Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


DASAR UMNO TERHADAP ORANG MELAYU BAGAI BEROK MELOMPAT DAHAN KE DAHAN AJA!!

CUBA pemimpin UMNO bagi satu contoh; cuba bagi “bukti-bukti kukuh”: Apakah parti itu konsisten dalam mengangkat martabat orang Melayu sejak Mahathir PukiMak itu jadi Presiden parti merangkap Perdana Menteri?

Kita cabar pemimpin UMNO bagi “bukti kukuh” (perkataan itu Mahathir suka ulang-ulang bagi mempertahan benang basahnya, tapi tak amendenya). Mahathir kata orang Melayu mudah “lupa”. Itupun Mahathir juga suka cakap. Sampai ada “pelesit” yang dalam bentuk sajak.

Kalaulah orang Melayu betul-betul mudah lupa, takkan Mahathir huru-hara macam ini sekali. Tak senang Mahathir tidur malam macam sekarang. Sampai tuduh orang kampung yang kenal apa itu “pembangunan” di tuduh Mahathir sebagai “Melayu HAPRAK”..!! Isk..isk..memang “babi” punya PM..!!

Orang Melayu Melinium 21

Tidakkah Mahathir tahu; dan sebagai mengingatkan pemimpin UMNO yang sedang muntahkedarah duit dan harta rakyat, hak dan keistimewaan mereka (khususnya hak dan harta orang Melayu); eloklah mereka “jangan lupa” – 450 tahun negara tuan-tuan di jajah, apa puncanya?

Dalam urutan sejarah Melayu sepanjang tempoh itu, telah tertulis dalam buku yang selalu dirujuk-baca, khabarnya ada seorang manusia “pendatang haram” datang ke Melaka tua.

Pada mulanya, kedatangan “si penyangak beragenda” itu setakat untuk berniaga saja, katanya. Hamba cari makan saja. Maka berbaik-baiklah si haram jadah itu dengan anak watan tempatan. Kemudian ditegakkan sebuah komuniti yang sekulit dan sedarah dengannya. Maka diberilah peluang oleh raja yang memerentah sebagai ketua kelompok. Tak sangka, dalam diam dia bertukar nawaitu jadi “ketua perompak dan penyangak”..!!

Kita ulang cerita lama ini, kerana nak buktikan kepada MahaHAPRAK itu bahawa orang Melayu melinium21 ini tak semudah itu lupa. Mereka ada “bukti kukuh”..!!

“Raja” Mandeliar atau “Raja Keling Liar”?

Walaupun nama sebenarnya ialah “Rajamandeliar”, tetapi demi kebangangan orang Melayu waktu itu, si Mandeliar itu lebih dikenali sebagai “Raja” Mandeliar pula. Secara spontan, maka setaraflah si bangsat papa kedana itu dikalnagn istana dan pembesar Raja. Umpamakanlah si Malbari yang menukar nama jadi “tengku” Adnan. Pun termasuklah Ghulam Mahathir s/o Mohamad Iskandar Kutty (pun berketurunan Malbari) yang kini “kitul-kitul” UMNO bukan main sanjung tinggi lagi – sampai sanggup jual bangsa sendiri..! Orang Melayu sudah mereka kelompok ini sebagai “Raja Keling Liar” saja.

Maka, dengan niat dan nawaitu yang salah tetapi tersembunyi, ada “bukti kukuh” bahawa manusia bertitel “pendatang haram” bernama “Rajamandeliar” itu, terang-terang beragenda pula untuk meletakkan dirinya di tempat yang sama dengan orang-orang besar istana raja Melayu. Memang ramai sangat dikalangan pembesar istana raja-raja Melayu yang dungu-dungu begitu. Itu adalah tradisi zaman berzaman – bermula dari zaman Feudal hingga ke melinium ini. Ada bukti.. Yeeaaahh: “kukuh” juga nih!

Apa Sudah Jadi?

Akhirnya, terkhianatlah seorang Bendahara yang sangat terkenal dengan kebijaksanaan beliau memerentah dan mengurus negara; hingga beliau disegani dan dipandang tinggi oleh anak negeri.

Orang Melayu yang waras tidaklah se”PELUPA” itu untuk mengingati peristiwa berdarah mengenai pembunuhan orang besar ternama itu. Kerana cemburu dan sakit hati, kerana tamak dan rakus demi kepentingan diri, tidak tahu bersyukur dan berterima kasih – si “pendatang haram” yang sekor itu punya angkaralah, akhirnya peristiwa “genocide” terulung telah berlaku.

Seluruh ahli keluarga Bendahara Seri Maharaja habis dibunuh. Yang bersisa hanya seorang wanita yang menjadi janda, dan sorang kanak-kanak yang kununnya penyambung zuriat. Kalau nak ditafsir serba sikit, sama nasib Tun Fatimah seperti Datin Seri Wan Azizah, dan anak itu umpamakanlah puteri Anwar Nurul Izzah.

Punca Negara Jadi Lemah

Hari ini baru kita tau, punca negara ini lemah, kerana terdedah kepada anasir asing yang beragenda. Angkara yang berlaku sekarang bukanlah kerana mereka datang dari luar untuk melanggar negara secara tiba-tiba. Penjajah datang setelah ada orang dalam yang sehaluan dengan nawaitu “pendatang haram” itu. Mereka inilah dan memberi ruang sebagai membuktikan bahawa orang Melayu mudah sangat dipelekeh dan dipercacai. Kalau nak imbaskan, mereka setaraf dengan pemimpin dan penyokong UMNO (berketurunan Melayu) sekarang ini.

Kalau dulu kita katakan barua bangsat baka “pendatang haram” si pengkhianat itu ialah si Mandeliar yang digelar “Raja”; dan Si Kitul pula adalah khadamnya yang petah bercakap mengikut skrip; tetapi dalam melinium 21 ini, “mandeliar” itu bertukar nama jadi “MAHATHIR Mohamad Iskandar Kutty”. Dan “kitul-kitul” itu ialah “abdi-abdi” UMNO yang dilantik Mahathir jadi menteri!! Tak payah debat panjang-panjang lagi!

“Kitul-kitul” Mahathir memang ramai. Ada yang hanya sesudu darah Melayu, ada yang berdarah “Kitul” total. Tetapi yang kesal sangat kita; tak sangka ada yang berdarah Melayu dari hujung rambut hingga ke hujung kaki. Yang sungguh musykil dalam hati kita, ramai juga si Kitul darah Melayu itu zuriat pemimpin yang mematahkan lidah Penjajah dalam menuntut Kemerdekaan negara setengah abad lampai. Contohnya, budak Najib anak jantan Tun Razak, Hisham “pondan” anak Hussein Onn, Hamid Albar anak “Singa Malaya”. Ramai lagi yang kerdil-kerdil

Apa Punca Melayu Merempat?

Menjawab soalan itu bukan mudah. Ia lebih kompleks, tak cukup satu muka surat. Tak lengkap. Tetapi, kita boleh buat kesimpulan mengikut keutamaannya. Puncanya, kerana pemimpin Melayu dalam UMNO rakus “melampau sempadan”, hingga sanggup jual bangsa dan gadai negara. Mereka tak sedar menggogok “kuah” cuma, sementara orang lain makan “isi”. Berlauklah si perompak beragenda itu.

Yang paling meluat sangat orang Melayu kepada pemimpin UMNO ialah: mereka sudah hilang maruah. Mereka sanggup jual diri. Saban hari sanggup menunggu di depan pintu Mahligai ketua perompak beragenda itu. Mereka sanggup menadah tempurong sambil mencangkong – menunggu Mahathir sedang menghetong “untung” berkarung-karung.

Nampak betul sejarah Melaka tua berulang lagi. Kerana pemimpin Melayu mudah sangat dijual-beli, mereka terpukau dengan upah sebahara emas. Leher mereka dicekik dan mulut mereka disumbat. Namun, bagi mereka: Mahathir adalah pelindung kes-kes rasuah mereka. Mahathir berjasa kerana melepaskan mereka waktu tersepit. Terasa sangat kepada mereka, mereka sudah terhutang budi. Maka mereka pun sanggup dicucuk hidung dan diheret Mahathir ke sana ke mari – macam “hamba-abdi”.

Apa Akhir Ceritanya?

Maka nampaklah Dasar Umno terhadap orang Melayu bagai “berok melompat” dari dahan ke dahan saja..! Tak ada lagi yang konsisten. Hari ini Mahathir cakap maki hamun orang Melayu; esok lepas Mahathir keluar dari tandas, berpusu-pusu pemimpin UMNO “menjilat” bontot si HAPRAK itu yang masih bertaik. Langsung tak ada prinsip berpolitik. Makan taik, walau mengaku ada degree Ph.D.

Bukan sekali Mahathir gunakan keputusannya di MKT UMNO sebagai dasar Kerajaan. Mahathir akan berbohong mengatakan keputusannya adalah “sebulat suara mengikut konsesus”. Lat 3 hari kemudian, Kabinet “mayat-mayat hidup”nya akan luluskan. Tak payah lagi bincang di Parlimen. Jauh sekali dari nak buat referendum berbincang dengan cerdik pandai dan para cendekiawan yang lebih matang dari para “penjiat” dalam kandang haiwan ternakan Mahathir.

Demokrasi Sudah Mati

Sebabnya, Demokrasi dalam pentadbiran negara ini sudah MATI. Sebab Pemimpin Melayu UMNO sendiri yang cekik leher sendiri. Sudah jadi adat, kalau pemimpin sudah seperti pelesit tak bejanjang mengkhianati rakyat; jangan harap negara akan makmur berpanjangan.

Boleh ditakrifkan, pemimpin UMNO era melinium ini adalah sama kategori kepala hotak mereka dengan suku-sakat “Pak Pandir”. Mahathir dah loceh pelir mereka hingga mata tiap-tiap seorang antara mereka terkebil-kebil. Mereka inilah puak paling kecut buah sentul tak sanggup membantah. Mereka menggeletar akan kena ISA.

Sampai Bilaaaa……??

Sampai bila orang Melayu akan terus-menerus sanggup diperbangang oleh Mahathir ini? Masih nak sanjung “Bapak Pengkhinat No.1” ini sebagai Pemimpin bertaraf Globalisasi? Tak ada pelir ke pemimpin UMNO hingga takut sangat nak tentang sampai nampak hasil perjuangan kalian?

Terkilan sungguh melihat sejarah hidup orang Melayu ditulis seburuk itu. Kerana, pemimpin UMNO sanggup ditipu oleh baka “rajamandeliar” Krala ini, mereka pulak yang jadi baruanya. Mereka sanggup jadi “kitul-kitu”nya!! Tangkap sana, ISA sini. Itulah dia kerja Norian Mai dan Dollah Bedawi maka kita bagi gaji…??

Amin Sapiro
(Ahli UMNO Berkerat Rotan)


        
Ke atas    Balik Menu Utama    Tarikh artikal diterbitkan : 8 Ogos 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://clik.to/tranung dan Email : tranung2000@yahoo.com