk dari celah bumbung dengan mengoyak singap. Ada juga yang masuk dari celah-celah lantai. Macam-macam cara..!! Seolah-olah, Wakil Rakyat Melayu UMNO tak ada yang pandai. Tak ada guna!!

Pemimpin Tak Ada Yang Boleh Diketengahkan

Mungkin ada juga betulnya Mahathir. Kalau nak dikirakan mana ada pemimpin UMNO yang boleh dibawak ketengah, kan? Masing-masing bercakap macam orang tak berkepala hotak. Otak mereka biul macam otak semut. Apa skrip yang dibagi Mahathir, itu sajalah yang dibaca. Tak berani langsung ubahpinda. Mahathir kutuk Nabi dan agama Islampun, mereka bersorak hingga bagai nak pecah Dewan Merdeka.

Itulah budaya UMNO era melinium 21. Otak pemimpin UMNO dah jadi berkematu. Pembangkang cuba mengajak mereka berfikir – diorang tafsirkan sebagai fitnah. Kununnya, cakap Pembangkang “10 keluar 1”.

Puncanya, puak UMNO yang berkepentingan takut sangat kepada Mahathir punya “hantu”. Sebab cara Mahathir memantau “disident” dalam UMNO tak ubah macam SS Hitler zaman Nazi German. Semua pemimpin UMNO dihantui dengan “ketakutan”. Pelir mereka kecut Mahathir dah genggam macam buah mempelam!!

Najib Baru Mula “Menguap”

Tersebut alkisah kununnya Najib memberi sebuah kenyataan yang beranggahan. Katanya, “Umno tidak harus berdiam diri lagi”. Sebaliknya, kata beliau, “UMNO harus aggresif menangkis fitnah dan tohmahan yang dibuat oleh pakatan pembangkang ke atas parti itu”.

Wah! Sekali baca memang sah Najib baru “terjaga”. Boleh jadi Najib sudah nampak betapa hebatnya Pembangkang menyerang dan melanyak UMNO/BN. Dan yang paling merungsingkan Najib, Mahathir semakin lupa diri tanpa merasa malapetaka yang bakal melanda regimnya. Kalau dibiarkan Najib sendiri akan diheret ke Sg. Buloh.

Yang tenat sekali, Mahathir tak habis-habis menyalahkan orang Melayu. Macam-macam sangat dibusukkan bangsa yang memberi Mahathir kuasa, pangkat, darjat dan harta kekayaan melimpah ruah. Ada yang diraih cara sah. Tetapi yang banyak ditakik dari hak rakyat ialah melalui rasuah, penyelewengan dan tipu-helah mengungut MB-MB yang dilantik oleh Mahathir sendiri.

Contohnya, Puterajaya. Mahathir mengkhianat Mohd Taib dan menggantikan beliau dengan Abu Hassan. Bila agenda Mahathir tak juga jalan, diganti pula dengan Md. Khir Toyo. Maka berjaya juga Mahathir sudahnya. Khir Toyo yang memang bangang (dulu kerja tukang kutip sampah di Utusan), dapatlah upah entah berapa puloh million. Maklumlah falsafah UMNO, kalau tak kayaraya jadi pemimpin, tak berbaloilah hidup berpolitik!! Itukah dia spesis UMNO bergelar “pejuang bangsa dan negara”?

Najib Baru Sedar Dari Mengantuk

Baru-baru ini Najib dilaporkan berkata bahawa sudah tiba masanya bagi Umno membalas balik tohmahan pembangkang supaya tanggapan tidak betul terhadap Umno selama ini dapat diperbetulkan.

Hehehe… ramai orang Melayu yang ketawa di belakang Najib. Kata mereka, “Apa UMNO yang nak dibetulkan lagi. Kan semua dah betul? … Er…er…dah betul-betul rosak!!”. Mereka ketawa terbahak-bahak.

Najib nak buat macamana sekarang? UMNO dah jahanam sejak Anwar diaib dan dipenjarakan. Sepatutnya, Najib wajar sedar bahawa yang dikatakan beliau “fitnah dan tohmahan Pembangkang” itu adalah sebenar “kebenaran”. Cuma Mahathir saja dalam mesyuarat MKT UMNO memaksa anggota parti supaya mentafsirkan “pembohongan sebagai benar”. Padahal, itu cara Mahathir nak menipu pemimpin Melayu UMNO!!

Najib Kehilangan Wadah Perjuangan

Orang Melayu mempunyai cara berfikir tersendiri. Sekali pemimpin tu berbohong, tamatlah sokongan mereka. Cuba tanya Mahathir, berapa ribu kali dia bercakap macam lidah biawak? Berapa kali dia nak letak jawatan. Bila sampai masa, semua Timbalannya pulak yang dihumbankan. Itu amacam? Tidakkah itu mendengar Mahathir berjanji sama macam Yahudi – mendengar “Syaitan” berjanji.

Dulu terdengar Mahathir kata, “Anwar lebam mata sebab dia sendiri dera dirinya”. Tapi bila sampai masa, Rahim Nor sendiri mnengaku dia sendiri membelasah Anwar. Padan muka Mahathir. Tak bolehkah orang syak bahawa yang berpakat nak “membunuh” Anwar ialah Mahathir. Mahathirlah yang bergenda dan berkonspirasi dengan pegawai Polis?

Dah disebut pulak kununnya Ezam dan teman-teman nak merampas kuasa menggunakan senjata bahaya. Ezam nak merosakkan ketenteram awam, kunun. Dah banyak kali terdengar Mahathir kata, “Aktivitis Reformasi dan para penyokong KeADILan nak gunakan rocket launcher, grenade dan molotov cocktail”. Ditangkap dan di ISAkan seorang aktivitis reformasi kununnya membeli lebih 200 kerat rotan semambu. Yeahhhhh…. Apa itu? Bukti kuluh langsung tak ada, tapi mereka “masuk” juga!! Kena ISA. Fitnahkah Pembangkang namanya? Norian Mai pucat muka!!

Hakim-hakin Mula Tak Percaya Pemimpin UMNO

Sejak Yang Arif Hakim Hishamuddin Yunus memutuskan Gobalakrishnan dan Ghani Haroon dibebaskan, Mahathir mula tersepit keluh-kesah macam belut terbakar. Sebelum itu, Hakim Pak Sheikh menolak rayuan Rahim Nor dan “membasuh” PDRM macam mengkhianati rakyat”. Mana muka Mahathir mau tarok.

Kemudian tersebut pula kesah Yang Arif Hakim Mohd. Kamil membatalkan kemenangan wakil rakyat Yong Teck Lee di Likas. Apa Mahathir cakap? Tak ke dia betul-betul menggelabah? Rakyat sudah meluat dengan cara pemerentahannya!

Mahathir got the bloody cheek to direct judges to follow whatever he says. Tak tahukah dia (Mahathir) bahawa seluruh rakyat dan bosan habis dengan regim beliau?

Perbedaan Resam Budaya

Oiii…. Mahathir. Dulu bolehlah kau cakap banyak. Sekarang musim dah berubah. Elok Najib cakap pada Mahathir, sudahlah tu…. Berhentilah dari bertemberang Keling paria. Budaya Krala memang macam tu: geleng nakna “Iya”, kalau mengangguk maknnya “Tidak”. Itu bukan budaya Melayu..TAU TAK?

Tak lama lagi Mahathir akan di”GUS-DUR”kan!!

Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO berkerat Rotan)


        
Ke atas    Balik Menu Utama    Tarikh artikal diterbitkan : 25 Julai 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://clik.to/tranung dan Email : tranung2000@yahoo.com