Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


MAHATHIR MENCABAR KESABARAN ORANG MELAYU..!!

Amin Sapiro (sudah lama faham “gertak” anak Keling ini)

KALAU Dr. Mahathur kata orang Melayu pemalas, kita tak kesah sangat. Sebab, dulu negeri ini hutan simpan sja, tapi orang Melayu yang buka. Kalau Mahathir kata, orang Melayu pelupa pun tak apa; sebab orang Melayu TAK pelupalah, maka maksiat si Keparat bernama Mahathir kena ungkit.

Apa juga yang Mahathir cakap sekarang, tak ada orang yang nak meradang. Sebab, Mahathir dah dikategorikan oleh seluruh rakyat Malaysia sebagai “keparat bangsat anak haram”..!! Babi pun masih orang pandang, tapi Mahathir dianggap macam binatang jalang. Itu saja. Nak cerita banyak lagi buat apa?

MARI kita timbang sama-sama. Tanpa memikirkan kaum dan bangsa, ugama dan kepercayaan, ideologi politik dan kecenderungan sosial; dalam sebuah negara seperti Malaysia: Adakah wajar rakyat merengkok menahan ragam karenah seorang nyanyok yang dah nak mampos?

Soalan itu kena jawab dulu. Lebih-lebih orang UMNO. Sebab merekalah yang jadi tukang jilat punggung Mahathir tiap kali si tua kutok itu jual temberang lapoknya dimana-mana – tak kira Perhimpunan UMNO, kepada Akbar, TV atau dalam kelambu CT Asma sedang bergondol!! Hihihihi…

Orang Melayu Diperbodohkan

Sejak 20 tahun Dr. Mahathir mentadbir negara, selama itu juga orang Melayu diasak dan persakitkan oleh si bedebah ini. Mereka disuruh supaya bersabar. Gaji kakitangan wam tak naik sebab ekonomi tak elok katanya.

Ulamak UMNO pulak disuruh Mahathir berkempen sakan, kununnya, musibah dari Tuhan. Malangnya, sehingga hari ini, kesabaran orang Melayu dibalas oleh Dr. Mahathir dengan ancaman dan ugutan yang bukan-bukan. Bak kata pepatah, Mahathir membalas “tebu dengan tuba”.

Mahathir tahu tahap toleransi dan kesabaran orang Melayu memang tinggi. Itu sebab, kebelakangan ini, tidak ada satupun dasar yang dilakukan oleh PukiMak Mamak Barua ini yang tidak menjejaskan masadepan orang Melayu; walaupun orang Melayu adalah sebuah komuniti terbesar dalam sebuah masyarakat majmuk di negara ini. Antaranya Mahathir “mempertidakkan”:

a) hak dan keistimewaan orang Melayu dalam semua bidang yang diperakukan dalam Perlembagaan. Ini termasuk Pasal 153 Perlembagaan berhubung dengan “keiatimewaan orang Melayu”; termasuk mengenai biasiswa, bantuan subsidi dan peluang pendidikan dan pelajaran,

b) bantuan dalam bidang meningkatkan taraf ekonomi dan sosial, dll.

Malah, Mahathir begitu berani mempertikaikan kedudukan agama Islam sebagai agama resmi negara. Mahathir sengaja mempersendakan orang Melayu dalam perkara-perkara itu (termasuk agama Islam) kerana beliau menganggap orang Melayu adalah bodoh, pemalas dan pelupa (seperti penyokong & pemimpin UMNO).

Bagi “Barua Krala bangsat” ini, orang Melayu adalah mudah diurustadbir dan akan sedia menerima sistem Feudal dengan selesa dan tidak banyak kira bicara. Ini termasuk raja-raja yang cuma mendongkol tak tau apa benda. Tak berapa ekor yang faham apa tanggungjawab mereka sebenar..!!

Siapa Barua-barua Mahathir?

Mahathir menganggap jika minda dan aktiviti orang Melayu dikawal dan dikongkong melalui satu sistem peraturan yang berunsur ugut dan gertak; mereka akan mudah dijadikan golongan manusia timid (penakut), tidak ada visi, tandus cita-cita dan sanggup menjadi hamba.

Kununnya, bagi Mahathir, orang Melayu telah serasi dan selesa dengan hidup dalam kepayahan. Mereka berpada dengan “cukup makan dan pakai” saja. Kongkongan yang bergenda melalui ugutan dan gertakan akan berjaya menjadikan mereka sebagai kaum yang dayus (docile) – hidup dengan doa dan solat saja…

Inilah yang sedang dilakukan Mahathir hari ini. Pemimpin UMNO termasuk ulamak UMNO telah dijadikan “mouth piece” beliau. Hingga pemimpin UMNO sanggup jual negeri dan Ulamak UMNO bertukar jadi “makaq tegang”…!!

Akhirnya Mahathir merasa dirinya cukup selesa, kerana yang bertungkus lumus meyakinkan orang Melayu adalah dari zuriat Melayu sendiri – spesis “penyangak” kelompok UMNO namanya..!!

Semua Orang Melayu “Barua”?

TIDAK..!!…Tidak..! Tidak..! Cuma 10% dari julah orang Melayu saja yang sanggup jadi “Barua Mahathir”. Yang 90% selebihnya tidak ada taatsetia kepada parti yang dah lumpuh itu (UMNO “Baru-a) tajaan si PukiMak ini. Kerana itulah, Mahathir dan sekongkolnya merancang untuk menimbulkan pelbagai angkara dan musibah terhadap golongan yang 90% itu. Antaranya:

a) semua keistimewaan untuk orang Melayu yang digunapakai dalam Perlembagaan dicabut dan dinafikan habis-habisan;

b) orang Melayu diberi imej paling buruk kepada kaum lain di negara ini dan dunia;

c) agama Islam dibusukkan sehingga diberi pengertian lebih hodoh dari agama Jahiliah zaman-zaman sebelum Nabi;

d) gambaran bahawa orang Melayu adalah tidak bertamddun dan mengamalkan seburuk-buruk budaya yang kununnya bersebab dari ketaksuban mereka kepada pengujudan sebuah Negara Islam.

Macam-macam lagi maki seranah Mahathir. Dia telah menggunakan pelbagai tafsiran yang bukan-bukan terhadap agama Islam dengan harapan orang Melayu sendiri akan menolak parti berprinsipkan agama.

Mahathir Hasut Benci Islam

Mahathir beragenda supaya kaum lain di negara ini akan membenci Islam dan bangsa Melayu sebagai penganutnya. Buktinya, Mahathir tidak putus-putus menyalahkan parti-parti Pembangkang Melayu sebagai punca keruntuhan ekonomi negara dan kerosakan moral sosial orang Melayu kerana menyokong parti-parti terbabit. Dia tak sebut dirinya dan Kroni “bastard” peliharaannya yang sekawan dengan Soros punya kerja..!

Atas segala-galanya, Mahathir menghasut minda rakyat supaya berfikir dan menyakini bahawa negara ini akan porak-peranda jika Pembangkang berhaluan agama (Islam) mememerentah. Beliau menutup semua cerita baik negara-negara yang bercorak pentadbiran Islam yang kita tahu jauh berpuluh kali ganda lebih maju disemua bidang dari beberapa negara bukan Islam.

Malah Mahathir menutup cerita pembangunan sebuah negara Islam di Iran (contohnya). Dia lebih merujuk kepada Fidel Castro dan Fujimori – bapak angkatnya.

Orang Melayu Bukan Kaum “Meminta-minta”

Bukan pula orang Melayu “sikit kasi banyak mintak” – Oii…TIDAK! Orang Melayu tidak perlu meminta dari sesiapa atas hak mereka. Telah terbukti sejak dulu, sebagai satu bangsa yang bermaruah dan beragama. Negara ini mereka yang memerdekakannya, tak payah tunggu Malbari Krala datang tolong.

Orang Melayu tidak peduli soal remeh-temeh. Mereka sedar bahawa toleransi adalah kunci kemajuan negara ini. Jangan ada sesiapa mempertikaikan. Mereka senang kalau berhadapan dengan Kominis, sementara “malbari” suku sakat Mahathir lari lintang pukang. Putih tapak kaki lari di kejar Kominis…..

Buktinya ada, Tunku Abdul Rahman sanggup meletakkan jawatan PM setelah diberi petanda oleh rakyat. Begitu juga Tun Hussein Onn. Tetapi, apa sudah jadi bila perkara yang sama berhadapan dengan Mahathir? Apa respon dan tindakan beliau? Si Barua baka India ini berpatah menyusahkan kita – orang Melayu. Orang Melayu masih tahan lagi?

Mahathir Sedang Enak Menggesek Biola

Hari ini, Dr. Mahathir tidak ragu-ragu lagi bertindak sesuka hati. Bagi si keparat laknatullah ini, Undang-undang negara, Perlembagaan dan Hak asasi manusia tidak releven baginya. Itu semua tidak ada nilai kepada beliau. Beliau menganggap seolah-olah dianya sendirian “above the law”. Dia mengatasi undang-unang. Sementara rakyat wajib patuh mengikut peraturan dan undang-undang ciptaannya – telunjuk bengkok si keparat ini..!

Mahathir mempersetankan semua. Dia tidak peduli dengan hak dan kuasa rakyat. YD Pertuan Agung cuma berguna untuk membuka Dewan Rakyat dan Dewan Negara saja. Raja-raja cuma dianggapnya seperti “menyemak mata”nya saja. Bagi beliau, selagi kuasa pemerentahan di tangannya, tak ada satu biji mata boleh menentang. Dia fikir, orang Melayu patut tinggal dalam hutan. Lebih teruk dari zaman orang Melayu dibawah penjajahan.

Melayu Yang Dungu Atau Si PUKIMAK Ini?

Sejak tahun 1988, orang Melayu sudah memberi petanda bahawa rakyat sudah menolak si Mahathir PukiMak ini. Malah, sejak Tan Sri Musa Hitam meletak jawatan TPM, Mahathir seharusnya sedar bahawa dirinya sudah ada tanda-tanda tidak disukai oleh rakyat (khususnya orang Melayu).

Malangnya, Mahathir bermuka barua. Muka bangsat. Muka manusia keparat tak tau adat lembaga. Memang asal keturunan “paria”. Yang hairan kita, boleh kan Rais Yatim dengan Ku Li pulak sanggup jadi “barua” dia ni… MasyaAllah… Mana pegi otak Ph.D dan “long political experience” depa ni?

Akhirnya, pada tahun 1988, UMNO begitu kacau-bilau hingga berlaku peristiwa UMNO Lama terbatal. Mahathir tidak peduli. Baginya, itu tidak menjadi hal. Dalam agendanya, selagi orang Melayu boleh dipecah-belahkan, boleh diloceh pelir dan tidak bersatu, dan ada pihak yang sanggup jadi tukang jlat; beliau boleh buat apa dia suka. Dah betullah sekarang…

Cuma sekarang bukti teorinya releven sudah ada. Tengok saja karenah penjilat dalam kepimpinan UMNO. Tengok saja sifat “hamba-abdi” anjing-anjing Mahathir dalam Jabatan Polis. Tengok Eusoff Chin yang dilantik jadi Ketua Hakim Negara sebelum Dzaiddin. Inilah mereka-mereka yang tak ubah seperti “anjing-anjing” di zaman Firaun.

Kalau orang Melayu sedar, jumlah 10 juta orang Melayu adalah angka yang memberi kekuatan kepada negara ini. Jika UMNO sekadar meletakkan negara ini sebagai negara maju, tapi rakyat merengkok kelaparan dan hutang berbillion, apa jadahnya?.

Setakat ini, apa jua yang dilakukan oleh Mahathir tak ada apa yang berkesan. Tindak orang Melayu (setakat ini) setakat bising dalam ceramah saja. Dimana silapnya? Perlu kita tanya sekarang, siapa yang dungu sebenarnya? Sekadar nak “let off steam” saja kah?

Amin Sapiro
(BEKAS ahli UMNO – berkerat Rotan)


        
Ke atas    Balik Menu Utama    Tarikh artikal diterbitkan : 16 Ogos 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://clik.to/tranung dan Email : tranung2000@yahoo.com