Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


Kisah Agen Perjalanan (3)

TAG 3:(Bahagian Tiga)

Kisah Agen Perjalanan
(The Travel Agents)

Oleh: Michael Winchester
Asiaweek; january 19, 2001 Vol.27No.2

(Bahagian 3)

Mengenang Zaman Gemilang

Jakarta ialah sebuah bandaraya yang hingar-bangar. Inilah pusat industri penyeludupan manusia yang besar. Kebesaran aktibi industri itu tertumpu kepada satu kawasn satu batu persegi di sekeliling Jalan Jaksa. Satu ketika dulu, jalan ini merupakan satu jalan yang sibuk sekali. Ia sungguh popular laksana Khaosan Road di Bangkok yang dianggap sebagai taman firdausi kumpulan hippi. Di sini terdapat satu lorong sepanjang 500 meter yang dipenuhi dengan rumah pelacuran murahan, restoren, bar, dan kafe internet. Semua ini merupakan tumpuan kumpulan pelancong yang menggalas beg pakaian di belakang badannya. Kini, dua tahun selepas Indonesia dihenyak himpitan ekonomi dan krisis politik, Jalan Jaksa bertukar menjadi satu lorong yang dihuni oleh kumpulan pelacur murahan yang mudah memaparkan wajah keletihan.

Benny ialah seorang agen perjalanan yang bertauliah. Dia masih mampu menjual sekeping tiket ke bali ataupun Bangkok dengan harga yang murah. Tetapi, ketika menikmati Cola di sebuah gerai, bekas professional yang berkacamata itu masih mampu bercerita mengenai bisnesnya yang semakin tergugat. “Dua tahun yang lalu anda tidak mudah mendapat tempat duduk di tempat ini. Hari ini?” dia menunjuk ke arah kerusi meja yang serba kosong. “percayalah, 90% perniagaan ini suah lama mati. Bukannya kami mengunkit hal keuntungan lagi. Kami hanya mahu terus bernyawa.” Dia terdiam sebelum menyambungnya semula. “Itu sebabnya kami terpaka melakukan kerja-kerja haram sekali-sekala.”

Pertama kali Benny membawa botnya ke Australia ialah di awal 1997 menuju ke Pulau Krismas. Ini merupakan keistimewaannya. Tujuannya memang amat jelas kerana Pulau Krismas adalah kawasan naungan Australia. Namun, ia lebih dekat dengan indonesia daripada tanah besar Australia. Bot para nelayan di selatan Jawa memang mudah digunakan. Malangnya, Pulau Krismas itu hanya laksana satu titik nokhtah di tengah-tengah semudera yang luas. Kalau angin dan taufan mendatang secara kasar, destinasi pelayaran pun akan tersasar.

Pelayaran dua hari ke Pulau Krismas itu benny bersama awak-awaknya seramai tiga orang telah membawa 15 penumpang secara haram, termasuk beberapa orang Iraqi. Di kalangan mereka ada yang merupakan bekas ahli sains nuklear, dan seorang doktor perempuan dan juga tiga orang Afghan. Pelayaran masih baru lagi tetapi mereka sudah dilanda musibah. “Ketika kami memulakanpelayaranitu, keadaan laut memang tenang. Tiba-tiba pada malam pertama itu kami telah diserang ribut. Itu merupakan kali pertama saya ke laut! Gelombang besar datang menggunung! Saya menjadi kecut-perut dan menjadi semakin takut. Kalau boleh saya mahu cabut.....!” Kemudian, enjin bot itu berhenti tidak semena-mena. “Kami terumbang-ambing selama dua jam tanpa keruan, hanya kematian yang menjadi ingatan.”

Mujur juga kapten bot itu seorang yang berpengalaman. Dia berjaya mengemudi bot untuk mendarat di Pulau Krismas di mana mereka ditahan dan bot itu dirampas. Waktu itulah Benny mengaku menjadi tukang masak yang tidak pandai bertutur Bahasa Inggeris. Kelasi kapal telah dipisahkan daripada kumpulan yang mencari perlindungan suaka dan diterbangkan ke Port Hedland di Western Australia. Mereka ditahan selama tiga bulan dengan layanan yang dianggap setara dengan penginapan di hotel. “Makanan yang dihidangakan memang menyelerakan. Kami diberikan bekalan video setiap hari untuk menghiburkan hati. Setiap hari kami dibenarkan mandi-manda di pantai, malahan pada satu hari kami dibawa pula bersiar-siar di bandar,” demikian certai Benny sambil tersenyum riang. “Mereka memang orang baik-baik. Di waktu kami bertolak-pergi, mereka adakan jamuan untuk kami!”

Tetapi, semua itu cerita dulu-dulu. Apabila jumlah pelarian bot naik meninggi hingga beribu ramainya, Australai pun menghentikan segala hidangan percuma. Pendatang yang masuk tanpa dokumen terpaksa merengkok selama berbulan-bulan menunggukan permohonan merka diproses. Canberra pula menjanjikan hukuman berat kepada setiap nelayan Indonesia yang ditangkap membawa masuk pendatang haram. Denda sehingga $150,00 dan hukuman jel 20 tahun lamanya. Tetapi, bot yang datang tidak pernah berkurangan dan sebabnya amat jelas sekali. Setelah menolak harga pembelian bot dan bayaran menyogok polis Indonesia, satu kapyang membawa 100 penumpang haram mampu memberikan keuntungan sebanyak $100,000 dollar. Benny memberitahu, “ bagi setiap pelayaran yang mereka lakukan untuk saya, para nelayan ini mendapat keuntungan yang lebih besar daripada apa yang mampu mereka perolehi daripada kerja nelayan selama bertahun-tahun.”

Kini, perdagangan mengangkut manusia sudah berubah kepada mengisi penumpang secara berlebihan.Para pengusaha telah mengubah tempat berlepas daripada tempat kebiasaan di Jawa kepada Timor Barat. Yang menjadi pilihan ialah di Lombok, Bali dan flores. Dari sana kapal-kapal itu bertolak ke arah timur menuju Pulau Roti, tidak jauh daripada Timor Barat. Kemudian, bermulalah satu pelayaran selama 30 jam menghala ke Australia merentasi Ashmore Reef yang terletak 600 km di utara tanah besar itu.

Begitulah cara Sayed Omid menghantar kumpulan Bashir ke Australia. Daripada Jakarta mereka berpindah ke sebuah hotel di Surabaya untuk dua minggu. Setelah membayar antara $1,000 hingga $2,000 setiap seorang, kumpulan itu dibawa dengan bas yang disewa khas daripada Jawa ke Lombok. Akhirnya kumpulan seramai 61 orang itu menaikki sebuah kapal kecil daripada perkampungan nelayan di sebuah pantai. Kapal itu dilanda ombak dan taufan tidak jauh daripada Roti dan terpaksa berpatah balik. Mereka telah diserang hendap oleh polis tempatan yang diberitahu akan kehadiran mereka. Akhirnya mereka ditahan di sebuah kem di Timor Barat.

.......................................

Kegawatan yang Semakin menjadi

Desas desus yang kenang bertiup di jakarta mengatakan adanya satu sindiket yang teratur dan berjaya yang diuruskan oleh seorang rakyat tempatan yagn mempunyai hubungan baik dengan kerajaan dan orang ini dikenali oleh para pelanggannya dengan panggilan “Ahmad Indonesia”. Dia pernah menguruskan satu pengiriman terbesar setakat ini dengan menggunakn sebuah kapal yang sarat dengan penumpang seramai 352 orang kebanyakannya orang Iraq yang mendarat di Ashmore Reef pada November 1999.

Perniagaan mengangkut orang Afghan selalunya dilakukan oleh para peniaga yang mempunyai kaitan dengan peniaga di pakistan. Terdapast satu sindiket yang diketuai oleh sorang yang kita akan sebut dengan nama “Akbar”. Dia berbadan kecil, kurus dan berniaga di sebuah kedai karpet di sebuah kompleks beli-belah di jakarta. Di kedai itulah saya menemuinya. “Sudah sampai 60% orang ekspatriat yang pernah menetap di sini, meninggalkan negeri ini.” Akhbar menceritakan kisah perniagannya sambil membuka sehelai karpet lagi untuk diperiksa. “Perniagaan sudah tergugat sehingga teruk sekali.”

Akbar tidak menyebut-nyebut secara berkias akan perniagaannya menyeludup manusia, namun ada sumber yang mengatakan betapa dia mendapat pampasan yang berlebihan daripada penurunan perniagaan karpet yang disebabkan oleh pemerintahan Taliban di Afghanistan dan pelarian kumpulan minoriti Hazaras yang mencetuskan perbalahan di situ. Pelarian manusia itu bermula di Pakistan melalui jalan darat ke Bangkok dan kemudiannya Kuala Lumpur. Dari K.L. barulah ia sampai ke kedai Akbar. Pada awal tahun ini perniagaan Akbar sudha membesar sehingga menarik perhatian pihak berkuasa di Canberra yang meminta bantuan Jakarta untuk bertindak. Akbar terpaksa bersembunyi dan menjual sebahagian kedainya kepada seorang rakan Pakistan untuk meneruskannya sebagai satu perniagaan yang sah. Akbar mensyaratkan pembayaran wang pendahuluan sebanyak $50,000 yang digunakannya untuk menhyogok pihak berkuasa tempatan.

Aku banyak belajar mengenai keadaan perniagaan menyeludup manusia itu dan cara Australia cuba menyekatnya melalui Tareq yang sedang minum bersamaku di bar itu. Kadangkala Tareq menjadi kawan Akbar juga. Pertemuan kami itu bermula selepas aku bertindak menghubungi Tareq dengan menggunakan telefon bimbit daripada sebuah restoren yang dipunyai oleh seorang Pakistan yang kenal rapat dengannya. Aku memperkenalkan diri sebagai seorang kawan kepada seorang kawan yang aku temui di sebuah parti (majlis jamuan) di Lahore. Kawan inilah yang mencadangkan aku menghubungi Tareq. Aku mengajaknya pergi ke satu tempat untuk berborak sambil menikmati minuman. Dia terdiam seketika sebelum bersetuju menerima pelawaan itu. Kamki beremu di sebuh bar di Sarinah. Aku melihatnya sebagai seorang yang berusia sektar 40-an, kemas, pintar dan serbatahu – inilah insan yang memang banyak pengalamannya di majlis koktel. Kami berborak kosong pada awalnnya, sebelum berbincang mengenai pelaburan asing, korupsi dan jenayah. Hanya selepas itu barulah dia menghenyak aku dengan satu pandangan yang amat berbisa. Dia faham bahawa tidak ada seorang pun di Lahore yang kenal beliau dengan nama Tareq. Itu nama yang beliau gunakan di Indonesia. Jadi, dia mahu tahu apa muslihat aku sebenarnya?

Aku masih tidak perlu panik lagi. Tetapi, kalau seorang insan yang mempunyai hubungan rapat dengan sindiket haram tidak gembira dengan majlis wawancara yang aku minta, sudah tentu kehadiran aku di situ semakin berbahaya. Bahaya begini memang tidak ada liputan risikonya dalam polisi insuran perjalanan aku. Semua sindiket penyeludupan bergelumang dengan jumlah wang yang besar-besar. Sudah tentu mereka tidak akan teragak-agak untuk melindungi operasi mereka. Kejadian kapal karam yang berurutan menunjukkan mereka memang tidak peduli sangat dengan nyawa manusia. Tetapi, Tareq semakin yakin yang dia sedang berurusan dengan seorangn perisik daripada Australia yang sedang menilai kewibawaannya. Dia beranggapan bahawa kini sudah ada satu cara untuk memberi isyarat kepada pihak bekuasa di Australia yang cuba menyekat perniagaannya. Dia merasa lega bahawa minuman yang dinikmatinya adalah dibayar dengan duit pembayar cukai di Australia. Aku pula memang bersedia mendengar apa juga yang mahu diperkatakannya.

“Tengok sini,” katanya selamba sahaja, “orang kamu mesti faham bahawa di negara ini kalau anda mempunyai wang, anda boleh melakukan apa saja. Tengok Akbar, dia dapat $50,000, dia mampu menyelesaikan segala masalah yang ada.” Patutlah dia tidak gentar bercakap dengan seorang agen daripada Australia. Inilah yang aku fikirkan sambil menghirup minumanku.

“Lagipun, sedarkah awak apa anggapan orang sini terhadap Australia?” Aku hanya mampu mengerakkan bahu sahaja.” Biarlah akau berikan jawapannya. Selepas melihatkan apa yang terjadi di Timor-Timor, orang di sini tidak ambil pusing dengan kisah di Australia. Aku kenal polis dan tentera di sini yang merasa gembira mengetahui anda berada di sini untuk cuba menangani masalah ini.”

Inilah yang dihadapi oleh Australia selepas meraih simpati untuk mendapatkan kerjasama serantau. Tareq tersenyum lagi sambil menghirup kandungan gelasnya. “Kalau orang anda di Australia berfikir keadaan akan menjadi bertambah baik, bermakna mereka akan merasa hampa dan bertambah serik. Aku fikir keadaan akan menjadi lebih teruk dan terik.”

Dia bangun dan menghulurkan tangan utnuk bersalam dengan aku. “Keep in touch”, katanya. Ini bererti kami akan bertemu lagi. Sejak itulah aku bertindak menggunakan nama samaran untuk menulis artikel ini. Itu saja caranya untuk menjamin aku mampu terus bernafas dan bercerita lagi.

-Michael Winchester-
19 JANUARI, 2001

...............................................................................
Terjamahan oleh : Sdr Marhain Tua


        
Ke atas  Balik Menu Utama    Tarikh Artikal : 20 Januari 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com