Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite                             


Golongan Cap Semut/Cap Gajah dalam umno

Kebanyakan wanita umno benar-benar tidak berfikiran terbuka. Hairan saya, pada satu ketika, mereka menyalahkan barisan pembangkang dan berkata, "mengapa mereka (BA) tak sedar-sedar? Mengapa mereka suka buat fitnah dan tidak bersyukur dan berterima kasih pada kerajaan? Budak-budak reformasi ni tak ada hala tujuan hidup dan blah blah blah blah... "

Apabila melihat tingkahlaku dan sikap mereka, nampak mereka ini macam orang pandai (sekadar pandai bercakap/membebel), tapi rasanya pemikiran mereka tidak jauh ke mana. Terbatas dek lingkungan budaya wanita umno yang diamalkan sekian lama.

Budaya yang menjijikkan itu terus diamalkan. Mereka terlalu taksub kepada budaya memfitnah dan menceceh, suka bercakap tak tentu pasal, suka dibawa berjalan atau berrombongan ke Langkawai, ke Siam, Pengkalan Kubur atau Ke Medan. Mereka mudah dipujuk hanya dengan sehelai kain batik, atau wang RM20-30! Mereka hanyut dan khayal dengan pakain putih/merah yang diberi percuma ketika ada pertandingan . Mereka juga akan menjadi macam rusa masuk kampung kalau dibawa ke rumah Pak-pak Menteri yang rumahnya besar dan macam mahligai, mulut mereka akan ternganga luas dan mata mereka akan terjojol keluar kalau melihat bangunan tinggi seperti KLIA, KLCC, KL Tower atau rumah Mahathir di Putrajaya. Kesiannya mereka.... dibodohkan dan dijadikan seperti binatang tunggangan oleh pemimpin umno.

Agaknya, apabila balik ke rumah, melihat di kiri kanan mereka, apakah yang ada dalam otak mereka ini? Apakah masih terlopong mulut laksana Pak Pandir atau bercita-cita tinggi seperti Mak Jenin? Masih menunggu tiba giliran untuk dibawa rombongan lagi? Atau diberikan sehelai kain batik cap semut, atau sehelai kain pelikat cap Gajah.

Kesian! Sehingga bilakah wanita umno ini terperuk di dalam budaya yang begitu?

Apabila Puteri umno dicadang untuk tidak diletakkan di bawah kepimpinan Pergerakan Wanita umno, maka pastinya pucuk pimpinan Pergerakan Wanita merasa tak sedap duduk. Bimbang hilang pengaruh dan hilang kuasa lagi. Maka marahlah Mak Cik-Mak Cik ni.... (gelak saya bila sebut perkataan mak cik, sebab pasti ada yang marah!).

Azalina Othman dijangka menerajui Puteri umno seperti kehendak Mahathir. Dalam tulisan Wak Amin, beliau telah menyelongkar siapa Azalina ini. Mungkin saya tidak pernah mengenali beliau selain mengenali ketika beliau mengendalikan satu program (Night Line) di NTV7, sebagai pengacara. Tetapi menurut teman-teman yang bekerja di media massa, semua perkara yang ditulis oleh Wak Amin adalah benar. Seperkara yang diperkatakan ialah Azalina bukanlah seorang muslim yang mempunyai pegangan kuat kepada agama kerana telah biasa dengan cara gaya hidup yang bebas, termasuk dalam soal hubungan dengan lelaki dan juga cara hidup di luar batasan Islam.

Menggapa Rafidah marah sangat dengan Azalina ? Huh, dengar cerita dari mak cik-mak cik di Johor (ketika saya ada di sana kelmarin), kerana Azalina mencadangkan agar Puteri UMNO diurus, ditadbir sendiri agar mempunyai imej yang lain dari Pergerakan Wanita umno, imej yang lebih profesional, yang lebih berdaya saing, yang lebih moderate. Itu yang menyebabkan Pidah marah sangat, kerana dalam erti kata lain, imej Pergerakan Wanita umno memang dah teruk sungguh! Hancuss!! Yang ada cumalah golongan mak cik yang boleh dibodohkan, boleh digulaikan , boleh digoreng dan dibakar hangus, atau digoreng sesedap rasa jika keringat mak cik-mak cik ini masih diperlukan.

Mak Cik umno ini umpama golongan kelas pariya dalam umno. Walaupun tenaga mereka diperlukan semasa pilihanraya sebagai baruah umno yang bergerak menerusi Gerak-10, tapi usaha dan keringat mereka hanyalah sekadar memerah tenaga kaum mak cik-mak cik ini, kerana pada masa yang sama, kaum lelaki dan pemuda-pemuda umno hanya bergoyang kaki di warung-warung kopi, dapat hadiah dan wang dari pelbagai sumber, menjadi pencatur politik dan pencetus minda kununnya. Apa yang makcik umno ni dapat??? Dapetlah kain tudung buatan Indonesia yang ada cop Cerlian Deon (dekat dah ngan Celine Deon atau Christian Dior), apa-apalah,jadi ada sebut mat salleh sikit, tergeliat lidah mak cik-mak cik tu!! Dapet gak duit RM30 buat upah menceceh dan upah ayak liok! Peh tu, tertonggek-tonggeklah makcik-makcik umno ni dari sebuah rumah ke sebuah rumah berkempen, kununnya! Dalam otak mereka sebenarnya kosong! Tak ada fokus hidup, merapu saja. Apa yang Mahdey kata, itulah yang dia orang ni cakap. Sampai bila orang tanya, kamu nampak ke DSAI meliwat? "idoklerr, tapi Mahadey kata...." itulah bukti banganggnya wanita umno ni! ish..ish ..ish... kesian kesian.

Maka, dengan itu, hiduplah makcik-makcik umno ini dengan budaya yang begitu bertahun lamanya! Apakah jenerasi yang berilmu, berpendidikan dan ada maruah, ada nilai diri, golongan yang beriman, yang berpegang kuat kepada agama Islam, golongan yang tahu baik buruknya, golongan yang tidak mudah dibodoh dan dibangangkan akan dapat menerima umno?

Nak ajak kami masuk umno? Pasti TIDAK!! Buatlah apa strategipun, kalau itulah yang umno nak cernakan, kirim salam!

Dan buat Azalina Othman, berhati-hati apabila mengeluarkan bicara yang berkaitan dengan Islam , PAS dan Hukum Menutup aurat, kamu tak layak bercakap apa-apapun dalam hal ini!!! Kamu sendiri tidak amalkan hukum Islam mengikut syarak, jauh sekali dari menghayati Islam sebagai seorang yang dikatakan Islam. So,be carefull, jaga mulut sikit....!! Jangan ingat samseng dan laser kamu saja!!

Dahlia/KL


        Ke atas

Diterbitkan oleh : Tranung Kite Cyberlink
Laman Web : http://tranungkite.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com