Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite


KAT “SANA” MEMANG RAMAI KRONI POLITIK MAHATHIR SEKALI DENGANNYA !!

Pulang saya dari pejabat satu petang anak perempuan bongsu saya yang Tingkatan Satu tu datang kat kereta. Memang dia suka sambut saya pulang sebab dia tau, mesti ada goreng pisang panas sebungkus untuk minum petang. Hehehe… anak manja abah lah katakan..!

Sambil saya ‘ngangkat beg, dia tanya saya, “Abah, betul ke PM Dr. Mahathir tu dah sewel, bah?” Dia pandang muka saya. Saya pun wat tak dulik jerrr..

“Ha bah?” diulangnya lagik sebab saya wat dek jer.. Dia terdiam. Kesian saya tengok soalannya tak berjawab.

Takkan saya nak bagi anak saya frust, langsung saya tanya, “Sapa cakap kat Adek?”

“Tukang Kebun sekolah cakap?” dia jawab.

“Tukang Kebun dapat cerita dari mana?” saya tanya.

“Dia kata Tukang Cuci Tandas sekolah cakap?” anak saya jawab.

Terloncat gak saya dengar. Saya jawab, “Haikkkkk? Tukang Kebun dengan Tukang Cuci Tandas sekolah pun pandai cakap!!”. Saya komen macam dengar tak dengar jerr.

“Ape diorang citer?” saya tanya..

“Citer ZIP” kata anak saya.

Terdiam gak saya. Dalam hati saya merungut kecik, “apasal Mahathir nih pilih ‘cerita zip’ dari sebanyak cerita lain. Kalau cerita pasal Pembangunan Negara ke, UMNO dah telongkop ke, apasal dia ngelat gi mahkamah ke..kan elok? Napa pilih cerita zip tuh?…sehhhhh……wat sial Mahathir nih. Kan susah saya jadi bapak nak jawab?”..Hehehe..rungut dalam hati jerr.

“Habis …mana diorang dapat cerita beno ni?”.. saya tanya anak saya.

Anak saya jawab lagi, “Diorang kata dalam bilik guru ramai Cikgu cakap Dr. Mahathir tu sewel. Depan orang ramai kat Kuala Lumpor dia nak buka zip seluarnya…..!!” anak saya serius.

Alamak... saya kata dalam hati. “Tak tau abah..!” saya jawap pendek.

“Dah tu kan bah, doktor Mahathir kata ….kita tak yah lah selawat kat Nabi Muhammad. Sebab, kalu Tuhan tak lantik Nabi Muhammad, Tuhan boleh lantik orang lain. Betul ke cam tu, ha bah?” anak saya dah mula konpius!

Isyyyyyyyyyy…musibat betul Mahadir nih. Tengok apa jadi anak saya? Bisik saya dalam hati.

Saya kata kat si comel tuh, “Tok sah la Adek dengar sangat cakap doktor Mahathir tu. Dia anak keling malbari. Kalau Nabi Muhammad tu asalnya ‘malbari’ leh jadik dia kata OK. Tapi nabi kita orang Arab. Jadi dia meluatlah!!”. Hati saya dah bengkak sangat kat Mahathir nih!

“Uhhhhhh…cam tu samalah doktor Mahadir macam Yahudi. Yahudi tak nak ikut Nabi Muhammad sebab Nabi Muhammad orang Arab. Kok Nabi Muhammad orang Yahudi jugak baru dia mau ngaku nabi rasulullah. Cam tu ya bah?” anak saya tanya saya.

“Hahahah.. pandai pun. Sapa cakap?” saya tanya dia.

“Ustaz!!” jawabnya rengkas….

Saya mengucap syukur lepas Maghrib tu. Mujur ada ustaz selamatkan anak saya. Nak harap Mahathir lingkoplah iman anak-anak Islam seluruh Malaysia!

Sampai pejabat esok hari, saya semak ucapan Dasar Mahathir dalam Utusan Malaysia 11 Mei 2000. Memang sah Mahathir mengigau…..katanya:

[[“….Hanya yang diperlukan ialah bersyukur kepada Tuhan. Nikmat dan rezeki yang kita dapati bukan daripada orang yang menyampaikannya. Jika tidak orang itu, orang lain yang akan menyampaikannya. Jadi kita juga TIDAK PERLU berterima kasih kepada Nabi Muhammad s.a.w. Jika tidak Nabi Muhammad, orang lain yang akan diutuskan untuk menyampaikan agama Islam. Oleh itu TIDAK PERLULAH kita mengagung-agungkan Nabi Muhammad. Memadailah dengan bersyukur kepada Allah s.w.t sahaja…..”]]

Haisyyyy…ingin sangat Mahathir nih nak murtad agaknya…..!! Nah! Murtad sangatlah. Orang apa pedulik. Kalu tak ada lah ulamak UMNO yang nak nasihatkan Mahathir nih, pi terjun diorang sama-sama masuk neraka..!! Camni gayanya, dalam Neraka jahanam memang ramai Kroni politik Mahathir!!

Musibat punya UMNO!! Gerammmmmmmm…saya!!

Penghulu Kg. Ulu Cekau
Ulu Tembeling


        Ke atas

Diterbitkan oleh : Tranung Kite Cyberlink Millenium 2000
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com