Laman Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000

 

Gunawan Steel Terengganu Akan Dilelong !

Negeri Terengganu boleh berbangga kerana bukan kerana negeri yang dibangunkan atas industri petroliam dan gas asli tetapi kerana diruntuhkan ekonominya di bawah pemerintahan BN yang lalu kerana industri besi waja yang tidak menjadi.

Ramai yang sudah dimaklumkan bagaimana Eric Chia menggunakan Perwaja untuk mengkayakan dirinya serta keluarga dan boss-bossnya. Kemudian setelah ratusan juta yang telah dileburkan (bukan besi waja sahaja yang dilebur oleh gangster Eric Chia), penjenayah-penjenayah yang telahpun dikenalpasti masih bebas angkuh dengan kemewahan mereka. Lihatlah deretan rumah Eric Chia dan keluarganya yang tersergam 4-5 tingkat di satu bidang tanah seluas tidak kurang dari lima lot di PJ.

Tetapi mungkin ramai juga yang tidak ketahui bahawa negeri Terengganu turut juga mempunyai sebuah lagi kilang besi yang besar bersebelahan dengan Perwaja Steel. Kilang yang kini telah ditutup menunggu masa untuk dilelong ialah Gunawan Steel. Pekerja-pekerjanya semuanya telah diberhentikan (tidak pula dilaporkan oleh media???). Yang tinggal hanyalah pengawal keselamatan untuk menjaga harta yang bakal dilelong nanti.

Seperti juga Perwaja, Gunawan Steel turut menggunakan wang rakyat negeri Terengganu untuk dileburkan dalam kilang besi yang panas itu untuk diagihkan hartanya kepada kaum kerabat dan suku sakat pemerintahan dan pentadbir lalu.

Yang paling ketara dan menjadi buah mulut orang ramai rakyat jelata negeri Terengganu ialah bagaimana pemerintahan dan pentadbiran negeri di bawah BN boleh menlantik anak kepada bekas SUK Dato' Azhar sebagai Pengurus syarikat. Mengikut ceritanya dari segi kelayakan dan pengalaman beliau memang OUT.

Pakej yang beliau ditawarkan, dipetik dari Wisma Darul Iman, ialah anak Dato' Azhar dibayar dengan US$10,000 sebulan. Mana tidaknya habis duit rakyat terlebur di kilang tersebut.

Yang anehnya Gunawan Steel yang tiada kena mengena dengan Perwaja dibina bersebelahan. Tetapi Sebuah lagi kilang Perwaja dibina nun jauh di negeri Jelapang Padi. Tak mengaji ke mereka ni pasal kos pengangkutan dan logistiknya???. Bahan hasil dari Terengganu nak diangkut ke Kedah - kan jauh tu. Siapa yang kata Mahathir tu cerdik dan pakar dalam pengurusan perniagaan? Dia sebenarnya lanun di siang hari dan di atas daratan. Menyamun wang titik peluh rakyat untuk keluarga dan kroninya tanpa segan silu.

Sekian

Ibrahim Baba
17 Januari 2000
Diterbitkan oleh : Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com