Laman Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000

 

CAMANA MELAYU NAK “GO GLOBAL”, Ha..?

Pagi tadi, tiga kali saya berulang-alik ke warong “Sambal Tumis Udang” di bawah pohon ketapang itu. Tiap kali saya pergi, warong itu sunyi senyap. Tak buka hari itu? Apasal? Saya merungut tak kesudahan.

Baliklah saya menunggang ‘mountain bike’ usang saya. Tengah jalan saya bertemu Si Wak tuanpunya warong itu. Mukanya suggul amat. Mesti ada masalah ni, saya cakap sendirian. Saya tegur beliau mengapa warong tak bukak. Saya katakan, ayah saya tak lalu makan kalau tak ada “Sambal Tumis Udang” beliau.

Dia ketawa. Bangga jugak hatinya. Lantas dia jawab, “Hai….. eloknya kita berniaga ke Terengganu saja. Di Kg. Padan yang ceruk ni pun kita diburu dek Penguatkuasa Bandar Raya. Pantang tengok warong kita laku, makan nak free, dah tu mesti ‘angpau’ lagik..”. Ujar beliau.

Saya geleng kepala. RASUAH tahap rendah. Semua nak makan haram. Amacam anak bangsa boleh hidup? Yang “makan” orang Melayu, yang “kena makan” pun oang Melayu. Pi mai, pi mai…orang Melayu juga. Orang Islam. Sebangsa dan seugama antara yang “MEmakan” dan yang “KENA makan”.

Tak ubah macam jerung!! Kata saya dalam hati. Jerung gigi panjang kunyah Jerung tak de gigi. Lama-lama masyarakat ‘jerung’ lari bertaburan. Masa tu, sotong pun boleh hidup merdeka.

Kata Wak tu, “Abang saya di KT (Kuala Terangganu), dia pun jual Nasi Dagang. Tak ada pun cerita angpau atau makan free. Siapa makan mesti bayar. Tak payah mintak. Kadang-kadang nak sedekah bagi free sepinggan dua, pegawai kerajaan kata… Pak Mat jangan nak belanja kami. Kami ada gaji tetap. Pak Mat harapkan untung sebanyak mana sangat……” Wak tu mengeluh.

“Habis sekarang tak ada ke nak niaga warong lagi?” saya tanya.

“Tak taulah. Pasal angpau tak kesah sangat, ada untung kita bagi lah. Kalau datang makan, kita bagi free. Tapi masalah lain pulak ada timbul lagi ni…” kata beliau. Mengeluh lagi.

“Apa pasal pulak lagi?” saya tanya.

“Hai… UMNO marah!!” jawabnya pendek. Saya tercengang. Apa kena mengena “Warong Sambal Udang dengan UMNO?

Barulah saya tau. Rupanya kerana tarikan “Sambal Tumis Udang” yang menyebabkan orang berkerumun makan di warong itu. Masing-masing pulak bercerita politik, dannnn….cerita politiknya tentang Ku Li nak lawan Mahathir, cerita PAS sudah merentah Terengganu…macam-macam lagi; maka Ketua Cawangan UMNO sudah naik bengang habis….!!

Khabarnya mesyuarat UMNO Cawangan sudah jadi HOT sakan. Modal hujah di Warong “Sambal Tumis Udang” itu bangkit jadi hujah hangat. Ketua Cawangan naik bingung. Patut-patut boleh pujok orang, sekarang rakyat pulak sudah lebih pandai berbahas dari Ketua Cawangan. Itu sudah jadi “Kes Lawan Taukeh”. Ikut tradisi UMNO itu larangan Terperingkat!! Hehehe….

Kalau ikut dasar UMNO, orang itu mesti dituduh “meliwat” lah!! Itu tradisi UMNO. MKT pun ikut tradisi itu. Itu sebab Datuk Seri Anwar ulang-alik kena pergi mahkamah.

Saya pulang dan ceritakan kepada abah. Abah kata, “Ni lah UMNO, pantang silap..gum…!! pantang silap..gum…!! Lama-lama orang gum UMNO, baru tau..!!

Macam ni Melayu UMNO merentah, nampaknnya 1000 tahun lagi Melayu tak kan “go GLOBAL” lah!! – kata abah.

Hihhhhh…..susahnya UMNO ni..!! Feudal sangattttt…..!! Datuk Dollah Bedawi kena bincang kes warong ni kat MKT, kot!!

Mohd Halim Abdul Wahab,
Kg. Padan KL.Diterbitkan oleh : Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com