Laman Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000

DUA ORANG BUTA MAIN TAIK GAJAH, “160 juta + 22 juta” KENA BUSUKNYA!!

Dulu saya tengok TV. Ada berita Dr. Mahthir nak pegi Jakarta jumpa Gus Dur. Saya kata dalam hati, memang sampai masalah dua orang tu berjumpa dan banding-banding nota.

Saya teringat pulak kesah masa saya Darjah 2 sekolah rendah dulu. Kesah tu semua orang tau. Kesah “7 orang buta dengan gajah”. Hahah… !!

Kesah tu memang simpel. Anak saya tutop mata pun boleh cerita. Tapi banding anak saya dengan Pengulu, lain sikit tafsirannya. Kalau anak saya kata, kesian kat orang buta teraba-raba tak nampak gajah; saya kata, “Memang kesian..!!”.

Tapi kalau saya tanya, “Lagi apa?” tentu anak saya, “Tak ada apa-apa lagik”. Habis cerita.

Nah!! Pendek cerita, gitulah kesahnya. Gus Dur “Buta mata”. Memang. Tapi dia mungkin tak buta hati. Tapi Mahathir yang nak jumpa Gus Dur, mata memang terang tapi ada bokti dia “Buta hati”..!

Saya terfikir, kalau dua orang buta yang jadi pemimpin 160 juta rakyat + 22 juta, maknanya sekerat dunia boleh jadi kacau bilau huru-hara. Yang problem…KITA!!

Katalah Penghulu kampung yang bodoh macam saya; kalau lah saya buat kes macam Mahathir buatkan Datuk Anwar, amacam? Apa Mahathir akan cakap? Apa MB akan cakap? Apa Khalil akan buat kat saya?? Tentu saya kena buang kerja. Pasal saya dah sewel. Tak layak jadi penghulu lagi!! Tapi Mahathir, camana? Round dunia!! Berapa punya bala?

Saya terfikir juga, kalau Penghulu menyamun kat kampung sendiri, apa anak buah akan jadi? Mahathir tak fikir ke macam saya fikir? Dia ada anak buah 22 juta!! Mana hotak?

Saya ni sekolah atap saja, Mahathir sekolah doktor. Takkan Mahathir tak boleh fikir lebih dari saya?

Katalah, kalau saya suruh Imam berhenti, komdian saya letak orang yang boleh kata masa khutbah Jumaat, “Penghulu boleh samun, tak apa sebab dia Penghulu…!!” - habis apa akan jadi kampung Ulu Ceka?”. Ha..Mahathir tak fikir ke tu, hah? Haaa…Mahdthir you tak fikir ke tu Datuk Seri? Ehhh… tak kan lah tak boleh!! Kan dah doktor!!

Lagi satu, kalau Penghulu suruh AJKKK bagi tender kontrkk buat jamban pam semua kat anak buah saya, komdian anak buah saya bagi komisyen kat saya, tentu gaji saya tak payah usek. 10 tahun punya dalam jadi Penghulu; kan saya boleh pencen sebab dah kaya raya? Mahathir buat macam tu kan? Habis apa tunggu lagik? Pencen lah!!

Bila saya pergi kursus Penghulu, saya ada tanya, “Kalau Mahathir jadi kaya raya, macam mana dia boleh jadi kaya? Tentu dia dah makan duit tender kontrak buat jamban”

Penceramah tak mau jawap. Tapi Penghulu lain jawab, katanya: “Mahathir ada Indah Water…”. Hehehe…kitorang ketawa. Rupanya Mahathir dppat kontrak buat jamban satu Malaysia.

Ini bukan cakap politik, cuma nak tanya kes “Penghulu kalau menyamun di kampung sendiri”. Tapi dalam kes Mahathir pergi Jakarta, kita nampaklah sekarang macamana 2 orang buta cuba tunjukkan satu sama lain macamana rupa gajah.

Takut-takut dua-dua orang tu salah tafsir bentu gajah, sebaliknya satu badan habis ‘longoih’ kena taik gajah. Hahaha…!! Yang dapat busok tu lah yang “160 juta + 22 juta” !!

Padan muka!! Nak buat camno? Orang UMNO boleh jawab koh?

Penghulu Kampong,
Ulu Cekau, Sungai Tembeling


Diterbitkan oleh : Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com