Laman Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000

 

Demokrasi Lemah, Pilihan Raya Tergugat

Fathi - Soalan Sdr. Fathi Aris Omar
Rustan - Jawapan Sdr. Rustan A Sani


Fathi : Bagaimana tanggapan Sdr terhadap pilihan raya ke-10, pilihan raya terakhir sebelum kita melangkah ke alaf baru?

Rustan : Perkembangan politik amali hari ini datangnya dari gerakan sosial sebelum ini atau apa yang dinamakan "reformasi". Ia tercetus dari peristiwa pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim. Tetapi bukanlah bermakna beliau yang mencetuskan gerakan sosial itu sendiri. Gerakan sosial itu lebih kompleks daripada peristiwa pemecatan itu sendiri. Ia datangnya daripada proses pemodenan, pendidikan, liberalisasi masyarakat kita sendiri dalam dunia yang kian sejagat.

Kini sudah wujud satu lapisan generasi baru yang lebih komited pada kebebasan, ketelusan dan akauntabiliti pihak berkuasa. Sikap tunduk kepada pihak berkuasa sudah digantikan dengan kesedaran hak-hak sebagai warga negara yang mahu menyertai proses politik. Apabila timbul krisis politik, sikap itu disalurkan dalam kegiatan-kegiatan bersifat politik. Kebangkitan atau groundswell itu diterjemahkan dalam organisasi, dan kemudiannya pula dituangkan ke dalam badan-badan politik yang terlibat dalam pilihan raya, khususnya melalui satu kerjasama yang dinamakan "Barisan Alternatif". Kebangkitan ini nampaknya belum pernah berlaku sebelum ini.

Selain melahirkan kekuatan kepada gerakan anti-establishment, mereka juga melahirkan kerencaman yang ada kalanya sukar difahami. Gerakan baru ini bertemu dengan gerakan-gerakan politik yang sedia ada, misalnya gerakan politik yang bersifat populis, PRM, disuntik darah baru yang digelar "reformasi". Ada gerakan lama yang berasaskan nasionalisme lama, misalnya PAS, yang turut terkena darah baru reformasi. Ada jga gerakan politik yang berasaskan kaum, DAP, yang sedang mengalami reformasi pemikiran, dibantu darah baru akibat gerakan sosial yang kita namakan reformasi itu.

Kita sedang berdepan dengan suasana yang kompleks yang sedang mencari bentuknya. Bentuk yang ada kini ialah Barisan Alternatif -- kerjasama antara empat parti, setiap satunya mempunyai masalah-masalah tersendiri. Bagi saya, pilihan raya ke-10 ini merupakan ujian sejauh mana Gerakan Reformasi, yang sedang berbentuk itu, dapat diterjemahkan dalam realpolitik (politik amali).

Fathi : Sepanjang setahun bergeraknya proses politik yang dikenali "Gerakan Reformasi" itu, banyak sisi buruk pada sistem dan parti pemerintah terdedah dengan jelas. Apakah panggilan untuk pilihan raya umum dengan tergesa-gesa ini satu usaha dari pihak establishment memulihkan imejnya?

Rustan : Ya, mana-mana kebangkitan seperti ini bermula dari idealisme. Kita bercakap tentang banyak keburukan dan usaha-usaha pembaikan yang bersifat jangka panjang. Tetapi apabila berdepan dengan politik amali, kita terpaksa bergelut dengan perebutan kuasa yang sebenarnya. Maka di situlah, keburukan itu akan timbul. Ada orang menjadi primadona, ada yang bersifat pentingkan diri sendiri, ada yang oportunis, ada yang mengejar nama serta jawatan. Ketika berdepan dengan pilihan raya, maka timbullah isu-isu pengagihan kerusi -- di sinilah ujian untuk mengimbangi antara kepentingan diri sendiri dengan idealisme. Ketika awal Gerakan Reformasi, isu-isu ini tidak ketara. Tetapi apabila berebut kerusi, susuk-susuk buruk itu pun keluar. Dan ia dijadikan bahan propaganda establishment untuk menidakkan kemurnian perjuangan reformasi itu. Mereka pun berhujah, gerakan kebangkitan ini tidak ada apa-apa niat, semuanya gila kuasa, hujah mereka lagi.

Saya tidak menafikan wujudnya hal seumpama itu tetapi cabaran yang kita hadapi ialah mengurangkan susuk-susuk buruk itu agar ia tidak mengatasi atau mengecilkan idealisme sekarang yang perlu dituangkan ke dalam wadah organisasi. Cabaran kepimpinan kita ialah mengawal keadaan itu. Di kala itulah, ada orang yang belot, mengkhianati perjuangan, mudah dibeli. Di kala inilah, kita melihat rupa sebenar seseorang. Orang yang pernah dikagumi kerana kesanggupannya untuk berkorban, menghadapi penjara, untuk berdemonstrasi tetapi sekarang berada di pihak lain. Malah, sebilangan mereka cuba pula memburuk-burukkan gerakan reformasi. Hal ini lumrah berlaku dalam mana-mana kebangkitan sosial. Yang penting, pemimpin mesti memastikan idealisme itu dapat diteruskan.

Fathi : Maknanya, reformasi itu begitu besar impaknya sehinggakan bukan sahaja menampakkan wajah hodoh pihak berkuasa dan sistem yang didukungnya; tetapi juga menampakkan susuk-susuk buruk pendukungnya sendiri?

Rustan : Ya! Itulah yang dikatakan sea change atau kebangkitan meluas yang membawa perubahan besar.

Fathi : Kalau begitu, ertinya reformasi akan melimpah ke tahun-tahun berikutnya, walaupun selepas pilihan raya umum nanti?

Rustan : Ya, pasti ia akan berlaku tetapi kita tidak dapat teka. Katakan gerakan reformasi ini mencapai kemenangan. Kita akan berdepan dengan realiti. Realiti itu memandang tepat ke muka kita. Bayangkan Barisan Alternatif mendapat kuasa, penyakit-penyakit buruk ini akan menjadi lebih hebat.

Fathi : Kalau begitu, apa akan jadi pada reformasi sistem itu sendiri?

Rustan : Kalau hal-hal buruk itu, soal perebutan ruang kuasa, menguasai masa dan minda kita, lama kelamaan idealisme reformasi itu akan hilang begitu sahaja. Kita sendiri akan asyik dengan pembahagian khazanah kemenangan dan kita mengulangi kembali keburukan yang kita tentang pada mulanya.

Fathi : Tetapi hasrat rakyat bukan perebutan kuasa; rakyat mahukan reformasi tulen.

Rustan : Kalaulah anak-anak muda yang sarat dengan idealisme, yang berjuang dalam tempoh setahun lalu itu, sedar tentang keburukan yang sedang berlaku di sebalik tabir; mereka tentunya berasa amat kecewa. Sedangkan mereka berkorban -- mereka keluar ke jalan-jalan raya menyatakan hasrat mereka. Tetapi oleh kerana keburukan-keburukan itu satu yang lumrah dan sampingan, yang bukan asasi sifatnya pada gerakan kita, saya rasa kita harus kawal agar ia tidak merosakkan semua pihak.

Fathi : Apakah Barisan Nasional memandang serius pada gerakan ini?

Rustan : Ya, saya kira Barisan Nasional sedang berdepan dengan cabaran yang paling besar. Cabaran besar juga dikenakan pada projek individu-individu tertentu dalam Barisan Nasional yang melahirkan sistem yang buruk -- kita namakan kronisme, nepotisme, dan seumpamanya. Jika mereka dapat mengalahkan gerakan kita, pertamanya, mereka akan berasa lega. Kedua, mereka fikir usaha menewaskan gerakan kita perlu sampai ke tahap yang lebih tuntas (menyeluruh). Mereka akan menggunakan kekuasaan mereka untuk menekan golongan reformasi ini. Mungkin akan dihukum ketua-ketuanya yang difikirkan akan meneruskan tentangan terhadap kekuasaan mereka. Saya tidak hairan jika ada pemimpin-pemimpin tertentu disumbatkan dalam ISA. Ini hanyalah kemungkinan-kemungkinan yang berlaku.

Fathi : Apakah mungkin, walaupun Barisan Nasional memenangi pilihan raya umum nanti, wujud keinsafan di kalangan establishment?

Rustan : Soal kesedaran itu mungkin wujud tetapi apakah mereka mampu untuk mengubah? Mungkin juga mereka yang biasa memanipulasi sistem ini akan terus berbuat demikian. Malah, kemenangan ini dijadikan ruang untuk berbuat sesuka hati lagi. Akan selalu ada konflik antara dua pihak ini dalam organisasi itu jika ia kembali berkuasa. Saya fikir mereka yang mahu meneruskan tekanan kepada arus reformasi akan berjaya melaksanakan kehendak-kehendak mereka.

Fathi : Ada pengamat politik merumuskan pilihan raya kali ini hanyalah usaha Dr Mahathir untuk memulihkan imejnya. Selama ini, beliaulah yang paling hebat diserang. Dengan kemenangan baru itu, maka dia berfikir imejnya akan dibersihkan dan kuasanya dihalalkan semula.

Rustan : Saya fikir kita boleh melihat pada cara kempen itu sendiri. Sekarang memang wujud usaha memulihkan imej dan juga usaha menjelaskan bahawa semua keburukan atau kesalahan itu tidaklah benar. Malah, keburukan itu sebenarnya satu keperluan untuk membangunkan negara. Aspek itu cuba ditonjolkan. Pilihan raya kali ini akan memberikan mandat. Maka, mandat itu dijadikan alasan bahawa rakyat sudah menerimanya kembali. Oleh itu, dia mungkin membayangkan bahawa apa yang sedang atau telah dilakukan itu sudah diterima oleh rakyat. Jika kempen ini berjaya, mereka akan beroleh kemenangan. Dengan itu, mandatnya akan lebih mantap. Mereka akan cuba menekan sebarang penentangan terhadap mereka. Kritikan-kritikan terhadap keburukan itu akan lemah buat beberapa ketika. Oleh itu, projek-projek buruk mereka itu akan berterusan.

Fathi : Sepanjang tahun reformasi lalu, banyak institusi demokrasi menjadi sasaran kritikan. Tinggal lagi institusi pengurus pilihan raya. Sejauh mana institusi pilihan raya itu boleh mengesahkan pilihan raya umum nanti kerana ia sendiri juga berada dalam ruang sasaran kritikan?

Rustan : Kewujudan demokrasi selalunya dikaitkan dengan kewujudan institusi-institusi demokrasi itu sendiri. Tetapi terdapat dua jenis institusi demokrasi. Pertama, institusi yang benar-benar berperanan. Kedua, ada institusi yang kelihatan wujud tetapi tiada peranannya. Misalnya institusi Parlimen. Semua orang nampak. Ada bangunannya, ada sidang mesyuaratnya, ada pilihan raya umum dan perwakilannya. Tetapi belum tentu institusi Parlimen itu sedang berperanan sepenuhnya. Memang ada Parlimen, ada mesyuarat dan keputusan tetapi ada keputusan yang tidak mempunyai apa-apa erti. Ada undang-undang yang diluluskan mengikut kehendak Parlimen tetapi tidak mencapai hasrat atau peranannya kecuali terpaksa tunduk di bawah manipulasi golongan berkuasa.

Selain institusi itu wujud, soal seterusnya ialah bagaimana institusi itu memainkan peranannya. Begitulah juga sistem pilihan raya. Ia boleh berlaku tetapi belum memenuhi peranannya. Media massa, contohnya. Media berperanan menyebarkan maklumat kepada masyarakat. Tetapi media dalam masyarakat kita tidak bebas. Media dikuasai oleh pihak berkuasa. Maklumat yang disebarkan itu sebenarnya sudah dipesongkan, ditapis atau dimanipulasi sehingga ia tidak lagi membantu proses demokrasi; malah ia berperanan menghalang demokrasi. Semua institusi tertakluk kepada kelemahan ini. Sama ada media massa, pilihan raya atau Parlimen tertakluk pada manipulasi. Institusi-institusi ini juga berubah mengikut masa dan gaya kepimpinan orang berkuasa. Ketika awal merdeka, banyak akhbar bersifat bebas.

Banyak juga demokrasi di negara-negara yang baru merdeka, bukannya makin berkembang dan matang, tetapi makin merosot!

Intipati demokrasi bukan sahaja soal bilangan undi atau kerusi yang dimenangi oleh sesebuah parti. Intipati demokrasi ialah ada proses-proses check and balace. Agar sentiasa ada semakan terhadap perjalanan negara yang dipegang oleh kerajaan. Tidak ramai pemimpin suka demokrasi seperti ini. Bagi mereka, demokrasi ini menghalang kemajuan. Mereka tidak boleh mengagih-agihkan sesuatu sesuka hati. Mesti ada pihak-pihak yang mengawasi dan memastikan proses membuat keputusan tidak berlaku penyelewengan. Walaupun di peringkat membuat keputusan, pemimpin negara berasa mereka boleh berbuat sesuka hati tetapi beban keputusan itu nanti akan dirasai rakyat. Misalnya penswastaan. Projek ini memerlukan rakyat untuk terus hidup. Tetapi kenapa rakyat tidak dirundingi di peringkat membuat keputusan?

Banyak keputusan kerajaan kini bersifat misteri, tidak ada ketelusan. Ketelusan memerlukan semakan dari rakyat dan dari institusi-institusi demokrasi yang berkesan. Tetapi ketelusan mungkin dianggap rumit, lambat atau leceh. Oleh itu, mereka yang berkuasa tidak gemar ketelusan. Ketelusan ini akan mengurangkan syak atau pertanyaan dari rakyat.

Fathi : Kalau begitu isunya, bagaimana ketelusan dalam pilihan raya umum nanti? Amalan pilihan raya bukan sahaja hari ini dikritik atau disyaki tetapi sudah acap kali.

Rustan : Kalau kita lihat di negara-negara yang mantap demokrasinya, misalnya di Eropah atau Amerika. Soal keadilan, kebebasan atau ketelusan pilihan raya tidak timbul lagi. Jadi, rakyat tidak mempertikaikan lagi. Ia bukan isu di negara-negara ini. Malah, bukan setakat sebelum pilihan raya. Selepas pilihan raya pun, jika isu penyelewengan dalam pilihan raya masih menjadi isu, tindakan tegas akan diambil. Oleh itu, institusi pilihan raya sentiasa terkawal.

Amalan pilihan raya kita berbeza. Sekarang, makin banyak cerita tentang ketidak-telusan amalan undi pos, misalnya. Ketidaktelusan ini menimbulkan syak. Untuk mengelakkan syak ini, kita harus membenarkan pemantauan.

Fathi : Bagaimana pula daftar pemilih baru seramai 680,804 orang? Apakah Suruhanjaya Pilihan Raya tidak akan dipertikaikan dalam keadaan seperti ini?

Rustan : Saya tidak lihat SPR mempunyai hujah yang kuat. Hujahnya sangat lemah. Misalnya di sebuah negara seperti New Zealand, sehari sebelum tarikh pilihan raya, pengundi yang layak masih boleh mendaftar.

Fathi : Apakah ini boleh dijadikan hujah untuk mempertikaikan institusi pilihan raya itu sendiri? Rakyat sekarang sedang mengkritik hampir semua institusi negara ini.

Rustan : Itulah sayangnya SPR. Sikap SPR ini, dalam keadaan sekarang pula, membuka ruang yang lebih luas untuk dipertikaikan. Sudah ada pihak mempertikaikan polis, badan kehakiman, media, maka kini SPR pula. Jika semua institusi ini menjadi sasaran pertikaian dan kritikan, institusi ini berada dalam keadaan yang sangat lemah. Institusi wujud bukan melalui kuasa. Institusi-institusi ini wujud melalui penerimaan atau kepercayaan rakyat. Misalnya wang. Kita tidak perhatikan atau periksa dengan teliti setiap sen atau helai wang kertas. Sudah tertanam dalam diri kita, wang itu ada nilainya dan ia adalah asli. Jika banyak institusinya dipertikaikan, masyarakat itu di ambang kucar-kacir.

Fathi : Maknanya, kepimpinan Dr Mahathir sendiri membuka ruang untuk syak menyusup masuk dalam pemikiran masyarakat?

Rustan : Ya. Malah, dia tunjukkan pula bahawa dia tidak peduli pun sama ada rakyat syak atau tidak. Sama ada soal kepercayaan rakyat wujud atau tidak, Mahathir lebih menunjukkan keutamaannya kepada kuasa. Apabila dipertikaikan sesuatu tindakan, maka dia dengan sengaja menggunakan satu lapisan hujah untuk menghalalkan sesuatu tindakannya. Walaupun hujah itu sendiri masih dipertikaikan. Misalnya, dia berkata, "mahkamah sudah memutuskan begitu" tanpa mengambil kira bagaimana tanggapan rakyat terhadap mahkamah itu sendiri.

Fathi : Satu lagi tabiat berhujah Mahathir ialah minatnya untuk mengaitkan sesuatu itu dengan bilangan undi. Ketika berkrisis dengan hakim-hakim, Mahathir berhujah apakah wajar hakim lebih tinggi dari pihak Eksekutif yang dilantik oleh rakyat? Ketika berdepan dengan media, Mahathir sekali lagi berhujah, media atau wartawan tidak diundi. Jadi, bagaimana mereka boleh dianggap mewakili masyarakat?

Rustan : Sebenarnya apabila sesebuah parti memenangi pilihan raya, mereka diberikan kuasa untuk mentadbir negara ini. Kemenangan itu bukan "cek kosong" yang bertandatangan, yang boleh diisikan seberapa jumlah nilai cek tersebut. Mandat bukannya cek kosong. Mandat tertakluk kepada semakan. Sebab itu pilihan raya diadakan setiap lima tahun sekali. Jadi, walaupun sudah memenangi pilihan raya, bukannya bermakna dia boleh berbuat apa saja hanya berdasarkan undi yang diterima ketika pilihan raya.

Sistem demokrasi tidak begitu. Sebab itu, dalam sistem demokrasi yang matang, pendapat umum terus menerus dipantau. Jika rakyat tidak bersetuju dengan sesuatu program atau dasar, maka pemerintah tidak boleh meneruskannya. Pemimpin yang peka terhadap pendapat umum dikatakan pemimpin yang berjiwa rakyat. Pemimpin yang dipilih melalui pilihan raya sekali pun, tetapi tidak lagi merujuk pendapat umum, dia boleh berbuat apa sahaja sebenarnya seorang diktator! Seorang diktator yang dipilih oleh undi! Sedangkan kita tahu proses pilihan raya itu sendiri memang boleh dimanipulasi. Apabila tiba musim pilihan raya berikutnya, sistem itu dimanipulasikan lagi.

Hakikatnya, diktator bukan sahaja naik melalui kekerasan atau senjata. Banyak juga diktator naik melalui peti undi. Lebih-lebih lagi dalam amalan pilihan raya yang boleh dimanipulasi.

Catatan : Artikal ini adalah pandangan tokoh penulis, pemikir dan pemimpin BA, Sdr Rustam A Sani ketika sibuk kempen pilihan raya. Ketika itu beliau sedang memegang jawatan "jurucakap rasmi" Barisan Alternatif.

Asalnya bahan ini disediakan untuk Sdr kita Ahmad Lutfi Othman (untuk isu khas pilihanraya) tetapi tidak dapat digunakan (atas sebab kesuntukan masa untuk diterbitkan dan masalah Permit KDN DETIK).

Pandangan ini Insya-Allah masih sah (valid) walaupun selepas pilihan raya.


Diterbitkan oleh : Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com