Laman Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000

 

MEMANG KERAS BELULANG LEMBU TUA UMNO !

Hehehe…sorri lah ya? Lama tak cerita kat sini. Sebok sikit. Pi Kursus. Pahamlah kan?Orang nak pilihanraya lagik kat sini. Masa pilihanraya ni lah Pengulu macam kami ni berguna. Wooooiii….tak boleh nak cerita. Adnan Brutal punya cara kerja tau lah kan? Macam ‘bull-dog’. Baham sana baham sini tak pasal-pasal. Macam samseng!! Tapi tak jadi satu benada apa-apa punnnnnnnn…!! Cuma nak menghebat aja!! Berlagak!!

Oh ya!! Teringat saya…….

Semasa saya kecik-kecik dahulu, orang kampung saya gunakan bajak yang ditarik kerbau. Kerana, kerbau memang tahan air, suka lumpur; maka kerbaulah yang paling sesuai untuk kerja macam tu. Kalau ditanah daratan yang kering, diorang gunakan lembu pualk, sebab lembu memang tak banyak ragam. Tapi fungsi kerbau dan lembu itu tetap sama.

Benggali pulak, gunakan lembu untuk tarik kereta. Itu lagi satu kes naya. Dia sedap-sedap naik bertenggong dibelakang, lembu tarik. Aissssyyyy… macam-macam punya seksa jadi lembu dalam dunia!!

Tentu pemimpin UMNO faham sangat sifat lembu-lembu ini. Kalau difikirkan cermat-cermat saling tak tumpah pemimpin UMNO dengan lembu penarik bajak hampir sama. Diorangpun mudah dicucuk hidung, dihunjam dengan belantan, diugut dengan semambu, dan disuruh menarik kereta dari pagi sampai malam, dikekang dan diletakkan kayu penarik di tengkok.

Nah!! Selagi hajat “tuan”nya tak beres, selagi itu lembu-lembu UMNO akan kena “heban” dengan semambu tuannya. Ada tandok pun cuma macam ‘sample’ jerrrr…hehehe! Ntah apa gunanya pun tak taulah. Jangan tak bertanduk aja, kot!

Ya lah!! Macam tu lah lebih kurang. Saya tak tahu nak cakap lebih-lebih sebab saya bukan pemimpi UMNO. Saya bukan menteri UMNO. Tanya Dollah Bedawi tentu dia faham, kan?

Jadi satu hari, maka lembu yang tarik kereta Benggali tu jatuh sakit. Maklumlah, walau makan cukup, tapi kerana tiap hari kena ‘debik’ tengah belakang mana kan tak jatuh sakit, kan? Paling kurang pun sakit jiwa!! Tanya lah Dollah Bedawi. Kalau Mahathir tuan Benggali tuan lembut, tentu Dollah tu macam lembu Benggali lah, kan? Dah sakit jiwa!!

Lama kelamaan, tuan punya lembu tu bagi kat orang kampung. Katanya lembu tu tak berguna lagik. Katanya dah tua, dah habis guna. Itu kena tanya Ghafar lah pulak. Apa dia sudah jadi, kan? Saya nak cakap banyak-banyak tak boleh sebab saya bukan bekas TPM.

Maka orang kampung pun sembelih dan agih-agihkan daging dan tulang kepada orang orang kampung. Woooowwww…. Berebut lah kami. Saya kata, bapak saya nak kulitnya. Emak saya pandai buat kerabu kulit lembu. Saya pun bawak pulang. Sampai rumah ayah saya bagi kat Mak separuh buat kerabu dan separuh dia jemur. Katanya nak buat gendang rebana. Hehehe….!! Saya emang suka sebab ada chance saya joget-joget. Yahoooooo……!!

Emak saya rebus dari pagi sampai petang. Kata saya tentu malam nanti makan nasi kerabu kulit lembu. Isyyyyy… berlauklah kami. Kepalanglah suka!!

Betul! Malam kami dihidangkan nasi kerabu kulit lembu. Saya gigit kulit tadi, adui…… liat. Macam plastik. Saya gigit lagi…tak boleh jugak. Saya tengok abang dan kakak pun macam tu jugak. Ayah saya diam saja. Dia sengeh aja.

Saya kata, kenapa liat??!! Kakak nganggok. Abang pun. Bagai nak patah gigi susu saya.

Ayah pun cakap, “Nah. Gitulah!! Kalau lembu yang tarik kereta, memang belulangnya kasap keras macam kulit kayu. Sebab hari-hari kena belasah mana tak kan keras. Sebab dah jadi keras lah maka dia tahan kena belasah!! Mana boleh pakai lagi..!!” kata ayah.

Hari ini saya teringat analoginya. Orang UMNO tu pun macam tu lah agaknya. Sebab hari-hari kena belasah dek Mahathir, maka “lembu-lembu UMNO” tu dah tak rasa apa yang betul dan apa yang salah, mana yang baik – mana yang buruk. Semua pakai hentam saja. Sebab fungsi “lembu-lembu UMNO” hanya satu saja – hanya berkhidmat untuk tuannya. Kalau tak caya tanya lah sample lembu UMNO macam Tajol Rosli, kan? Tentu ingat apa dia kata?

Sebulan komdian ayah siapkan sebuah rebana kempeling untuk saya. Wooohhhh…hai, punyalah nyaring dan merdu bunyinya. Memang kulit lembu tarik kereta ni hanya elok untuk ‘digudam dan dibelasah’ saja. Nampaknya, sejak hidup sampai mati – kulit dah kering pun mesti digudam saja gunanya. Cam tu lah guna kulit orang UMNO, diorang tu sudah ditakdirkan hidup untuk kena belasah dek tuannya……!!

Nasib lah engko lembu-lembu tua UMNO!! Kita kena tanya Wan Moktar tentu tau ceritanya..!! Hehehee… bukan fitnah, kan?

Penghulu Kampong,
Ulu Cekau, Sungai Tembeling.Diterbitkan oleh : Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com