Laman Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000

 

"Wag the Dog" Ala Mahathir

Kita pernah mendengar kata-kata "Wag the Dog". Bukan sahaja ianya menjadi sebuah tajuk filem Hollywood tetapi kata tersebut kita dengar semasa Presiden Clinton ketika menghadapi krisis Lewinsky dan pelbagai lagi skandal lain telah mengerah askarnya menyerang Iraq.

Begitulah biasanya dilakukan bagi mengelakkan perhatian ramai terhadap sesuatu masalah kritikal para pemimpin akan mencari helah dan isu lain untuk mengalih perhatian orang ramai dari menumpu masalah sebenar yang dihadapi pemimpin-pemimpin tersebut.

"Wag The Dog" adalah judul sebuah filem fiksyen yang dihasilkan di Hollywood sekitar isu yang hampir sama dengan Clinton-Lewinsky cuma ianya mula ditayangkan sebelum Clinton menghadapi pembongkaran skandal tersebut. Apabila Clinton mengarahkan serangan terhadap Iraq tanpa alasan yang konkrit dan rasional maka media dan penganalis politik kebanyakannya mengatakan bahawa Clinton cuba mengalih pandangan orang ramai dari masalah sebenar skandalnya.

Saya yakin Operasi Akta Hasutan yang sedang dilaksanakan oleh Pak Lah di bawah telunjuk Mahathir adalah design Mahathir untuk mengalih pandangan orang dari isu sebenar seperti masalah dalaman UMNO sendiri terutama berhubung kepimpinannya.

Beberapa minggu/bulan sebelum DSAI dipecat, kita telah dihidangkan dengan isu pemeriksaan imigresen/kastam penumpang KTM ke Singapura dan diikuti kemudian beberapa isu dan masalah direka-reka perihal perhubungan dengan Singapura. Ramai para pemimpin UMNO yang terikut-ikut tidak lain dan tidak bukan hanyalah untuk menyatukan rakyat supaya menyokong kerajaan.

Dan kemudian timbul pula ancaman musuh dari luar. Tema "bersatu" dilaung-laungkan. Seperti juga dilakukan oleh Hitler untuk mengembangkan fahaman Nazinya. Dan dipecat juga beberapa orang kanan beliau kerana "ancaman luar".

Ingatlah bahawa mereka akan terus mencari isu untuk mengalih pandangan kita dari isu sebenar. Baik isu dalaman parti UMNO dan kepimpinannya, mahupun isu-isu negara seperti kemelesetan ekonomi dan lain-lain lagi.

Sekian

Ibrahim Baba
16 Januari 2000
Diterbitkan oleh : Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com