Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


Menteri Kesihatan Dan Pesakitnya

Menteri Kesihatan Dan Pesakitnya
(The Health Minister And The Prisoner)

Menteri Kesihatan, Dato’Chua Jui Meng naik berang kerana kemelut pembedahan mantan perdana menteri Anwar Ibrahim telah mempersoalkan kecanggihan kemudahan perubatan Malaysia yang “bertaraf dunia”. Dia memang tidak ragu akan keunggulan kemudahan yang ada. Cuma, ketika dia perlu menjalani pembadahan ‘cardiac-bypass’, dia telah membuat pilihan utama untuk dibedah di sebuah hospital terkemuka 10,000 batu jauhnya. Tetapi, apabila kontroversi melibatkan kesihatan Anwar Ibrahim menjadi hangat dia telah diarahkan membatalkan hasratnya itu dan merelakan dirinya dibedah di Institiut Jantung Negara. Kalaulah dia begitu yakin dengan kualiti khidmat perubatan dan kesihatan Malaysia ini kenapakah Chua membuat pilihan pertama untuk mendapatkan rawatan peribadi di luar negara? Apakah menjadi satu keajaiban apabila insan yang mahu dihapuskan oleh kerajaan mempunyai keraguan mengenai pembedahan yang akan dialaminya? Tambah pula apabila pembedahan yang begitu berbahaya kepada keselamatan nyawa itu belum pun lagi terdapat di negara ini dan mesti dilaksanakan dalam keadaan yang tergesa-gesa?

Pakar endoskopik Belanda, Dr. Thomas Hoogland yang mengamalkan kerjayanya di Jarman, telah tiba untuk memeriksa Dato Seri Anwar setelah berlakunya perlbagai perbalahan remeh-temeh antara kerajaan dengan Anwar. Dia telah memeriksa Anwar dan mencadangkan agar beliau menjalani pembadahan yang hanya boleh diperdapatkan di seberang laut. Pihak hospitalKuala Lum,ur bersetuju, tetapi menyatakan bahawa kemudahan pembedahan boleh disediakan di negara ini dengan ‘meminjam’ alat-alat pembedahan daripada beberapa hospital di negaa ini. Kalau ada peralatan lain yang diperlukan, bolehlah Dr. Hoogland membawanya daripada luar negara secara pinjaman juga. Dengan lain perkataan cadangan itu adalah bertujuan mewujudkan satu bilik pembedahan bertaraf sementara. Menteri Chua naik berang apabila Dr. Hoogland menyatakan bahawa pakar pelali (anaesthetists) di negara ini tidak mempunyai pengalaman dalam kaedah mikroskopik. Sesaorang pesakit akan menerima risiko besar seandainya pakar pelali tidak mempunyai pengalaman yang wajar. DatoSeri Anwar bertegas dengan pendirian beliau. Adakah sesiapa lagi yang beranggapan bahawa cadangan prosedur kerajaan mewujudkan bilik pembadahan sementara itu merupakan suatu langakh bijak untuk melegakan sesiapa sahaja yang akan dibedah di situ? Inilah sebabnya keadaan mencelaru berlanjutan lagi.

Keadaan semacam ini melakonkan kembali suasana pertelingkahan antara Perdana Menteri dengan seorang Banduan, yang bermula pada satu malam musibah pada bulan September 1998. Ketika itu Dr.Mahathir telah memecat Anwar Ibrahim dengan penuh keaiban sebagai timbalan perdana menteri. Dia telah dikenakan tuduhan rasuah dan berkelakuan kurang beakhlak dan dipenjarakan selama 15 tahaun hasil satu perbicaraan yang penuh kontroversi. Kerajaan telah mengedarkan secara senyap-senyap satu kaset video menuduh Anwar Ibrahim berkelakuan sumbang dengan orang yang tidak dikenali. Itulah kerja jijik yang tidak beretika yang sanggup dilakukan oleh Perdana Menteri sehinggakan dia rela menayangkan video lakonan jijik itu kepada pegawai tinggi tentera Malaysia dan diplomat, yang tidak ramai pun mempercayainya. Pita video itu diedarkan ke seluruh negara secara diam-diam dan dengan niat yang amat jijik sekali. Kumpulan Anwaristas bertindak-balas dengan VCD urusan mereka pula dengan mengedarkan terbitan Australian Broadcasting Corporation mengenai kes pengadilan Anwar Ibrahim sehinggakan sekurang-kurangnya 5000,000 salinan sudah terjual.

Yang menjadi isu utama sekarang ialah keadan kesihatan Anwar yang semakin teruk dan bagaimana penyakit belakang yang mengancam nayawa itu boleh dirawat. Anwar masih berdegil dengan pendapatnya sambil kerajaan turut besikap tidak acuh dan sengaja mahu berdendam dan bergaduh. Kerajaan cuba mengobah haluan dengan menggembar-gemburkan betapa Anwar diberikan layanan istimewa yang tidak pernah diberikan kepada banduan lain. Memang benar kenyataan itu kerana Anwar memang menerima layanan yang baik. Kabinet memang ada membincangkan setiap permintaannya. Menteri kesihatan telah dicuit agar membangkitkan isu semangat nasionalisma Anwar. Beberapa pembantu timbalan perdana menteri ada terlibat membincangkan keadaan tempat tinggalnya di Sungai Buluh dengan pihak berkuasa penjara. Akhbar New Sunday times (01April 01) hari ini elah melaporkan betapa sau pasukan TV RTM telah melawat bilik hospital beliau dan mendapati betapa dia menerima layanan istimewa yang tidak pernah dinikmati oleh mana-mana banduan di negara ini. Jikalau segala pemberitaan itu bertujuan mendedahakn bentuk layanan yang diberikan, makanya kerajaan harus memberikan penjelasan kenapakah peraturan kerajaan diperlekehkan untuk memberikan kemudahan itu kepada seorang banduan. (Kalaulah pemberitaan itu satu lelucon bertepatan April 1 yakni ‘April Fool Day’, sudah tentu ia akan mempalitkan taik ke muka pihak kerajaan).

Dato Sri Anwar sedng menguasai keadaan sebenarnya. Diamenguasai keadaan itu secara remot daripada bilik penjara. Musuh ketatnya Dr. Mahathir Mohamed, sedang terpenjara disebabkan Anwar Ibrahim, dan bukan sebaliknya. Sebenarnya Mahathir yang terpaksa meneliti setiap langkahnya. Dia tidak mampu bergerak bebas kerana takut terserempak dengan kumpulan Anwaristas. Dia amat gerrun berucap di khalayak ramai kerana takut diejek dan diaibkan.Kini dia tidak punya pilihan lain dalam menjalankan tugas menjelajah negara untuk memengapkan pengaruh Anwar di peringkat cawanan dan bahagian UMNO yang sibuk bersidang. Bayangan Anwar Ibarahim sentiasa sahaja menghantuinya. Kerana itu dia terpaksa mengupah agar orang datang mengerumuni majlis yang dihadirinya. Kini dia menjadi gelabah lagi apabila Dato Fauzi Abdul Rahman, di Pahang menerima hanya sembilan pencalonan dan bukannya 20 untuk membolehkannya layak bertanding bagi jawatan ketua bahagian Kuantan.

Fauzi memberitahu adanya komplot untuk menjatuhkannya. Ia berputik kerana kedegilan menjauhkan dirinya daripada Dato Seri Anwar Ibrahim sedangkan orang lain melakukannya. Fauzi menuduh mantan menteri besar yang kini menjadi menteri penerangan dan setiausaha agong UMNO, Khalil Yaakob, dengan tuduhan salah guna kuasa. Dia telah meletakkan jawatannya sebagai wakil rakyat yang memaksa dilangsungkan satu pilihanraya kecil sedangkan kerajaan sedang mencungap untuk menghadapi upacara semacam itu.

Perdana menteri mengarahkan dilaksana satu siasatan kerana dia terpaksa bertindak begitu walaupun perkara itu akan menjerut dia lagi. Inilah satu hayunan maut pihak Anwaristas. Seorang apparacik (petugas totok) telah memberitahu saya semalam untuk bersedia menerima banyak lagi kejutan seperti itu apabila pemilihan jawatankuasa di peringkat bahagian selesai sebelum April berakhir nanti.

Tidak kiralah apa lagi yang akan berlaku. UMNO sudah pun dijerut oleh kemungkinann adanya pilihanraya kecil. Tidak kiralah juga kalau UMNO menerima perletakan jawatan Fauzi itu. Apa pun yang terjadi UMNO sudah dijeruk oleh keadaan yang besar kemungkinannya terpaksa menjeruk Mahathir agar bersara lebih awal daripada yang diidamkannya. Khalil Yaakob pun sudah menjadi bahan jeruk-menjeruk juga. Perdana Menteri dijangka tiba di Gua Musang pada 7 April. Inilah kubu kuat seorang serigala Kelantan. Ketibaan Mahathir di situ memberikan kiasan siapakah yang dibayangkannya patut menggantikan beliau seandainya jeruk yang disediakan untuknya menjadi pekasam. Dulu, dia tidak mampu mendesak Majlis Tertinggi UMNO untuk memilih Tengku Razaleih menggantikan Anwar Ibrahim sebagai timbalan perdana menteri. Mereka bertegas agar pilihan dibuat daripada salah seorang naib presiden parti. Terlantiklah Abdullah Ahmad Badawi dan lantikan itu terpaksa diterima juga walaupun pahit rasanya. New Sunday Times turut berpendapat bahawa kehadiran Mahathir di Gua Musang nanti adalah lebih daripada satu kebetulan. Lagi kerap Menteri Chua Jui Meng menyakat Anwar Ibrahim, lebih kerap lagi sakatan itu terpalit kepada Perdana Menteri. Kedua mereka sedang kesakitan yang amat sangat, seorang sakit kerana kecederaan badannya, seorang lagi kerana musibah politiknya.

M.G.G. Pillai
pillai@mgg.pc.my

.......................................................................
Terjemahan oleh Sdr. Marhain Tua


        
Ke atas  Balik Menu Utama    Tarikh artikal diterbitkan : 6 April 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com