Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


Nostalgia Demo Petang Sabtu

Sesekali, pada petang Sabtu, IB bersama beberapa rakan-rakan reformis, memandu kereta melungsur sekitar jalan-jalan TAR di ibu kota sambil bernostalgik dengan Demo Petang Sabtu (DPS). Kadang ianya merebak ke Masjid Kg. Baru dari waktu Maghrib hingga ke tengah malam.

Sudah sekian lama jalan-jalan tersebut tidak sesak dengan ribuan manusia pelbagai kaum melaungkan REFORMASI.

Dalam usaha mengingatkan kembali siapa sebenarnya yang menganjurkan DPS, kami buntu mencari jawapan. Ini kerana ianya bermula tanpa dirancang oleh sesiapa pun. Masing-masing yang hadir adalah dari gerakan hati yang ingin menyatakan kebenaran dan menuntut keadilan yang kian pupus di tanah air yang tercinta.

Seorang rakan IB mengembalikan ingatan kami kepada suatu cadangan dalam laman-laman reformasi, pada masa itu, untuk melakukan konvoi di jalan-jalan di ibu kota dan di senaraikan beberapa batang jalan tersebut. Tetapi hasilnya, ramai yang berkumpul di sepanjang Jalan TAR dari SOGO hingga ke persimpangan Jalan Tun Perak.

Malah rancangan berkonvoi tersebut turut dilakukan di beberapa bandar lain termasuk Shah Alam, Ipoh dan Seremban untuk beberapa kali. Namun sambutannya tidaklah sehebat di Jalan TAR.

Bagaimana dengan cadangan bagi memperkatakan resolusi menuntut keadilan sempena Tahun Baru ini dengan semangat REFORMASI yang berterusan dan sebagai “pre-empt” dan untuk “rev-up” semangat kita sebelum Perhimpunan 100,000 Rakyat II pada 20 Januari ini, kita sama-sama berkenderaan dalam konvoi yang ramai seperti DPS yang lepas-lepas.

Nyalakan lampu kenderaan masing-masing. Tiada salahnya kalau kita bersiar-siar di kota yang tercinta. Tiada salahnya menyalakan lampu. Dan tiada salahnya membunyikan hon (asalkan tiada tanda melarang).

Bila disekat oleh anggota trafik – lencong sebentar, buat pusingan di mana patut dan kembali ke jalan tersebut.

Perlu diingatkan – bila kita berkonvoi DPS ini, PAStikan bahawa;

1. Anda mempunyai lesen memandu yang sah – bagi yang memandu.

2. Tiada sebarang kesalahan yang nyata pada kenderaan anda – seperti cukai jalan, tayar tidak berbunga, cermin gelap, nombor plat, dsbnya.

3. Tidak membawa sebarang senjata bahaya (atau apa-apa yang boleh dianggap senjata).

4. Anda tidak lupa membawa IC/KP anda.

5. Jangan melakukan kesalahan jalanraya – yang memudahkan anggota Polis mencari sebab untuk menahan saudara.

Bolehkah kita bertemu janji di sekitar Jalan TAR di antara jam 2.30 petang hingga jam 5.30 petang, Sabtu ini, 6 Januari dan mungkin sekali lagi pada 13 Januari??? Jangan lupa solat Maghrib di Masjid Kg. Baru selepas itu.

Jom!

Sekian
Ibrahim Baba
3 Januari 2001


        
Ke atas  Balik Menu Utama    Tarikh Artikal : 4 Januari 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com