Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite


“DUA EKOR KAMBING YANG MENYEBERANG JEMBATAN”.

Baru-baru nih, ramai orang tertanya kat saya, mana saya hilang diri. Ketua Cawangan talipon rumah. Isteri saya jawab saya belom pulang. Sebenarnya, saya ni dalam keadaan paling malang. Komputer saya ada orang dah rosakkan.

Citernya, saya pinjam disket orang UMNO yang tunjuk gambar Denan kat Sanggang. Masa saya bukak, woihhhh..komputer saya bunyi berderak-derak. Dah tu saya tengok skrin komputer saya tiba-tiba gelap. Saya pun heran. Saya tanya anak saya, “Pe kena komputer abah? Kena pukul ribut ke?”

Anak saya yang selalu godek-godek keybod komputer saya kata, “Ni mesti ada orang yang masukkan kuman JE kat komputer abah…”. Saya takut betul pasal JE nih. Saya tengok pasal JE lah Isa Samad gelabah. Kalah!! Berapa punya teruk kalau JE dah serang. Tanya orang NS tentu diorang tak cakap temberang. Kira-kira elok lagi macam Denan. Dia tunjuk tangan macam kat Sanggang ti, Ok lah…tu cara Denan kata, “Hallo, Selamat Datang!!” Hahaha..

Ceritanya, saya hantar kat Kedai si Wong. Dia cakap komputer saya kena macam-macam. Dia kata spare-part saja seribu. Skrin mesti tukar, RM800. Begitu begini tak kurang RM2500. Haisyyyyyy… banyak belanja. Dah tu, agak-agak siap kurang-kurang sebulan. Sekarang UMNO nak ‘main wayang’ kat PWTC, kena tunggu lagi. Sebab komputer UMNO lagi teruk. Bukan saja kena JE, tapi dalam ada Jembalang, ada hanturaya, ada pelesit. Tu semua kena semah dulu. Kalau tak semah nanti kena badi pulak badan si Wong.

Saya kata, amacam punya susah nak betulkan komputer kat ulu-ulu nih. Saya kata, komputer saya importan nih. Saya pengulu.

Dia kata”Pengulu ke, tak ke….semua sama. Sekarang punya jam UMNO mesti kasi dulu. Itu undang-undang…..”.

“Aik? Siapa buat undang-undang?”. Saya cengang-cengang.

Si Wong jawab, “Ai..ya Latok Pengulu, ini time hah.. UMNO pinya olang ghua tak tao mao ciakap. Dia olang main wayang Kolumpo, kita Pahang sini pun semma naik ngang…! Diolang cakap manyak, kita bisnit yadi kolang…!!” Dia geleng kepala.

Saya pulang. Dalam hati saya masih cakap sensorang, “Nampaknya UMNO ni semua untuk diorang. Habis kita nih jadi apa? Katalah kalu kita nak nyeberang sungai Pahang, kalu jembatan sempit bertembung ditengah jembatan. Nampaknya kalau si mamat tu orang UMNO, terpaksa ke kita bagi laluan kat diake? Habis kita kena terjun sungai ke?

Sampai hari ini saya masih teringat cerita “Dua ekor kambing yang menyeberang jembatan”. Macam tu lah ceritanya. Lama-lama dua-dua kambing terjun masuk dalam sungai. Adakah UMNO yang berhimpun kat PWTC tu dah belajar story kambing yang dua ekor tu?

Entahlahhhhh……!!

Pengulu Kg. Ulu Cekau
Ulu Tembeling


        Ke atas

Diterbitkan oleh : Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com