Laman Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000

 

Speaker melanggar peraturan Dewan Rakyat

Fathi Aris Omar

www.malaysiakini.com

3:30pm, RABU: Speaker Dewan Rakyat selama lima penggal berturut-turut Tun Mohamed Zahir Ismail didakwa menggunakan kuasanya secara berlebihan dan melanggar peraturan dewan apabila tidak membenarkan dua usul dipinda.

Semalam Zahir menolak permohonan wakil DAP dari Bukit Mertajam, Chong Eng, untuk melantik Presiden KeADILan Dr Wan Azizah Ismail (Permatang Pauh) sebagai anggota jawatankuasa pemilihan parlimen bagi menggantikan Datuk Panglima Osu Sukam (BN-Papar).

Zahir juga menolak permohonan wakil PAS, Mohamad Sabu (Kuala Kedah) untuk menggantikan Pengerusi Jawatankuasa Akaun Parlimen (PAC), Datuk Dr Jamaluddin Mohd Jarjis (BN-Rompin) dengan wakil DAP (Kepong), Dr Tan Seng Giaw. Kedua-dua usul itu ditolak oleh speaker dengan alasan notis pindaan sepatutnya dikemukakan kepada dewan dua hari sebelum sidang.

Pengerusi DAP yang juga bekas ketua pembangkang selama 25 tahun, Lim Kit Siang, hari ini berkata Zahir sewajarnya menggunakan peraturan 26(1)(a), dan bukannya 28 seperti yang dirujuk oleh speaker itu. "[Peraturan 28] tidak relevan," kata Kit Siang.

Menurutnya, peraturan 26 itu tidak memerlukan notis awal sebelum memohon pindaan usul. Selain itu, katanya lagi, peraturan 32 yang memperuntukkan seseorang anggota dewan menulis pindaan terhadap sesuatu usul dan kemudiannya menyerahkannya kepada setiausaha dewan pada saat itu juga boleh digunakan.

"Satu-satunya cara membetulkan sikap speaker yang melanggar peraturan dan amalan tradisi dewan itu ialah mengusulkan peraturan itu dikaji semula," cadang Kit Siang. Langkah itu boleh diambil melalui peraturan 43, katanya.

"Bagaimanapun, amalan di Dewan Rakyat di Malaysia sudah menjadi begitu tidak demokratik dan lapuk sehinggakan masa tidak diperuntukkan untuk tujuan tersebut walaupun notis dikeluarkan mengikut cara yang betul."Diterbitkan oleh : Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com