Laman Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000

 

Provokasi Rusuhan Angkara Siapa ? VI

Untuk Bahagian 6 ini, IB siarkan imej foto yang IB ceritakan suasananya dalam Nota #18 - #20 dalam Bahagian 2. Untuk cerita naratifnya sila rujuk kepada nota-nota tersebut.

Imej15

Ini adalah lanjutan dari kisah petugas keADILan yang ditempatkan di persimpangan lampu isyarat Jalan Raja Laut dan Jalan Isfahan bersebelahan SOGO untuk menasihati mereka yang membawa bendera BA supaya pulang. Sebaik sahaja lampu isyarat tersebut bertukar hijau dan pelbagai kenderaan mulai memecut, terdengar suatu bunyi yang sederhana kuatnya dari atas bumbung kenderaan rakan saya.

Imej16

Imej 15 dan Imej 16 menunjuk dengan jelas wajah pemuda yang mengibar bendera keADILan yang mana dengan kayu bendera itulah beliau mengetuk kereta yang kami naiki. Sambil melaungkan ‘keadilan, keadilan, … yeh, yeh, yeh …’ dalam nada yang bernyanyi nampak kegembiraannya dapat mengetuk kereta kami. Niat pemuda ini amat jelas bermaksud untuk menimbulkan kemarahan orang terhadap parti keADILan.

Imej17

Imej 17 menunjukkan van tersebut memecut lari mengikuti motorsikal-motorsikal yang telah dinasihati oleh petugas keADILan di persimpangan tersebut.

Imej18

Van yang dinaiki mereka ini memang telahpun kami rakamkan pergerakan mereka sebelum ini. Dari gerak-geri mereka sepanjang yang dapat kami perhatikan sememangnya mereka nampak terlalu ghairah ingin meninjolkan imej mereka adalah para ‘penyokong’ parti keADILan serta ingin mempamerkan perwatakan ganas dan biadap.

Imej19

Imej 18 dan Imej 19 menunjukkan van tersebut memang membuat ‘round’nya di sekitar bandaraya. Imej 18 dirakam semasa van tersebut berada di Jalan Tun Perak setelah datang dari Jalan TAR. Imej 19 dirakam ketika van tersebut memasuki bulatan di hadapan Bank Negara. Perhatikan bendera keADILan di sekeliling van dan juga tangan pemuda yang mengetuk kenderaan kami.

Apakah kejadian ini benar-benar suatu provokasi? Kalau saya orang awam lain, mungkin saya akan membuat rumusan bahawa orang keadilan bertindak jahat dan ganas walaupun belum menang pilihanraya lagi. Mungkin itu penganjur provokasi ini rancangkan. Mungkin kalau mangsa itu seorang gedeber seperti Ibrahim Ali (ATAU gangster terbaru UMNO Dato Adnan MB Pahang) maka akan terlaksanalah rancangan mereka yang merancang. Terjadilah kejar-mengejar dan mungkin pergaduhan.

Alhamdulillah kami dapat bersabar dan menahan perasaan kami. Makin jelas kepada saya bahawa mereka sengaja melakukannya dan sengaja mahukan orang ramai membuat tanggapan sedemikian.

Bersambung lagi … di bahagian 7, Insya Allah.

Sekian
Ibrahim Baba
4 Januari 2000
Diterbitkan oleh : Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com