Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


SUDAH TIBA MASA ORANG MELAYU MEMBUAT KEPUTUSAN TERHADAP MAHATHIR DAN UMNO/BN (1)

Amin Sapiro (orang Melayu masih tak sedar diri?)

(Bah 1)

DALAM Mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) UMNO terbaru, Dr Mahathir Mohamad memutuskan satu lagi Dasar parti itu (yang selalunya jadi dasar regimnya) yang bertentangan dengan aspirasi dan kepentingan orang Melayu.

Mahathir menyebut dan memutuskan bahawa tindakan radikal akan diambil bagi menyelamatkan pelajar Melayu daripada terus tercicir (kunun). Antara mekanismenya termasuklah mengurangkan tempat pelajar bumiputra (orang Melayu) di institusi pengajian tinggi awam selain mengurangkan bantuan kerajaan kepada mereka”.

Itu Mahathir yang cakap. Kata-kata Mahathir itu dipersetujui sebulat suara oleh Majlis Tertinggi UMNO. Yang peliknya, kita tidak dengar satu orang pun pemimpin UMNO yang membantah dan menyanggah. Mungkin mereka tidur – mengantuk terkena suntikan dadah ketika mesyuarat berjalan; atau kena ugut Mahathir. Kita tidak tau. Tetapi yang jelas, pemimpin UMNO sudah jadi “tukang angguk” macam “belatok”…..”Pak Turut”..!! Penjilat BONTOT!!

Mahathir Tak Sedar Diri

Kita tidak tahu apakah maksud Mahathir dengan perkataan “tercicir” di situ. Kalau ia bererti “gagal” dalam pepereksaan; kita tanya Mahathir adakah anak-anak beliau yang sekarang menjadi “pelesit tak berjanjang” yang sama-sama sekongkol dengan bapaknya antara “bright studens”? Mereka berkelulusan tinggi setakat mana? Ph.D kah? Masters Degree kah? Atau setakat lulus sekolah jadi perompak dari Yahudi Solomon, Smith & Barney?

Kita semua tahu, entah berapa kali anak-anak PM PukiMak ini lingkop dalam pelajaran. Berhijrah dari IPT ke satu IPT yang lain. Kena tendang habis! Gagal – memunahkan biasiswa kerajaan saja. Itu apa bendanya?

Ada seorang dari anak angkat Mahathir yang tak lulus PMR, tetapi kerana bapaknya PM dan Presiden UMNO; sekolah itu dipaksa menerima budak bangang itu. Budak bodoh berotak “idiot” itu dihantar ke sekolah terhebat Kolej Tungku Kursiah, dll. untuk meneruskan pelajaran. Itu apa? Tidakkah itu bermakna seorang anak rakyat yang otak berkualiti telah tersekat peluang untuk mendapat tempat? Owww… sebab bapak anak rakyat itu tak ada pangkat? Hidup merempat? Gitu kah dasar Mahathir yang direstui UMNO berpemimpin BANGSAT mahaKHIANAT kepada rakyat?

Mahathir Berdendam Kepada Orang Melayu..!!

Melihat unsur-unsur khianat yang dijana oleh Mahathir kebelakangan ini, tak dapat tidak kita akan berkata bahawa perbuatan Mahathir tak lebih dari manifestasi hasrat hati beliau semula jadi untuk memusnahkan identiti orang Melayu di negara sendiri.

Mahathir mahu orang Melayu merasa dan menganggap diri mereka kerdil (inferior) di negara ini. Mahathir mahu orang Melayu dirasuk perasaan negatif dan pesimistik terhadap diri dan bangsa sendiri. Mahathir mencotohi dasar Lee Kuan Yew terhadap orang Melayu di pulau itu. Memang kita tahu Lee Kuan Yew adalah “guru” Mahathir sesama dalam kelompok “Freemason International”.

Mahathir menerap “Dasar Membalas Dendam” kepada orang Melayu kerana orang Melayu sudah semakin insaf siapa Mahathir, UMNO dan BN. Kerana orang Melayu berpelajaran – ada ilmu dan boleh berfikir; inilah yang menyebabkan Mahathir cukup-cukup khuatir..!!

Mahathir Tak Mau Orang Melayu Cerdik

Sebenarnya, Mahathir tidak mahu orang Melayu bangkit memperbaiki diri sendiri. Beliau mahu orang Melayu terus menganggap bangsa mereka “naïve”. Dengan itu, Mahathir akan dapat mendorong UMNO mengamalkan dasar “Dinasti Feudal”, iaitu meletakkan anak-anak dan zuriat Mahathir dan sekongkolnya sebagai penerus kepada dinasti “Perdana Menteri”. Dan, dengan itu, segala harta rompakan mereka beratus billion dari wang rakyat akan berkekalan dalam tangannya. Tak ada lagi orang Melayu yang mempersoalkan. Itu Mahathir punya mau.

Itulah sebenarnya dasar “Penjajahan” yang Mahathir dan UMNO cetus, terap dan ledakkan. Masakan orang Melayu tak faham-faham!! Hampir semua pemimpin UMNO berstatus “jutawan”. Padahal orang Melayu di pendalaman dan desa tak cukup makan!! Mereka kais pagi makan pagi, kais petang makan malam. Esok cari lagi. Tak ada yang berbaki.

Kalau anda tak percaya, cuba anda melawat perkampungan Melayu di Padang Terap di Sg. Petani, Kedah. Kemiskinan menjadi-jadi dan semakin parah. Ada keluarga yang makan sekali sehari. Pagi berpuasa, malam berbuka. Bukan kerana mereka taatkan agama melebihi kita, tetapi beras dalam sumpit untuk tak ada. Kerajaan BN peduli apa? Sebabnya, mereka tak mau undi UMNO!!

Mahathir Sanggup Gadai UMNO

Sebaliknya, Mahathir sebok sangat sekarang melayan kemahuan kaum Cina. Seolah-olah negara ini bukan orang Melayu yang memerdekakannya. Mahathir anggap orang Melayu “pendatang haram”. Layanan kepada orang Melayu tak lebih seperti binatang. Apa yang berlaku kepada Ezam dan Dr. Badrul Amin adalah contoh yang terang.

Ingat kembali, Mahathir sendiri membangkitkan isu “PM Cina”. Itu adalah contoh benar yang disengajakan oleh beliau untuk mencuit dasar perkauman “totok”. Dasar perkauman begitu adalah ditimba beliau dari falsafah Penjajah. Mahathir adalah penjana dasar “Pecah dan Perentah”.

Jika Penjajah berfalsafah supaya negara yang berjaya medapat kemerdekaan diagendakan supaya hilang keyakinan; hematnya begitu jugalah dasar Mahathir. Itu sebab, Mahathir merancang, jika orang Melayu cerdik dan berpelajaran, Mahathir sedar apa sudah jadi hari ini. Mahathir cukup khuatir orang Melayu bangkit mengkritik dan mendedahkan salahurus, salahtadbir dan kebusukan kerajaan. Orang Melayu akan mampu berfikir menuntut hak mereka. Mereka akan bertindak. Mahathir dan UMNO/BN akan musnah!

Buktinya hari ini, Mahathir tidak mahu itu. Dengan itu Mahatir beragenda menyekat unsur berbentuk pembangunan dan kemajuan ilmu dari peradaban orang Melayu. Mahathir mahu orang Melayu terus-menerus hidup bebal dan dungu. Itu sebab punca dan saluran memperolehi ilmu oleh orang Melayu disekat. Mereka dihambat.

Lihat sekarang, Biasiswa diganti dengan pinjaman. Sistem IPT di swastakan. Kerana Mahathir tau, 90% orang Melayu hidup dalam kemiskinan. Bila orang Melayu bodoh dan dungu, regimnya akan terus memerentah. Dengan itu kekayan dari rompakan dan rasuha mereka akan terselamat!! Itulah falsafah anak keling bangsat keparat ini.

UMNO Cuma Untuk Pemimpin “Pak Tonggok”

Dari pelbagai dasar regimnya, makin jelaslah bahawa Mahathir sengaja mencorak dasar UMNO baru(a) supaya berusaha mempunah-ranahkan kepentingan orang Melayu. Oleh kerana pemimpin UMNO baru(a) ini terlampau mementingan “tembolok” sendiri, mereka sanggup telan bulat-bulat semua dasar “kebinatangan” Mahathir terhadap bangsa sendiri..!! Mereka tak peduli – asalkan tembolok mereka penuh berisi. Mahathir sedar, dia cuma berketurunan MALABARI. Pergi mampos orang Melayu, apa dia peduli?

Sebaliknya, kerana kekuatan politik Mahathir terletak di tangan kaum Cina, dia tidak berani berlaku sewenang-wenangnya kepada kaum itu. Sebabnya, kerana Mahathir tahu orang Cina adalah “king maker” dalam ledakkan politik terkini. Oleh itu, Mahathir sanggup buat apa saja untuk mereka. Dia sanggup gadai Melayu dan cagarkan UMNO.

Buktinya, rangka percaturan kuasa yang dirancang Mahathir menunjukkan bahawa beliau sedang ampuh mengampu-bodek kaum Cina; demi kepentingan penerusan kuasanya. Mahathir tak berani sentuh kepentingan Cina. Malah, UMNO sendiri telah dicagar bulat-bulat demi kepentingan beliau. Yang utama bagi Mahathir sekarang ialah, beliau akan terus berkuasa. Jawatan PM ditangannya sampai mati!

Apakah orang Melayu sedar mereka sedang dianiaya oleh Mahathir dan UMNO/BN?

Kita sambung di bahagian ke-2

Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO berkerat Rotan)


        
Ke atas    Balik Menu Utama    Tarikh artikal diterbitkan : 29 Julai 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://clik.to/tranung dan Email : tranung2000@yahoo.com