Klik untuk balik ke Laman Tranung Kite UMNO
PEROMPAK
WANG
RAKYAT !


Iklim Pelaboran Malaysia : Pandangan seorang eksekutif Bank Dunia

Assalamualaikum wm wbt,

Iklim Pelaboran Malaysia: Pandangan seorang eksekutif Bank Dunia.

Alhamdulillah dapat saya bertemu dalam bulan November 2000 yang lepas dengan Bill (bukan nama sebenarnya), seorang eksekutif kanan Bank Dunia dipersidangan antarabangasa di negara jiran.Oleh kerana bidang tugas Bill di Bank Dunia adalah memberi khidmat nasihat dan memantau usaha Malaysia, Thailand, Indonesia, Filipina dan Korea Selatan dalam menarik pelaboran asing maka kami telah berbincang mengenai prospek kemasukkan pelaboran asing ke Malaysia. Menurut Bill, prospeknya yang sudah pun sangat lembab akan bertambah lembab lagi pada tahun 2001.

Saya telah lama kenal dengan Bill. Sebelum dia berkhidmat dengan Bank Dunia, beliau adalah seorang expatriate di KL pada tahun 1994–96, dan saya pernah menemui beliau pada masa itu di beberapa majlis keraian di kediaman rasmi Duta Besar Amerika Syarikat. Berdasarkan bidang tugas beliau sekarang ini dan pengalaman beliau dulu di Malaysia, maka saya kira Bill boleh juga dianggap ‘authority’ mengenai iklim pelaboran di Malaysia. Lagi pun kebanyakkan pelabor asing yang menanam modal secara tetap (Foreign Direct Investment –FDI) dan yang melabor secara jangka pendek (melalui bursa saham KLSE) adalah ‘business contacts’ Bill.

Mula-mulanya Bill menegaskan bahawa sebenarnya sudah tidak ada pelaboran jangka pendek di Malaysia kerana kawalan modal yang dikuatkuasakan oleh Dr Mahathir telah mensyaratkan modal yang ditanam di KLSE terikat selama satu tahun sebelum boleh dibawa keluar oleh pelabor asing. Capital control atau kawalan modal ini mengurangkan minat pelabor-pelabor asing untuk melabor di bursa saham KLSE. Selagi dasar kawalan modal ini diteruskan, selama itulah pelabor-pelabor asing akan tidak berselera dan kurang berminat. Dan selagi pelabor asing tidak berminat, selama itulah syarikat-syarikat yang disenaraikan di KLSE tidak akan menikmati lebihan modal untuk dipusingkan, dan mereka terpaksa dari masa kesemasa dibantu dengan bailout atau dengan wang ehsan dari duit rakyat yang diamanahkan kepada kerajaan.

Berhubung dengan FDI pula, Malaysia kini dianggap oleh syarikat-syarikat asing sebagai sudah tidak lagi ‘attractive” (menarik). Kesilapan kerajaan Dr Mahathir adalah dalam memberi penekanan kepada pembinaan infrastruktur tetapi kurang perhatian terhadap melatih rakyat Malaysia dalam bidang ilmu dan kemahiran yang sudah berubah rupa dengan pesatnya disemua bidang. Ketidak seimbangan ini berlaku kerana Dr Mahathir mementingkan pembinaan infrastruktur untuk memberi kekayaan secara ‘overnight’ kepada kroni-kroninya.

Contoh yang baik sekali adalah projek MSC. MSC jatuh tersungkur dan kalah dengan Bagalore, India yang telah dipilih oleh Microsoft sebagai ‘Silicon Valley II’ kerana Malaysia tidak berupaya menandingi India dari segi pembangunan ilmu dan kemahiran dibidang komputer dan IT.

Selain infrastruktur yang canggih, Malaysia menawarkan bermacam insentif yang sangat istimewa bagi projek MSC seperti pertukaran wang asing yang ‘special’ bagi pelabor asing iaitu RM4.5 (bukan RM3.8) untuk menukar dollar Amerika kepada ringgit, dan kadar menukar balik ringgit kepada dollar Amerika untuk membawa keluar keuntungan adalah hanya RM2.5 bagi setiap dollar. Pelabor-pelabor asing melihat ‘special deals’ seumpama ini bukannya sesuatu yang terjamin kerana boleh diubah-ubah oleh kerajaan Dr Mahathir pada sekelip mata sahaja.

Bill menegaskan bahawa isu kehakiman yang tidak adil terhadap saudara Anwar Ibrahim dan isu pembayaran royalti minyak kepada kerajaan Terengganu mempunyai impak atau kesan yang sangat buruk. Kerana syarat-syarat perjanjian antara Petronas dan Kerajaan Terengganu telah dilanggar dengan selamba dan begitu saja, maka kerajaan Dr Mahathir sudah tidak lagi dipercayai langsung oleh kebanyakkan pelabor-pelabor asing yang berwibawa (hanya 'kucing kurap' saja yang menyinggah). Mereka takut kalau-kalau apa yang berlaku kepada kerajaan Terengganu akan berlaku kepada syarikat mereka. Dengan sekelip mata sahaja segala ‘special deals’ yang diberi boleh ditarik balik. Dan pelabor-pelabor asing yang menjadi mangsa itu tidak boleh pula membawa kes ke mahkamah yang dikawal sepenuhnya oleh Dr Mahathir dan kroni-kroninya. Malah kawalan kehakiman Malaysia melalui kegiatan rasuah oleh kroni-kroni bisnes Dr Mahathir lebih ditakuti oleh pelabor-pelabor asing.

Yes, imej kerajaan dan kehakiman negara yang amat buruk itu menjadi antara penghalang utama kepada kemasukkan pelaboran asing kedalam ekonomi Malaysia. Krisis keyakinan ini adalah akibat dari perbuatan Dr Mahathir sendiri. (Saya dapat maklumbalas bahawa rayuan Dr Mahathir pada minggu lepas supaya memberi peluang kepada kehakiman membuktikan kebebasannya hanya diperlekeh dan diketawakan oleh majoriti rakyat, dan juga pelabor-pelabor asing yang sudah masak dengan putar-belit Dr Mahathir dan BN).

Barisan Nasional juga dilihat oleh pelabor-pelabor asing sebagai bukan lagi hanya sebuah parti politik, tetapi sudah berubah menjadi konglomerate bisnes gergasi yang menguasai sepenuhnya (monopolized)segala sumber dan projek-projek untuk meraih kekayaan di Malaysia. Kerana BN sudah menjadi syarikat bisnes yang besar sementara kehakiman serta polis pula dibawah telunjuk Dr Mahathir dan kroni-kroninya, maka Malaysia dianggap sebagai negara berisiko terlalu tinggi bagi pelaboran asing.

Amalan nepotisma dan kronisma juga mengurangkan minat pelabor-pelaboir asing. Contohnya, Ford dan General Motors enggan menandatangani perjanjian untuk menyertai Proton (EON) kerana disaat-saat akhir telah dikenakan syarat tanpa bertulis supaya mereka mengambil anak menantu seorang Menteri sebagai salah seorang Director bagi mengendalikan kepentingan mereka dalam EON.

Syarikat-syarikat asing yang sedia ada di Malaysia dihantui dengan kemungkinan mereka akan dipaksa melepaskan kepentingan mereka kepada anak-anak Dr Mahathir dan kroni-kroni bisnes beliau apabila bisnes meningkat maju. (Kaedahnya macamlah pengusaha gerai-gerai makanan yang kebanyakkannya terpaksa menyewa lesen/permit perniagaan dari geng UMNO dan BN. Apabila bisnes maju maka geng UMNO dan BN sebagai pemegang lesen/permit itu samada akan memeras ugut menuntut bayaran sewa yang lebih atau pun akan mengambil alih bisnes yang sudah dimajukan itu. Dan pengusaha yang ditendang keluar itu tidak akan mengambil tindakan undang-undang kerana mereka akur bahawa mereka pasti akan kalah. Silap hari bulan, mereka yang buat laporan polis, tetapi mereka pula ditangkap atas tuduhan-tuduhan yang direka).

Untuk projek MSC, ‘special deals’ juga membolehkan dibawa masuk 100% pekerja-pekerja asing kerana ketandusan tenaga kerja tempatan yang punyai kemahiran dibidang komputer dan IT yang bersesuaian. Tetapi pelabor-pelabor asing lebih suka kalau 80% tenaga kerja adalah terdiri dari rakyat Malaysia sendiri yang boleh dibayar mengikut gaji dan ganjaran tempatan. Kalau mereka terpaksa mengimport sebahagian besar tenaga kerja dari luar, maka kos akan tinggi kerana kebanyakkannya perlu dibayar gaji, imbuhan dan benefits sebagai expatriate.

Bill menegaskan kebayakkan dari insentif yang ditawarkan Malaysia sudah tidak sesuai untuk menarik pelaboran asing dalam suasana yang sudah berubah. Bank Dunia telah banyak mengemukakan nasihat dan cadangan untuk memperbaikki iklim pelaboran bagi Malaysia, tetapi hampir kesemuanya ditolak kerana akan menjejas kedudukan kewangan orang-orang tertentu ( maksud Bill adalah kroni-kroni Dr Mahathir dan BN). Segala-galanya dipertimbangkan dari segi kepentingan kroni-kroni dan bukan kepentingan negara, dan segala bantuan khidmat nasihat dari luar dipropagandakan kepada rakyat melalui media kerajaan sebagai percubaan kuasa asing untuk menjajah semula Malaysia.

Ada lagi yang didedahkan oleh Bill tetapi akan memudahkan pihak berkuasa untuk mengesan siapa Bill (dan mungkin juga siapanya saya) sebenarnya. Agak cukup buat sementara ini untuk kita semua sedar bahawa ekonomi Malaysia sebenarnya belum pulih seperti yang diheboh-hebohkan oleh Dr Mahathir dan pengampu-pengampunya. Saya tidak melaporkan perbualan saya dengan Bill terlebih awal lagi kerana mungkin dianggap pengkhianat kepada negara atau ‘alarmist’ yang cuba menghasut rakyat jangan memasukki KLSE. Tetapi kini seperti yang dijangkakan, KLSE sudah menurun dibawah paras 700 ( indeks komposit tutup 2 Januari 2001 pada 666.63 mata). Kita sebenarnya perlu menyediakan diri dan keluarga untuk menghadapi tahap inflasi yang lebih tinggi dan lain-lain implikasi buruk dari kemerosotan ekonomi yang berterusan ini.

Memangnya kita mengharapkan keadaan akan pulih dan menjadi baik. Tetapi kita perlu bersedia menghadapi kenyataan. Kita perlu berpijak di bumi yang nyata.

Allahu Akbar! Allahu Akbar! Allahu Akbar!

Tarabulsi
3 Januari 2001


        
Ke atas  Balik Menu Utama    Tarikh Artikal : 3 Januari 2001

Diterbitkan oleh : Lajnah Penerangan dan Dakwah DPP Kawasan Dungun, Terengganu
Laman Web : http://tranung.tripod.com/ dan Email : dppkd@hotmail.com