Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


MERITOKRASI: ORANG MELAYU SEDANG MENGALAMI PROSES GENOCIDE..!!

Amin Sapiro (Mahathir anggap orang Melayu “kucing kurap”..!)

SEJAK mula tersiar di akhbar, kununnya Pemuda UMNO menyatakan bantahan mereka terhadap dasar “meritocracy” pendidikan anak-anak Melayu oleh regim Mahathir; 99.9% orang Melayu berkata: Itu wayang saja. Jangan harap sangat.

Tak ada siapa percaya kesan bantahan Pemuda UMNO yang tersiar di akhbar-akhbar itu. Orang Melayu yang 99.9% itu memang faham: Pemuda UMNO adalah “pondan-pondan Siam” yang main Bangsawan di Phuket dan Pataya saja.

Bukan saja Pemuda UMNO pelir masing dan lama mati pucuk, “pondan” macam diorang ini adalah kategori umat manusia yang langsung tak berpelir. Tak faham lagi? Pemudah UMNO TAK ada pelir!! Kalau tak caya, cuba bukak seluar.. Apa ada? Tinggal tunggul saja. Itulah spesis “Eunuchs”..!! Marah ke kat Amin Sapiro? (lagi karam UMNO di Johor, cubalah marah-marah…!)

Pemuda UMNO: Otak Kemetot – Otak Semut!

Kita sudah melihat bagaimana Pemuda MCA sanggup bercanggah dan bertelagah atas perkara-perkara dasar. Itu cara mereka melihat kepentingan mereka secara totaliti. Mereka memandang jauh. Nun ke hadapan. Ke satu zaman yang mencabar.

Tetapi Pemuda UMNO, WANITA, Puteri “kayangan” UMNO – dan UMNO se UMNO-UMNOnya; seolah-olah mereka dianggotai oleh orang pekak-tuli, mata buta, otak Kemetot – otak Semut! Langusng tak tunjuk otak cerdik sikit pun..!!

Tidak nampak langsung WANITA UMNO, Puteri “kayangan” UMNO – dan UMNO se UMNO-UMNOnya menguit liah. Masing-masing tinggal diam membisu macam ibu dan bapak “kelkatu” yang baru keluar dari busut. Masing berterbangan ke udara tinggi-tinggi mengerumi api. Tapi terbang kalkatu UMNO ini sekadar mencari haluan sendiri. Malangnya, tak sampai se hasta dari bumi sudah patah sayap. Berakhir riwayat masing-masing seperti kaum “Red Indian” di benua yang terbesar.

Begitulah bangangnya Pemuda UMNO dalam isu ini. Mula-mula bukan main bising. Macam nak pecah gegendang telinga. Sampi masa, bila Mahathir ramas buah sentul diorang… melopong mulut.

Pemuda UMNO memang jaguh dalam perkara “cakap buang-buang” – tabur sana sini. Kununnya: Mahathir tak patut buat dasar sendiri saja, dia kena fikirkan parti. Macam-macam kutuk di belakang Mahathir. Waktu itu ada yang kata, “Pemuda UMNO tiang harapan”. Wah!! Bukan main garang! Tetapi, bila Mahathir panggil dan baru setakat diberi penerangan “versi keling Mamak” ini; “pelir” Pemuda UMNO masuk ke dalam macam “kepala kura-kura labi-labi” yang ketakutan..!! Apa sudah jadi? Memang dasar Pemuda UMNO memang “pelupa”…!!

Pemuda UMNO Berkain Singkat

Di Utusan “yang Meloyakan”, berpusu-pusu wakil Pemuda UMNO membuat kenyataan akhbar mempersetujui bulat-bulat penerangan Mahathir mengenai perkara itu. Masing-masing bukan main puji mengangkat Mahathir – setinggi langit. Pemuda UMNO dimasukkan Mahathir ke dalam “Black hole:.

Yang menghairankan kita, Dasar Meritokrasi membabitkan kepetingan bangsa yang sama dengan puak UMNO dan orang Melayu dalam jangka panjang. Sewajarnya, wajar diperhetongkan terlebih dulu sebelum “malbari PukiMak” yang seorang ini saja boleh pinda apa dia suka. Bukan itu caranya. Orang Melayu ada saham untuk menentukan arah mana mereka akan dibawa oleh UMNO.

Tambahan pula, walaupun UMNO bukan lagi sebuah parti yang berwibawa, jangan bikin rosak negara dan masyarakat begitu sekali. Sudahlah UMNO dan pemimpinnya sah dah tak maruah, keyakinan 11 juta orang Melayu seluruh negara patut diberi sedikit pertimbangan.

Pemimpin UMNO pun bukanlah terdiri dari mereka yang berotak cerdik dan berkelayakan hebat untuk berfikir secara terbuka. Mereka adalah golongan “eunuchs” politik. Pelir mereka sudah di kasi oleh Mahathir. Tolak tepilah fenomena “tukang jilat”, walau mereka berkelulusan Ph.D dan Masters Degree, tapi sampai hari ini “bangsat” pelacur ilmu itu lebih baik sikit dari berkelulusan Pusat Serenti.

Kita pun tau, kalau Mahathir ISAkan mereka, menggeletar lutut siorang ni. Whatever it is, inikah type orang UMNO yang berkelayakan dan mampu membincangkan isu-isu kepentingan bangsa masa depan? Meluat sangat hati rasanya. Jijik loya tekak, nak temuntah!

Betul-betul kata, Puak UMNO se UMNO-UMNOnya sudah jadi “Golongan Perhambaan”. Mereka adalah golongan orang Melayu jenis “Tidak Apa”. Adakah puak ini yang layak diharap oleh orang Melayu bagi menentukan apa juga Dasar mengenai bangsa dan agama, pendidikan dan pelajaran, pembangunan dan kemajuan, kewibawaan dan maruah, integriti bangsa dan hala tuju masa depan orang Melayu? Mereka adalah seperti orang “berkain singkat”..!! Bukan saja lutut tersingkap, malah “awang” diorang pun dah nampak. Dah tak ada.

Suatu Persoalan Mega

Bagaimana orang Melayu tidak akan berkata bahawa UMNO dibawah teraju Mahathir Kutty si PikiMak ini membantu ‘mamak Firaun’ itu melaksakan dasar “GENOCIDE” sosial terhadap orang Melayu? Justifikasi dan alasan mereka berkata begitu juga sudah cukup banyak. Membicarakannya pun dah naik jelak. Muak. Sana-sini orang Melayu “melalak” menyanggah-bantah dasar Mahathir yang semakin HAPRAK..!! Dasar Mahathir terhadap orang Melayu sama seperti dasar “Keling MABOK TUAK”..!.

Malangnya, pemimpin UMNO seperti orang pekak badak. Orang cakap dari arah mana, mereka tak akan dengaq. Pemimpin UMNO sudah berpada dengan hujah Mahahir mengenai dasar yang akan meruntuh peradaban dan pembangunan minda dan sosial orang Melayu.

Tak terfikir di kepala hotak kita; sakadar berbincang dalam tempoh satu jam saja, Mahathir dan putuskan satu Dasar yang akan memusnahkan masa depan orang Melayu. Pemuda UMNO pulak sudah yakin dan menyokong penuh. Memadai Mahathir memberi penerangan cuma sekali. Pemimpin UMNO memang berotak bengap..!!

Padahal, cendekiawan Melayu seluruh negara akan berbincang dalam satu Seminar yang dihadiri oleh semua lapisan masyarakat (rujuk: >www.melayu.com<). Itupun belum tentu lagi pandangan mereka akan diambil perhatian. Sebab, isu yang diputus Mahathir dan dipaksakan kepada orang Melayu (dengan bantuan UMNO se UMNO-UMNOnya) itu adalah “Dasar Dendam Kesumat” Mahathir “anak keling keparat” kepada orang Melayu..!!

Apakah Agenda Mahathir PukiMak sebenar, kalau tidak bertujuan hendak menGenocide bangsa Melayu? Memang sial bedebah ini. Masa kecik-kecik dulu tak nak mampos dia……

Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO – berkerat Rotan)


        
Ke atas    Balik Menu Utama    Tarikh artikal diterbitkan : 16 Ogos 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://clik.to/tranung dan Email : tranung2000@yahoo.com