Laman Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000

 

AIIKKK..!SIAPA YANG SALAHGUNA SUMBER ALAM, hah?

Sejak kebelakangan nih, UMNO kat Tembeling ni sebok habeh. Mesyuarat sana sini. Hebohlah nak mesyuarat. Dulu, tiap kali mesyuarat mesti ada jamuan rengan. Tapi sekarang dah berubah banyak… Maklumlah Alaf Baru… Alaf memancing undi nak jadi calun MKT UMNO lah katakan.

Sebagai Penghulu, saya dah kata, saya neutral, tak memihak. Orang ajak makan, saya makan. Orang suruh saya pergi, saya pergi. Sokong, semua sokong, tapi undi mesti PAS! Hahaha…itu “Hak Asasi Manusia”… Ehh..wahhh…. !! Hihih…

Kemarin dulu saya kena jemput kenduri tahlil. Kenduri mula jam 3.00 petang. Orait, saya siap. Bawak lah isteri sekali. Paling kurang doakan roh-roh yang dah pergi. Kita mesti ingat, kita juga satu masa nanti akan “pergi” juga. Walaupun duduk Mahligai 200 juta, ada bodigad 10 orang, duit puluh-puluh billion, orang kata kita “Pembela negara membangun” ke, Pengecut ke, Belukang ke, Tukang fitnah ke…semua mesti ‘hijrah’ kat sana.

Jadi saya pun sampai lah waktu yang sepatutnya. Saya tengok kenduri dibuat kat Balairaya. Orang ramai. Woowww…kenduri besar. Maklumlah kenduri tahlil tak kira siapa, PAS ke, UMNO ke…semua mesti datang. Kabarnya ada yang sedekah kambing 4 ekor, Ayam, daging 40 kilo. Haihhh…hebat. Nasi minyak, nasi putih…wah, wah!! Sakan.

Lepas makan kami baru dapat tahu. Segala lauk-pauk itu disedekahkan oleh seorang calun yang nak bertanding ke MKT UMNO bulan Mei.

Ada yang kata, “Haiii….siang-siang dah beli undi…hehehe!!”. Biasa lah kan? Itu adat UMNO. Kalau nak jadi calun mesti sebok lah kenduri. Bagi UMNO itu biasa.

Kira-kira Dolah Bedawi kata, “Itu tak boleh. Tak ikut etika. Dilarang…!!”. Tapi siapa pedulik cakap Dollah. Dia pun bukan jadi TPM sebab dia Timbalan Presiden.. kata orang UMNO. Caya tuh, orang UMNO sendiri yang cakap. Penghulu tak cakap. Nyampaikan aje.

Lepas makan, maka Pengerusi kenduri tahlil pun cakap bagi announcemen. Katanya, “Saya harap saudara-saudara akan tunggu selepas ini sebab kita akan adakan Mesyuarat UMNO Cawangan. Bulan Mei dah dekat. Kita mesti pilih siapa nak jadi calun MKT. Kita akan buat ketetapan menyokong jawatan Presiden Dr. Mahathir jangan di pertandingkan. Kita tak mau Ku Li tentang Dr. Mahathir. Kita tak mau perpecahan dalam UMNO. Tolong tunggu. Ahli UMNO yang berdaftar kampung kita ialah 120 orang. Hari ini kita akan edarkan Borang UMNO supaya semua pemuda isi. Saya akan hantar ke KL minggu depan”. Katanya.

Saya terperanjat gak. Apsal kenduri tahlil jadi kenduri UMNO? Haiiiii…yaaaaahhhh.. !!

Yang hairannya, saya tengok orang pakat balik. Haikkkk!!? Tak kan yang datang tadi ahli PAS? Napa semua balik. Saya pun tunggun kejap. Lelama, saya tengok tinggal 7 orang. Pengerusi kata ada 120. Itu pun j/kuasa UMNO saja. Camno nak mesyurat tak cukop koram? Haiiiiiyyyyahhh!!

Saya kata kat isteri saya, “Cerdik juga orang UMNO nih. Bila makan, diorang datang makan. Tapi bila mesyuarat UMNO diorang dah jadi orang PAS lak!! Semua pakat balik. Cam ni menonggeng lah Pengerusi UMNO…Hhihihih… UMNO..hai ..UMNO”.

Isteri saya jawab, “Kan kenduri tahlil, napa jadi kenduri UMNO pulak… napa UMNO pakai trik..?”

Saya pun jawab, “Betullah tu…!! Kenduri menTAHLILkan UMNO, kot!! UMNO dah ARWAH..!!” Isteri saya gelak. Kami pun blah…!! Sebab saya tak nak campor pasal politik. Saya orang gomen.

Petang esok saya kena pergi kat kampung tu semula sebab nak jumpa Imam. Diorang nak saya tolong cari derma betulkan dinding surau. Saya pun terjumpa orang masjid. Saya tanya, amacam mesyuarat UMNO semalam?

Tetiba, diorang pun gelak, katanya: Pengerusi Majlis marah sebab yang hadir cuma 7 orang dari 120 ahli. Yang lain dah bahhhh… “

Saya tanya apsal? Diorang kata; sebab Pengerus kata nak buat ketetapan menyokong jawatan Presiden Dr. Mahathir jangan di pertandingkan. Tak mau Ku Li tentang Dr. Mahathir. Tak mau perpecahan dalam UMNO. Jadi diorang boilot lah!!” kata nya.

“Yang paling HOT,” kata kawan tuh, “ masa Pengerusi minum kopi, dia minum kopi tak ada gula. Pahit nak mampos. Jadi dia tanya, apasal kopi dia pahit? Jawap salah sorang J/Kuasa tuh….”Ha macam tu lah UMNO sekarang, dah pahit orang nak telan, Tuan Pengerusi…!!” Hhihih…melopong Pengerusi tak dapat nak jawab. Yang dia sedap hati, Borang UMNO dah habis edar. Berpuloh-puloh”.

Masa pulang saya berhenti kat warong jual goreng pisang. Haikkk? Tegelok saya. Borang UMNO dah jadi bungkus goreng pisang pulak… Rupanya, ada orang ambik Borang bagi kat Warong jual goreng pisang!! Buat bungkus!!

Hahahah… Tu lah dikatakan…salahguna sumber alam lah tuh!! Heheheh….!!

Penghulu Kampong,
Ulu Cekau, Sungai Tembeling.Diterbitkan oleh : Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com