Laman Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000

 

EH..WAHHH.. EKSYEN PULAK SIKIT.

Kepalanglah saya hairan kepada Kerajaan UMNO/BN, Pahang yang sekarang. Orang Pahang bukan ada sumber lain selain dari tumbuhan hutan. Bukan ada minyak, macam Terengganu. Bukan ada bijih timah macam Perak. Bukan ada air macam Johor. Bukan ada Industri berat macam Selangor & Pulau Pinang. Selain dari hutan, yang ada tinggal cuma gusi dengan lidah aja.

Harapkan hutan pun semua dah kena kebas. Tak cukup “Tungku Wong”, orang-orang Adnan MB dengan Khalil pelahap semua…dah sapu habis! Sultan pun nak jugak, kan? Maklumlah… ini kan negeri dia. Patut jugalahhhh….(tapi patut-patut lah Tuanku..! Rakyat pun nak hidup gak..!! Ampun Tuanku, sembah patek pacal yang hina mohon diampun sebab singgung sikit batu jemala Tuanku tadi.. OK?).

Nah, sekarang kat kampung saya ni, adalah ura-ura nak buat perusahaan perabut IKS. Bukan industri besar pun. Cuma tahap industri kecil saja. Biar anak-anak kampung dapat kerja, usaha sendiri. Cari makan.

Maka saya ikhtiarlah cari 10 orang yang lulus IKM yang ada training, pandai buat perabut. Kira-kira nak kan modal RM50,000 beli alat-alat mesin. Begitu begini, mesti ada dalam RM200 ribu baru cukup.

Saya, sebagai Penghulu, usahakanlah cari modal. Ya, lah itu kerja Penghulu tolong rakyat. Saya pun jumpalah MB Adnan. Eloklah cerita sikit kat dia; sebab ini projek rakyat. Tak kan MB tak boleh tolong. Lagi pun UMNO kan pemerentah Kerajaan.

Tapi bila saya sampai, saya cuma dikhabarkan MB sebok. Tak boleh jumpa. Datang sajalah esok. Saya pun pulang. Esok saya datang lagik. Pun macam itu jugak. MB ke KL meeting dengan Khalil S/Usaha Agong UMNO. Saya kata, “Kalau saya dapat jumpa semalam kan dia boleh cakap projek saya kat Khalil?”

Orang MB jawab, “Ahhh… projek kentut semut macam tu, bukan taraf MB. Kalau projek Mega, orait lah!! Sekarang dia sebok pasal Kontrak projek Lebuhraya Pantai Timor. You nih macam tak paham-paham…Mana ada 10% kalau projek IKS…?”

He..eh!! Gitu pulak pegi nya!! Cerita “Ten percent” pulak. Mana orang kampung ada duit!! Peranjat jugak saya. Nampaknya, MB UMNO cuma suka kat Projek Besar saja. Kalau IKS, tolak tepi. Projek rakyat… “boh layan”..!! No money no project…!!

Dah tu, saya pun pi kat Bank Pembangunan. Pegawai tu mintak kertas-kerja. Saya tunjukkan. Belek punya belek, dia kata tak “Viable”. Lagi pun, itu tahap MARA boleh tolong. Saya pi MARA… Diorang kata, MARA tengah “sessssaaaakkkkk” sekarang!! Hehehe….!!

Lama-lama saya nak cadang pergi jumpa YAB Datuk Haji Hadi Awang. Saya yakin beliau boleh tolong, tapi saya terfikir pulak… Kalau dia tanya, “Apa kerajaan Pahang buat?”, saya nak jawab macamana? Nanti malu pulak Kerajaan MB Adnan, malu UMNO Pahang. Semua tu kena jaga. Jadi Penghulu nih mesti banyak timbang rasa.

Saya pun pegi jumpa satu taukeh. Dia ada kilang papan. Saya janji akan beli kayu 100% dari kilang dia nanti kalau projek itu jalan. Tapi dengan syarat dia sanggop kongsi (majoriti ekuiti Melayu) dan kayu boleh beli kredit (hutang).

Dia setuju dengan syarat masokkan sekali 3 orang pekerja Cina dari Taiwan yang pakar dalam mesin dan cara buat perabut. Saya jawab: OK lah. Pass!!

Sekarang, kilang tu dah mula beroperasi. Semua, tanggung beres. Pekerja dah tampah jadi 35 orang. Semua perabut ekspot pi Taiwan. No problem!!

Timbul satu lagik masalah pulak. Orang pejabat MB Adnan talipon. Katanya, MB dah dengar pasal projek tu. Kabarnya, “tersangatlah GEMBIRAnya beliau mendengar daya keusahawanan dan kemajuan orang kampong saya itu. Dia nak datang melawat kilang. Dia nak bukak kilang. Dia nak bagi ucapan.

Saya jawap, “Tak payahlah MB susah-susah mencemar kasut kulit kilat nak datang bukak kilang. Bukak lah Lebuhraya yang kos juta-juta. Kilang RM200 ribu, amende nye? Lagi pun kilang terlampau sebok sekarang. Order dari Taiwan cukup banyak. Sekarang operasi dah 24 jam. Ada 3 shift. No time lahhhh…”…

Padan muka dia. Dia ingat kalau tak MB dia bukak kilang, tak sah ke? Orang kampung sekarang bukan takut dengan MB. Yang orang segan silu ialah kepada pemimpin yang menghargai keperluan rakyat…!!

Eh..wahhh.. Eksyen pulak sikit. Hmmmmm….!! Muaaahahahakkkkk…!!

Penghulu Kampong,
Ulu Cekau, Sungai Tembeling.Diterbitkan oleh : Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com