Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


UMNO Terjebak Perangkap Sendiri

UMNO Terjebak Perangkap Sendiri
(MGG Pillai: UMNO zugzwangs itself)

Sudah wujud satu permainan politik yang baru di ibukota. Para pemimpin UMNO sedang menuduh satu sama lain dengan pedasnya tentang wang politik sebagai punca segala musibah dalam parti.. Mereka mengakui betapa seriusnya perkara ini, dan telah melantik satu jawatankuasa khas di kalangan pemimpin kanan parti untuk menyiasat segala tohmahan. Tetapi, mereka tidak pula berapa berminat untuk membiarkan jawatankuasa itu menjalankan peranannya. Semakin kerap presiden UMNO, timbalannya ataupun salah seorang naib presiden parti berkhutbah betapa politik wang itu boleh menghancurkan UMNO dan juga dunia politik, sedangkan mereka tidak sedar setiap kali mereka berkhutbah setiap kali itu juga pendengarnya ketawa berdekah-dekah.

Perdana Menteri Dr. Mahathir Mohamad, yang juga merupakan presiden UMNO, mahu mereka yang terlalu kaya raya dihalang daripada menjawat sebarang kedudukan dalam parti; dia tidak lagi mahu memberikan kontrak kepada pemimpin UMNO, sekaligus memperakukan selama ini merekalah yang membalunnya.

Timbalan perdana menteri merangkap timbalan presiden UMNO, Ahmad Abdullah Badawi, bercakap betapa seriusnya politik wang, seolah-olah kedudukannya itu tergugat kalau dia tidak menyentuh perkara itu setiap kali diberi peluang untuk bercakap.

Seorang naib presiden, Mahyuddin Yassin, menyalahkan cara pemilihan calon untuk jawatan dalam parti.

Inilah caranya mereka menggelupur cuba meragut apa sahaja untuk mengelak daripada kelemasan. Politik wang sudah menjadi darah daging UMNO. Projek kerajaan diagihkan kepada ahli UMNO ataupun syarikat di mana mereka mempunyai sahamnya. Malahan syarikat asing memerlukan seorang rakan niaga daripada UMNO untuk berjaya.

Setiap projek penswastaan, yang sudah pun lingkup tertangkup, diberikan kepada para kroni dan juak UMNO, kalau projek itu tidak lagi diingini oleh para pemimpin terkanan dalam parti. Tetapi sebahagian daripada keuntungan projek tersebut mesti dicurahkan sedikit (atau sebahagiannya mengikut peraturan)secara terus ataupun sebaliknya. Perkara ini tidak boleh dikecualikan. Tidak sesiapapun yang bercakap mengenainya, tetapi itulah hakikatnya.

Perkara Biasa

Tidak ada yang peliknya perkara ini. Ia merupakan satu perkara biasa di mana semua parti politik di dunia ini mengutip derma, terutama ketika masih berkuasa. Jadi, kenapa pula digembar-gemburkan kisah pemberian wang yang lumayan daripada mereka yang telah membalun banyak faedah daripada system UMNO ini?

Menyisihkan mereka yang kaya raya seperti yang dicadangkan oleh Mahathir tidak akan menyelesaikan masalah parti. Yang sudah kaya raya memang telah meraih naungan politik. Para kroni, anak-pinak, juak dan jongos adalah mereka yang kini sudah menjadi kaya raya itu.

Empayar perniagaan Daim Zainuddin yang besar dan merata dan yang kini diawasi oleh para kroninya dan juaknya adalah penyebab kenapa orang Melayu menendang UMNO. Mahathir terpaksa bertindak, Cuma caranya itu yang tidak bertepatan dengan yang sepatutnya.

Rungutan mengenai korupsi dalam parti bukanlah satu perkara baru. Kenapakah Abdullah sengaja tidak pedulikan jawatankuasa khas yang menyiasat perkara itu? Apakah dia dan UMNO sengaja tidak serius akan perkara ini pada pemilu yang lalu?

Kenapa pula perkara ini menjadi penting sekarang? Ada seorang pemimpin yang telah dipecat daripada UMNO lebih satu dekad dulu kerana dikatakan membelanjakan RM6 juta untuk menjadi pengerusi bahagian. Tetapi seperti yang diberitakan perkara ini sudah membarah, kenapa pula mereka yang terbabit seperti yang dilaporkan oleh media tempatan, tidak dikenakan tindakan?

Mahyuddin memang ternyata tidak ikhlas apabila menyebut bahawa politik wang muncul dalam pemilihan jawatan parti disebabkan keperluan melepasi pelbagai halangan yang memerangkap para calon, termasuklah menentukan adanya sokongan kuat daripada cawangan dan bahagian untuk setakat memenangi jawatan di peringkat bahagian.

Tetapi, bukankah Dr. Mahathir yang mencipta peraturan baru supaya membolehkan beliau menang tanpa dicabar, terutama sekali setelah UMNO berpecah-belah pada 1988?

Apabila jawatankuasa khas UMNO yang dipelopori oleh Mahyuddin mengsyorkan sekatan ini dibatalkan, persidangan luar biasa UMNO pada November lalu telah enggan mempersetujuinya. Tindakan seperti itu bukannya boleh dilakukan dengan mudah lagi dalam persidangan UMNO yang akan datang.

UMNO Yang Terjebak

UMNO terjebak dalam perangkap bikinannya sendiri. Para pemimpin yang sedang memegang tampuk kuasa mahukan satu system yang menyekat kemunculan pemimpin yang baru. Kerana itu, menteri baru dan timbalan menteri dipilih daripada mereka yang tidak memenangi pemilihan kerusi parlimen, menyebabkan akar umbi parti menjerit kerana melanggar peraturan.

Akar umbi parti memang meluat dengan semua perkara ini. Ia sudah melihat betapa UMNO sudah menjadi satu parti politik di mana para pemimpinnya mahu terus berkuasa sampai tidak lagi bernyawa.

Sudah wujud dua pendapat dalam UMNO. Para pemimpin yakin bahawa hanya mereka sahaja yang boleh memimpin dan menyokong orang Melayu dan menentukan kewujudan masyarakat demokratik yang multi-kaum. Satu pendapat lagi merakamkan betapa orang Melayu sudah melihat UMNO itu tidak lagi untuk kepentingan orang Melayu, kerana ia sudah wujud sebagai sebuah parti politik Melayu dan bukan untuk kesinambungan budayanya.

Orang Melayu pada dasarnya amat marah terhadap cara dan tindak-tanduk kerajaan yang menguasai UMNO mengaibkan Anwar Ibrahim, timbalan perdana menteri yang sudah pun terpenjara.

Sudah tidak ada titik penyelesaian kepada dua pandangan yang bercanggah ini, dan pemimpin UMO sudah beranggapan perkara ini hanya akan dapat diselesaikan dengan menangkap sesiapa juga yang tidak bersetuju dengannya di bawah akta keselamatan dalaman (ISA).

Cara penyelesaian seperti itu adalah satu cara lama. Ahli UMNO sudah pun lari menendang UMNO untuk memasukki PAS dan Keadilan. Ahli UMNO yang ada sengaja enggan menghadiri mesyuarat UMNO. Seorang ahli seumur hidup UMNO, baru-baru ini menubuhkan satu cawangan PAS di pinggir Kuala Lumpur. Inilah gambaran penyakit dalaman yang tidak mahu dibincangkan oleh para pemimpin UMNO.

Dendam Berdendam

Kalau UMNO masih mahukan satu lagi alasan yang mencetuskan masalah, ia muncul kerana keputusan kerajaan mengemukakan lima lagi tuduhan berbaki terhadap UMNO minggu ini. Pejabat Ketua Peguam Negara, sedang mencelaru apakah tuduhan itu akan ditarik balik atau pun diteruskan sahaja. Melaksanakannya dalam tempoh dua bulan sebelum menjelangnya persidangan UMNO tentu sekali mencetuskan tuduhan menggila.

Keadaan tidak lagi mengambil kira sama ada kes itu ditarik balik ataupun diteruskan. Kerajaan sudah semakin terdesak sekarang. Adalah lebih baik kalau semua tuduhan itu diperlekehkan sahaja. Tetapi, UMNO tidak mahu lain lagi selain melepaskan geram dendam lama terhadap Anwar kerana segala kebobrokan ini.

Seperti masalah layanan perubatannya, kerajaan dan tentunya UMNO telah terjebak, apapun tindakan yang akan ditetapkan.

Salah urusan beginilah, dan bukannya korupsi, politik wang, ataupun perundangan mengenai pilihanraya , yang telah menjerit UMNO. Tidak kiralah kalau-kalau para pemimpin UMNO itu meletakkan jawatan dan menyerahkan penerajuan parti kepada pemimpin reformasi yang baru.

Kalaulah Tengku Razaleigh Hamzah dibawa semula menganggotai puak penasihat presiden, dia mungkin berjaya mengekalkan sokongan itu untuk satu ketika.

Untuk itu tidak menjadi penting lagi kalau wujudnya 3,000 ataupun 30,000 rungutan tentang pemilihan jawatankuasa bahagian yang telah dikemukakan. Ataupun kalau-kalau peraturan sudah pun berubah. Lagipun UMNO sudah merupakan sebuah parti politik yang tidak akan berjaya mendapatkan sokongan yang sudah pun lari darinya. Inilah yang berada di tahap paling corot dalam Dilemma UMNO.

-MGG Pillai-
24 April,2001. Khamis.

......................................................................
Terjemahan oleh Sdr. Marhain Tua


        
Ke atas    Balik Menu Utama    Tarikh artikal diterbitkan : 6 Mei 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com