Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


SUDAH TIBA MASA ORANG MELAYU MEMBUAT KEPUTUSAN TERHADAP MAHATHIR DAN UMNO/BN (2)

Amin Sapiro (orang Melayu masih tak sedar diri?)

(Bah 2)

P/raya November ’99 Contoh Yang Padan

MAHATHIR sudah betul-betul tahu sekarang bahawa hayat politik beliau dan UMNO sudah tiba di khalkum. UMNO sudah tenat. Nazak. Menanti detik terakhir. Kerana itu, Mahathir mahu musnahkan semua yang dimiliki orang Melayu, dan apa jua yang kena mengena dengan kepentingan orang Melayu.

Mahathir dalam peringkat setakat “mengabui mata” orang Melayu saja. Mahathir sudah tengok keptusan P/raya November ’99. Apa sudah jadi? Kalau tidak kerana SPR sekongkol dengan Mahathir menghianati para pengundi, UMNO tak mampu pun meraih walau 10 kerusi. Walaupun Mahathir tak rasa apa-apa – dia senyum saja; tetapi hatinya berdendam sakan.

Kerana itu, merancang memnbalas dendam. Perkara pertama yang dilakukannya ialah menyokong 100% ragam karenah Ali Rustam. Kemudian memusnahkan harapan PAS membangunkan Terengganu dan Kelantan. Sebaliknya, koporat Cina sengaja diberinya ganjaran berupa habuan. Itu adalah sebahagian agenda Mahathir mengampu kaum Cina. Beliau meletakkan harapan kepada mereka supaya menyokong beliau terus berkuasa sebagai PM. Setakat ini, agenda Mahathir berjalan dengan kemas dan saksama.

Mahathir Terus Bersikap Aniaya

Cuba tanya diri anda: Selepas kemenangan BN tahun ’99, apa Mahathir sudah buat untuk orang Melayu? Yang kita nampak: Mahathir sebok memutar-belit kenyataan memperbodohkan orang Melayu. Terang-terang Mahathir musnahkan demokrasi dan amalan dan kewibawaan sistem berparlimen.

Kita nampak dari hansad parlimen Pembangkang, keputusan parlimen terletak kepada apa kata beliau dalam mesyuarat MKT UMNO saja. Hidup orang Melayu makin tersepit. ISA cuma untuk orang Melayu. Yang kita nampak, Pembangunan yang dijanjikan setakat tinggal janji. Khianatnya kepada seluruh kehidupan orang Melayu menjadi-jadi. Mahathir tak peduli. Pemimpin dan menteri UMNO tak pandang sebelah mata kepada bangsanya!!

Mengapa Mahathir Makin Zalim?

Kita nampak, rakyat Terengganu dan Kelantan semakin dikhianati. Mengapa Mahathir berani? Kerana kuasa majoriti masih dalam tangannya. Cuba kalau Mahathir dan BNnya terlongkop dan kuasa mentadbir negara di tangan Pembangkang, Mahathir akan dicampakkan ke mana? InsyaAllah Mahathir dan sekongkolnya akan dilanyak habis-habis dengan tuduhan “Pengkhianat Ekonomi dan Rakyat”. Mahathir boleh dihukum mati!!

Mungkin Stadium Bkt. Jalil tak cukup tempat untuk memuatkan rakyat yang menyaksikan “Perbicaraan Perdana” itu. Mungkin Mahathir akan “mati beragan” menjalani hukuman.

Kemenangan rakyat hanya boleh dibanggakan sekiranya rakyat berjaya membongkar musibah koporat-korporat tajaan Mahathir-UMNO yang kununnya menyelamatkan duit rakyat. Buktinya cukup banyak, korporat itulah yang kini habis terlongkop memporak-perandakan rakyat.. Poket rakyat habis koyak-rabak membayar hutang koporat tajaan Mahathir itu. Mereka senang lenang – rakyat bayar hutang!!

Tak cukup dengan Danamodal dan Danaharta, sekarang sudah ditubuhkan pula Danasaham. Begitu-begini, duit rakyat juga yang kena baham. Itulah antara cara Mahathir mengurustadbir wang rakyat. Itu jugalah yang menyebabkan negara ini “tengelam” dalam laut Kalzum!! Malaysia menuju kemuflisan.

Orang Melayu Kena Sedar

Orang Melayu kena sedar. Tahun lalu PETRONAS untung tak kurang dari RM30 billion. Berapa sen yang digunakan untuk Pembangunan. Semua digunakan untuk membailout koporat kroni Mahathir-Daim.

Begitu juga, setakat ini, berapa banyak hak-hak orang Melayu yang termaktub dalam Perlembagaan dan yang dilindungi oleh Raja-Raja Melayu serta YD Pertauan Agung, telah ditolak-tepi mentah-mentah dan dinafikan oleh Mahathir. Tengok dan kaji sendiri berapa puluh Akta yang diluluskan oleh Parlimen (yang dikuasai majoritinya oleh UMNO/BN), dengan mudah mengancam hidup dan kesejahteraan orang Melayu dalam jangkapanjang.

Tak masuk akal dalam kepala hotak kita, Anwar diISAkan kununnya kerana kerajaan “sayang”. Itu menteri UMNO yang cakap. Apakah mata lebam Anwar dan sekarang beliau merengkok setengah mati dinafikan rawatan kerana “sayang”. Jangan tanya Mahathir, orang Melayu sendiri boleh jawab.

Untuk Perhatian semua: Kebelakangan ini, pendedahan demi pendedahan telah diluahkan melalui ceramah-ceramah pemimpin Barisan Alternatif (BA). Mereka bertindak melawan arus tindakan keras dan zalim regim Mahathir yang menggunakan “anjing-anjing Polis”. Puncanya, kerana pemimpin BA dan rakyat bersungguh-sungguh komited untuk mendedahkan segala kepentingan orang Melayu dan rakyat semua kaum yang terjejas dan termusnah oleh regim Mahathir.

Makin jelas, dasar urustadbir Mahathir terhadap orang Melayu tidak memberi faedah (jauh sekali dari memberi manfaat) lagi kepada kita. Malah, makin ketara sekarang bahawa regim haprak Mahathir sengaja menindas, dan akan terus menindas. Orang Melayu masih tak faham?

Bertidak Sekumpulan

Sudah toba masanya orang Melayu seluruh negara bertindak secara satu kumpulan. Jika menuntut Kemerdekaan dulu, nenek moyang kita tidak khuatir dengan muncung senapang penjajah, apakah sekatan keras regim Mahathir yang cuma kepada orang Melayu, kiata semua khuatir sangat?

Kita nampak Mahathir semakin zalim. Sikap Mahathir PukiMak ini tidak akan berubah. Orang Melayu jangan harap. Mahathir berani melakukan apa saja kepada orang Melayu kerana orang Melayu berpecah-pecah. Tetapi cuba kepada orang Melayu dalam satu wadah perjuangan, pasti Mahathir dan UMNO/Bnnya akan tersungkur makan tanah!

Berapa kali Mahathir menzalimi bangsa Melayu lagi. Penggunakan Polis dengan melaksana tangkapan tengah malam adalah cara KOMUNIS melaksanakan pemerentahan “kuku besi”. Berapa ramai lagi pemimpin Melayu akan diISAkan, kita tidak tau. Puncanya, mereka sudah muak dan bosan dengan pembohongan.

Hidup Mati Di Tangan Allah swt.

Sudah tiba masanya pemimpin Melayu bertindak membuka pintu luas bagi rakyat mendapat maklumat benar. Kita tidak harus takut dan patuh dengan undang-undang yang berat sebelah (double standard). Jika Mahathir anak jantan, kita akan tanggalkan seluar dalamnya. Kita mau tengok berapa besar sangat buah pelir anak Malbari yang sekor ini!! Kita akan sunatkan sekali lagi…!!

Jika orang Melayu menghayati sejarah bangsa sendiri yang lebih 450 tahun ditakluki penjajahan, masa memerdekakan bangsa kita yang semakin disepit dan dihimpit terletak di tangan anda sekelian. Selamatkan zuriat kita masa depan. Apa lagi nak diharapkan kepada Mahathir dan UMNO/BN sekongkolnya. Mereka sudah merosakkan setiap helai fabrik sosial, ekonomi dan agama kita.

Sudah sampai masanya orang Melayu mengambil sikap berkeras setelah 20 tahun diperbodohkan. Kita wajar tunjukkan kepada Mahathir BAHAWA negara ini menolak beliau dan UMNO meneruskan agendanya. Barisan Alternatif akan ambilalih pada 2004. Kita akan heret Mahathir ke muka Pengadilan! Kita akan telanjangkan beliau. PUKIMAK punya PM!!

Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO berkerat Rotan)


        
Ke atas    Balik Menu Utama    Tarikh artikal diterbitkan : 29 Julai 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://clik.to/tranung dan Email : tranung2000@yahoo.com