Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


MENGULAS DASAR UMNO TAJAAN MAHATHIR DEMI SURVIVAL DIRI

KITA terpanggil mempersoalkan banyak perkara yang melibatkan orang Melayu yang sekarang semakin jelas tidak lagi menempatkan parti UMNO (kununnya) sebagai saluran politik yang mampu menyambung wadah UMNO “Lama”.

Saban hari kita nampak bahawa falsafah UMNO “Baru” tajaan Mahathir semakin ketara seperti “kera sumbang dalam hutan belantara” – melompat-lompat dari dahan ke dahan. Yang terbaru, dasar dan perjuangan UMNO umpam haiwan itu “terkena belacan”..!! Itu adalah peribahasa Melayu yang paling revelen untuk parti itu.

Apa Dianya?

Pertama, selepas UMNO “Baru” ditubuhkan secara “kilas tangan”, Mahahir mencorak UMNO supaya ahli-ahli parti itu meletakkan dirinya sebagai Presiden dan PM. Bukan macam MCA, Mahathir mau untuk selama-lamanya. Sampai dia mati ditanam macam nasib sejuta penghuni Bkt Pelandok. Mahathir mempastikan supaya Perlembagaan parti dirangka begitu rupa supaya beliau (Mahathir) tidak akan tergugat. Sampai mati!!

Mahathir “make it for certain” syaoa UMNO “Baru(a)” akan terus berobah selari dengan kemahuan dan keperluan dirinya. Itu bukan komuniti dan rakyat. Sistem “Bonos” dilaksanakan dengan maksud tidak ada sesiapa yang berjaya mencabar kedudukan beliau.

Penyokong dipaksa ikut telunjuk beliau dengan pelbagai cara dan amalan yang tidak pernah didengar sejak UMNO “lama” ditaja. Dengan itu, Demokrasi yang sejak “UMNO asal dulu di tubuh dan diaspirasikan oleh ahli UMNO dan orang Melayu “anti Malayan Union”, akhirnya terhapus dengan sekelip mata. Pemimpin UMNO sekarang menanggung sumpah seranah nenek-moyang mereka.

Bermula dari detik Mahathir berjaya meletakkan batu asas UMNO Baru, UMNO tajaan beliau telah diBARUAkan. UMNO tidak lagi Demokratik lagi. Malah Mahathir menggunakan UMNO versi “Barua” itu sebagai landasan beliau berlaku zalim, rakus dan pengugut. Mahathir bertukar menjadi kaki penipu yang licik. Beliau menjadi DIKTATOR terulung yang buruk muka..!!

Yang Ke-2 Apa Pula?

UMNO “Baru(a)” (satu panggilan popular di kalangan semua bangsa dan kaum di negara ini) sentiasa berobah dalam segala perkara dan hal ehwalnya. Kununnya, itulah unsur “pragamatis” namanya. UMNO versi Baru(a) itu telah di”Mamak-Malbari” dengan deretan kepimpinannya dipaksa mengamalkan Dasar “Tangkap Muat”.

Ada “bukti kukuh” semua mamak-malbari yang sama sekuturunan dengan beliau dinaikkan taraf. Siapa saja yang boleh jadi tukang “jilat bontot” beliau, si Mahathir PukiMak ini akan rekrut jadi pembesar UMNO dan dilantik ke jawatan Kerajaan dalam regimnya .

Maka timbullah peralihan nama parti itu kepada “United Mamak-Malbari Nasionalist Organization” (uMMno) sebagai pertambahan dari nama UMNO “Barua” yang sedia ada..!! “Bukti Kukuh” menunjukkan Zainuddin s/o Maidin al Kutty dan “tengku” Adnan antara beberapa beneficiary dari Dasar “mamak-malbari” UMNO yang diperkenalkan oleh Mahathir. Mereka berjawatn politik sekarang. Jadi “master mind”.

Sekaligus dengan itu, Mahathir menafikan keterampilan pemimpin UMNO sekuturunan dengan pejuang Melayu “anti Malayan Union” yang berjaya menjadi wakil rakyat. Puncanya, Mahathir tidak yakin mereka akan menyumbang bakti, taat setia dan berkesanggupan sebagai “bakal Barua” beliau.

Berapa ramai pemimpin UMNO yang berkaliber di Johor dan di mana-mana diketepikan macam “taik kering” di tepi jamban Keling saja. Padan muka budak-budak UMNO HAPRAK itu. Jilatlah punggung Mahathir lagi!

Perkembangam Terbaru

Mahathir sedar kemudiannya iaitu setelelah orang Melayu menolak UMNO dan sokongan orang Melayu “hancor” terhadap parti “kacang kuda rebus” yang beliau mahu orang Melayu junjung atas kepala mereka dan menjajakan keliling kampung’; Mahathir terpaksa mencari jalan keluar. Pasaran baru.

Mahathir yakin 100%, strategi me”Mamak-Malbari”kan UMNO “Barua” tidak berjaya. Barua-barua “mamak-malbari” sogokannya dibantah “senyap” oleh seluruh pemimpin Melayu dalam UMNO perengkat pertengahan. Dengan itu juga, sokongan orang Melayu yang dulunya bersisa cuma 32%, telah melorot ke paras 20%.

Kempen “senyap” dikalangan pemimpin UMNO (?) peringkat pertengahan makin hebat menentang Mahathir dan partinya. Di Johor, Melaka dan Negeri Sembilan (kununnya kubu kuat UMNO); pemimpin parti itu sendiri berkempen di warung-warung memberi maklumat kepada orang Melayu mengutuk agenda beliau (Mahathir).

Memeranjat Mahathir

Dari SB-SB UMNO (?), Mahathir mendapat maklumat “kukuh” bahawa kempen “Anti Mahathir dan Parti” itu sedang bergerak di kalangan mereka sesama sendiri. Itu bukan kerja Pembangkang, tetapi dijana oleh anggota UMNO (?) yang sudah hilang keyakinan kepada parti. Ini menyebabkan Mahathir cukup marah. Kalau nak tangkap dan ISAkan budak-budak itu, bermakna maruah Mahathir sendir akan disamakan oleh anggota partinya setaraf maruah “babi-babi” Bkt. Pelandok!!

Itu sebab, dalam Perhimpunan UMNO bulan lalu, kualiti amanat beliau kepada anggota parti macam cerita budak-budak berkelahi “main pondok-pondok”. Mahathir kata, orang Melayu “pemalas, tak mau ambil peluang”. Orang Melayu “Pelupa”. Orang Melayu HAPRAK”. Dengan itu, Mahathir sudah mendapat titel baru, iaitu “MahaHAPRAK” – satu nama jolokan anugerah ahli partinya. “MahaFIRAUN” itu tetap KEKAL..! Makin berdendam Mahathir kepada orang Melayu.

UMNO (?) “Pragmatik”?

Akhirnya, Mahathir tidak ada pilihan lain. Ledakan penghijrahan orang Melayu yang semakin tidak cenderung menyokong parti itu memaksa Mahathir bersikap “pragmatik” (fikirnya dalam kepala hotaknya yang semakin bebal).

Pertama, dia masih tidak mahu menerima hakikat dirinya sudah tersingkir habisss..! Pemimpin UMNO (?) sendiri tidak dapat mengenali apakah falsafah, aspirasi dan perjuangan dan arus hala tuju parti sebenarnya. Betul-betul macam “rojak Mamak” berkuah basi! Buang ke longkang pun terbau busuknya. Punyalah kuat aromanya.

Membara Dendan Kesumat

Kemarahan dan dendam Mahathir kepada orang Melayu cukup membara sekarang. Beliau merangka pendekatan baru dengan menukar strategi parti itu dengan meng”UmCINO”kannya. Kalau dulu, anggota parti sudah dikhatankan “sekali”, sekarang mereka dikhatan lagi sekali.

Maka tinggallah “tunggul-tunggul” lapok yang tidak berfungsi dalam “seluar-pender” MKT UMNO dan para menteri “baka cantum” yang diberi jawatan oleh beliau. Mereka sudah jadi “eunach” – sida-sida tak berpelir seperti dalam zaman pemerentahan Dinasti Cina dahulu kala. Siapa sangka, pemimpin UMNO seburuk itu sangat nasib yang mereka tempah sebagai pemimpin UMNO!

Nafsu Kuat Tenaga Kurang

Anggota MKT UMNO dan para menteri UMNO (/) Kabinet Mahathir sekarang, walaupun “bernafsu kuat” tetapi “tenaga kurang”. Tak ada lembing macamana nak berperang? Nak buat camana? Pelir sudah kena potong habis licin tinggal tunggul saja, berbogel depan “Puteri UMNO” pun akan diketawakan mereka ..!!

Kena mencarut sikit; sebab kalau tak gitu, mereka tak sedar yag diri mereka dah kena kasi. Proses “mengkasi” sida-sida UMNO (?) ini telah dan sedang berjalan dengan rancak. Mereka sanggup cium taik Mahathir yang dilonggokkan dalam “cembul tembaga” berkarat.

Maka berebut-rebutlah mereka mengambil kesempatan berasak-asak menghidu bergilir-gilir. Ada yang tanggal seluar. Tapi nak malu apa? “Benda alah” mereka dah tumpul..!! (bangang betul)..!!

“UmCINO” Jadi Dasar “Kekal”

Sebagai contoh terkini dan paling releven, dalam Perhimpunan MCA sehari dulu, kita terang-terang nampak bahawa Mahathir sedaya upaya cuba menghasut minda kaum Cina pula. Tujuan beliau, supaya kaum Cina membenci agama kita – Islam.

Malanglah Mahathir, orang Cina bukan “pak pandir”. Mereka sudah nampak keterampilan Islam dan penganutnya sejak datuk nenek mereka menjejakkan kaki ke negara ini hingga sekarang. Kerana orang Melayu beragama Islamlah, maka mereka dapat hidup rukun damai saling berjiranan. Mereka mendapat nikmat berbanding nasib sedara mara mereka di negara asal.

Dari zaman Melaka tua pun, Hang Li Po dibawa oleh Nakhoda Cheng Ho yang beragama Islam ke Melaka. Mereka menghayati peradaban Melayu dan agama Islam. Budaya Melayu tidak asing kepada mereka. Malah “Dondang Sayang”, teater “Baba dan Nonya”, “Kebaya pendek berkerawang”, bahasa Melayu dan macam-macam lagi sudah serasi kepada mereka.

Budaya Politik Hayatan Mahathir

Perkauman tidak timbul, sebaliknya antara orang Melayu dan kaum Cina sudah hampir-hampir sama perawakan mereka. Mereka bersemenda dan beripar-lamai. Bukan macam “mamak-malbari”; cukup tahun balik India. Angkut duit banyak-banyak, bagi bini di sana. Bini Melayu yang di negara cuma untuk “pemuas nafsu syahwat” saja. Sebab, orang Melayu dianggap Malbari PukiMak ini bangang sangat. Tak pandai menipu – lurus macam colong api!! Itulah budaya politik hayatan Mahathir..!!

Sebaliknya dan umumnya, kaum Cina menghormati agama Islam. Mereka menegah diri secara “dalaman” supaya tidak menyentuh sensitiviti masing-masing. Itu sebab, ucapan Mahathir di Perhimpunan MCA itu amat memeranjat semua rakyat di negara ini. Mahathir bercakap seolah-olah beliau adalah pendatang dari wakil generasi Fidel Castro dan Natanyahu.

Terperanjat besar kita. Kutukan Mahathir terhadap Parti Islam Se Malaysia (PAS) yang membayangkan parti itu sebagai penaung ektrimis agama memang “an uncallled for statemen”, walaupun tidak memeranjatkan semua orang. Cuma orang kesal sangat, mengapa seorang PM boleh bercakap berbau adu-domba agama yang berkemungkinan akan merosalkan fabrik sosial berbaik-baik sangka sesama kaum di negara ini. Mujur, Norian Mai dah jadi “sida-sida”..!!

Tuduhan Tanpa Bukti

Sejak 13 Mei, rakyat begitu benci kepada mana-mana pemimpin politik mencanangkan isu yang mendorong dan mengimbaskan peristiwa itu. Tetapi, demi survival dirinya, Mahathir boleh berkata,”… the government was aware that there were some PAS members involved in these extremist groups, who have been trained and have fought for the Islamic cause in foreign countries, including for the Taliban regime in Afghanistan. When we realised that they had the intention to use violence here, we had to act ... we will not allow this in our country. That’s why they’re put under detention,” kata Mahathir memberi justifikasi tanpa bukti.

Semua kaum tahu, Mahathir bercakap begitu semata-mata mahu menegak neang basahnya terkulai layu. Pertama, menghasut kaum Cina supaya jangan mempercayai PAS adalah dengan harapan membeli hai kaum Cina. Puncanya, majoriti orang Melayu sudah berpatah arang menyokong parti itu (hasil penghijrahan penyokong UMNO) hingga UMNO lingkop habisss… Mahathir tak ada pilihan lain. Dia sanggup jadi “hantu raya”..!!

Kedua: Mahathir merasa, HANYA mencetuskan isu-isu yang mendorong kepada Perkauman saja, survival beliau (mungkin) terjamin. Jadi, beliau sanggup memperjudikan isu-isu perkauman, walaupun akan menggugat keselamatan negara. Andainya, YB Datuk Fadhil Nor atau YB Datin Seri Wan Azizah yang berckap begitu; pasti Norian Mai akan datang sendiri menyambut mereka dengan “Black Maria”.

Mahathir “Terdesak” Sangat-sangat

Ucapan Mahathir di Perhimpunan MCA itu difahami benar oleh mereka iaitu Mahathir “make believe” bahawa tangkapan ISA gelombang terkini terhadap pemimin PAS adalah agenda terakhirnya. ISA yang digunakan terhadap pemimpin PAS kelak kununnya ada justifikasinya.

Mahathir cuba yakinkan rakyat, “PAS members involved in these extremist groups, who have been trained and have fought for the Islamic cause in foreign countries, including for the Taliban regime in Afghanistan”. Tetapi Mahathir lupa, perwakilan MCA bukan sebangang perwakilan UMNO yang 2,000 ekor di PWTC. Dulu Ezam diISAkan kununnya nak gulingkan regim Mahathir pakai “rocket launcer dan grenade”. Sampai sekarang yang kita nampak cuma “rocket launcer dan grenade” berkualiti rendah tersimpan dalam seluar Mahathir saja..!!

Mahathir “Hapak wa Haprak”

Syukur alhamdulillah, tak ada siapa di kalangan kaum Cina yang terimbau menghayati ucapan Mahathir berbau politik “HAPAK dan HAPRAK” itu. Mereka tenang kerana mereka tau nawaitu adu-domba MahaHAPRAK itu. Mahathir mencetus “bahaya”. Dulupun mereka dituduh EKSTRIMIS dan KOMINIS oleh Mahathir setelah mebodek kaum Cina bagai nak rak sebelum pilihanraya Nov ’99.

Jadi, analogi “Biawak Tersepit” amalan Mahathir tak akan dibenarkan ulang dua kali. Parut lama kerana di cakar biawak tua dah mati tu masih berbekas lagi.

Walaupun ada cerita “baling kerusi” terjadi (untuk pertama kali dalam sejarah MCA), tetapi itu disebabkan Liong Sik nak ikut jadi “MahaHAP”L”AK” macam Mahathir yang 100% “mahaHAP”R”AK”.!! Itu “lain ceLita” – lain “StoLy”…Haiiiyyaaaa….. lu yingat summa olang manyiak bolo kaaa. Kiling cibai la lu.. Tiu ni ama golombo fahai; lu sei la Mahadead… Legi baik?”

Ulamak UMNO Jadi “Kaldai”

Mahathir yakin sekarang, kaum Cina perlu di”eunach”kan macam pemimpin UMNO juga. Tapi Mahathir tak sedar, nenek moyang kaum Cina di Malaysia sudah lama melupakan “era EUNACH” itu; sejak datuk nenek mereka menjejak kaki ke negara ini.

Bukan macam “mamak-malbari Krala” yang tak tau bersyukur dan berterima kasih. Piiirrraaaahhhhhh…!! Dah kawin Melayu cabut lari – balik Krala..!! Ulamak UMNO yang menikahkan diupah bukan setakat jadi “kadhi” tetapi jadi “Kaldai” Mahathir. Tanya Hj. Nakhaie..!!

Amin Sapiro
(Ahli UMNO Berkerat Rotan)


        
Ke atas    Balik Menu Utama    Tarikh artikal diterbitkan : 8 Ogos 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://clik.to/tranung dan Email : tranung2000@yahoo.com